Rozloženie malej kuchyne - vaše názory

Dobrý deň všetkým, máte prosím Vás nápady čo s plánom kuchyne? Máme menšiu kuchyňu, je to otvorený priestor v rámci jedálne a obývačky - jedáleň a obývačka nie sú na obrázku, sú pred vstupom do kuchyne. Tá kuchynská časť má rozmery 1,93 x 2,99 m. Vpredu je vstupná otvorená časť, vzadu naľavo dvere do komory, na zadnej stene oproti vstupu je okno - to je našťastie dostatočne vysoko. Do kuchyne sa už nepomestíme, ak jeden vykladá umývačku, druhý nemá šancu niečo pripravovať, zavadziame si. Ak je vykladaná umývačka, nedá sa vojsť do komory. Ak manžel niečo chystá (veľký muž) v rámci jedinej pracovnej časti, ktorá je tam vytvorená (roh + zásuvky), tak druhý už nemá poriadne kde. Chceme získať každý centimeter ale zároveň vymeniť aktuálnu umývačku 45 cm za väčšiu - 60 cm. Varná doska je v tak malej kuchyni teraz zbytočne široká - má 73 cm - chceme ju vymeniť za klasickú do 60 cm a tak získať ďalších viac ako 13 cm pracovnej plochy. Chladničku máme teraz vstavanú, hneď pri vstupe (vpravo). Tým, že ide o vysokú skrinku, ani tu nemáme pracovný priestor na doske. Na pár krokov máme v rámci jedálenskej časti (mimo kuchynského priestoru) samostatne stojacu veľkú chladničku a tá nám postačuje. Vstavanú by sme preto zrušili a tak získali na linke ďalších 60 cm pracovného priestoru. Aktuálna kuchyňa je na mieru od stolára, zvažujeme ikea. Ikea pokiaľ viem nepredáva rohové spodné skrinky so šikmým rohom také ako máme teraz - predáva len 90 stupňové. Neviem či ideme do lepšieho alebo horšieho. Aktuálnym šikmým rohom sme síce získali pracovnú plochu, tú si ale vieme vytvoriť inde, aktuálna rohová skrinka ide zas dosť do priestoru... Už sme mali v minulosti skrinku s 90 stupňovým rohom, tiež v malej kuchyni, a tam mi zas chýbal ten priestor v slepej časti rohu, tak neviem, poraďte prosím. Prikladám dva obrázky. Prvý je nakreslený v skicári - je to aktuálny stav. Žltou je v plániku vyznačený pracovný priestor, ktorý máme teraz. Skrinky 37 cm (oproti kuchynskej linke) sú len odkladacie, ako pracovné ich nevieme využívať. Druhý obrázok je naplánovaná ikea kuchyňa. Ako dúfam že vidno na obrázku, získali by sme pod oknom 60 cm pracovného priestoru nad umývačkou (odkvapkávač ešte musíme nejak vyriešiť). 140 cm pracovného priestoru na skrinke od rohu + zásuvkovej skrinke a 60 cm pracovného priestoru na mieste kde je teraz chladnička (hneď pri vstupe). Získame tak 60 cm umývačku ale prídeme o chladničku priamo v rámci kuchynskej časti na dosah rukou. Ešte uvažujeme nad možnosťou prehodiť varnú dosku s umývadlom. Umývadlo je používanejšie, aby bolo viac "po ruke" od vstupu, len zas by vznikol problém s digestorom.. ak by bol roh nie pravouhlý ale šikmý (čiže nie z ikea), tak sme uvažovali nad umývadlom v rohu. Prosím poraďťe čokoľvek vám napadne. ďakujem
Odpovedať
@biela123 a co tak vyburat spajzu o ten priestor zvacsit kuchynu?
Odpovedať
@ajana1 aj nad tým som premýšľala, je pozdĺž celej kuchyne a získali by sme cca +1 meter na šírku, len manželovi sa ten nápad nepozdáva + stena je zrejme nosná + komora nám vyhovuje, okrem iného (potraviny, spotrebiče...) je v nej aj kotol.
Odpovedať
Ešte opravujem chybu v texte - v tom novom pláne v časti od rohu by sme získali 100 cm pracovného priestoru, nie 140 cm (60+40 cm).
Odpovedať
tie skrinky by som dal z boku preč nieje to pekné a dopredu by som práveýe ešte vysunul pult. k nemu bud dve barové stoličky ale aby bol troška vyvýšený pod ním skrinky tie ktoré boli plánované z boku.
