Indukčná, sklokeramická a plynová varná doska

Profilova fotka
Kedze povodna tema, ktora o tomto pojednavala, bola zmazana a zvysok diskusii na tuto temu su len otazky, ozivujem problematiku. Mame dilemu ako mnohi, aku varnu dosku do kuchyne. Mame pripojku tak 360 V ako aj plynovu pripojku. Rozhodujeme sa medzi indukčnou a plynnou varnou doskou. Sklokeramicku sme nateraz vylucili z hry. Pozitíva indukčnej v. dosky sú zrejmé a su popisane celkom slusne v tejto teme http://www.modrastrecha.cz/forum/tema..., plyn je zas klasika, na ktoru sme zvyknuti od skoreho mládí. :) No nie je nam uplne jasne, ake je to so spotrebou indukcia vs plyn (vs sklokermaika)? Má niekto nejake porovnanie, prepocet,...?
Odpovedať
1
2
6
@enjo_nunjo My sme pôvodne chceli dať plyn, podľa toho je urobený aj projekt aj samotný rozvod. Pri kúpe spotrebičov som taktiež uvažoval o indukcii alebo sklokeramike. Elektrikár ma ale presvedčil aby som si nechal ten plyn. Bál som sa hlavne masnoty pri varení. Lenže to údajne je aj pri iných spôsoboch varenia. Doma máme plyn odjakživa a nevidím v tom problém. Dokonca aj bez digestora. V novostavbe určite dáme pre istotu digestor. Taktiež som zvedaví na ten prepočet, takže to budem sledovať.
Odpovedať
Varila som aj na plyne, teraz mam indukciu. Profesionalni kuchari udajne varia na plyne, ale ti nemusia umyvat sporaky :), a tak kvoli lahkej udrzbe u mna jednoznacne vedie indukcia. Je podobne rychla ako plyn, spotrebu elektiky som ale nezistovala, ale myslim, ze aj tu na koniku bola nejaka diskusia, kde sa to prepocitavalo. Pokial vsak casto varite azijske jedla, teda jedla z woku, tak na take varenie je jednoznacne lepsi plyn. Alebo potom indukcia a k tomu wokovy horak, ale to uz je drahsi spas.
Odpovedať
Nasla som takyto graf:
Odpovedať
Asi to nie je dobre citatelne. Prvy stlpec je indukcia, druhy je radiant-sklokeramicka platna, treti je elektrina a stvrty je plyn.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som zas pocula ze najzdravsie je varit na plyne. Ci to je pravda??? Vraj ani tehotna by nemala varit na elektrickej alebo indukcnej??? Tusim indukcnej. Vraj to ma okolo seba take pole ako ked stojite pred zapnutou mikrovlnkou, ja tomu verim a tak sme dali plyn.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som povedala určite plynovú...my plyn sice v dome nebudeme mať ale aj tak ju chcem ]-( mne sa na indukčnej al. sklokeramickej vari dosť zle...ale to je osobný názor a to ovladanie je také zlllhavé... :-N
Odpovedať
ja som mala plyn, keramiku aj indukciu a v novom byte bude určite indukcia...
Odpovedať
Profilova fotka
my budeme mať určite plyn a rúru elektrickú
Odpovedať
Profilova fotka
@saraxy Dobra tabulka, take nieco presne hladam. dik. Otazka je, ci vie niekto pretransformovat kWh na Eura. :) Pri elektrike sa to da, len co s plynom...Idem sa s tym pohrat a prepocitat to, tu je navod od SPP: http://www.spp.sk/zakaznici/domacnost...
Odpovedať
Profilova fotka
Takze v zmysle pomeroej tabulky od saraxy som urobil prepocet nakladov pri pouziti 4 druhov varnych dosiek. Vstuplne udaje - podla mojich prepoctov (snad som sa nekopol, ak ano, opravte ma!): 1kWh el. energie = 0,190€ 1kWh plynu = 0,042€ (cisla su orientacne, menia sa podla tarif, lokalit a rocnej spotreby, ale radovo by mali byt ok a pre zakladny prehlad postacia) A takto vyzera improvizovany graf – Porovnanie spotreby varnych dosiek (v prudko narocnej grafike :) ) Pozn.:In-indukcia, S-sklokeramika, E-el.platna, P-plynova doska In - I I I I I I I I I I I S - I I I I I I I I I I I I I I I E - I I I I I I I I I I I I I I I I I I P - I I I I I (Indukcia - 0,0378€, Sklokeramika 0,051€, El.platna 0,061 €, Plynova doska - 0,016€) V zmysle tychto vysledkov sa my asi celkom urcite priklonime k plynovej varnej doske v sklokeramickej uprave.
