Ma zmysel davat digestor?

Ahojte, sme vo faze navrhu kuchyne a jej vybavenia v novostavbe RD. Pan z kuchynskeho studia nas odhovara od digestora, ze je to zbytocnost a staci napr. vetrat. Zatial ani nemame do mura (tehla 30cm) a zateplenia (EPS 20cm) otvor pre digestor. Mame v dome rozvody rekuperacie, avsak zatial reku jednotku kvoli financiam neriesime. V kuchyni je klasicky sadrokarton (t.j. nie kupelnovy). Chcem sa vas spytat - myslite si, ze ma zmysel davat digestor? Uprimne, moc sa mi nechce ho kupovat a bud vrtat do muru alebo riesit recirkulacny digestor. Dakujem za vase skusenosti a odpovede
Odpovedať
Ak nevadia mastné skrinky a steny v kuchyni, tak digestor netreba. Ak však chcete povrchy normálne, je lepšie zbierať mastnotu zo vzduchu na kovový filter a ten párkrát do roka umyť v umývačke. Pri rekuperácii nie digestor s odťahom von, ale cirkulačný, s vysokým vzduchovým výkonom, tichý a s kovovým filtrom. Dieru ani nerobte.
Odpovedať
Ale ak sa Vám nechce to riešiť, spravte tak, ako ste opísali v príspevku. Človek nie je povinný voliť najlepšie riešenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Nad tym, ze bez digestoru by som ani neuvazoval a ked nebudete mat uz aj rekuperaciu, tak jasne, ze by som ho dal. Potrebujes aby to teplo, ta vlhkost niekam isla. Potom je pripadne este riesenie kupit si rovno varnu dosku s odsavanim, len tam je ta cena trosku inde ako digestor samotny.
Odpovedať
Určite dať. Stoji okolo 100€ taký základný, môze byt recirkulačný ale aj na von 2v1,sa môžeš rozhodnúť potom a rúru von zaslepiť dočasne. Aj keby máte rekuperáciu,tak by sa hneď zašpinila a zamastnila od varenia... Skus sa poradiť v inom študiu..
Odpovedať
wav, dakujem vsetkym za odpovede, rozprudenie diskusie. @medardo varnu dosku s odsavanim neuvazujem. @blacksr ano, skor sa teda priklanam ku tomu recirkulacnemu digestoru. Len nakolko budeme mat skrinky tesne pod SDK stropom, obavam sa ( co ste pisali aj v inych prispevkoch) ze vyduch z digestora bude negativne vplyvat na SDK strop. Je mozne tomu nejako zabranit pri mojej konstelacii?
Odpovedať
@itgospa nikdy jsem tady ti diskuze o tom, že není potřeba digestoř nepochopila a už vůbec nechápu, jak vám to může vymlouvat někdo v kuchyňskym studiu, tady bych asi šla raději jinam, protože je nekompetentni). Už jen jak vařím vodu doma, tak je to hrozně páry. Když dělám vývar, tak i 3 hodiny a to bych jako měla mít celou dobu u toho otevřené okno (v mrazech?). Však vaříte ne? Zkuste si udělat polévku, brambory a smažené řízky doma a mít zavřené dveře/okna a nepoustet digestoř. Pak odjdete na 10 min ven a vraťte se do místnosti. Ucítíte ten smrad a hlavně vlhkost. Mastné páry (ne jen vodní jako v koupelně) vám budou ulpívat na nábytku. Nebo zajděte k někomu, kdo používá digestoř a koukněte se, jak vypadají ty filtry. To vše by jste měli někde na stěnách, nábytku, atd....
Odpovedať
@itgospa a ako pani písala určite neribte dieru na figestor ak plánujete časom rekuperaciu vraj to nerobi dobre aj nám to v 2 firmach prizvukovali
Odpovedať
@itgospa Výfuk nasmerovať nie do stropu, ale inam, ale vznikne tlaková strata. (Každopádne použiť SDK určený do vlhkého prostredia, čo ale u vás je riešené inak. ) To by malo stačiť, pôsobenie vlhkého vzduchu bude vždy krátkodobé.
