Návrh kuchyne - prosím pripomienkujte

a ospravedlňte jednoduchú úroveň môjho návrhu v "ikeaplánovači" - chýba tam napríklad zástena a stena barového pultu. Má byť svetlo-šedá lesklá, z IKEA. Antracitová alebo drevená pracovná doska, aj zástena. Mám to všetko poriadne premyslené, avšak žiadnu možnosť spätnej väzby, preto prosím o pohľad niekoho skúsenejšieho. Mám aj dilemu so skrinkami - je nás doma viac, tak kvôli úložnému priestoru volím horné skrinky až po strop, akurát neviem, či horizontálne, či vertikálne. (strop má 2, 50 m, mám cca 168 cm) Ďakujem pekne :-)
Odpovedať
1
2
mne sa zda ze je uzko tam kade sa bude chodit medzi skrinkami
Odpovedať
@ivaq ďakujem za odpoveď, je tam cca 70 cm...skúšala som si to načrtnúť na podlahu a vyzeralo to byť ok. Je to kvôli veľkosti pracovnej dosky po pravej strane varnej dosky.
Odpovedať
Ja by som dala bud drez vlavo na to Lko alebo ho posunut iba o kusok viac vlavo a zaroven varnu dosku dat tam na ten teraz prazdny vybezok. Alebo tam mate naplanovany pult a sedenie? V kazdom pripade pod oknom by som si urcite nechala cisto len pracovnu dosku - prirodzene svetlo ocenis viac pri priprave jedal ako pri obcasnom umyti riadov.
Odpovedať
Pri navrhu kuchyne treba v prvom rade hladiet na prakticnost. Z vlastnej skusenosti tvrdim, ze umyvadlo je lepsie mat blizsie k sporaku,aby si neprenasala nad dlazkou. Casto potrebujes preniest do hrnca napr.zeleninu,cerstvo umytu,alebo zliat cestoviny apod.
Odpovedať
@azzflo ďakujem. Drez by som mohla vymeniť s umývačkou riadu, to je fakt - a posunúť ho viac vľavo. Áno, to "L"- ko je barový pult, bude tam sedenie, varnú dosku tam nechcem umiestňovať (varím veľa a často :-) )
Odpovedať
@majki555 áno, súhlasím. Medzi umývadlom a varnou doskou je cca 120 cm, aj to umiestnenie umývadla som sa snažila dať oproti varnej doske, kvôli úspore pohybu - to ešte na margo predchádzajúcej reakcie od @azzflo, ma napadlo ... :). Žiaľ nedá sa tam tá varná doska vtesnať vedľa umývadla, lebo tam nie je miesto pre digestor - musel by byť nad oknom, je to problém.
Odpovedať
Tak je to taká menšia kuchynka ale inak sa mi zdá byť celkom v poriadku len tiež súhlasím s babami, že lepšie bude keď si to ešte trošku poprehadzuješ tak, že budeš mať umývadlo bližšie k drezu, veď to vieš asi aj sama, že tak je to praktickejšie :) Akurát by som sa chcela spýtať či bude ešte niečo tam v tom rohu prázdnom..
Odpovedať
@anetik_01 ďakujem za názor. Ano, taká menšia...To prázdne miesto v barovom pulte? Chýba mi tam vonkajšia zástena, neviem úplne ovládať tie možnosti ikeaplánovača , ale je to vlastne úložný priestor pre police v kuchynskej linke. Možno jej dám dvierka zvonku pultu, smerom do jedálne :-). No a čo sa týka premiestnenia umývadla - môžem ho vymeniť s umývačkou, ktorá je hneď vedľa neho vľavo. Umiestnila som ho pod okno, ktoré bude fix, nebudem ho otvárať, takže by vodovodná batéria nevadila, ale najmä preto aby , keď sa od neho otočím, tak, aby som mala varnú dosku za chrbtom. Ale keď to takto píčem, už to nedáva až taký zmysel a kľudne by mohlo byť viac vľavo. A umývačka viac pod oknom, súhlasíš? :)
Odpovedať
Profilova fotka
Mala kuchyna vobec nie je zla ale bojim sa, ze tym, ze budu tie skrinky az po strop tak bude vyzerat este mensia ako v skutocnosti je. Nedala by sa ta potreba ulozneho priestoru nejako pokryt este aj v dolnej casti? Neviem teda kolko toho mate v kuchyni ale mozno by jej prospelo keby tie skrinky boli aspon kusok nizsie a nie az po strop. Ale to berte len ako taky navrh, je to len detail
Odpovedať
@vasomartino, ďakujem za ochotu vyjadriť sa. Práveže potrebujem využiť ten priestor až hore, vzhľadom na menšie rozmery kuchynea je nás doma veľa, bude mi ten priestor chýbať. Riešim ešte, ci je praktickejšie mat horizontálne skrinky na otváranie dohora alebo radšej vertikálne skrinky s policami...nemáte skúsenosť?