Odpovedať
Profilova fotka
@enjo_nunjo paci sa mi "asi celkom urcite" :) inak diik za prepocet
Odpovedať
@enjo_nunjo Ďakujem za prepočet som rád že som sa rozhodol práve pre plyn. Nakoľko ideme mať drevenú zástenu tak musíme za plynovú varnú dosku dať nejakú ochranu aby sa nám nechytila :-) (rada ktorú som získal na tejto stránke). Dík Ja mám konkrétne túto: http://www.andreashop.sk/internetovy-...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@yaninca Ad "asi celkom urcite" - do momentu, kym varna doska nie je kupena, je vsetko stale otvorene :)
Odpovedať
@dzusolm prosim ta aku mastnotu mas na mysli ? Plyn je mastny a preto su casom hrnce zvonku take relativne spinave a mastne. Pri indukcii to urcite nehrozi. Aj po 3 rokoch pouzivania na indukcii su hrnce ako nove. @moratibru plynove sporaky sa v profi kuchyniach pouzivaju priemyselne a urcite nie plynova sklokeramika. Tam veci potrebuju vydrzat drsnejsie zaobchadzanie takze akakolvek sklokeramika je nevhodna. Sklokeramike by som tam daval tak mesiac dva. Prenosne indukcne dvojplatnicky sa ale uz zacali objavovat aj v profi kuchyniach na rychle ohrevy. Ano varit na woku je pasia ale kto vie ako funguje wok tak zisti ze na indukcii wok nepotrebujem pretoze panvica je rovnomerne vyhriata po celej ploche. To je presne funkcia woku. Napriek tomu firma AEG predava specialnu WOK indukciu. ;-) @lluciapet nezdravost indukcie som faktami vyvratil v jednej diskusii tu na streche. Takze vypnite si doma aj LCD TV a uz vobec nepouzivajte stare CRT TV lebo vas usmazia. Ano indukcia vyzaruje tolko co LCD TV. Porovnavat to s mikrovlnkou je tak trochu mimo. Aj mobil vyzaruje viac a mate ho pri hlave. Taky plyn hori to znamena ze nieco spaluje a vytvara exhalaty a nedajboze sa ti pali nieco co ti stieklo po okrajoch hrnca. Plyn sa napriklad chemicky prifarbuje aby mal zapach a to potom dychame. Indukcie ja aj urcite bezpecnejsia ako plyn. Plyn je nebezpecnesji aj pre male deti. Tak si vyber. @keisa66 podla mna si to mylis normalnou elektrickou sklokeramikou a nie s indukciou pretoze indukcia reaguje rychlejsie a citlivejsie ako plyn ;-) @enjo_nunjo mne vysla spotreba takto plyn ... vychadzal som z tabulky nizsie ktora to prepocitava z ohrevu 2 litrov vody. Plyn : 0,023 EUR Indukcia : 0,029 EUR Pocitane je to z cien CEZu na tento rok a je to cena len za surovinu cize tam nie je zapocitana distribucia. (plyn 0,06 kWh a elektrina 0,129 kWh. Neviem odkial mas ceny ale pri tvojich cenach za energie mi to vychadza rovnako ako tebe. Ja mam este jednu vyhodu. Tym ze nemam plyn tak platim len za distribuciu elektriny ale za distribuciu plynu nie.To mam dalsie 2 Eur usetrene. :-) V tej tabulke je pouzity doknca spotrebic Fagor ktory ja osobne nepovazujem za TOP takze top indukcie by vysli este lepsie. Proste nepoznam nikoho kto raz vyskusal indukciu aby presiel na plyn. Skor su ludia co lutuju ked si dali pol na pol indukciu s plynom alebo s elektrikou. Takze dobre to zvaz. Indukciu pouzivam denno denne (pretoze pracujem doma a doma sa musim aj prestravovat) a plyn nemam vobec a platim za elektrinu 35 mesacne a este mi vzdy vracaju. TV a PC mi idu skoro nonstop.
Odpovedať
Vidim ze to pridavanie fotiek je tu na dve veci tak pridavam link na clanok z ktoreho je ta tabulka. Opalti sa precitat aj clanok. http://mojdom.zoznam.sk/cl/10070/1280...
