Odvetranie kuchyne

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu pri riešení odvetrania kuchyne v paneláku cez digestor do odvetrávacej šachty. Vzdialenosť šachty od digestora je cca 1,3m Digestor bude výsuvný, umiestnený v kuchynskej linke, priemer odťahovej rúry z digestora 120mm, max výkon digestora 360 m3/h. Potrubie by sme chceli vyviesť z digestora nad kuchynskú linku a ťahať nad linkou do odvetrávacej šachty. Nad linkou by sme chceli dať prechod z okrúhleho na hranaté potrubie o rozmere 110x55mm (alternatíva ku okrúhlej 100mm), aby to bolo estetickejšie, ktoré by sa pomocou redukcií spojilo s digestorovým vývodom, ktorý má priemer 120mm. Alebo je nutné použiť prechod na hranaté potrubie o rozmere 204x60 (alternatíva ku okrúhlej 120mm), aby sme neškrtili výkon digestora? Riešil prosím niekto podobný problém? Za každú radu vopred ďakujem.
Odpovedať
A preco to tam nezakryjes napr sadrokartonom? To je jedno ake potrubie tam bude, stale to bude potrubie. Nezabudni tam dat spatnu klapku. A ano, uzsie potrubie ti znizi vykon. 110x55 je dost malo podla mna.
Odpovedať
@subik12 tá šachta nie je na odvetrávanie kuchynských výparov, susedia sa Ti poďakujú až budú mať pachy všej váry v záchode či kúpeľni. Stalo sa nám toto isté a znehodnocuje nám to bývanie! Samozrejme, páchateľ sa neprizná...tak cvaká spoločenstvo za úpravy, ktroé musíme my podstúpiť, aby sme sa nepodusili z kuchynských smradov ctených susedov! Že díky Broňa! Spýtaj sa správcu domu než sa takto budeš realizovať.
Odpovedať
@jabadaba nemas celkom pravdu. My mame sachtu, kde boli "od prirody" vyvedene odchytavac pary (lebo digestor to nebol, nemalo to ventilator), odvetranie WC aj kupelne. Do jednej rury. @subik12 cim vacsi prierez vzduchovodu, tam lepsie. Redukcie k mensiemu prierezu nemusia znamenat az taky pokles vykonu, v tomto smere su vacsim problemom "zakruty" ale jedno aj druhe moze zvysit hlucnost a treba sa tomu maximalne vyvarovat. Ale obavam sa, ze prechod cez stenu a vstup do centralnej ventilacie je asi 100 mm, takze aj tak budete znizovat prierez na konci vzduchovodu. A tu klapu si tam dajte kvalitnu, plastovu s tesnenim aby vam vo vetre neklapala a nepiskala. Je to vasa volba, ci pojdete cestou estetickeho vyrazu alebo optimalneho vykonu.
Odpovedať
tu pre zaujímavosť: https://bydleni.idnes.cz/centralni-od... @subik12 som zvedavá či budeš ochotný následne preplatiť poškodeným susedom kvalitnú spätnú klapku. ;-)
Odpovedať
@zita19 dala som tu článok, čítaj plus viem Zitka čo máme doma my už druhým rokom za peklo, po prerábkach nižších bytov. Prídi k nám, pozvem Ťa na naše wécko, garantujem Ti, že to príjemné nebude. Riešime to...napriek výzve, aby si to láskavo, ten čo to spizdil, dal do pôvodného stavu sa nič nezmenilo, niekto má prudko na háku. Tak zacvakajú všetci, fasa nie? Závisí totiž kam odťah z kuchyne nasmeruješ, v našom dome napr. kuchyne sólo šachtu nemajú, je tu zvlášť wc, zvlášť kúpelne...výusť je na streche. Do tohto keď napraskáš rúry z kuchyne, tak koniec. :-p Ale asi závisí od konkrétneho domu, no bežne takéto úpravy narobia problémy. Segra má takto do vetráku v špajzi napojený zas niečí hajzlík, kde voľakto veselo húli....no daj si tam potraviny...bar 4. cenovej je šuvix! Každý sakra myslí len na seba sebecky a dlabe na to, aký to bude mať dopad na iných a keďže sme týmto postihnutí, tak ma už takáto téma dvíha zo stoličky. Lebo pravdaže ja nemám čo na robote v živote, len riešiť cudzie pachy v našom hajzli! Lezie nám to do celej chodby, večne máme v byte "navarené" a potreba na wecku je ako za trest. Brokolica, kapusta, cesnak, cibula, odér všetkého druhu!
Odpovedať
@jabadaba no mam to nejak podobne. Ale v hajzliku aj v kupelni sme dury zaplatali samolepiacou tapetoui, kym neprerobim jadro a nedam tam spatne klapy co budu aj fungovat, nielen klepotat vo vetre (ako tie povodne). A z kuchyne mam vyvedene na balkon.
Odpovedať
@zita19 v tom článku čo som sem hodila odporúčajú konkrétny typ klapky, ktorý by mal byť lepší ako tie čo spomínaš - tie klepotačky. So silokónovými tesneniami. Tie kovové neodporúčajú. A tuto ľaľa ešte debatka, možno tam niečo inšpiratívne čo do riešenia nájde aj @subik12 http://diskuse.elektrika.cz/index.php...
Odpovedať
@janadaba znami prave pre tieto problemy v panelaku vyviedli odtah z digestora von cez spajzu a tie vetracky v nej. je to lepsie riesenie, no vtedy treba mysliet aj na kondenz a dobru spatnu klapku ;) osobne mam ale stale pocit, ze je jednoduchsie mat recirkulacny digestor, lebo aj tak ho malokto pouziva castejsie ako len pri vyprazani...
Odpovedať
@jabadaba tato je dobra tiez http://www.elektrodesign.sk/web/sk/pr...
Odpovedať
jabadaba jedna šachta je zvlášť na kupelňu a wc a druhá šachta na kuchyňu
Odpovedať
@subik12 potom fajn, len teda dozri, aby Ti to zapojili ozaj do tej správnej, nech si zbytočne nenarobíš nasratých susedov. ;-)
Odpovedať
@zita19 dikes za tip, popýtam sa na to tých našich opravárov, čo nám prídu klapku montovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kkl82 no to je skôr rada pre našich ctených susedov, škoda že to takto nespravili a na drzovku sa narvali do spoločnej wc šachty. My máme klasika digestor na filter, vnútorný okruh a aj tak ho nepúšťam, je hlučný a nedostačujúci. Holt, vetrám pri každom varení. Ale nedovolila by som si spraviť to čo naši susedia. :-p Ja dúfam, že spätnou klapkou sa proste odstrihneme od cudzej kuchyne a bude dobre.
Odpovedať
@kkl82 Ten recilkuracny digestor je na nic, to ho tam ani mat nemusis. Ja som ho mala 3 roky a smrad sme mali z varenia v celom dome. Potom sme digestor vyviedli von a teraz ked varim, je to parada, zapachu uplne minimalne az vobec.
Odpovedať
@jabadaba Spatne klapky Vam urcite pomozu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?