Kuchynská pracovná doska Ikea

Zdravím boli sme si dať návrh kuchyne v Ikea a zarazilo má že doska sa musí olejovát alebo niečo take podobne🤷‍♀️celkom má to odradilo má s tým niekto skúsenosť ďakujem za každú radu a ešte ktoré prevedenie je krajšie
Odpovedať
1
2
Ano, kazda doska z masivu sa musi osetrovat olejom aby sa znizila nasiakavost. Bezudrzbove su laminatove a niektore z prírodného kamena, aj to nie vsetky. A potom su bezudrzbove z kamenných kompozitov (hi-tec, corian...)
Odpovedať
@zita19 ďakujem za odpoved v byte mám už 15 rokov laminátovú a je ako nová tak asi padne voľba že zoberieme kuchyňu bez pracovnej dosky a zoženieme stolára a bude vyriešené ešte má trápi že nemajú rohové skrinky a navrhli krycí panel do rohu 🤷‍♀️ Má to niekto takto vyriešené ďakujem
Odpovedať
@endusko Maju rohove skrinky, dokonca dvojake https://www.ikea.com/sk/sk/catalog/pr... https://www.ikea.com/sk/sk/catalog/pr... a maju ich aj s policami. Rovnako maju aj laminatove (teda bezudrzbove) pracovne dosky v roznych dekoroch.
Odpovedať
@endusko Toto je pekna kuchyna, aky ma rozmer a kolko vam ju nacenili?
Odpovedať
@zuzimia ďakujem bola tam dcéra a takto jej to navrhli neviem preco🤷‍♀️Takže musím to riadne ešte pozrieť ale myslela som že keď človek dá 35€ bude z návrhom spokojný
Odpovedať
@originalx rozmer je 3,5m a 2,80m ocenenie je aj zo spotrebičmi a osvetlenie je tam tiež a ponúkli tri návrhy od 4200€ až 4500€
Odpovedať
@zuzimia nechápem prečo tam nedali rohové skrinky budeme mat kuchyňu Metód
Odpovedať
@endusko Ak chceš dosku na kuchyňu Ikea z iného zdroja, pozor na jej šírku. V Ikea majú dosky široké 62,5 cm, bežne sú dosky 60 cm. Takže musíš dať pozor, ako umiestniš skrinky, aby si dokázal dosku položiť tak, aby pretŕčala aspoň tie 2 cm. My máme dosku z masívu - teda ono to nie je masív, len na povrchu je 5 mm masívneho dreva. Natiera sa cca 1x do roka olejom (dá sa kúpiť v Ikei). Laminát je bezúdržbový. Aj Ikei majú dosky s laminátovým povrchom.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem za radu no tak toto by má dostalo 🙉 budem zháňať stolára ktorý mi to zmontuje pretože dovoz a práca a ešte plus kilometre a vyšli by to skoro na tisícku
Odpovedať
Ako píše @chrobak7 v IKEA maju aj pracovne dosky s laminatovym povrchom, ktorý nemusíš ošetrovať. Ak sa nemýlim tak tá drevená, Karlby a pod má 3mm hrubú drevenú dyhu na povrchu a tú treba čas od času natrieť.
Odpovedať
@endusko Mne doviezli komponenty na linku za 20 €. Stolári mi to zmontovali za 400 €. Lak má bielu farbu, za pár hodín to uschne a je to lesklé.
Odpovedať
Profilova fotka
@endusko presne ako pise @chrobak7, IKEA ma sirsie pracovne dosky. lebo maju aj hlbsie skrinky. Cize klasicku laminovanu 60cm siroku pracovnu dosku tam nepouzijes. Existuju 90cm tusim, ale ta by sa musela zrezat. alebo si dat spravit pracovnu dosku zo skarovky na mieru. Ja som si robil dosku do kuchyne zo smrekovej skarovky a na povrch som dal OSMO oleje. je to v pohode.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dorwin no veď práve musím to vyriešiť lebo mám jednu stranu dĺžku 3,5m a asi to bude musieť byt z dvoch kúsok a prosím čo je to SKAROVKA🤷‍♀️ďakujem
Odpovedať
@chrobak7 táto doska sa mi páči a ladí aj z podlahou
Odpovedať
@endusko To je tá Karlby, vzor buk.