Odpovedať
@biela123 To okno je tak nalepené na stenu? Nie v zlom sa pýtam, keby nebolo dalo by sa riešiť ešte inak. Ja si tiež myslím, že tá skrinka na strane komory vyzerá nedobre a zavadzia. Tak ako navrhol eugen89 skrinku dať do priestoru ako poloostrov, ale ešte menší Je to dosť stiesnení, dala by som ho len do polovice šírky (1,99), aby opticky nezmenšoval priestor. A ešte tie horné skrinky pri okne ma dosť rušia. Čo tak obyčajné police?
Odpovedať
@eugen89 skrinky na boku som na 50% uvažovala či nedať preč, až tak ich nepotrebujem, ale teda s pridaním rohu mi možnosť vôbec nenapadla. Nevyzerá to zle. Len by nemohlo isť o barový pult, ale skôr vytvorenie nového rohu. Lebo ako je vstup do kuchyne, tak pred vstupom je otvorený priestor jedáleň + obývačka "rozdelený" od kuchyne ešte prechodom do zadnej časti domu - skrátka medzi kuchyňou a jedálňou sa prechádza do zadnej časti domu. Tak by nám barové stoličky a široký pult zavadzali v priestore a nevyužívali by sme ich, keď hneď za tou prechodnou časťou (cca 1,20 šírka) je jedálenský stôl + stoličky. Ale skúsim sa pohrať s metrom koľko získam a stratím tým pridaným rohom. Aby sme bezproblémovo vedeli vchádzať do kuchynského priestoru.
Odpovedať
@betkabojovna okno je veľké, ide od tej ľavej steny. Našťastie aspoň je vysoko, tak nezavadzia. Pri okne je v plánovanom návrhu otvorená úzka poličková skrinka + už len jedna rohová, veľa sa tam nezmestí. Ako myslíš dať poloostrov do polovice šírky (1,99)? Teraz je šírka pri vstupe, kde je eugenom navrhovaný pult tých 37 cm bočné skrinky + prechodná časť 102 cm + šírka chladničky. Spolu je tam 1,97 cm šírka (oproti pri okne je šírka 1,93)
Odpovedať
@biela123 A čo tak vybúrať len časť steny od dverí do komory až po okno, aspoň do výšky dverí či skriniek naproti? Zvyšok steny nechať, takú polovicu :) Do otvorenej komory schovať chladničku a aj to okno by bolo na niečo dobré. Fakt je tam zvláštne umiestnené.
Odpovedať
@biela123 eugen dal tie skrinky zľava preč , otočil ich a dal na druhú stranu ako poloostrov, ak som to dobre pochopila. Akurát si myslím, že by mal ten poloostrov siahať len do polovice šírky miestnosti (z pohľadu spredu na okno), zle som uviedla rozmer, mal tam byť 1,93.
Odpovedať
@betkabojovna v komore, na stene ktorá je oproti kotlu, je tiež okno :-D , len také menšie, komorové. To by som stratila okno v tej zostatkovej komore a mala jedno malé čudné naviac v kuchyni hneď pri tom veľkom kuchynskom - komorové okno som nezakreslila do plánu, mala som. Dom je celkovo atyp, aj okno, aj všetko, kuchyňa nemá pravé uhly, v časti ako je kuchynská linka je stena dlhšia, pri komore kratšia, rozdiely sú nepatrné, tak som nezakreslila, len keby som vytvárala ešte také "zákutia", to už by bolo všelijaké. A hlavne s búraním ma muž niekam pošle :-D. Tá komora skrátka musí zostať. Najradšej by som bola v nej za posuvné dvere, alebo aspoň s opačným otváraním, len dosť sa to predražuje, celá kuchynská linka je inak kvalitná, pekná, drevená, masívna, vo veľmi dobrom stave, len si uvedomujeme ten nedostatok pracovného priestoru a tiež že čoskoro odíde umývačka (45cm) a novú kupovať 45cm nebudeme, a to už potom mení všetko :-D len búranie steny mi teda neprejde.