Odpovedať
@sonkaru Presne tak. Dom musí byť tesný, inak by rekuperácia mala menší vplyv na úspory. Diera pre digestor je proste diera a tepelný most, aj keď sa osadí spätná klapka.
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa jasné, že dajte. Dieru cez stenu som vrtal , keď bola kuchynská linka namontovaná. Žiadna veda , minimum prachu. Treba použiť aj klapku .
Odpovedať
@itgospa Odťah v kuchyni máte blízko varnej zóny?
Odpovedať
Profilova fotka
Digestor som po 10 rokoch zrušila, mala som recirkulačný a slúžil vlastne iba ako osvetlenie ostrova. Žiadnu mastnotu v kuchyni (spojená s jedálňou a obývačkou) nemám a to čo mnohí označujú za pachy, my považujeme za vôňu čerstvo pripravovaného jedla. Samozrejme že po varení vyvetrám.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sonkaru bože,čomu to nerobí dobrotu? Máte to odskúšané? Ja to tak mám a nemenil by som.
Odpovedať
@igorkoo tak ja vam nezazlievam ze to mate. Ked sme riesili firmu ktora nam bude robit rekuperaciu tak sme navstivili viacero predajcom a v 2 nam to teda velmi prizvukovali. Pani Jarka Cerna na to pekne odpísala. Ja niesom na to odborník tak možno pozrite jej odpoved 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
pripájam sa k tomu, čo už tu bolo písané.. ja by som digestor dal, tie výpary musia niekam ísť (buď von, alebo ti ostanú v dome) a vetranie určite nestačí.. vidím to, pri čistení tukových filtrov 🙂
Odpovedať
jednoznačne digestor treba. v zime budeš vysmážať, variť brokolicu, kapustu a už ťa vidím ako máš otvorené okno
Odpovedať
Artep 1987...to opisala na 1*!!! Kuchyna bez digestra,to si neviem ani peedstaviť ten ,,kandel"keď sa tam bude variť a ostane to vnútri!! Treba sa apýtat toho predajcu ,či si to on doma tak spraví¿¡¿¡
Odpovedať
Ano, pri vareni to nie su pachy, ale vone, ale ked sa spomina napriklad ta brokolica, tak ozaj nechcem, aby mi pol dna bolo citit brokolicu v dome alebo vysmazane rezne. Nehovorim, ze digestor to odstrani uplne, to tiez nie, ale isto je to lepsie ako si len otvorit pri vysmazani vetracku. Aj keby sa potom cela kuchyni vyvetrala, proste to tam ostane dlhsie. Takze za mna digestor ano.
Odpovedať
Digestor som nepouzivala v byte, takze ani do domu sme ho nechceli. Strop mame v spolocnom kuchynsko - obyvacom priestore vo vyske cca 3,4 metra. Nad kuchynskym ostrovom su 2 odtahy rekuperacie, do ktorych nam odporucili dat konicke hustejsie filtre. Pozerala som po 2 rokoch a nie su vobec mastne, len je tam prach. Nad varnou doskou mame linerane svietidlo a tiez na nom nie su mastnoty. Zrejme sa to v priestore rozplynie a spadne na ostrov. Ono vsetko zavisi od konkretnej kuchyne. Keby sme mali nizke stropy a mensiu miestnosti, zrejme by som si nejaky digestor dala, ale asi by som investovala do vysuvacieho, aby mi zo stropu netrcalo nic, na com by sme si s manzelom buchali hlavy 🙂.
