Kuchynský ostrovček s varnou doskou

Máte praktické skúsenosti s varnou doskou na kuchynskom ostrovčeku? či je to praktické na údržbu? ako ste spokojní a či by ste menili za varnú dosku so zástenou resp. s obkladačkami?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@matka1984 ja síce osobnú skúsenosť nemám.... ale chceli sme to tak riešiť lebo máme 90x90cm pultík... nakoniec je z toho super pracovná plocha a varnú dosku mám klasicky s obkladačkami a myslím, že som nespravila chybu... koľkokrát sa mi stane, že niečo prská z hrncov pri varení..... kam by to prskalo, takto obkladačky umyjem a je hotovo a ďaľší problém sa takýmto riešením vyrobí a to je digestor... my nemáme rovný strop v kuchyni a tak by bol problém namontovať digestor a zároveň treba aj poriešiť vývod z digesoru - pokiaľ teda sa nepoužije ten s uhlíkovým filtrom.
Odpovedať
@aadulik2110 toho sa obavam,ked mi nieco bude prskat,ci budem umyvat dlazku aj pultik.
Odpovedať
mam sirku 1m, var.dosku 40cm a uz by som nemenila, nemam vobec zastenu v kuchyni, ani jeden roh a ak budem mat dalsiu kuchynu,dam si to rovnako. Na dlazku neprska nic, ked mas dosku zo strany kde stojiss, mas ju kolko od kraja 5cm? Tam prska na dlazku i chces, ci nechces. Prska len ked narychlo musim osmahnut maso, z hrncov neprska nic. Digestro nemam, nakolko som ho mala a 15 rokov som nim len svietila, varit pri tom hluku mi vadilo. Polovicu jedla varim v tlakaci, dalsiu stvrtinu v el.rure.
Odpovedať
Profilova fotka
@matka1984 my sme mali v minulom byvani a bol z toho stale bordel po zemi, takze v novom mame klasiku.
Odpovedať
my mame, je to super, z varenia mi na zem neprska vobec nic (v predu mam 5cm od kraja v zadu 39). Ked robím nieco na panvici s olejom tak to robím na veľkej ohrevnej ploche ktora je vzadu a tam mam viac cm ku kraju) a po bokoch mam tiez vela cm. Jedine co mam su niekedy praskance vody na zemi ked nieco prenásam z umyvadla k sporaku (umyvadlo mam presne oproti, teda za chrbtom ked som pri sporaku). A to hned len pretriem, a aj tak umývam cca každý druhý den. Takze z mojej strany spokojnosť, aj do noveho si dávame sporak presne takto isto.
Odpovedať
@matka1984 Ja si to osobne neviem predstaviť. Varím každý deň a ujde sa mimo sporáku aj za sporák a tak si myslím, že varná doska na ostrove pôsobí efektne ale je nepraktická. @atlaska Aj my máme momentálne digestor, ktorým len svietime. Ono sa to nezdá ale najmä ak niečo smažím, tak sa mastné výpary usádzajú po celej kuchyni. Teraz budeme riešiť nové bývanie a jedna z prvých vecí na mojom zozname do nového domu je výkonný a tichý digestor.
Odpovedať
ja mam na ostrove dosku a super. ostrov 180x90 v strede doska. nemam pocit ze by som mala viac oprskane ako pri doske so zastenou. drez mam presne oproti doske a umyvam vzdy po vareni vsetko tak ako keby som mala dosku na inom mieste
Odpovedať
@violano1 ale ved nieje jedno ak ti nieco ujde mimo sporak ci to utres na ostrove,alebo na klasike so zastenou? na zem sa edostane nic, naopak nic nezatece za hocijaku listu,ktorou spajas zastenu s doskou-ak nemas umely kamen bez spoja aj na doske aj na stene. mastne nemam nic, nevyprazam, ak tak 3x do roka nejaky rezen deckam, a karfiol a ten v rure. Z palaciniek ci leca extra mastnota nieje a nema sa kde usadzat velmi,lebo dosku utrem a svetlo tiez, kazdy kto ma v mojom okoli digestor sa trapi jeho lestenim a ked som u kamosiek ,tak ho nepsutia,lebo si nerozumieme slova a to maju 3-5rocne tiche digestori vsetky zn.Elica. Kuch.linku tiez mastnu nemam, nemam nic nad ostrovom ziadne skrinky, takze mastne enma kde sadat, len na dosku,ktoru vzdy utrem po vareni a kedze na doske nemam nic naukladane je to par sekundova zalezitost. Umiestnit digestor do priestoru sa da, len nieje rura v stene,ale v strope. Je 100x jednoduchsie umyvat horizontalne dosku,ako vertikalne zastenu a pri vareni pozerat do priestoru, na jed.stol ako do steny. Ak uz je v kuchini ostrov, tak s var. dsokou je to prakticke.
