Požičať si na kuchynu nie veľa peňazí alebo ju dlhšie prerábať z vlastného a nič nenašetriť?

Ahojte, možno vám bude moja otázka znieť divne, ale rada by som počula viac názorov. Ideme prerábať kuchyňu a potrebovali by sme na ňu cca 800 eur. Myslíte, že je lepšie si požičať tých 800 eur z banky a splatiť ich za rok po 65 eur mesačne a popritom si ostatné peniaze odkladať a mať kuchynu hned z krku a hotovú alebo investovať každý mesiac z vlastného skoro všetky ušetrené peniaze, nič extra nenašetriť, ale nepožičiavať? Nie som zástanca brania si týchto minipožičiek, ale ide o to, že by sme po lete chceli s manželom začať pracovať na bábätku, ale povedali sme si, že kým nebude kuchyňa tak nezačneme, lebo potom si chceme peniaze šetriť hlavne na malé. Tak mi toto od včera vrta v hlave, že keby si teraz pozičiame 800 eur, tak mesačne nám 65 eur nebude nijako chýbať a za rok to je splatené čo ubehne veľmi rýchlo a budeme si už teraz odkladať nejakých 300 eur mesačne a mať vačšiu rezervu. Jediné čo ma tom štve je to, že som bola vždy proti požičiavaniu takýchto peniazov. Čo myslite? Rada by som počula viac názorov. Vďaka :)
Odpovedať
Váš príspevok je naozaj plný rozporov ... 1. Požičať si 800 Eur, splácať rok a mať splatené ? Rok má 12 mesiacov, ak je mesačná splátka 65 Eur tak 12x65 = 780 Eur :) Ak Vám niekto požičia 800 Eur s tým, že mu vrátite len 780 Eur, tak určite treba do toho ísť :) 2. Podľa ďalšieho Vášho príspevku, viete splácať 65 Eur mesačne a zároveň si už viete odkladať 300 Eur ... Ak správne počítam, tak si môžete dovoliť mesačne odložiť/ zaplatiť 365 Eur ... Tým pádom si viete na kuchyňu odložiť za niečo málo vyše 2 mesiacov, je to tak ? A k téme ... Spotrebný úver nemusí byť zlý. Napr také ZUNO ponúka 800 Eur na 12 Mesiacov za 73 Eur mesačne. Celkovo teda za 12 M zaplatíte 876 Eur. Avšak, ak všetky splátky zaplatíte na čas, tak Vám na konci roka vrátia 45 Eur ... Takže vo finále zaplatíte za rok 831 Eur ..: Takže prídete o 31 Eur ... To je samozrejme úver bez akejkoľvek poistky ... Na druhej strane, ak príde jeden s manželou o prácu, alebo sa niečo nedajbože stane, a nie ste schopný splácať, ide to dole vodov. Banka sa nezaujíma, nastupujú exekútori a môžete prísť o viac ... Osobne, ak je to tak ako vravíte, by som zaťal zuby a snažil sa si na to čo najskôr našetriť (do 3 mesiacov) a následne, keď budäú peniaze našetrené by som kuchyňu spravil :) Nemá zmysel ju robiť po častiach na etapy a osobne, ak to nie je nevyhnutné, by som sa nezadlžoval. Aj tých 31 Eur, ktoré sa preplatia by som radšej minul na dorbú večeru ako ich daroval banke :)
Odpovedať
@rebbecah @lubk0 no ja som na tom tak isto ako rátam, tak rátam, nijako mi to nepasuje. Ale presne ako píšete, radšej by som pomaly sporila a potom spravila kuchyňu ako si brať pôžičku. Ale teda ozaj nevieme podmienky. Keď si môžete odložiť 300,- mesačne tak si neberte úver a 3 mes. počkajte, to máte akurát do leta a potom pracujte na bábu.
