Prosím o pomoc s návrhom kuchyne

Ahoj, prosím o radu pri navrhovaní našej kuchyne. Vytvorila som dva návrhy, každý má svoje za a proti, ale možno vďaka vám vymyslím ešte niečo lepšie. Kuchyňu chceme z Ikei, v dedinskom štýle. A mikrovlnka tam nie je, pretože ju nepoužívame. Umývadlo pod oknom som už zažila v predchádzajúcom bývaní a veľmi mi to vyhovovalo. Na prvom obrázku je pôdorys kuchyne - pre lepšiu predstavu. Hneď pri kuchyni bude komora, preto v kuchyni netreba potravinovú skriňu. S veľkosť a polohu okna je možné meniť. Viem, že moje návrhy neobsahujú odporúčaný trojuholník chladnička, trúba, drez. Neviem však, čo z toho by som mohla dať na ten poloostrov. Chceme mať otvorený strop až po sedlovú strechu a kuchyň v dedinskom štýle, tak si neviem predstaviť mať nad tým poloostrovom niekoľkometrový digestor. A tiež sa obávam, či by to jedlo pri varení všade neprskalo. Keby som tam dala drez, tak vedľa musí ísť umývačka riadu a to si zas nie som istá, ako by sa to dalo riešiť s vodu a odpadom. Na druhom a treťom obrázku je variant s rohovou skrinkou. Nevýhody: - musela by tam byť natlačená tesne k dverám do technickej miestnosti /ale teoreticky by sa mohla o pár centimetrov skrátiť - neostalo by miesto na voľne stojaci smetný kôš - do rohovej skrinky, ak je policová, je ťažší prístup. Ak je výsuvná, tak sa tam zas toho menej zmestí Výhody: - nebude pôsobiť divne, že pod tými nástennými skrinkami je voľný priestor Na štvrtom a piatom obrázku je variant bez rohovej skrinky. Nevýhody: - pod tými nástennými skrinkami je voľný priestor, neviem či to nevyzerá moc divne Výhody: - môžem tam dať smetný kôš. Inak by som ho musela nechať zabudovať do niektorej zo skriniek. Kuchyňu chceme z Ikei a oni ponúkajú len platové prepravky, inak koše neriešia. Ale možno poradíte ako sa to dá vyriešiť inak. - lepší prístup k veciam Čo sa vám viac páči - s alebo bez rohovej skrinky? Už dopredu všetkým ďakujem za každú radu a pripomienku, naozaj sa v tom návrhu začínam strácať. :-)
Odpovedať
1
2
Ja som rada ze som sa rohovej skrinky zbavila. Miesta mas dost, radsej pridaj na tom polostrove. Kos si daj do linky pod drez, nie samostatny bude tam daleko od drezu, kde najviac pracujes napr. s cistenim zeleniny ovocia...... Horne skrinky tam kde je digestor a ten zabuduj do skrinky, neviem ako ti vychadza okno a priestor kolo chladnicky mas to na obrazkoch rozne, ale ak by sa dalo dala by som horne skrinky aj tam a aj nad chladnicku aby to bolo pekne symetricke jednotne. Pred technicku m by sa mi hodila plytka komoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@zoja17 Zdravím. Nuž musím povedať, že tento priestor na kuchyňu je fakt výzva. V podstate zlikvidované tri steny. Nuž , ale aj tu sa dá. V podstate súhlasím s príspevkom od atlaska. Zrušiť rohovú skrinku a dokončiť to rovno popri stene s oknom. Ja osobne by som úplne zrušil horné skrinky a predĺžil ten pult vpredu o jeden modul. 