Kuchynská doska - prírodný alebo umelý kameň?

Nevieme si vybrat ci prirodny kamen alebo umely. V Ikei maju umely kamen, cesky vyrobca celkom pekny vyber. Zvazujeme. Je pravda ze ak by sme sa rozhodli pre prirodny, je narocnejsi na udrzbu? Nam sa paci svetly kamen do biela alebo svetlo sivy. Ake su vyhody umeleho resp. vase skusenosti s umelym a prirodnym. Napisane na internete je dost snad vasa skusenost viac pomoze. prosim skuste poradit. Doteraz sme mali laminat... Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to zalezi od vasich financnych moznosti. Ak na ten pravy kamen mate, mozete si ho skratka dovolit bez toho aby vas to nejako velmi zatazilo tak isto ten prirodny, to ti vydrzi ovela viac ako umely a praveze ja som si vzdy myslela, ze prirodny je prave lahsi na udrzbu ako umely :)
Odpovedať
Mame umely kamen- cisto bielo-biely. Pytala som sa kamenarov ci by sli radsej do prirodneho- a pri bledom/bielom urcite nie. Ja nemam presne nastudovane rozdiely, ale ja som spokojna. Mame ho par tyzdnov, samozrejme viac si davam pozor ako pri laminate (zatial ma to bavi x-) ), viac utieram farebne skvrny. Ale je krasny. Neznasa hlinik, pozor treba na kyseliny- citron apod. Prirodny v bledej farbe je nachylny na zafarbenie- vino, ovocie, cokolvek, lebo je porezny a saje. Inak cenovo je umely drahsi... Z prirodneho mame jed. stol - ale z bridlice, kedze je tmava aj udrzba je jednoduchsia. Este info- biela cista moze byt len umely, prirodny je vzdy "zihany"
Odpovedať
@livia345 vyber taký aby aj prípadná škvrna sa na ňom v textúre stratila. asi sa nechceš stať otrokom svojho nábytku, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@livia345 co sa tyka udrzby tak skor by som volil umely, aj ked samozrejme, ze prirodny ma svoje caro, je to trosku o inom, ale tam si treba davat este vacsi pozor na rozne veci ako pri umelom kameni ;-)
Odpovedať
@livia345 Ja sa mozem podelit o skusenost len s umelym, mame ho v bielej s jemnym "mramorovym" vzorom. Udrzba je za mna uzasna, nesetrim ho vobec, nedavam si na nic pozor a je stale ako novy, nevsimla som si ziadne flaky ani nic podobne (bezne je na nom citron, cvikla, vino, vsetko mozne, a nie vzdy to hned utriem). Tych umelych kamenov je viac typov a vyrobcov, kazdy ma ine zlozenie aj cenu, a svoje vyhody a nevyhody (napriklad spoje- niektore su neviditelne, pri inych spoj vidiet). Toto by som si preverila aj u tych z Ikea, nas (Technistone) vysiel cenovo velmi podobne ako ikeacky a myslim, ze tam je kvalita istejsia.
Odpovedať
Dobrý deň téme materiálu kuchynských dosiek sme sa venovali na našom blogu v samostatnom článku. Odkaz nájdete na našom profile tu alebo na našej www stránke v sekcii tipy triky. S pozdravom drezydokuchyne.sk
Odpovedať
@pallacinka Skusala si aj krajat priamo na doske? A ako dlho ju mas? Mozes mi prosim odoslat pripadne kontakt na firmu, ktora Vam dosku dodavala? Vdaka
Odpovedať
@robbs Co mas konkretne na mysli?
Odpovedať
@slavoslav To ano, otrokom nechcem byt.
