Rez laminovanej drevotriesky doma

Potrebujem skrátiť nohy na konferenčnom stolíku z laminovanej drevotriesky. Ako a čím urobiť rezy aby boli bez vytrhávania v domácich podmienkach ? Použiť ručnú pílku na železo, elektrickú okružnú s bežným kotúčom alebo priamočiaru s plátkom na jemný rez (Extra clean) ?
Odpovedať
@juraj867 Najmenej bude vytrhávať priamočiara pílka. Treba rezať popri pravítku, aby rez bol rovný. Rez treba zabrúsiť ručne brúsnym papierom natiahnutým na hladítku.
Odpovedať
Priamociarka bude vytrhavat praveze najviac.... Asi by som pouzil pilku na zelezo, pripadne na drevo z jemnym zubom. Urcite by som najskor "plochym" rezom nacal tu laminatovu vrstvu z kazdej strany - ak su nohy v priereze stvorec/obdlznik, tak dat pilku na plocho popri ocelovom pravitku /zrucnejsi vedia pouzit necht na palci :) / a jemne nacat laminatovu vrstvu z kazdej strany.... Ak su gulate, tak pomaly nacat vrstvu po celom obvode... Predtym by som este oblepil nohy paskou - ak by sa ti aj podarilo a "skocila" pilka, neposkriabes nohy mimo rezu ;-)
Odpovedať
@megdesign Ale podľa mňa sa jedná o stolík z polamínovaných širokých dosák. Čo potom?
Odpovedať
@juraj867 priamočiarka určite nie, z ručných by som odporučil pílku na železo, z elektrických hornú frézu tá určite nič nevytrhá
Odpovedať
@juraj867 Nehovorím, že môj návrh je ideálny, ale s ponúkaných možností najlepší. Týmto spôsobom som vyrezával otvor pre umývadlo, pričom rez bol hladký, bez poškodenia laminátu. Treba použiť nový plátok s jemným zubom a samozrejme dobrú pílku.
Odpovedať
:-) dobrá rada nad zlato. Som si spomenul na jednu pesničku. "Skus sekerou milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo......"
Odpovedať
@viktor811 môžeš použiť plátok aký chceš aj pílku akú chceš, vždy to z jednej strany bude trhať v tomto prípade potrebuješ nevytrhaný rez z každej strany, ale možno bude najlepšie nech si to zadávateľ vyskúša sám
Odpovedať
@maros11 Možno by si si to mohol aj ty odskúšať a potom o tom hovoriť. Ja by som mal ale na teba otázku, ako to ty dokážeš píliť drevovláknité dosky s hornou frézou a ak budeš mať čas tak tiež ako píliť dosky s pílkou na železo.
Odpovedať
@viktor811 neurážaj láskavo, ja som to už dávno odskúšal a mám priamočiarku bosch a j plátky bosch a či veríš alebo nie ja by som to nenechal také ani pod umývadlom (aj tam som to frézoval), hornou frézou normálne, dám doraz a ťahám ,mám festool a ver mi ide to (urobíš to na viac krát) a rez je určite kvalitnejší ako priamočiarkou z oboch strán, používam to len ako núdzové riešenie. Odpovedal som zadávateľovi kde boli uvedené nástroje ktoré má k dispozícií a tam je aj pílka na železo. O môj čas sa nemusíš starať, ja viem ako to mám robiť keď to potrebujem
Odpovedať
@maros11 Prečo by som ťa urážal, ja som sa len slušne pýtal. Mohol by si sa ešte raz vrátiť k pôvodnému zadaniu a vybrať z tých troch možností? Netvrdil som, že priamočiara píla je ideálne riešenie, ale je to najlepšie riešenie s ponúkaných možností. Určite som rez vždy prebrúsil.
Odpovedať
@viktor811 priamočiarka ti vytrhá ten laminát rozumej vrchnú pohľadovú vrstvu, tam ani prebrúsenie nepomôže, keďže to bude zubaté. s tým čo má ako prvé by som použil ručnú pílku, potom priamočiarka , okružná tu je to možno jedno obe nie sú vhodné a vytrhavávajú laminát
Odpovedať
@maros11 Tak to by som fakt radšej robil tou sekerou " milý Lojzo".
Odpovedať
Článok sa načítava...
@viktor811 môžeš skúsiť
Odpovedať
@maros11,@megdesign,@juraj867 , Dal som si tú prácu, našiel som ten starý výrez, odrezal som z neho kúsok priamočiarou pílou a nafotil. Dávam k posúdeniu.
Odpovedať
Diki kamo a aky mas v pile platok ?
Odpovedať
Ahojte. Nic v zlom ale v podstate vsetci mate pravdu. Robim stolarinu uz 13 rokov. Aj priamociarka dokaze rezat bez vytrhania. Vsetko zalezi od piloveho listu je ich totiz velmi vela druhov. Ale aj od samotnej pily. Nie je pravda ze stiepe zhora. Su aj pilky ktore stiepu zdola. Ale su aj pilky urcene na obojstranne hladky rez lamina. Samozrejme nie je uplne hladky ako pri reze formatkou. Ale vie byt dost kvalitny na domace pouzitie. Ta horna freza je dobra volba. Len je otazka ci ju clovek ma a ci je falcovacia stopkova freza. Ja by som volil hrube odrezanie priamociarkou cca 2mm za presny rez a potom docistil frezou. urcite by som lamino necuchal pilkou na zelezo.
Odpovedať
@aureliusss Vieš ako. Tu už nešlo v podstate o to kto má pravdu, ale o to kto má väčšiu pravdu. :-D
Odpovedať
@viktor811 Chce odrezat nohy.....
Odpovedať
@viktor811 Otoc tu DTD z druhej strany.... Nieje vytrhana? Este k predchadzajucemu.... podla mna chce rezat nohy, cize nie doska, ale asi valec, hranol... Klasicky stol a styri nohy.... Tak som to pochopil.... Ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj867 ja to robim tak, ze zoberem okruznu pilu s jemnym kotucom na liste a najskor narezem vrch par mm do hlbky (moja okruzna pila ma na to speci funkciu) a potom na druhy krat idem na plnu hrubku.
Odpovedať
Nohy stola sú z dvoch kusov 18mm LDTD zlepené do L. Odrezal som ich ručne pílkou na železo. Trvalo to dlhšie ale je to v pohode, pila nevytrhávala. Okraje lamina som narezal ako prve.
Odpovedať
@juraj867 karbobruska je najlepsia, netrha vobec,,treba skusit,, nevyhoda rob to radsej na balkone..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?