Kuchyňa - ktorá varianta je lepšia?

Profilova fotka
Ahojte, planujem novu kuchynu, neviem sa rozhodnut pre jednu moznost, sirka je 420 - skrinky su bud 60 alebo 30. Napiste, ktoru by ste si vybrali a preco - hlavne vase skusenosti s ergonomiou :-)) dik vsetkym za prispevky.
Odpovedať
1
2
druhu, koli vacsiemu priestoru vedla varnej dosky.
Odpovedať
Profilova fotka
Určitě ta druhá, větší prostor mezi dřezem a deskou ;)
Odpovedať
Profilova fotka
fiha ake rychle odpovede :-), ta druha moznost je povodna stara verzia, takze asi plati, ze "laska na prvy pohlad" - druhu verziu som skusala preto, ze je zas pri chladnicke malo miesta na vylozenie veci, ci nie? uprednostnit ten priestor asi medzi drezom a sporakom? a umyvacku by ste nechali v strede alebo dali tesne ku chladnicke?
Odpovedať
umyvacku by som dala co najblizsie k umyvadlu
Odpovedať
jednoznacne No.2. ako uz bolo povedane, kvoli velkosti hlavnej pracovnej plochy. ta plocha ktora je medzi drezom a chladnickou na vylozenie veci z chladnicky uplne staci. okrem toho vylozis veci raz dva a potom ich beries vedla kde s nimi pracujes. cize dolezite je to, kde sa bude pracovat a nie kde na chvilku veci vylozis. a keby aj ta "vykladacia" plocha nestacila, tu hlavnu pracovnu plochu mas na 1,5 kroku daleko, a veci z chladnicky polozis rovno tam. umyvacku daj k chladnicke. nech mas blizko sufliky, tam budes mat veci co potrebujes pri praci na doske. horne skrinky mas aku vysku? odporucam dat 92cm (vysoke), nech mas co najviac priestoru, na uplne horne policky das menej pouzivane veci.
Odpovedať
spodna skrinka uplne nalavo medzi sporakom a stenou - dala by som ju suflikovu. klasicke otvaranie pri stene nie je velmi prakticke.
Odpovedať
Profilova fotka
ok, takze uprava - umyvacka ku chladnicke, horne skrinky su myslim asi 70, kreslila som to v ikea programe, ale su tam aj vyssie, dala som na ne posuvne dvierka - su siroke 120, ale vyjdu tam aj normale 60 jednotlive, tam by som ale potom dala otvarave polovicne - tj dvojdvierkove asi, lebo otvarat 60 je dost neprakticke a trci velmi do priestoru, co sa tyka spodnych 30, neboli v ponuke sufliky, ale planujem ich tak :-)
Odpovedať
@ninaclaudius máme úplně stejnou šířku linky, jen zrcadlově obrácenou a jsem 100% za 2. variantu, tak to máme doma (s drobnýma odchylkama) ;-) U varné desky máš v 1. variantě velmi málo místa.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj kalipso, prosim nemas fotky? konecne vidiet realitu by ma velmi potesilo, varnu dosku by som chcela ale vacsiu sirku ako 60, to viem uz teraz, mame obycajnu a neznasam, ked mam 3 hrnce a tlacia sa tam medzi sebou :-) takze asi taku 77 alebo priblizne
Odpovedať
@ninaclaudius Urcite dvojku. A mozno hlupost, mozno na zamyslenie. Ked das pod drez sufliky, nebudes si potom buchat nohy o uchytky, ked budes stat pri dreze? Nebola by tam lepsia klasicka otvaracia skirnka? Nemam s tym skusenosti, len uvazujem, ci by tam mne klasicke uchytky nezavazdali..
Odpovedať
Profilova fotka
Byla bych pro druhou variantu, kvůli prostoru mezi dřezem a varnou deskou. Jen bych varnou desku posunula ještě o kousek vpravo, abych měla vlevo jednu širší skříňku a ne na obou stranách úzké, do kterých se asi nevejde uplně vše, jako do klasické 60 cm skříňky.
Odpovedať
@ninaclaudius my mame horne skrinky sirku 60, a netrci to vobec do priestoru. pozri moj album s nasou kuchynou.nad drezom a potom pri okne mame 60tky. a nad pracovnonu plochou jednu 80tku - ta je dvojdverova. nepochopila som z tvojho komentara ze ci chces mat posuvne dvierka. po vizualnej stranke su pritazlive, ale po praktickej su dviekra s klasickym otvaranim urcite lepsie. co sa tyka vysky hornych skriniek, tak existuju 70cm a 92cm. my mame 92 cm a vobec to neposobi nejak extra vysoko.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anairda ano asi mas pravdu s tou vyskou skriniek. asi by som si teraz tiez dala 90 cm a nie 70cm. ale ked priatel vravel ze to staci, ale ved to asi kazda poznate, miesta nikdy nieje dost :-D jedine ze to vyzera vzdusnejsie....
Odpovedať
napis este ze kolko mas vo variante 2 dlzku tej hlavnej pracovnej plochy. predpokladam ze 150cm to bude. to je naozaj super priestor, tak sa zmestite aj dvaja. a dobre hovori @eugenie, pod drezom by sufliky nemali byt - v dolnej casti skrinky. skusila som sa teraz postavit k nasej linke tam kde mame sufliky a tak trosku povolit koleno (ked clovek chvilku dlhsie stoji na mieste, tak nema ich prepnute stale) a naozaj spodne dva sufliky by mohli trosku zavadzat. pod drez je idealne dat vytahovacie dvierka na ktorych je pripevneny smetny kos. aj z hladiska ergonomie - napriklad pri umyvani zeleniny len otvoris drez a odhodis co nepotrebujes, detto nejake kelimky od jogurtov aby nesmrdeli preplachnes a vyhodis, a pod...