Odpovedať
@lubk0 @erika2x vdaka za odpovede, máte pravdu, mala som to trošku viac objasniť :) na VUB kalkulačke je 13 mesiacov, čo ja ale ratam ako rok :D V kalkulačke mi vyšlo pri požičaní 800 eur na 13 mesiacov 65.89...a odkladať si 300 eur vieme, ale teraz si ide ešte muž vyplatiť vodičák, tak preto si síce vieme odkladať, ale nie hned teraz, čiže by si teraz vyplatil vodičák a s kuchynou by sme začali najskôr az o mesiac a nie každý mesiac sa podarí tých 300. Niekedy 200, niekedy 300. Ale asi máte pravdu, asi bude lepšie počkať a našetriť a potom to naraz spraviť. Mne skôr išlo o to, že keby mám každý mesiac do niečoho investovať ( napriklad jeden mesiac varna doska+pracovna doska+drez = nič si neodlozime, druhy mesiac vymena skriniek = nič si neodložime, další mesiac zástena a stôl so stoličkami= nič si neodlozíme), tak či nebude lepšie si pozičať, mesačne zaplatit 65 eur a ostatok odkladať, pričom kuchyna bude hned z krku a ostatok odlozime a číslo na učtoch bude stúpať :-) Ked som si to po sebe prečitala, tak som to ozaj doplietla a blbo vysvetlila, začo sa ospravedlnujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rebbecah realne to nebudu ani 3 mesiace, kedze od objednania po dodanie (ak to nieje hotova kuchyna z MM) prejdu cca 4 tyzdne ... pridavam sa k ostatnym, 2mesiace posetrite, objednajte, a kym pride, bude aj 3ti mesiac, a mate nasetrene na vyplatenie.
Odpovedať
Ja by som si radsej zobrala tu pozicku ,nie je to az taka obrovska suma a urobila tu kuchynu na kompet. Lebo ked to budete robit po kuskoch, nikdy to nebude ono. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa sa za 800 € kuchyňa prerobiť nedá...určite nie aj so spotrebičmi a to nehovorím o obkladoch, prípojkách elektrike.. Mňa to vyšlo na 3000 € a to som si všetko robil sám..
Odpovedať
@philos ja nejdem prerabat celu kuchynu od zakladov...ideme menit len dvierka, varnu dosku, pracovnu dosku a drez a zastenu...rura a digestor ostava tiez, tie su nove...elektrika je nova a vsetko ostatne je ok...len sme kupili byt a nepaci sa mi dizajn linky
Odpovedať
@rebbecah ak ide len o dizajn a inak je linka funkcna, tak by som najskor nasetrila, zatial si urobite prehlad co je na trhu, a aj zistis, co ti v kuchyni vyhovuje a co pripadne potrebujes prerobit ;-)
Odpovedať
@rebbecah Eh, mno takto.. Akakolvek dlhodoba rekonstrukcia pocas byvania je peklo. Neda sa pri tom normalne zit. Ked sme u svokry robili drobnu rekonstrukciu kuchyne o den viac - 4 dni namiesto 3, bola strasne nervozna. Takze taketo veci sa musia spravit za co najkratsiu dobu, ziadne postupne. Na druhu stranu, pokial je ta sucasna linka relativne nova a nieje vyslovene hnusna, cize len "nepaci sa mi dizajn", tak si myslim, ze nemate rozum. Ak si aj koli 800 euram musite brat uver a pritom chcete zapracovat na dietati, tak vam poviem rovno od pluc - serte na to. Dieta bude stat samo o sebe pri tej smiesnej materskej kopec penazi. Namiesto splatok za dizajn linky si radsej odkladajte na horsie casy. Aj tak Vam tu prvu linku o par rokov to dieta znici (pokresli, poskodi vesanim sa na dvierka a podobne). Ako vravi ludova mudrost, clovek sa ma pikryvat takou perinou, na aku ma. Prosim, neberte to ako urazku.