1,1m na prechod stačí, ale ak sa vám to vidí málo tak aspoň o jeden 45cm. Dvere do technickej miestnosti sa otvárajú dovnútra, čiže to by nemal byť problém. Takto bude vyzerať podstatne vzdušnejšie. Tie skrinky na stene do technickej miestnosti nebudú spĺňať svoju funkciu ani po funkčnej ani estetickej stránke. Ak však chcete mať horné skrinky, tak potom ako písala atlaska dať ich na tú stenu kde je digestor. Tam by som však spravil drobné úpravy. Sporák by som posunul viac doľava, aby mi medzi stenou a ním zostalo 60 cm. Potom budete mať viacero možností. Buď tam dať hornú skrinku o šírke 60 cm alebo 40cm. Potrené bude však upraviť šírku okna ak budete chcieť mať symetricky skrinku aj na pravej strane od digestora. Alebo ako bolo spomenuté vyššie, zabudovať digestor do skrinky. Potom však asi nebude vhodné použiť skrinky so sklom. Taktiež súhlasím s názorom na rovnakú výšku. Tie horné skrinky čo ste dali do obrázku majú v IKEA výšku 40,60,80 a 100cm. Predpokladám, že v návrhu sú tie 80cm vysoké. V takom prípade to podľa ich plánovača vychádza na celkovú výšku 228cm. A tak, aby to ako celok vyzeralo dobre, vzniká vám tým pádom priestor nad chladničkou, do ktorého sa vám ešte zmestí skrinka. Problém je však, že nástenné skrinky majú hĺbku iba 37 cm čo je dosť problém keďže voľne stojaca chladnička má hĺbku 60cm. Riešením by bolo použiť vysokú skrinku so zabudovanou chladničkou a tým pádom bude všetko v rovnakej výške. A k tomu čo ste písali. Koše do skrinky nájdete tu http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/cat... , varnú dosku by ste do prednej pracovnej dosky asi nezabudovali, na to by musela byť širšia, pretože ak nechcete digestor zo stropu tak by musel byť výsuvný a to potrebuje miesto. Umývadlo a umývačka to sa dá, ja to mám tak, no musela by byť dostatočná výška podlahy, aby sa v nej dal dodržať spád pre napojenie k odpadu pod oknom teda v prípade, že už je hotová betónová platňa. Napojenie vody nie je žiadny problém.
Odpovedať
Pult dajte na opačnú stranu, aby ste ho nemuseli 20x denne obchádzať, aj s nákupom... aj špajza bude bližšie dvere do TM posunúť a nie rohovú skrinku ;-)
Odpovedať
@atlaska ďakujem za reakciu. Ja som tiež o rohovej skrinke vôbec nebola presvedčená, tak aspoň sa mi to potvrdilo. Pod drezom už mám naplánované koše na triedenie odpadu, preto som nevedela kam s košom na netriedený odpad. Ale tak pravda je, že triediť môžem aj v technickej. K oknu už skrinka nevýde. A plytkou komodou myslíš tak 50 cm?
Odpovedať
@durim ďakujem za reakciu. Tie horné skrinky som tam chcela kvôli pohárom a hrnčekom. Všetko ostatné si viem predstaviť vyberať zo šuplíkov, len toto nie, preto tie horné skrinky. Ale zas je pravda, že ich nemusí byť veľa, pretože to naozaj bude len na poháre. S oknom zatiaľ hýbať ide, finálna verzia projektu ešte nie je hotová. Vytvorila som ďalšiu verziu, tak snáď to už vyzerá lepšie. Vytvorila som len tú časť pri stene, poloostrov je jasný. A len pre zaujímavosť, presne takéto rozloženie mi navrhli aj v kuchynskom štúdiu, tak som si myslela, že to je výborné riešenie - no ale teraz vidím, že nejaké rezervy to malo. :-D
Odpovedať
tak ešte ten obrázok
Odpovedať
@blacksr ďakujem. Rozumiem Vášim dôvodom na prehodenie pultu, ale zas do technickej sa bude chodiť viac /bude tam pračka, wc, východ von/. Uvidím, čo by na to povedal manžel, kam to chce mať bližšie. :-D
Odpovedať
pod drezom mame zmiesany odpad ,kos na plasty a kos na male papiere, sklo a velke papiere davame so spajzky.
Odpovedať
Profilova fotka
@zoja17 Rado sa stalo.