Odpovedať
Profilova fotka
@marchenzo tiez som toho nazoru, ze digestor ma v kuchyni a pri vareni svoje opodstatnenie a nech by si predajca hovoril co chcel, tak by som sa od neho nenechala odradit. inak ako zaujimavy postoj pana z kuchynskeho studia
Odpovedať
@klopatka inak to som tiez prekvapeny, ze predajca zo studia odhovara od kupy niecoho. Lebo tak predpokladal by som, ze predajcovia idu proste po tom, aby ukecali zakaznika, aby kupil aj to, co nepotrebuje, heh.
Odpovedať
Profilova fotka
@marchenzo nooo ved to, alebo mozno ich nemaju v ponuke, co sa mi ale tie nejak nevidi. Je to jedno, aky ma na to dovod, no osobne si myslim, ze digestor je v kuchyni potrebny a u nas sa zapisa pri kazdom jednom vareni napriklad
Odpovedať
@igorkoo rekuperaciu a digestor som sa pytal aj firmy Asex, bolo mi povedane, ze digestor s klapkou von a rekuperacia je ok @jankazb ano, presne takto argumentovalo i kuchynske studio, ze digestor je drahe osvetlenie a staci jednorazovo vyvetrat. @blacksr vzdialenost odtah rekuperacie a predpokladane umiestnenie digestora +/- 2metre dakujem vsetkych za reakcie. vacsina vasich nazorov odporuca digestor. osobne kvoli financiam a pohodlnosti to zrejme vyriesim tak, ze budeme uvazovat so skrinkou s velkostami pre dodatocnu montaz digestora, nateraz to necham tak a uvidim podla skusenosti. este jeden argument proti digestoru ma napada - v byte digestor mame, aj ho podla potreby pouzivame, avsak podvesne skrinky nad plynovou doskou su tak ci tak mastne / spinave = ci ho mam, ci nemam, skrinky budu mastne a vone/pachy vyvetram narazovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa a ešte jedna skúsenosť. Mastnota v kuchyni bola (aj pri digestore) v paneláku keď som varila na plyne. U elektriny to vidím úplne inak.
Odpovedať
My tiež zapíname digestor len občas. Možno by sme ho používali častejšie kebyže bol menej hlučný - a to sme vystriedali už tri. Všetky veľmi rámusili. Priznám sa že nejakú mastnotu alebo vysokú vlhkosť napriek tomu neevidujem. Ale možno len nevaríme to čo iní a v takom množstve. Vyvetráme oknami ale nie tak, že by sme mali okno v kuchyni 3 hodiny otvorené, to určite nie.
Odpovedať
Nie som ziaden kuchta a v zivote som digestor nepouzil, s vonami jedla som nikdy nemal problem. A ked uz bola nejaka zadymena nehoda, tak digestor tomu nepomohol vobec - ani v byte, ani v dome. Pre mna je to iba lapac prachu a buchac hlavy. Preto som si ani do svojho domu nerobil kvoli nemu dieru, pol metra od sporaku uz je okno. Ked sa niekedy ukaze, ze by sa mi to zislo, tak budem riesit ten bez vyvodu.
Odpovedať
Aktuálne riešim v inom vlakne podobnú temu. Tiež mám klasický SDK v kuchyni. Chcel by som odsavac pár s filtrom. Nebude to vadí tomu SDK keď prejde vzduch cez filtre? Býva ešte teply ten vzduch? Dakujem
Odpovedať
Keď dám umyť filtre z digestora do umývačky a vidím, aká mastná špinavá voda z toho je, tak predstava že tú mastnotu mám po nábytku atd... no, každého vec. V dnešných okrasných kuchyniach sa bez toho asi dá obísť.
Odpovedať
@jankazb "U elektriny to vidím úplne inak." co tym mate na mysli? pytam sa preto, ze mam skusenost iba s plynovou varnou doskou v byte. Do domu si davame indukcnu varnu dosku - bude to pri nej inak? Menej mastnoty na skrinkach?
Odpovedať
@itgospa Áno, varenie na indukcii produkuje menej "vzdušnej" mastnoty.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?