Odpovedať
@cache v pohode, neberiem ako urazku...ale takto..byt sme kupili v auguste, prerobili sme si obyvacku podla nasich vysnivanych predstav, takisto spalnu, predsien atd..ostava nam uz len kuchyna a na tej si chceme dat zalezat. A s muzom sme si povedali ze nebudeme mat dieta skor kym si nespravime byt, pretoze keby otehotniem, tak uz by sme setrili peniaze na babo a ked sa narodi tak uz to bude o tom davat peniaze na dieta. A preto si zas myslim ja, ze si tu kuchynu este prerobime a potom mozme s kludnym svedomim zacat pracovat na dietati, lebo budeme vediet ze ziadna dalsia vacsia investicia takato narazova nas necaka :-) a sice kuchyna funkcna je, ale je mi z nej doslova niekedy zle v akom je stave...preto kuchynu naozaj odkladat nebudem....z celeho bytu nam ostava prerobit uz len kychynu, tak si myslim ze tu uz dame a potom bude svaty pokoj a mozme setrit na male:-)
Odpovedať
@rebbecah Prepáč, ale musím súhlasiť s @cache ... Bud si si sem prišla pre radu, alebo si si prišla obhájiť svoje rozhodnutie ... S obhájením tu moc nepochodíš, a aj tak si nakoniec spravíš podľa seba. Nikto netvrdí, že "pôžička nikdy", tá sa sem tam naozaj hodí a niekedy nie je iné východisko ... No ako tu presne bolo povedané, brať si úver kvôli tomu, že sa mi nepáči dizajn linky ? To naozaj ? Podľa tohoto chápeme, že linka je funkčná, nie je "ogrcaná", korpus, dvierka atd sú v poriadku .... Ak je tomu tak, tak si to spravte vtedy, keď budete mať na to vlastné peniaze ! :) Nie postupne, ale naraz vtedy, keď budú peniaze ktoré ste si sami našetrili ... Toto je presne tá katastrofálna finančná gramotnosť Slovákov ... Nič v zlom, ale ak rodina, si chce požičiavať aj takú sumu, ako je 800 Eur na vec, ktorá je len dizajnová a popritom chce čochvíľa dieťa, bez finančnej rezervy, tak to mi hlava "nebere" ... Hlavne nikdy nemôžeš vedieť, čo sa stane ... Vybehne Vám tesne pred auto srna a nič nezmôžete ... Niečo Vám ukradnú, manžel počas materskej ostane dlhodobo PN atď atď ... Nechcem popisovať katastrofické scenáre, ale keby som ich vo svojom okolí nevidel viac než dosť, tak by som tomu ani snáď neveril ... Aby som to zhrnul Nie je to nič, čo nutne potrebujete, čo Vám sťažuje život atď ... Vymente si to, až keď si na to našporíte ...
Odpovedať
@lubk0 možno linka je síce len dizajnová vec, ale je to zároveň posledná vec, ktorú chceme v byte zmeniť. Nehovorte, že keby máte linku ktorá sa vám nepáči a cítite sa v kuchyni fakt zle, že by ste nerozmýšlali nad novou. Dokonca ju ani nejdem meniť, aby to vyšlo menej penazí, ideme len meniť dvierka a líniu na pracovnej doske. A čo sa týka finančnej rezervy na dieťa máme dosť veľkú na stavebnom sporení, ale to nechcem rušiť alebo z neho vyberať kvôli 800 euram. A v mojom prvom príspevku som napísala, že som proti týmto malým pôžičkam, nechcem si požičiavať a vôbec nie za hlúpu linku, ale otázka stála či to v tomto prípade nebude lepšie, lebo keby splácam 65 eur mesačne len 13 mesiacov, čo nie je žiadna katastrofa, tak si popritom môžeme šetriť a mať viac aj na bežných účtoch. Prišla som si sem po názory, a uznávam, že máte pravdu v tom, že radšej počkať 3 mesiace, nekupovať nič, len to odložiť bokom a potom to naraz spraviť :-) Takto to aj spravím a to vdaka niektorým radám, že je lepšie počkať a našetriť. Len toto som si chcela ujasniť a počuť viac názorov a pomohlo ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rebbecah Ja netvrdím, že by som linku nevymenil :) Ja len tvrdím, že by som si na to nepožičiaval ... Sú totiž rôzne situácie. Je rozdiel kuchynskú linku nemať a potrebovať ju, a je rozdiel linku mať len chceť zmeniť jej dizajn ... O tom to celom je ... Ak si niekto berie pôžičku napríklad na operáciu ktorú potrebuje, poviem OK ... Ak si niekto zoberie pôžičku na dovolenku či najnovší iPhone, tak len pokrútim hlavou ... V každom prípade, dobré rozhodnutie :)
Odpovedať
My máme vnúča má 1 1/2 roka a poviem ti kebyže máme novú kuchyňu -linku tak mi vlasy stavajú,ale viem že kedysi ju budeme meniť tak ma to tak nemrzí,ked príde ku nám linka to je jeho asi tak. @rebbecah
Odpovedať
@rebbecah urcite by som si nebrala uver,ktory budem rok splacat,ked si za cca 3-4mesiace viem nasetrit.je to nerozumne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?