Odpovedať
Profilova fotka
No pisete, ze teda potrebujete co najviac odkladacieho priestoru a vlatne aj kvoli tomu chcete skrinky az po strop. Ja by som tym padom radsej volil vertikalne s policami. Myslim, ze do tych toho zmestite viac, pretoze tam mozete mat viac policieka ako jednu
Odpovedať
@petinsvet a ake mas rozmery kuchyne a este kde mas vyvod na digestor vyvedeny von z kuchyne ale neviem ci to mas byt alebo dom
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vasomartino ďakujem, niečo na tom bude. Asi ešte bude treba nejak naživo nasimulovať výšku stropu a skriniek, či dokážem sklopiť vrchné dvierka. A existujú aj schodíky do kuchyne pre nižších :)
Odpovedať
@petka456 rozmery 2,6 x 2,9m, miestnosť je do U, barový pult je s jedálňou. Ide o bungalov. Vývod digestora plánujeme vyviesť von.
Odpovedať
Dobrý deň čo sa týka drezu možno využiť "hluchý priestor v L" a zvoliť rohový drez + skrinku pod drezom využiť ako otočné police na hrnce a kuchynské pomôcky. V prípade že drez chcete mať umiestnený tam kde máte, je tu možnosť zvoliť výsuvnú batériu vďaka ktorej budete môcť využiť aj okno.- viac o rohových drezoch a takisto o výsuvných batériách nájdete na našom profile alebo www stránke.
Odpovedať
@petinsvet diky ale aj ty mas uz omietky ako ja a zabudli sme spravit dieru na dygestor von tak musime to ties poriesit este teras pred zateplenim a ty to ako budes riesit tiez musis spravit dieru aj ked uz su omietky dik
Odpovedať
@petka456 v tomto prípade nemáme ešte omietky, takze budeme vŕtať do betónového stropu. Vraj je na to stroj, ktorý to bez problémov vyvrta...drzim palce, keď už máte omietku, že to nebude nič komplikovane :)
Odpovedať
@drezydokuchyne_sk vďaka, ponuku pozriem, ale drez v rohu sme vylúčili, rovnako aj otočné skrinky. Videla som nejake video uverejnené tu na MS o rohu linky, o úspore a využití možností priestoru a otočné riešenie ani zďaleka nemusí byť najvyhovujucejsie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Otváranie skriniek urcite na výšku, nie dve ležaté nad sebou, presne ako píšeš, síce to otvorís, ale bude kazdy vediet to aj zatvorit ? musis mysliet na tu obsluznost kazdeho v rodine aby si nemusela furt niekomu nieco podávat a zatvarat za nim dvierka alebo pouzivat pri kazdom zatvorení schodíky. A Ikea linka je dost vysoka, cize aj horne skrinky su dost vysoko, takze uz spodne skrinky na lezato je problem zatvorit u nizsich ludi. Umyvacka sa vacsinou dava na kraj linky, aby si si pri otvorení umyvacky nekomplikovala vykladanie vecí do skriniek nad umyvackou a aby si neobiehala umyvacku alebo aby niekto o nu nezakopol...tiez si myslim ze pred oknom má byt hlavne plocha na krájanie a tak, nie na drez, mozno by som drez dala do rohu, tam kde su tie supliky a pred oknom nech je cista plocha. Tazko sa radi ak clovek nevidi vsetky skrinky. Tie dvere sú vstup do kuchyne alebo vstup do nejakej komory ? Ak vstup do kuchyne tak do tej prvej skrinky pri dverach by som nedavala nieco co sa bude casto pouzivat a otvarat.