Odpovedať
@enjo_nunjo lenze na indukcii vodu napr.na cestoviny uvaris raztak rychlo ako na plyne, takze plynom neusetris,ale vychadza to skoro rovnako, to minimum co zaplatis viac stoji za tu pohodu uz len pri udrzbe indukcie.
Odpovedať
Pacho, ale ja som nikde nepisala, ze profi kuchari pouzivaju plynovu sklokeramiku. Podla mna kombinacia plyn - sklokeramicka platna je najhorsia mozna kombinacia. Sestra ju ma a minule zas na nu nadavala - sklokeramika sa zle cisti, treba s nou narabat velmi opatrne, hovorila, ze nabuduce by si dala jednoznacne plyn - nerez. To cistenie samozrejme neplati pre indukciu - a to je pre mna aj jej hlavna vyhoda - velmi jednoducho sa cisti, ziadne pripalene skvrny. Plyn by som si dala jedine za predpokladu, ze by som mala osobneho cistica sporaka :) Samozrejme toto nemusia riesit ludia, ktori varia maximalne v nedelu.
Odpovedať
@moratibru ved ja som ti ani neoponoval len som ta upresnil ;-) napisala si to dobre
Odpovedať
Profilova fotka
@pacho74 Ja som bral do uvahy porovnavaciu tabulku od saraxy a aktualne ceny energii na Slovensku äz dostupnych zdrojov) prepocitane na kWh. Bolo by dobre preverit vierohodnost tychto dvoch vstupov – 1. tabulka od saraxy a 2. Spravnost mojich prepoctov energii – KWh na Eura. Tak ci onak, urcite treba brat do uvahy kompletne naklady na energie (vr. distribucie), platne na slovenske podmienky. Tvoj prepocet nespochybnujem, ide len o to, aby sme vsetci pracovali so spravnymi vstupmi. Hodil by sa do temy nejaky koment od energetika-profesionala. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Takto ta matematika nefunguje. Tabulka od saraxy, z ktorej som vychadzal, spomina celkovu spotrebu energie v KWh pri zohriati nejakej skusobnej vzorky. Samozrejme, ze plati, ze indukcia zohreje tu istu vzorku cca 2x rychlejsie a je to jej hlavna deviza, ale nemozes tym padom spotrebu indukcie vydelit dvomi, kedze spotreba v KWh je proste dana, nezavisle na case.
Odpovedať
@enjo_nunjo nemozes pocitat aj stalu polozku do spotrečby lebo ta je nemenna. Pri elektrine je to 5 eur a pri plyne 2 eur a je ejdno ci spotrebujes 100kWh alebo len 1kWh. Samozrejme tieto poplatky sa este menia v zavislosti od mesacne a rocnej spotreby aky mas zaplateny istic atd. Preto som tam dal presnu cenu len za danu komoditu. Jedine tak to vies vypocitat. Su to tabulkove ceny dodavatela. V tej tabulke co som sem pridaval mas presnu spotrebu energie v kWh aj za plyn takze sa to da vypocitat presne na cent. Aj ten tvoj vypocet je sprtavny len pri inych cenach za jednotku energie. Este treba pamatat na to ze cena plynu sa bude postupne priblizovat cene elektriny. Treba sa v prvom rade opriet o moj ucet za elektrinu. Mame domacnost 86 m2 bez plynu ale s ustrednym kurenim. Mam klimatizaciu, TV, ruru mikrovlnku pressomat atd a vsetko bezne pouzivam. Ucet za elektrinu mam 35 eur a teraz mi idu znizovat na 32. Kolko usetri ten co ma aj plyn ?
Odpovedať
@enjo_nunjo atlaska nebola sice uplne presna ale je to skoro deleno dva . Ved si pozri tabulku. Spotreba plynu na ohrev 2 litrov vody je 390 W indukcia 225 W. Ucinost indukcie je 90% plynu 50% to hovori za vsetko.
