Potrebuje indukcna varna doska specialne zapojenie? Su nejake technicke rizika

Ahojte, s manzelom snivame o indukcnej varnej doske do nasho noveho bytu. Niekto mi ale vravel ze to ma silny vykon a mali by sme si zohnat elektrikara ktory by nam prisiel skontrolovat ci mame dostatocne silne rozvody aby sa nestalo ze ked pustim 4 platne naraz ze mi ,,spalia" rozvody...kedze sa do toho absolutne nevyznam tak neviem ci je to blbost co som pocula alebo je na tom nieco pravdy...nemam chut nieco komplikovat takze ak to tak bude radsej zvolim moderny plynovy so sklokeramickym povrchom, ktore su tiez pekne a na plyn som zvyknuta :-) este sa chcem spytat ze ak by to nebola pravda na co si mam dat pozor pri vyberani indukcnej dosky z technickeho hladiska? Dakujem za odpovede :-)
Odpovedať
Určite sa spoj s človekom, ktorí ti posúdi kapacitu rozvodov a ističov a následne doporučí maximálny výkon indukčnej dosky. Moderný plynový so sklokeramickým povrchom? Hádam elektrický so sklokeramickým povrchom... ;-)
Odpovedať
@dedo758 dakujem za odpoved :-) no neviem ako sa to vola a z coho to je ale videla som plynove s takym ciernym lesklym povrchom, aj nasi taky maju tak mi napadlo ze sklokeramicky povrch :-D asi je to teda insie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ak chces mat indukcnu dosku, podmienkou je vacsinou extra kabel (casto dokonca 3 fazovy) od dosky k isticom. Co moze byt problem, hlavne v bytovkach, ktore maju len 1fazovy privod a istice kvoli pouzitym kablom max 16A. Tzn, ze vykon tvojej dosky je limitovany na 230V*16A= 3680W, co je problem, kedze sucasne dosky maju casto odber 5000-7000W. Niektore to riesia vnutornou logikou (procesor nepusta vsetky platne na 100%= ale potom to ani nehreje ako ma), ine skratka nefunguju alebo co je horsie, tahaju vela a vyhadzuju istice/palia kable, Ak mas moznost plynu, daj si plyn a elektrinu pouzi na ruru, tam vacsinou staci aktualnych 16A.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme práve zapájali kuchyňu v rekonštruovanom domčeku pre svokru. A dali sme tam indukčnú varnú platňu. Lenže tu sa - podľa projektu - robila nanovo celá elektrina, takže elektrikári, čo mi to celé riešili, neváhali a skutočne to poriadne nadimenzovali. Dali nám na tú varnú dosku samostatný 3-fázový prúd a 380 V - s ubezpečením, že žiadne vyhadzovanie poistiek (ako u ľudí, ktorí si to kupujú do bytov) nehrozí... Neviem, do akej miery je toto možné v paneláku....(?)
Odpovedať
Ja som si tiez natiahol 400v na indukciu v bytovke. Mame 3f pripojenie. Je to parada, mam indukcnu elektrolux. Hlavne pozeraj ovladanie a rozmiestnenie varnych zon. Aby neboli natesno. Igor
Odpovedať
@alison13 Naco ta nova tema ? http://www.modrastrecha.sk/forum/kuch...
Odpovedať
@pacho74 Na to, aby dostala konkretnu odpoved na svoju otazku a nemusela citat 69 stran diskusie o skusenostiach s indukcnou doskou :) Ved komu to vadi nemusi reagovat :)
Odpovedať
@romi29 tu odpoved by dostala aj v uz zalozenej teme a nemusela by tam citat 69 stran .
Odpovedať
@pacho74 Pozri je netvrdim, ze nemas pravdu. Ale ta tema je o skusenostiach a ona potrebovala odpoved na jednu technicku otazku. Tu ju dostala hned a tam by ju mozno musela hladat medzi ostatnymi prispevkami.
Odpovedať
Ako ma indukcna varna doska riesene zapojenie?Trci z nej 4 ci 5 zilovy kabel bez koncovky alebo je tam klasicka vidlica na 220?
Odpovedať
@alison13 ak je to do bytu tak je par modelov indukcii ktore su priamo na 220v! A na nich mozes pouzivat vsetjy 4varne zony bez problemov. Na isto viem ze ich ma Bosch ....
Odpovedať
Existuje aj indukčná doska vyrobená pšpeciálne pre byty, ktorá rieši tento problém so zapojením. Má ju napr. značka MORA. My ju ideme tiež kupovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pozor. To ze sa da doska pripojit na klasicku zasuvku neznamena, ze budete moct pouzivat vsetky zony na plny vykon. Tak ako to uz napisal mgx zasuvka 230V/16A dokaze dat vykon 3680 W. A skloleramicke/indukcne dosky maju vykon cca 7000W.
Odpovedať
@pacho74 diskusií o indukčných doskách som si prečítala veľa, ale nikde som sa nedočítala odpoved na moju technickú otázku...
Odpovedať
@dedo758 preco by nemohla mat plynovy so sklokeramikou,ci tvrdenym sklom? Ako ti uz odpovedali, v predajniach najdes uz aj indukcie vhodne do bytov,kde nieje 380tka.
Odpovedať
@alison13 ja som nehovoril ze mas citat vsetky diskusie iba som naznacil ze stacilo tvoju otazku polozit v uz existujucej diskusii o indukcii. Inak vsetky tieto odpovede co si tu dostala su aj v tej diskusii co som ti sem dal pretoze som na tieto otazky uz sam opdovedal. @17antigona @filipe1 @marsial Tak ako pise @romi29 . Doska ktora ma vykon nad 7kW vam na 220V s jednofazovym zapojenim nedovoli vyuzit plny vykon na aky je vyrobena. To s tym vyrobenim specialne pre byty s 220V je zase len dobry marketing pretoze uplne kazdu dosku dokazem pripojit na 220V. MORA ma dokonca v navode na pouzivanie napsiane ze ked ju pripojite jednofazovo na 16A istic musite aktivovat obmedzenie celkoveho vykonu. Na lepsich doskach to ani netreba robit lebo si vykon riadia same aby vam ochranili siet. Proste sikovne marketingove oddelenie si urobilo dobre svoju pracu a vymyslelo tento tah. Na niektorych doskach je aj vidlica na 220V. Vacsinou na starsich s nizsim vykonom ktore boli urcene len na 220V. Tie mali tusim vykon okolo 4kW max. Opravte ma ak mate ine poznatky. Dakujem. :-) ;-)
Odpovedať
@atlaska Varné plynové dosky so klokeramickým povrchom a horákmi áno, ale s voľnestojacim sklokeramickým plynovým som sa zatiaľ nestretol...
Odpovedať
Ak si laik, tak to nechaj pozrieť elektrikárom. Na bezproblémovú prevádzku elektrickej či indukčnej varnej dosku potrebuješ trojfázový prívod 400V. Iné riešenie bude na úkor výkonu a tvojej spokojnosti s varnou doskou.
Odpovedať
Profilova fotka
@alison13 my to prave riesime, urcite nech ti pride elektrikar premerat, pozriet, ako mate vedene rozvody v byte... my to riesime v dome, ktory ma 35 rokov, takze sme museli menit istice a poziadat elektrarne o hlavny istic vyssej kapacity... v bytovkach je to inak, domovnik by ti mal vediet povedat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?