Odpovedať
@livia345 poslal som vám správu, my sme si cez nich dávali robiť kuchynskú dosku. Boli sme pozrieť u nich aj v dielni a bolo to naozaj obrovské. Známy si dal umelý kameň, tak som si to chcel dať tiež,ale naštastie ma odhovorila od toho blízka rodina, ktorá s tým má len problémy (nejdú jej von nanosené fľaky).. s prírodným kameňom som nadmieru spokojný (teda manželka si nesťažuje) :D
Odpovedať
Ak je moznost hlavne teda financna, tak by som sla isto do prirodneho kamena. Predsa len kvalitovo neporovnatelne niekde inde ako kamen umely a hlavne aj ta udrzba je o moc jednoduchsia
Odpovedať
Prirodny kamen je lacnejsi ako umely, samozrejme oba predstavuju vyraznu financnu polozku... Vlastnosti a udrzba zavisia od druhu a farby, neda sa zovseobecnit Biely prirodny (bleducky, lebo cisto biely samozrejme nie je, vzdy ma nejaku strukturu) je na gulku do hlavy, tmava farba je zasa uplne super @klaudik_1
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@livia345 co mam na mysli? Napriklad taky citron a vino to je taky dost velky rozdiel keby sa ti to vylialo napriklad na umelom kameni a na prirodnom, na prirodnom to hned zanecha stopu, ktorej sa nezbavis, ale pri umelom, to nie je take tragicke ;-)
Odpovedať
@robbs mas to trosku pomylene, alebo pises o mramory. Na zule aj ked sa urobi flak od cerveneho vina tak neni problem ho odstranit (blede zuly) tie ktore maju vacsiu hustotu tak na nich sa flaky nespravia tak lahko. A dobra inpregnacia tieto starosti lahko vyriesi. A umely kamen urcite nevydrzi tolko co prirodny (zula).
Odpovedať
Profilova fotka
Tazko porovnanvat umely s prirodnym. Isto je kvalitativne prirodny niekde inde, no je prada aj taka, ze malokto si ho moze dovolit ;-)
Odpovedať
@livia345 Na doske sem tam krajam, a tiez bez problemu, ale vacsinou pouzivam dosku na krajanie, som na nu zvyknuta. Mame ho ozaj stale ako novy, byvame 5 mesiacov. Robila nam ho tato firma: http://www.polastone.sk/o-nas/ A este mi neda nespomenut k ostatnym prispevkom, kazdy umely kamen (myslim tym znacku/vyrobcu) je iny, takze diskutovat tu o "umelom kameni" vo vseobecnosti mi pride zvlastne. Chcelo by to pisat konkretne nazvy, lebo sa lisia zlozenim, vlastnostami aj cenou. Ak niekto nie je s umelym kamenom spokojny, pokial nenapise o akeho vyrobcu ide, je to podla mna uplne bezvyznamne info.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, mám čiernu žulu, nemenila by som, u mňa umelý určite nie. Na umelom vidno bežným používaním na povrchu take drobne ryhy, ja som strašný detailista, vadilo mi to. Okrem toho umelý nie je taký lesklý, oni ho akože aj "vyleštia" ale stále je to taká matnejšia lesklá. Áno- máš možnosť väčšej farebnej škály, lebo to sú umelé miešané kompozity, ale prírodný kameň pôsobí pre mňa luxusnejšie. Okrem toho, umelý je drahší. Ja by som nemenila. Leštiť nič nemusím, utriem mokrou handrou a samé to uschne do pôvodného stavu.
Odpovedať
Profilova fotka
Monikusa to vysvetlila dost presne. Aj mytus o drahej cene prirodneho kamena vyvratila. Odporucal by som si vybrat zulu, ktora sa paci a porovnat ju z technickym kamenom. Vo vela pripadoch vyjde zula lacnejsie, hoc ponukam aj zopar "krasavic", ktore su stipku drahsie ako technicky kamen. originalx postrehol, ze si ludia casto mylia mramor so zulou. Mramor do kuchyne (ktoru by ste chceli aj pouzivat) nepatri, lebo je makky, nasiakavy a straca lesk. Zula je to co ostane aj po narocnej praci leskle ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?