Odpovedať
@atlaska U nás sa varí každý deň a na obkladačkách a skrinkách mám cca po týždni mastný povlak. Tak si myslím, že keby som mala sporák v priestore tak by sa mi to usádzalo v miestnosti. Inak to pozeranie do steny sa ani mne nepáči. Pôvodne som chcela tiež ostrov ale skôr ako manipulačnú plochu. Pozerala som rôzne kuchyne (internet-časopisy) a väčšinou som videla na ostrove dres málokedy sporák.
Odpovedať
@violano1 ja mam aj dres aj sporak na ostrove. Varim tiez denne, uz 20 rokov, predtym som mala drevenu linku a cistila vkuse zastenu jak magor, teraz mame vysoky lesk, velky priestor a mastne nieje nic, lebo je to na doske 3m x +1m a utrete je to za moment a to cistim cisticom, dosucha a okenou vecer. Ale zasa u nas sa olej pouziva minimalne. S tlakaca ani paru nevypustam, necham vychladnut a para skondenzuje do hrnca. Jedine kde by sa mi zisiel digestro,je ked si muz robi leco - oprazi slaninu a to mne smrdi,vtedy otvaram dvere na terasu,co su hned vedla ostrova. mame kozenu sedacku, kozu na stolickach a ziadnu mastnotu tam nemam.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam rovnako varnu dosku na ostrove resp. polostrove bez zasteny a teda je to omnoho lepsie. Doska je siroka 90 cm, cize sa varnou doskou je este 40 cm. Spinave nie je nic a netreba umyvat kachlickovu alebo inu zastenu a natahovat sa ponad sporak. Ja som velmi spokojna a uz by som to nemenila. Zmenila by som len to, ze by som ti na ostrov pridala aj drez:)
Odpovedať
@cinnamon @atlaska @violano1 @mima1 @citinka @majkoj @aadulik2110 Ahojte, ďakujem vám všetkým za rady. Kuchynský ostrovček bol vždy môj sen. Linku do nového domu už máme ako tak navrhnutú s ostrovom a varnou doskou, len mi začala vŕtať v hlave údržba okolia varnej dosky, keď nebude mať zástenu. Digestor určite chcem. Teraz na byte varím každý deň a digestor mi beží skoro stále. Ostrovček by som chcela široký 90cm, takže si myslím, že tam bude aj "priestor na nejaké tie prskance", keď niekedy budú. Tak na 90% je rozhodnuté - dám to, po čom som túžila a čo sa mi páči. Vďaka vám za rady.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matka1984 Myslím, že človek by sa mal vždy rozhodnúť tak ako to cíti. A aj sny si treba plniť. :-)
Odpovedať
@violano1 Presne ako píšeš ! ;-)
Odpovedať
@matka1984 ja uplne suhlasim s prispevkom od @violano1 ze Myslím, že človek by sa mal vždy rozhodnúť tak ako to cíti. A aj sny si treba plniť my ked sme stavali a neskor som planovala co a ako o kuchyni som pocula milion krat ze toto tak nedavaju bude to male,zle,hentake onake a aj tak som si dala podla seba. nikdy som si nenechala radit ak som si bola ista ze toto bude ok tak som dala. a nebolo to len s kuchynou. ked tu boli moje kolegyne tak prve co bolo ze boze ty sa v tej kuchyni nadres bielu kuchynu by nechcela ani jedna ani nabytok ani nic biele. jedna kolegyna prerabali dom a ma bielu kuchynu :-) a ze super.
