Starostlivosť o pracovnú dosku z masívu

Ahojte. Po dlhom zvazovani a prehodnocovani sme sa rozhodli pre pracovnu dosku do kuchyne z masivu. Tu na fore som citala viacero clankov, no neboli take konkretne. Vedeli by ste mi prosim povedat ako sa mam starat o tuto pracovnu dosku? Uvodne osetrenie pozostava z impregnacie a nasledne lakovania ? alebo je postacujuca impregnacia ? Viete poradit konkretny vyrobok, s ktorym mate dobre skusenosti? Na pracovnu dosku do kuchyne nie je v beznom obchode az taky velky vyber olejov ci lakov (hlavne aby mohli prist do styku s potravinami). Pod pracovnou doskou budeme mat aj mycku. Staci pracovnu dosku iba chranit tou foliou, ktora sa pouziva pri plavajucich ako parozabrana? este taka hlupost - impregnujem iba zvrchu? ci v pripade mycky urobit nater aj zo spodu? Pracovnu dosku si robime sami, takze este mam moznost natriet aj spodnu cast.
Odpovedať
olejujeme cca raz rocne, potom je asi dva dni kuchyna mimo prevadzku, kym to uplne uschne. K mycke mavas bezne v baleni samolepiacu parozabranu, ktoru si tam mozes nalepit, my pouzivame mycku uz 10 rokov bez tej nalepky a nemame problem a nic neipregnujeme. Okolo baterie som musel parkrat jemnym smirglom dorovnat mierne nerovnosti z toho, ako drevo pracovalo, ale nebolo to nic tragicke.
Odpovedať
ako olej ti úplne stačí klasický kuchynský olej.
Odpovedať
my mame masivnu dosku, je natreta tvrdym voskovym olejom osmo a na na povrchu je este olej, ktory moze prichadzat do styku s potravinami. inak, olej na masivne kuchynske dosky dostat aj v ikea. alebo potom klasicky kokosovy olej je vhodny na masivne povrchy. ten davam na masivny orechovy jedalensky stol cca 1x mesacne. umyvacku mame tiez pod pracovnou doskou, podlepena je foliou, ktora sa dodava k umyvacke. zatial to vyzera po 1/2 roku v pohode :).
Odpovedať
dakujem vam. uz mam kupeny ten olej osmo nakolko ikea je daleko a iba kvoli tomuto sa mi ist do BA neoplati.
Odpovedať
@viierockaaa tiez mame masiv, pouzivame ten olej z ikea. Urcite ju nelakuj, ani nic podobne, obycajny lanovy olej uplne staci. Len odporucam na zaciatku pretierat castejsie, aby sa urobil taky "film" ktory nedovoli tekutinam sa vpijat do dreva. Potom staci raz za dva mesiace, ale to aj uvidis na miestach, ktore sa viac pouzivaju to zbadas, ze uz treba pretriet. Tvrdy voskovy olej osmo by som ja urcite nedavala - je vyborny na podlahy ( mame komplet drevene podlahy v celom dome nim natrete) Ale na dosku by som ho nedala, ved osmo ma aj special na povrchy, co prichadzaju do styku z jedlom, tak ten by som kupila.
Odpovedať
Osmo ma aj specialny olej na kuch prac dosky. Urcite teda kupim aj ten olej z ikey
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
pridám svoj postreh. V kuchyni máme pracovnú dosku z ikei " Karlby " spolu s ňou sme kúpili aj impregnačný olej " Behandla " a keďže sa mi zdalo že pracovná doska je pomerne suchá tak som ju natrel uvedeným olejom. Všetko bolo OK, no po nejakom čase bolo potrebné dosku znovu ošetriť olejom. Bohužiaľ ten ikeácky olej sa medzičasom pokazil / má záruku tuším pol roka / tak som hľadal niečo iné na impregnáciu. Kúpil som teda Osmo Top olej na kuchynské dosky. Je síce pomerne drahý ale určite sa oplatí. Môže prichádzať do styku s potravinami čo je určite dôležité. Po nanesení oleja sa na prac. doske vytvoril súvislý matný film. Urobil som ešte jeden náter a po zaschnutí doska vypadá naozaj super. Oveľa lepšie ako z ikea olejom. Takže Osmo olej môžem určite odporučiť.
Odpovedať
Karlby mám aj ja. Vdaka za tip, skusim to.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?