Odpovedať
@biela123 Ešte k tej rohovej skrinke napravo od okna, tá ma tam rušila. "Pri okne je v plánovanom návrhu otvorená úzka poličková skrinka + už len jedna rohová". To som myslela dať preč a namiesto toho len jednoduché police, hneď by to bolo vzdušnejšie. A keď by si ten poloostrov použila nie na barové sedenie ale ako odkladací priestor na taniere napr., niečo ako príborník, keďže hneď máte jedálenský stôl, možno by Ti ani tak tie rohové nechýbali. Máte to ťažké :)
Odpovedať
@betkabojovna ved ty to mas vymyslene :-). Ja by som spodne skrinky riesila do L a vrchne len na pravu stenu zarovno.ak by si robila raj ten roh ako eugen pise tak na sirku 120 cm (teda 2 60 ky) zostane ti na prechod 79 cm, co nie je vela, ale nie je to ani tragedia, navyse tu rohovu skrinku by si vedela vyuzit plne z vonkajsej strany (teda dvierka by boli od jedalne). vznikne ti naozja kus pracovnej plochy, to kde pichnes drez a kde varnu platnu - to je uz na tebe - miesta tam je dost. a dvere .do komory vyriesit ako zavesne dvere na stenu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
tie plytke skrinky daj az po strop. Aj pri hlbke 30 - 40 cm ziskas kopu ulozneho priestoru, hlavne na potraviny. A pri takej hlbke to bude velmi prehladne ulozenie. Ten kusok pracovnej dosky v podstate nic nezachrani, bude z toho len ulozisko zavadzadiel, v ysokou skrinou na tej istej ploche ziskas ovela viac. Mozes aj delit dvierka, dole plne, nad tym presklene povedzme na pohare, salky taniere, hore plne na menje pouzivane veci Zrus otvorene police, strasne zle sa to upratuje, este aj musis furt strazit aky taky esteticky vyraz toho co tam ulozis a dobre zvaz tu hornu rohovu skrinku. Z vlastnych skusenosti hovorim, ze vrchne dve police su total nepristupne na upratovanie, ja sama tam nedociahnem ani ked vyskocim na linku, s utieranim musim cakat na dvojmetroveho zata s dlhou hnatou alebo si pomoct mopom :-S Ale zas ta spodna rohova je na nezaplatenie, tam sa toho vojde... Hlavne nezgrabne velkohrnce a pekace.
Odpovedať
@betkabojovna @cina1 Upravila som vrchné skrinky, odobrala horný roh čo bol pri okne, zrušila bočné skrinky a pridala spodný roh pri vstupe podľa návrhu @eugen89, len nie ako barový pult ale ako klasickú linku. Drez som prehodila k varnej doske, získam tak jednak voľný prístup k drezu v strede kuchyne (nie na konci ako teraz, kde si len zavadziame) a jednak relatívne veľký pracovný priestor pod oknom. Každý síce drez vedľa sporáka zakazuje ale osobne s tým nemám problém, už sme to tak mali aj v minulosti, dokonca mi to vyhovovalo mať hneď po ruke vodu pri varení a voľný priestor na odloženie varechy atď. po pravej ruke. Takto sa mi to čo sa týka pracovného priestoru na doske a aj v skrinkách teda páči, len zas vyvstal problém s podlahovým priestorom v kuchyni :-(, obávam sa, či bude podlahový priestor v kuchyni dostatočný, ak vytvorím kuchyňu v tvare "U". Na obrázku to vyzerá celkom fajn, ale reálne pôjde len o 133 cm od steny kde sú dvere do komory po začiatok protiľahlých skriniek (tento priestor ani bez zbúrania komory zväčšiť nedokážem) a s novým "pultíkom" len o 175 cm od skriniek pod oknom po začiatok "pultíka", čiže 2,33 m2 podlahovej plochy mimo skriniek, to sa mi zdá málo. Fotku prikladám. Tak som spravila ešte návrh s užším pultíkom, nešlo by o skrinku hĺbky 60 cm ale 37 cm s trocha širšou pracovnou doskou, lebo zas 37 cm je ozaj len taký pultík. K 37 cm skrinkám by sa šlo z vonkajšej strany. K tomu fotku nemám, lebo ikea plánovač nepovolí také otáčanie skriniek. @zita19 páčia sa mi také úzke vysoké skrinky, aj som nad nimi uvažovala, že budú miesto tých plytkých bočných, lebo terajšia verzia je len malý odkladací priestor a tá pracovná doska, keďže sú dosť úzke a tak trocha "mimo" drezu a tak, je na prácu nepoužiteľná, len tento návrh aj keď sa mi páči som zavrhla, nechcem to tam vystavať, "potravinovú skriňu" mám celú komoru. Skôr sa prikláňam k ich úplnému zrušeniu. Priestor na hrnce bude v tej rohovej skrinke.