Odpovedať
@matka1984 Pozri si hlavne, co stoja ostrovcekove digestory.. Ja som ostal celkom v soku. Inak, kuk moj album. Dali sme ostrovcek, 90cm, aby to z dosky nefrkalo rovno za kuchynsku linku.
Odpovedať
@mima1 My všeobecne pri stavbe tieto reči počúvame, každý má iný názor, vkus, potreby, ...... či to bol projekt domu, strecha, okná, kúrenie, omietky,...... vždy sa našiel niekto, čo nám naše rozhodnutie ofrflal. Tak asi aj pri linke sa budem rozhodovať pocitovo, ale jasné, že myslím aj na praktickú stránku veci. A ako píšeš - s bielou tiež každý hneď povie, že to je náročné na údržbu, ale mne sa tiež páčia presvetlené priestory, mám rada bledé a prírodné odtiene, takže aj u nás bude kuchynská linka buď biela alebo slonová kosť v kombinácii s tmavšou doskou. No a čo sa týka varenia na ostrovčeku - dnes som mala na mieste opäť stolára a odporučil mi určite, aby sme poriešili vývod pár von z domu, že to je najlepšie, keď máme priestor spojený s obývačkou. Sadrokartóny máme hotové, tak uvidím, ako by to cenovo celé (úpravy + digestor) vyšlo a aj podľa toho sa rozhodnem. ;-)
Odpovedať
@matorado pozerala som vašu kuchyňu - krásna !!! mne sa tiež páči takáto svetlá. Máte slonovú kosť alebo aký to je odtieň ? A digestor vás koľko v konečnom dôsledku vyšiel ? máte vývod vonku či filtre?
Odpovedať
@matka1984 Uz si presne nepamatam odtien, ale moze byt.. Je to medzi bielou a vanilkou, matna, striekana. ;-) Digestor je tento: http://www.andreashop.sk/internetovy-... Zatial sa mi celkom pozdava, ale este sme nevarili. Dobre taha a svieti a je aj tichy. Vyvod von, inak to nema zmysel.
Odpovedať
@matorado my pôjdeme pravdepodobne do lesku. Digestor pozriem a porovnam, vdaka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Plánujem ostrovček s varnou doskou o veľkosti cca 260x100, len neviem presne ako riešiť zástrčky, keď budem niečo priamo na VD mixovať , poradíte? @atlaska , chcem sa opýtať, ako máš riešenú elektriku na ostrovčeku? Dík
Odpovedať
na mixer mam vysuvnu a potom v linke pod doskou su pevne na mycku varnu dosku
Odpovedať
mame uz piaty rok a som spokojna. navrhovala som si vsetko sama... chcela som mat pri vareni vyhlad von, do jedalne ale aj na tv a podarilo sa.
Odpovedať
@atlaska , dík, dá sa Ti sem hodiť nejakú fotku? Pomohlo by mi to ;-) @meamak , krásne x-) , máme podobný vkus, ale na ostrovčeku nemáš elektriku? Nechýba Ti?
Odpovedať
Ja planujem taketo nieco...ale ako sa poznam, tak to este cele zmenim:)
Odpovedať
@jani_star , veľmi pekné x-) , teraz ma napadlo, že tiež mi tam vychádza skôr polostrov, nie ostrov, a teda by som mohla dať zásuvky do steny ;-)
Odpovedať
@meamak aký máš priestor od varnej dosky smerom k oknám? koľko cm?
Odpovedať
@hizanka vychadza to nejakych 180 cm (od dosky k drezu...k oknu 240cm)...co mi pride celkom znesitelna vzdialenost od drezu.
Odpovedať
@hizanka to nie je velmi podstatne... zasadou je aby na zasuvanie stoliciek bolo min. 90cm. Cely ostrov ma 2000x1000mm a doska je 700mm sirka.
Odpovedať
@ozi mam tam aj elektrinu ale je schovana v skrinke, na plynovu dosku potrebujes aj elektrinu na zapalovanie horakov. Mame este zvlast elektrinu v ostrovceku na samostatne spotrebice, napriklad ked fritujem alebo mixujem...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?