Odpovedať
ja mam skoro identicky podorys kuchyne...len nemam komoru (cize plnu stenu) a okno mam na vysku mensie (zmesita sa nad neho skrinky) .... a dlzku mam 3050mm ... tiez sa morim s navrhom kuchyne ...hlavne kvoli tomu, ze chcem 'zamaskovat' dvere do technickej ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka zamaskovat? tak v tom pripade by som asi ostrov dal k tej stene kde su dvere do technickej. Ratajme s tym ze technicka miestnost sa nejako casto nevyuziva takze by to pri pouzivani nemal byt ziadny problem :-)
Odpovedať
@richie100 ano, technicka bude len da dany ucel, popripade mensi ulozny priestor na nejake sezonne veci.. planujem to "zamaskovat" falosnou potravinovou (uzkou) skrinkou ... ako skrina do narnie :-) ... predstavu mam, uz len to potrebujem dat niekomu zvizualizovat .. ci to nebude vyzerat prilis stiesnene .. aby som vedela kde dat siete
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mnambodka my práve ešte len dokončujeme projekt, okno by mohlo byť kľudne aj užie, ale chcem ho radšej väčšie, aby to pôsobilo tak vzdušnejšie. Ale je to len môj pocit, určite netvrdím, že to tak musí byť. Takže kuchyňu budeš mať do U? To tam potom budeš mať dve rohové skrinky? Ja som práve rada, že som sa rozhodla ich tam nemať. Nápad s narnia skriňou sa mi páči, jediný problém čo ma napadá je, ako sa vyrieša sokle. A dvere tam budete mať len tie z kuchynskej skrine alebo za tým ešte jedny normálne? Aby nebol problém sa tam potom dostávať. Skús si to nakresliť napríklad v ikea plánovači. My čo sme obehali nejaké kuchynské štúdia, tak v podstate žiaden extra nápad alebo dobrú radu sme nedostali. Prišlo mi to, že len nakladali skrinky vedľa seba a hotovo. V tom mojom poslednom návrhu je menej nábytku a takto to nenavrhol nikto, prišlo mi, že sa snažili predať čo najviac nábytku - ale možno už len začínam byť paranoidná.
Odpovedať
@zoja17 jasne, to s oknom je ako kazdy chce no a ja som chcela len take presvetlenie nad doskou/umyvadlom. Ja aj tak sa z toho okna budem pozerat hned na plot, takze velko by pre mna nemalo zmysel. A ano, bude to kuchyna do U a presne teraz rozmyslam, co s tymi rohmi. Su aj celkom sikovne rohove skrinky. Posielam ti obr. na inspiraciu .. nad cim uvazujem. Snazim sa to nakreslit v planovaci alno ... maju tam kopec kadejakych skriniek roznych tvarov.. vies si aj upravit velkosti.. tak nech mam aspon aku taku predstavu ako to bude poskladane, lebo farby a styl som obkukala z jednej kuchyne co sa mi pacila najviac so vsetkych, co som videla :-)
Odpovedať
@zoja17 ou .. a presne pre to, co si pisala sa mi nehce ist do tych kuchyn. studii ...
Odpovedať
@zoja17 Tak som si nakreslila kuchynu ... nie je to na 100% co chcem .. chybaju rozne detaily (hlavne ta vrchna lista bude farby ako pracovna doska a nad barovym pultom chcem taku ozdobnu listu s bodovymi svetlami) ale inac mi vysla uplne super 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka ako skrina z narnie? cize ty chces aby v podstate jedna skrinka bola akoby vstup do technickej miestnosti dobre tomu rozumiem?
Odpovedať
@richie100 ano, dobre tomu rozumies ... na obr. su to tie 2 ked ides z lava tak 2 a 3 ... oni tie nalavo skrinky su cca 30cm na sirku .. len dufam, ze nazivo mi to opticky prilis nezmensi kuchynu
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka nemas obavu ze bude ta kuchyna posobit tak "zapratane" mam pocit ze vela skriniek na malom mieste.