Odpovedať
Já jsem taky jednoznačně pro druhou variantu. ;-) Jednak kvůli tomu prostoru a jednak i to uspořádání šuplíků vypadá takhle nějak lépe...jediné, co se mi taky trochu nelíbí jsou ty malé skříňky kolem trouby. Ale s tím bojuju ve svém návrhu i já-aby se nám to nějak vlezlo, tak tam máme taky jednu úzkou, která se mi teda moc nelíbí...
Odpovedať
@manilla co ja viem, tych 22cm podla mna nespravi az taky rozdiel ;-) ale ked si zratas kolko sa tam toho po tej dlzke 4m zmesti, tak v panelakovej kuchyni to potesi :-) co sa tyka "vzdusnosti", vela spravi farba skriniek. my mame biele, takze nezmensuju. tmave by mozno zmensovali.
Odpovedať
@anairda ano, je to kvazi jedna policka navyse v kazdej skrinke. mam ich 7 + jednu otvorenu. ono zas teraz to miesto este nepotrebujem, no clovek casom ma toho viac. ja mam zatial 2 hrnce, jednu malu sadu tanierov, par poharov a bohate staci :-D
Odpovedať
@manilla neboj, casom to zapraces, ani nebudes vediet ako :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius já překvapivě hlasuji pro variantu č. 1. Volila bych dřez blížeji sporáku (točí se voda do hrnců, odkládají se vařečky, oplachují se pánve, slévá se horká voda z brambor, cedí se těstoviny atd.) Druhá varianta mi přijde dost nepraktická. Ze stejného důvodu bych posunula o jednu pozici doleva myčku. Ta by měla být také poblíž dřezu. Možná ještě bych ten dřez ještě otočila, tedy je integrovanou odkládací plochu bych umístila směrem ke sporáku pro odkládání horkých hrnců.
Odpovedať
Profilova fotka
druhu, lebo je viac miesta medzi umyvadlom a sporakom....ale cele by som to dala opacne, lebo takto to mas ergonomicky ako kuchynu pre lavaka..... inak OK, len ak sa ti este da, tak by som dala zrkadlovy obraz .... Ergonomia: Chladnicka - vyberies, umyjes, spracujes ( prac. plocha) a das do hrnca :)
Odpovedať
@katrin21 tu ergonomiu som sa naucila od teba :-) inak my to tiez mame naopak, akokeby pre lavaka, pricom sme pravaci, a nikdy nam to nevadilo. je to urcite vec zvyku. a potom aj vec toho kde je vchod do kuchyne. napriklad my ho mame tam kde je chladnicka. cize z tohto hladiska by som to u nas nikdy neotacala, lebo vyhovuje (minimalne nam) mat chladnicku blizko vchodu (casto krat clovek len tak ide do nej lasovat a brat dobrotky :-D). cize v nasej kuchyni so to neviem predstavit naopak, lebo usporiadanie izieb v byte nam to takto prirodzene urcilo.
Odpovedať
Profilova fotka
aj my mame naopak :) ale aspon poradie mame dodrzane, aj vy mate :) nedalo by sa nam to otocit, resp. uz by to nebolo ono vizualne... :) Preto som pisala, ze ak sa jej da.. ked nie, moze zostat :)
Odpovedať
@ninaclaudius definitivne druhu verziu. Ja to tu vidim dost casto sporak hned pri umyvadle... =-) =-) Sice otazka mimo temy, ale niekto mi prosim vas vysvetlite, preco je to tu take oblubene "bachnut" vodu hned k ohnu (elektrike)? Uplne vazne chcem vediet DOVOD :-|
Odpovedať
Profilova fotka
jezis baby dakujem za rady, idem si to zapisat do notesa :-) upravy a vylepsenia projektu, potom to zosumarizujem, tu je este cela kuchyna vizka - nevsimajte si farebnost ani rozmiestnenie skriniek, to robil projektant :-), definitivne bude biela, ale kludne este piste co vas napadne, dik moc za rady
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som cisto z fajsmekerskeho hladiska horne skrinky nedavala take vysoke.. mne by sa pytalo k tomu krasnemu oknu na sirku aj skrinky na sirku...alebo ich dat take kockate, proste nie moc dohora..... kukni na album baby s nickom jojo700, alebo tak nejako ma nick... ma tam tak riesenu kuchynu... tato... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/j...
Odpovedať
varianta č. 2 je super a nič by som neupravovala x-)
Odpovedať
Profilova fotka
tie uzke skrinky mam nakreslene v takej uplne starej verzii so zlymi rozmermi, ale aspon vid foto ako by to vyzeralo, dvere do kuchyne su oproti chladnicke, pri chladnicke je spajza
Odpovedať
Profilova fotka
no tak som to trochu prerobila: - zmenene dolne skrinky - bud na konci 60, a dlzka spojenej prac plochy 120, alebo na konci 40 a dlzka plochy v strede 140, a ukazka s nizkymi skrinkami (alebo teda nechat na konci 30 a dat v strede 60+30 spojenu skrinku 90 - ikea ju nema v planikoch)
Odpovedať
@ninaclaudius Mne sa najviac pozdáva č. 3.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius no, ale tie horne skrinky nie tak vysoko... skor aby lemovali to okno... hned nad nim :)inak to nebude dobre vyzerat, lebo budu lietat.... dala si ich, aspon podla mna, moc vysoko :) to uz potom lepsie tak , ako to bolo, na fotke č.3
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?