Odpovedať
@endusko Este nejake tipy - ja mam z Ikea este ten starsi model kuchyne - Faktum, ale brala som ju teraz z bytu do domceka (ti, co odo mna kupili byt ju nechceli, pritom kuchyna ma 4 roky a je ako nova), stolari mi dorobili nejake skrinky a dali to cele dokopy. Dosku som kupila v Obi, sirka 65 cm, predavaju kusy dlhe 4,1m. Sadla super. Maju tam sice len par vzorov v tejto sirke, ale myslim, ze vsetky su pekne a oplati sa lepsie ako zrezavat z 90-tky dosky. Teraz sa z tej kuchyne vytesujem tusim viac ako ked bola nova :-) Takze strana 3,5m molze byt v pohode z jedneho kusa a aj vo vhodnej sirke.
Odpovedať
@zuzimia dakujem to ste má potešili ešte zohnať dobrého stolára a bude fajn🤣
Odpovedať
Profilova fotka
@endusko Skarovka je lepeny material. masivne hranoly zlepene do vacsieho celku. daju sa zohnat z roznych drevin, dub,buk, smrek...
Odpovedať
@chrobak7 prosím keď sa dá niečo horúce ako reaguje tá pracovná doska a tak podobne mastné fľaky ..... ďakujem
Odpovedať
@endusko Ja mám tú dosku Karlby z IKEA a je natretá olejom OSMO 3058 bezfarebný, určený na styk s potravinami. Zrejme má rovnaké vlastnosti ako ten olej z IKEA čo použil @chrobak7. Keď je natretá tým olejom, tak fľaky idú dole. Keď sú moc zaschnuté, dám na to trochu vody nech sa to odmočí a potom to ide ľahko. Dokonca aj pri umývadle, kde máme batériu na pracovnej doske je to v poriadku, ale tam som to natrel viac krát, lebo tam prská voda z umývadla. Príliš horúce hrnce a panvice nedávam na dosku, to neodporúčam, použijem radšej podložku. Problémom na drevenej kuchynskej doske je, keď na nej niekto krája. Ono to trochu vyvoláva pocit ako by to bola doska na krájanie, keď je celá drevená. Na to pozor. Ja už som tú moju raz vybrusoval a potom som radšej vyrobil takú väčšiu dosku na krájanie zo škárovky (cinkovanej), ktorú tam mame skoro stále.
Odpovedať
@endusko Záleží od toho, čo si vojín Kefalín predstavuje pod pojmom "horúce". 50° C, 100° C alebo 150° C? Veci priamo zo sporáka ani z trúby na dosku nepokladám. Nedal by som ich ani na laminátovú dosku. Takže neviem, čo by doska urobila. Samotnej doske - drevu by to asi nevadilo, možno by sa poškodila tá olejová lazúra, ktorá sa ale dá pretrieť. A bežne teplé veci (napr. polievka ohriata v hrnci, teplý tanier z mikrovlnky) prac. dosku nepoškodia. Mastné fľaky alebo akékoľvek nečistoty sa utrú mokrou handrou. Naolejovaná doska je relatívne odolná voči mechanickému poškodeniu pri bežnom čistení. Jasné že nemôžeš použiť drôtenku, to by si poškriabal akúkoľvek dosku.
Odpovedať
Ahojte ja som počula že doska sa môže aj nalakovať viete poradiť akým lakom?
Odpovedať
@dirs Aká doska? Kuchynská? Ja som to nepočul, taký tvrdý lak asi nie je, ktorý by nahradil laminátový povrch. A lakovať laminovanú dosku je nezmysel. A ak je povrch drevený masív, tak sa nelakuje, ale olejuje. Na to sú oleje na kuch. dosky, ako som písal vyššie. Lak by sa ti pri bežnom používaní poškodil, olúpal, vydrel.
Odpovedať
Ja mam drevo masív Ikea akurad ju olejujem 😉😊.teraz to je 2krat po 3mesiacoch. 😊
Odpovedať
@endusko ta kuchyňa je matná alebo lakovaná? Je to folia?? Dakujem
Odpovedať
@endusko ja ma krycí panel v rohu trocha sme sa stým potrapili ale vyzerá to pekne 😊
Odpovedať
@dirs kuchyňa je lesklá len ešte neviem s tých troch návrhov ktorá ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@chrobak7 akú šírku má vaša pracovná doska? Vyzerá viac ako 60 cm. Keď ste ju kupovali?
Odpovedať
@tinkerbell Kupoval som ju v IKEA. Ale to sú pracovné dosky o rozmeroch 63x400 cm a kúpil somich vo výpredaji 4 kusy. Stolári ich potom na mieste pospájali. Tá široká časť sú vlastne 2 dosky - jedna bez rezania a druhá bola odrezaná po dĺžke na 40 cm. Ich spojením potom vznikla tá šírka 100 cm.
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem 👍
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?