Odpovedať
Profilova fotka
@petinsvet - vedla sporaka nemas absolutne ziaden odkaladci priestor (ci uz na odstaveny hrniec alebo na nieco, co budes zachvilu potrebovat do hrnca supnut). Tych 30cm z pravej strany je jednak malo a potom je to dost nebezpecny priestor na horuci hrniec, pretoze kazdy, kto do kuchyne pojde, bude musiet prejst okolo. - ak tam mas umyvacku riadu, tak pocitaj s tym, ze otvorena ti zaberie znacnu cast "pohybovej plochy" v kuchyni. Ak ju budes musiet neustale pri nakladani a vykladani preskakovat alebo otvarat/zatvarat aby si vedela prejst okolo (pozbierat pouzity riad, vylozit umyty riad do spravych skriniek), tak ti to naozaj velmi rychlo zacne pit krv. - to, ze vas je vela (neviem, kolko je vela) neznamena, ze portebujes proporcionalne tomu vacsi ulozny priestor v kuchyni. Tak, ako uvaris v jednom hrnci pre dvoch, tak uvaris v jednom hrnci aj pre styroch alebo siestich. Do police vo vyske 2 metre budes tak ci tak odkladat len veci, ktore bezne nepotrebujes, pretoze pristup do toho priestoru ti bude robit problemy a aby si odtial vytrepala nieco vacsie stejne budes potrebovat stolicku alebo schody. Tym nechcem povedat, ze si tam tie skrinky nemas davat, ked ten ulozny priestor potrebujes. Ale pocitaj s tym, ze tam budes mat veci, ktore potrebujes tak 1-2x za rok alebo vobec. A aj v tom pripade je daleko lepsi odkladaci priestor na taketo veci komora.
Odpovedať
@majki555 presne tak, takto sa bude musieť gazdinka otáčať :) @petinsvet aj keď to je moderné mať dres pod oknom a sporák v strede kuchyne, dres by som umiestnila pri sporáku, alebo naopak sporák pri okne s dresom. :)
Odpovedať
Ked pozeram znovu na ten obrazok, tak sa zamyslam nad tym, ci to umyvadlo nie je blizko pri dverach.Aka je vzdialenost? Nebudes sa musiet vzdy uhybat,ked budes pracovat pri umyvadle e niekto vstupi do miestnosti? Podla toho, co pises, ta kuchyna je rozmerovo dost mala.Ja by som asi zrusila ten ostrovcek a digestor, ktore su priestorovo dost "narocne" a namiesto toho by som asi sporak dala do linky a digestor by som riesila skrinkovy,vysuvny,alebo take nieco, co nie je tak velke...opticky ti to zvacsi kuchynu.
Odpovedať
@miika Ďakujem, už pracujem na tých dvierkach...tie dvere sú špajzové. :)
Odpovedať
@maslenka47, vďaka, podnetné, skúsim to prekopať :-)
Odpovedať
@majki555 umiestnenie digestoru závisí od okna, je to 70x130cm, od zeme cca 90 cm. A digestor by mal byť vo výške v tomto prípade cca 65 cm nad varnou doskou. Premyslím to. Ďakujem :-)
Odpovedať
Preorganizovala som to podľa vašich návrhov: varná doska vedľa drezu - ale - zase pred oknom? - to môže byť? A neviem ako to bude s digestorom (tu je zabudovaný v skrinke nad varnou doskou, v reále by mal byť vyvedený von),akurát, že okno má šírku 70 cm a digestor by mal byť nad varnou doskou cca 65 cm. Umývačka je medzi drezom a varnou doskou. Skrinky som zmenila na štvorcové 60x60 cm. Vedľa chladničky takto vznikol úložný priestor aj s hornými skrinkami, ktorý ešte nemám úplne domyslený - napadlo ma, že namiesto 60 cm hĺbky by mohli mať 40 cm, niekto si to chválil, ale prechod cca 60 cm je aj v tomto prípade asi (ešte domyslím) postačujúci. Čo na to poviete? :-)
Odpovedať
@petinsvet tak skús ešte vymeniť sporák s dresom..zo špajze pôjdeš najprv ku dresu a potom ku sporáku...a ten prechod 613 mm je dosť úzky, tú skrinku 4 by som vypustila, ukladacieho priestoru budeš mať dosť :)
Odpovedať
@janetbla, vymenila som, je to rozumné...Darmo, viac hláv, viac kapusty, pardon, vlastne rozumu :-) Ešte zvžujem tie bočné spodné skrinky dať 40 cm hĺbku, ale trochu zas trčí chladnička...uvidím. Ďakujem :-)
Odpovedať
@petinsvet keď už tak by som skôr volila 40 cm hĺbku skrinky 4 a 5, tak bude mať priechod šírku 813-820 mm. Pri hĺbke 40 cm na spodných skrinkách 1, 2 a 3 nezískaš oveľa väčší priechod ako teraz..
Odpovedať
@janetbla 4. a 5. potrebujem v 60 cm hĺbke. Skúsila som ubrať z hĺbky bočných a vydalo to o desať vic, 70 cm, myslím, že môže byť. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?