Odpovedať
Profilova fotka
@pacho74 Ak je to tak ako vravis, tak potom nemoze platit graf od saraxy (z ktoreho som vychadzal), kedze udaje z Tvojej tabulky su so saraxynim grafom v totalnom rozpore. Neviem, kto z nas ma pravdu, no obaja sucasne ju urcite nemame. :)
Odpovedať
@pacho74 Skús prerátať ohrev 2 litrov vody na eurá a za aký čas to zohreje na plyne a za aký čas na indukcii. Fakt by ma to zaujímalo ak to je v tvojich silách. Pre ilustráciu by to bol veľmi dobrý príklad. Dík
Odpovedať
Profilova fotka
@pacho74 Pozeram na to este raz, az tak velmi si to neodporuje, sorry, Musim si na to este raz v klude pozriet...a potom sudit. :)
Odpovedať
@enjo_nunjo beriem späť prehliadol som graf.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzusolm Diskusiu sme celkom rozumne zuzili na porovnanie plynovej a indukcnej varnej dosky. Ok, co mame - mame spotreby energie pre plynovu aj indukcnu varnu dosku. Graf od saraxy, ako aj clanok od dzusolma hovoria vlastne to iste – spotreba plynovej varnej dosky vo Wattoch je oproti indukcnej 1,7 nasobna. Takze jedina otazka je, ci cena 1 KWh pre plyn a pre elektrinu, ktoru som vyratal na 0,042€ (plyn) a 0,190€ (elektrina) su spravne.
Odpovedať
Energetická úspora prekvapuje Indukcia vyžaduje v porovnaní s plynom približne o 50 percent energie menej a je o 25 percent úspornejšia ako varenie na tradičných sklokeramických elektrických paneloch. Súčasne je však pri varení rýchlejšia, takže niet pochýb že ide o technológiu, ktorá bude neustále naberať na svojej popularite. Investícia do panelu sa vráti v úsporách energie – práve tá bude neustále drahšia a drahšia. Životnosť varného panelu nie je ovplyvnená mechanickými časťami, cievky produkujúce energiu sa podobajú tým, ktoré poháňajú elektromotory dlhé desaťročia. Čítajte viac: http://domacnost.sme.sk/c/3194746/ind...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
varenie na plyne je jednoznacne najlacnejsie. Indukcia ma sice vacsiu ucinnost (2x vacsiu ako pri plyne) ale plyn je 4x lacnejsi. Nehovoriac o tom, ze tieto vypocty sa zakladaju na teste: "dostat do varu 2 litre vody". A tiez na zaklade tohto testu je stanovena priblizna ucinnost. Avsak tomto teste je plyn v nevyhode (avsak stale lacnejsi). Totiz v plnej palbe, ked zohrievate plnym vykonom vodu, nie je ohrev plynom ucinny - vela tepla unika popri hrnci, ktory ho nestiha absorbovat. Avsak pri udrziavani teploty (nizsom vykone) sa ucinnost plynoveho ohrevu zlepsuje a tym jeho cenova vyhode este viac rastie. Okrem toho cena plynovych a indukcnych dosiek. Za kazdych 100€, ktore usetrite nakupom, mozete na plyne 1360hodin varit na plny vykon (9000x zovret 2litre vody) pri sucastnych cenach. To nie je malo. Porovnavat LCD monitor, alebo ktorykolvek iny spotrebic v domacnosti s indukcnou doskou je scestne. Tu sa jedna o kilowaty(!) magnetickej indukcie (virive prudy) a nie elektromagneticke ziarenie. Ano aj v starych CRT monitoroch bola indukcna cievka, ale mala ovela menej ako 100watt. Porovnanie s mikrovlnkou je tiez uplne vedla :( Tym nechcem povedat, ze indukcne dosky su zarucene nezdrave. Pravdepodobne neexistuje ziadna jednoznacna studia o vlive magnetizmu na ludske telo, ale aj tak o skodlivosti silneho magnetizmu sa dost diskutuje (tiez napr doktor neodporuca tehotnej zene indukcne varice). Urcite vsak nejaky vliv ma, pretoze keby ste napr zili v prestore, kde je odtieneny magnetizmus Zeme, vase telo si vypyta svoje. Magnetizmus na nas zarucene vplyva. Ludia od nepamati ziju so zdrojmi salaveho aj konvekcneho tepla (slnko, ohen, teply vzduch...) ale so zdrojmi silneho magnetickeho pola mizerne kratko :( Pekny den
Odpovedať
Profilova fotka
@pacho74 prepáč zaujímalo by ma prečo si myslíš, že sa nájdu ľudia ktorý oľutovali konbinovanú varnú dosku indukcia/plyn.S manželkou totiž riešime domček a samozrejme padla téma na kuchyňu a zariadenia.Na pozemku nemáme prípojku na plyn a možno som tomu aj rád ale to je na inú tému.No čo v prípade keď vypnú elektriku. Nebude dobrý taký horák na propán bután.fľašu?Alebo sa nájde v domácnosti riad ktorý na indukcii nepofrčí.atď..
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?