Odpovedať
@mjullerr to som pisala o prispevok vyzsie.. ze mam obavy, ci to nebude opticky prilis male.. lebo aj rozmer 2x3m nie je nic extra velke ... len som chcela zamaskovat tie dvere do TCH... aby tam nestrasili, ked sa budu pouzivat velmi zriedka
Odpovedať
a čo keby si rovnaké dvere ako budú na skrinkách nalepila priamo na tie vchodové dvere do technickej? Potom by to mohlo vyzerať, že to sú normálne skrinky zabudované do steny. Niečo ako keď sa maskujú dvere do chladničky.
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka to som si nevsimol. Ja by som tiez mal z toho obavy, ale ak silou mocou chces skryt dvere tak asi moc ina moznost nie je..
Odpovedať
@zoja17 @mjullerr som si tu kuchynu prekresila trochu inak. Skrinky som nedala az po strop a drez do rohu, tym sa mi zvacsila pracovna doska.... co si myslite o tomto navrhu? .. este je tam dojem stiesnenosti? alebo som to zle poukladala? Sa mi zda ze aj ten roh pri chladnicke dost zmenil celkovy dojem
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka toto je uz lepsie. A posobi to aj velmi prijemne na oko. Aj ked ta mikrovlnka neviem.. Radsej by som ju dal normalne na pracovnu dosku akoby sa zena mala natahovat k nej ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
váš prvý návrh sa mi páči.
Odpovedať
@petriskovlasto Dakujem :) som sa inspirovala jednou kuchynou, co sa mi velmi pacila ... Ta mikrovlnka je vo vyske cca 1,4m co je tak priblizne uroven mojho krku. Aj teraz mame mikrovlku priblizne v tej vyske a uz som si na to zvykla. A keby som ju dala miesto kavovaru, nemam zas kam dat ten kavovar :(
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka ahoj, v akom programe si kreslila?
Odpovedať
@danielos8 takze skor taky "rustikalnejsi" styl? este som ho uplne nezavrhla,lebo aj nabytok sa mi v tom style paci
Odpovedať
@morandia alno küchenplaner ... dobre sa mi s nim pracovalo .. len mi chybala vacsia variabilita na farby (napr. ak by si chcela napr. jednu skrinku hnedu ..a ostatne kremove ..tak to som nevedela urobit)
Odpovedať
@mnambodka ten druhý návrh vyzerá na prvý pohľad to lepšie, ale: nie som si istá s tou chladničkou. Pretože, teda aspoň ja, keď ju otváram, tak nestojím priamo pred ňou, ale trocha na bok, čo v tomto prípade nejde. A tiež keď sa tie dvere otvoria, tak vlastne vznikne tunel - z jednej strany stena, z druhej dvere. V tom prvom návrhu to bolo lepšie. Koľko priestoru je medzi šporákom a drezom? Odporúča sa aspoň 40 cm z každej strany, ale videla som aj odporúčania na 60 alebo 80 cm. To okno sa zväčšiť nedá? Takto mi to príde strašne malinké. Nedalo by sa dať pozdĺžne po celej tej stene? Ten stĺpik tam musí byť? Keby tam nebol, môžeš tam dať napríklad vázu s kvetinou a kuchyňu by to oživilo. Takto zaňho akurát bude sadať prach a je to zabitý priestor. Tie horné skrinky vpravo, budú sa dať otvárať ak tam bude ten digestor? A nebudeš mať problém do tej skrinky dočiahnuť? Ja som krpatá, takže pre mňa by to problém určite bol. V tom prvom návrhu si mala dvojdrez, to mi príde praktickejšie. Ak ti to príde ako moc veľa negatívnych pripomienok, tak sa dopredu ospravedlňujem, nemyslela som to zle. Možno to sú len problémy ktoré vidím ja a tebe to vadiť nebude. Ale zas radšej všetko zvážiť 3x ako potom ľutovať. :-) V každom prípade takýto štýľ kuchyne sa mi veľmi páči a výsledok bude určite stáť za to.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?