Prirodny kamen alebo umely (corian) ... mate skusenosti?

Profilova fotka
Nevieme sa rozhodnut, ci umely alebo prirodny kamen na pracovnu dosku do kuchyne. Varim kazdy den, plus pracovna plocha nebude velka, takze financne sa oplati investovat do kvality... Nemate prosim nejake skusenosti, pozitivne alebo negativne .. ?
Odpovedať
jednoznacne corian, v pripade poskodenia je to opravitelne, je hygiencky,bez porov. vacsinou ludia zavrhnu corian koli cene.
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne quartz. Je lepsi nez corian, nevyhodou su viditelne spoje.
Odpovedať
@embabuli my mame polystonovu dosku, co je v podstate rovnaky material ako corian. ale vyhoda u polystonu je ta, ze ak si z neho das vyliat aj drez, tak vnutorne hrany drezu mat take zaoblene, cize lahko sa cistia... z corianu su tusim tie hrany ostre, a tym padom su tam ostre ryhy a velmi velmi narocne cistenie. vraj sa aj z corianu daju dat tie hrany zaoblene, ale je to financne narocnejsie.
Odpovedať
a vyhoda corianu / polystonu je ta, ze skutocne dokazes mat ABSOLUTNE BEZSPAROVU pracovnu dosku v jednom kuse s drezom, a aj zastenou :-) dokonale na udrzbu. ja len celu dosku, vratane drezu a odkvapkavacej plochy namydlim, a potom vystriekam (mame taku bateriu ktora je flexibilna). nevyhoda je ze nie je to taky tvrdy povrch ako napriklad quartz ktory spomenul @madein1974. ale tak nevyhoda ako pre koho... jednoducho trosku vacsiu opatrnost treba a niektore veci na doske nerobit... ale teda my sme dost akcni v kuchyni a pozor si nedavame nejaky extra, cize trieskame plieskame a polyston je aj po tych rokoch v pohode :-) polyston / corian sa nazyva umely kamen, ale je to nieco medzi kamenom a extra tvrdou umelou hmotou. po case sa ti na tych najnamahanejsich miestach objavia take akoby suchance, ale skutocne vidno ich len pri istom uhle dopadu svetla. my mame doma polyston skoro uz 7 rokov a sme velmi spokojni. samozrejme neexituje take ze krajat priamo na pracovnej doske. detto kladenie horuceho hrnca - stiahnut zo sporaka a polozit na dosku - to by sa nemalo. preto na tento ucel mame vedla varnej dosky take nerezove pasy, su to vyfrezovane ryhy do polystonu a v tom tie pasy a na to mozeme klast hrnce :-) kazdy material ma svoje pre a proti. a kazdy si musi zvazit co od kuchynskej dosky ocakava. :-) ak budeme raz riesit dalsiu kuchynu, tak pokial nevymyslia nejaky novsi material, polyston/corian to urcite isti.
Odpovedať
len pre ujasnenie prirodny kamen je napr mramor ci zula umely kamen je quartz to je zmes prirodneho kamena a pojiv, prevlada drveny prirodny kamen umely(corian) je je zmes kde je mala cast prirodneho materialu( v zavislosti od dezenu) teda tri absolutne odlisne materialy , nie len vzhladom ale i cenou, udrzbou, moznostou pouzitia atd.
Odpovedať
@embabuli tuto dilemu riesila aj moja sestra a ju odradilo, ze vraj prirodny kamen ma tie spominane pory a ak sa nan vyleje trebars cervene vino, uz to tak dokonale nevycistis...ale mozno su uz na to nejake pripravky/techniky...
Odpovedať
prirodny kamen je najkrajsi, je to predsa len prirodny skvost a neda sa nahradit ALE to je vsetko. Da sa spojit ze nie je vidno lepsie povedane citit spoj no staci ak v buducnosti sa kamen vdaka neopatrnosti ci zlej instalacii praskne tak potom je velka pravdepodobnost ze budete musiet menit celu dosku pretoze uz taky odtien nebude. JE TO PRIRODNY MATERIAL. Co sa hygieny tyka tak malo kdo Vam povie ze je to to najhorsie riesenie.Zoberte si ze krajate maso alebo proste ho surove polozite na dosku no a kedze je kamen porezny material tak sa krv dostane do porov. Nedostanete ju odiat ani keby ste co robili a bakterie sa pekne monozia. Potom sa cuduj svete viac chorlavie v danej domacnosti. Preco?? Bakterie v poroch. Napriek snahe lestist kamen tak pory nemiznu. nechcem odrazdat o prirodneho kamena no je to dolezity poznatok . Kedze na Sk sa velmi nepouziva tak sa pozera len na vzhlad a cenu a skutocne pozitiva a negativa sa proste nespomenu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?