Máme kombinovanú parnú rúru, takže sa v nej dá variť v pare aj piecť, aj v rámci jedného receptu. Používam ju hlavne ako parnú, na zeleninu, ryby, knedľu, parené buchty. Kombinovaný recept som zatiaľ neskúšala, ale už sa chystám :-) - skúsim nejaké mäso, pretože mäso pripravené len v pare nám nechutí. Mám k rúre kuchársku knihu, sú tam celkom lákavé recepty.
Plánovali sme ju používať aj na ohrev, ale v tomto zatiaľ víťazí mikrovlnka, ktorú sme schovali do komory.
@abbeylee No, my máme okrem tej kombinovanej aj klasickú :-). Naša kombinovaná je, povedala by som, v prvom rade parná, plus má pečenie horné, spodné, gril, horúci vzduch - má nižšiu max. teplotu ako tá druhá klasická. Niekedy ju používam aj na obyčajné pečenie, ak sa v tej druhej napr. griluje mäso, v tejto pečiem zemiaky. Preto sme zvolili tento typ, plus sa v nej dá pripraviť napr. to mäso kombinovaným spôsobom - napr. časť pečenia pri nižšej teplote s napr. 90% pary, zvyšok pri vyššej s napr. 20% pary. Má teploty do 225°C, čo u bežnej parnej nie je.
@abbeylee mame Gorenje 848IX parna mikrovlnka, cena bola tusim 759eur.. ale neni zapojena este.. iba viem ze je pekna :D heheh skusenosti zatial nulove...dufam ze sa to coskoro zmeni
@luciferova V parnej rúre sa pripravuje jedlo v pare, nepečie sa, v teplovzdušnej cirkuluje teplý vzduch, jedlo sa v nej pečie. Okrem toho sú aj kombinované rúry, tam sa dá aj piecť, aj pripravovať v pare.
@luciferova no zoberme si taky kus masa ... ked ho spravis na pare abo upeces ... jasne ze upecene je lepsie :-D ale parna je zasa na zeleninu, ryby a co ja viemjake vymyslance :-p a myslim ze je to aj dobre na zdrave varenie bez tukov ... ci sa mylim ? vyvedte ma z omylo ked tak :-D velmi rada sa necham poucit ;-)
@abbeylee Pečené je skrátka iné, väčšinou lepšie. Ale ja som si minule prvý raz robila v parnej plnené kuracie prsia, a bola som veľmi milo prekvapená. Predtým som skúšala v parnom hrnci, nič moc, tieto mi chutili, až som sa sama čudovala :-) Boli šťavnaté, chutné. Chystám sa na ďalšie pokusy s mäsom. ;-)
Ahojte chcem sa len informovat, ci na zabudovanu parnu ruru je potrebny externy privod vody.
Vsade pri spotrebicoch citam, ze je tam zasobnik vody, takze vodu si doplnam ja sama.
Nasa interierova dizajnerka nam nakreslila do kuchyne, ze k parnej rure a ku kavovaru treba externy prisun vody, ale zatial som takyto vyrobok nenasla. *Podla mna je to zbytocnost tahat vodu tam kde netreba.
dakujem za info
@zuzujan Myslím, že tie bežné parné rúry pre domácnosť prívod vody nepotrebujú, aj my máme zásobníky na vodu a kondenzát.Vo vstavaných kávovaroch sa nevyznám ;-)
My sme sa rozhodli, ze bude klasicka rura na pecenie aj parna rura kvoli ozdraveniu nasho jedalnicka. Naopak mikrovlnky sme sa rozhodli vzdat, na ohrievanie jedal posluzi parna rura, tu su jej hlavne vyhody:
prípravou v pare sa zachová vysoké percento vitamínov, minerálov a stopových prvkov obsiahnutých v surovinách a dokonca sa lepšie sprístupnia pre náš metabolizmus. Takto pripravené potraviny si zachovajú farbu, konzistenciu a výraznú prirodzenú chuť, hodnotné látky sa nevyplavia do vody, nezničia vysokou teplotou ani neprehlušia množstvom tuku. Pretože v potravinách sa uchovajú prirodzené minerály, netreba v pare pripravené zemiaky či zeleninu soliť. Dokáže šetrne prihrievať aj problematické jedlá ako napr. cestoviny, šetrne rozmrazovať, zavárať a sterilizovať (napr. detské fľaše)...
@rhodosbb ale ako to hreje namiesto mikrovlnky dá sa normálne prihriat jedlo ja sa tiež snažím mikrovlnku čo najmenej a chcela by som parnú kúpiť len či by sme to využili v realy výhody napísané sú super ale či to tak funguje aj v praxi že to človek užije alebo sa len na nu díva :-D
rhodosbb to napísala veľmi fundovane, takže ja už len doplním. Jedlo uskladnené v chladničke stráca vlhkosť a z mikrovlnky ho vyberiete vysušené. Ohrievanie jedla v pare trvá o čosi dlhšie, ale parná rúra mu vráti vlhkosť stratenú skladovaním a jedlo chutí ako čerstvo uvarené. Skúste knedľu zohriať v mikrovlnke a v parnej rúre, uvidíte ten rozdiel. Zelenina pripravená v parnej rúre je oveľa chutnejšia. Kým sme ju nemali, deti nám nechávali so zeleninou obložené taniere. Teraz si ju pridávajú a z oblohy sa stáva hlavné jedlo. :)
@mikella Máme parnú rúru, ale na ohrev používame skôr mikrovlnku, pretože je to podstatne rýchlejšie. Parná rúra sa musí najskôr rozohriať, plus treba napustiť vodu (ak nie je priamo napojená na vodu), potom zas vyliať kondenzát. Takže ak treba niečo rýchlo ohriať, u nás "vyhráva" mikrovlnka. V parnej rúre bežne "varím" zeleninu, ryby, ale aj mäso, napr. také kuracie prsia sú výborné šťavnaté, chutia nám viac ako z parného hrnca, ktorý sme používali predtým.
@zuzujan nie je nevyhnutne mat samostatný prívod vody na Kavovar a parnu ruru, ale je to komfortnejšie, hlavne ak je vás viac pijucich kavicku... Nemusíš napustat vodu do nadrzky ale sám Kavovar si ťahá:)