Kuchyna IKEA - zapojenie spotrebicov

Profilova fotka
Kupili sme kuchynu IKEA a lameme si hlavu nad osadenim a zapojenim spotrebicov - umyvacka, umyvadlo, rura, varna doska. Prekvapilo nas, ze spodne skrinky su az po stenu, bez priestoru na instalaciu vody, elektriny, plynu... Zaujimalo by ma, ako vyzera realne napojenie vo vnutri skriniek. Linku nam bude instalovat firma, ktora ale nema s Ikea systemom skusenosti a trochu sa bojim, ze zo spodnych skriniek bude emental prevrtany skrz na skrz. Ja som asi prilis velky detailista, ale netuzim pozerat sa na rozrezane skrinky, hadice a kable, pri kazdom vyberani hrncov... Viete niekto poradit, pripadne ukazat fotky ako to ma vyzerat?
Odpovedať
To je v pohode. Ja to mam urobene tak, ze jeden vyrez je v skrinke vedla rury (zasuvka nesmie byt za rurou), Tam je zasuvka na ruru a aj zapojena indukcna doska (mam ju klasicky nad rurou). V skrinke pod drezom je tiez jeden vyrez, tam je napojena bateria, sifon a je tam tiez priprava na umyvacku- zasuvka a privod vody. Vobec to nevyzera zle, pretoze skrinky sa opieraju zanou stranou o stenu (ktora je vymalovana na bielo a biele su aj korpusy skriniek, a tie vyrezy chlapi urobili primerane a esteticky. Samozrejme, elektrika a voda musia byt dotiahnute na spravne miesto podla umiestnenia spotrebicov.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinka008 - IKEA skrinky umoznuju vedenia 2ma sposobmi s minimalnym vrtanim. Jeden je v hornej casti skrinky tesne pod pracovnou doskou. Tade je dobre napr tahat elektriku od rury k zasuvke, resp. plyn od sporaka ku kohutu (musi byt pristupny), idealne v skrinke vedla na boku. Samozrejme, ak strcis hlavu do skrinky tak to uvidis :). Dalsia moznost je tahat kable/rury pod soklom dole, ikea korpusy (niektore) maju take odvetranie dole, kade to viest vytiahnut.tade som napr. ja potiahol vod.rurku a odpad spod dresu k umyvacke, na medzilahlych skrinkach som nic nevrtal. Pod dresom vsak treba mat odpad a kohutiky vymerane presne, ja tam z priestorovych dovodov zadny sololit nemam. Ale zasa esteti u mna hlavu pod dres ku smetnym kosom velmi nepchaju (priestor + smetiaky ich odradzaju)
Odpovedať
Profilova fotka
tato spodna skrinka sa s "deflektorom" v cene 27e https://www.ikea.com/sk/sk/catalog/pr... sa pouzije namiesto plnej skrinky.502.056.26 v cene 23e https://www.ikea.com/sk/sk/catalog/pr...
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx skrinku s deflektorom mame na drez aj na ruru. Plyn na varnu dosku + el. budeme pripajat vo vedlajsej skrinke, ktora je rohova. Pri drezovej skrinke sa nam stala taka vec, ze napojenie na umyvacku a studenu vodu je presne v tej casti, kde sa spaja drezova skrinka s vedlajsou skrinkou na kos, cize budeme musiet zrezat okrem sololitu aj samotny korpus :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@martinka008 - napojenie umyvacky mozes spravit aj na teplu vodu, len to treba prepnut v umyvacke. Ma to aj vyhodu, ze neohrievas draho vodu elektrikou a tiez ze kombikohut das mimo spoj korpusov. Co sa tyka vyvedenia rurky na studenu vodu, mozes to urobit tak ze tam vlozis (nasrubujes) kolienko v tvare L a kohut das mimo spoja skrinky, takze do korpusu rezes len minimalne, cca 4x4cm. Ale je to chyba planovania, niekedy sa daju poposuvat dielce inak, ale to by chcelo aby si dala nacrt blokov kuchyne a presne kolko cm mas vodu od kraja/steny
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx vdaka za radu, kuchynu davame do starsieho domu, kde su velke limitacie, voda sa nedala dat inac, resp. museli by sme robit velke zasahy. Linku sme prisposobili existujucej dispozicii a kedze som netusila, ze ikea ide az ku stene, neriesila som kazdy cm :-|. Nejako to poriesime, plyn nam uz uspene posunuli, aspon ze to sa dalo. :-)
Odpovedať
@martinka008 tak ono cloveka vela veci hned nenapadne, to si myslim, ze je normalne
Odpovedať
Takto to moze vyzerat, ked mas komplet vsetky privody inde ako potrebujes :-) Najvacsi problem je odpad, tam potrebujes spravit spad a miesto tak 6 cm od steny, t.j. urcite cez skrinku. Voda sa da tahat dole, potom popod skrinky a naspat hore pod drezom (na to som si ale volal vodara, nech spravi aj tlakovu skusku). Elektrina (kabel na varnu dosku a sporak) v pohode poza skrinky. Tam je podstatne, ze sporak, umyvacka a varna doska musia mat pristupnu zasuvku, resp. istic, t.j. nesmu byt za spotrebicom. Ja som dost nestandardne tahal k drezu predlzovacku (tam si treba spocitat odber a dat pozor na hrubku vodicov, resp. vykonovy limit na predlzovacke a zaroven mat aspon IP44), ale toto urcite neodporucam, za to by ma elektrikar urcite zvozil. Radsej si tam nechat spravit novu zasuvku a upevnit ju na stenu (nie na skrinku!).
Odpovedať
Profilova fotka
@jarbru Wau, odpadla som - v dobrom. :-) Idealnejsiu ukazku vsetkych moznych pripojeni som si ani nemohla zelat, vdaka!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?