Odpovedať
este taka pripomienka k poslednemu navrhu otoc drez tak, aby odkvapkavac bol vedla sporaka. Kebyze ti treba niekde polozit horuci hrniec, tak na odkvapkavaci to nebude problem. Teda dve pripomienky... Daj horne skrinky az po strop. Ked nedas, tak na vrch skriniek daj papier, hoci aj baliaci alebo letaky. Ked bude treba utierat prach papiere len pokrcis, vyhodis, vrch skrinky pretries a nalozis nove papiere. Nepoznam horsiu spinu ako mastny kuchynsky prach... Nepoznam lepsi zlepsovak ako papiere na vrchoch skrin (aspon na tych na ktore oko smrtelnika bezne nedovidi) :
Odpovedať
@zita19 to je dobrý nápad, otočím drez. Skrinky nemôžem po strop, aj teraz ponad ne ide komín z digestora smerom k stene kde je okno, nevidno ho, a ani nebude vidno, keďže kuchyňa je malá, nie je tam taký rozhľad, tak môže ísť ponad skrinky aj naďalej, nechcem vŕtať dieru na komín všetkými skrinkami. Ale papier hore je tiež dobrý nápad. Tiež nemám rada špinu hore a koľko sa jej tam vie poprilepovať.
Odpovedať
@biela123 Myslím že s tým zmenšeným "pultíkom" to bude OK. Nechcela by som s horúcim jedlom v rukách vraziť do toho rohu, keby tam bola 60-tka.. Tak som to presne myslela aj ja. Mne sa to páči. Ešte by som sa zamyslela nad tým využitím skriniek v tomto rožku. Možno ďalšiu rohovú skrinku a nejaký výsuvný diel. :)
Odpovedať
@biela123 aby to nebol ostrovček prístupný len zvonku, ale pokračovanie linky prístupná zvnútra U-čka.
Odpovedať
Rohy sa dajú využiť nielen na hrnce ale aj na iné. Možno trochu drahšie riešenie ale na rozumne využitý úložný priestor sa myslím oplatí. http://www.luxdan.sk/produkty-doplnky...
Odpovedať
@biela123 nechce sa mi vcul pocitat, ale umyvacka ti vyjde do skrinky vedla drezu? toto je podla mna dost dolezite :-)
Odpovedať
podla mna je to dobre riešenie a skrinky by tam mohli ostat, pretože uložny priestor potrebuješ. Ono v tak malej kuchyni ani nie je vela možnosti, ako to spravit. V reale to bude vyzerat ovela lepšie.
Odpovedať
@betkabojovna len ak bude ten pultík užší, tak ten ťažko dostanem vo forme rohovej skrinky... z ikea napr. tam sú rohy len 88x88 (60 cm je z toho horný pracovný priestor) a 128x60 (takisto 60 cm horný pracovný priestor), to už potom jedine stolár opäť. Aj keď viac som za to mať ten úložný priestor zo strany kuchyne, nie zvonka. @cina1 umývačka sa vedľa drezu nevojde. musela by som prehodiť rúru, ale tú nie je kam, len na tú stenu pri okne, tam by bol problém s digestorom - chcem mať varnú platňu nad rúrou. V malej kuchyni nie je nevyhnutné mať drez a umývačku vedľa seba podľa mňa. Už sme tak mali v menšej kuchyni, dokonca nebolo to "rohom" pri sebe ale v jednej línii oddelené rúrou, bola to len vec dlhších hadičiek, vodár urobil ako bolo treba. Chcem mať hlavne hneď pri umývačke zásuvky a skrinky do ktorých odkladám. @mareri dobre to vyzerá, len sa trocha obávam tej podlahovej plochy o ktorú prídeme vytvorením "U-čka". Je nás viac. Musím to nejako nasimulovať priamo na mieste :-)
Odpovedať
@biela123 asi ten stolar by bol treba, bude to trocha atypicky roh. Este by slo do jednej tej nepristupnej casti "ostrovceka" dat pristup zvonku - otocena skrinka a do druhej casti zvnutra ale zase by bol asi potrebny stolar aby to vyzeralo pekne. Ale mozno by to slo aj so standardom.
Odpovedať
Noo práve som na nete natrafila na tento malý poľský dom s takouto úzkou kuchyňou. Dá sa fungovať aj na takto úzkom priestore. :) http://ladnydom.pl/czterykaty/7,57592...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?