Indukcia alebo plyn?

Ahojte, prosim vas o radu: prave sme zacali riesit kuchynu v dome (novostavba). Mame spravenu aj pripojku na plyn (pre istotu), ale ratali sme povodne, ze dame indukciu, no kedze vsetko je v dome na elektrinu, tak sa teraz bojime, co v pripade, ak vypadne elektrika (napr ked raz budeme mat deti, tak nespravim ani caj). Poculi sme, ze tam (Kosice-Krasna, cast Na Hore) zvykne celkom casto vypadavat elektrina hlavne pri burkach :-| Dakujem za kazdu pripomienku :-)
Odpovedať
1
2
@lydiades hold, budete hodinku dve smädní a čo je ešte horšie, keď máte deravý a zle zateplený dom, alebo drevodom a elektrina vypadne na celé dopoludnie, tak vám bude ešte aj zima, ale to by vám bola aj pri plyne lebo aj plynový kotol bez elektriny nejde. :-) neviem či volíš správne argumenty pri rozhodovaní o spôsobe varenia. Jednoznačne indukcia
Odpovedať
Profilova fotka
@lydiades: takto ti poviem.... ja som dal pre istotu aj plyn (dvoj horak) ale primarne mam indukciu, ale dal som to najma kvoli tomu ze mame par hrncov ktore nejdu na indukcii a aj preto ze ked mas plyn tak mas moznost volby, co ak das len jedno nemas :-) a vies ake bolo moje zistenie s ktorym som predtym neratal? Ked som odpojil plynory horak od elektriny, ano dobre pocujes, kedze elektrina tam hadze iskru tak som proste nemohol zapalit plamen... tak si povies no OK, stary dobry sposob, zapalky... Aaale, ten horak ma nejaku ochranu kedy ked neskrta iskra (ktoru robi pripojenie na elektrinu) tak zas nepusti plyn :-D takze som tak ci tak nahraty bez elekriny PS: da sa to oklamat zapalovacom prilozenim k tomu teplotnemu cidlu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@lydiades no ja mám tri malé deti a už 5 rokov sme na indukcii bez plynu, zbytočne platiť dve prípojky, a neľutujem, ale to je panelák v BA
Odpovedať
@lydiades pre pripad dlhodobého (viac ako pol hodiny) vypadku kup plynovy turisticky varic a ten caj na nom uvaris, aj sackovu polievku, aj vodu na sunar prevaris... Aj to len v zime, v lete nalozis do grilu a spravite opekacku ;-) A ak bude v zime vypadok dlhodoby (niekolko dni), tak aj tak pôjdete niekde do tepla k pribuznym...
Odpovedať
@lydiades dá sa kúpiť i kombinovaná varná doska jedna polovica plyn a druhá indukcia, "máme všetko na elektrinu" kúriš elektrinou i ked máš v dome plyn ?prevádzka KK je len 1/3 z ceny za elektrinu, plyn 4 centy za kWh a elektrina 12 cent, i ked bez elektriny nejde ani KK, zakúriť si môžeš horákom na platni alebo v rúre i tá býva kombinovaná
Odpovedať
@duzu "zakúriť si môžeš horákom na platni" ha, pripomenul si mi tazke skore zimne rana za totality, ked rodicia takto kurili v kuchyni panelaku.. :D
Odpovedať
@duzu Vdaka za tip! Plyn mame zavedeni len ku sporaku a inak mame tepelne cerpadlo a elektricke podlahove kurenie.
Odpovedať
my sme sa rozhodovali úplne opačne. Spôsob varenia na plyne nám oveľa viac vyhovuje, tak sme dali plynovú varnú dosku. Zároveň sme k varnej doske dotiahli 3 fázy ako prípravu, ak by sme v budúcnosti dali indukciu.
Odpovedať
@remba a mozem sa spytat, preco ti vyhovuje viac plyn ako indukcia? ja nemam skusenosti s indukciou, len s plynom a elektrickym sporakom, preto sa pytam :)
Odpovedať
@lydiades Sme na tom rovnako. Ked uz mame plyn zavedeny, tak plynovu dosku, ale aj 3 fazy dotiahnute. Pragmatizmus. Plynova doska stoji 200e, kvalitna indukcia kapanek viac. Na plynovej doske sa prakticky nema co pokazit (bezne pouzivaju ludia sporaky aj desiatky rokov), pri indukciach casto citam ze ludia maju aj drahu znackovu a odisla elektronika a moze ist komplet do kosa. Potom panvice. Hrnce dnes uz nie su problem, takmer vsetky nove uz funguju. Ale panvice na indukcii zvacsa nejdu, treba kupovat specialne (drahsie), specialne wok-y. No a nakoniec samotne varenie. Vela ludi mi tu bude oponovat. Mame aj indukcnu platnicku (zaloha), aj sme to skusali u kamarata na drahej indukcnej doske siemens, aj ked uz par rokov starej a verim, ze nove (hlavne tie drahsie) uz maju to riadenie vyriesene. Impulzne riadenie vykonu. Skratka, pokial sa znizi vykon, aby sa napriklad polievka dlho varila, tak ta indukcia funguje impulzne - zapina/vypina. Postrehli sme to aj na tej nasej platnicke, aj u toho znameho, ked bol var nastaveny na hranicu vretia, ze ta polievka kazdu chvilu vrela/nevrela/vrela/nevrela/... A manzelka to nechcela. Ekonomika je u oboch sposobov plusminus rovnaka, plyn je lacnejsia energia, ale indukcia je presnejsia. Cistenie je horsie u plynu, riziko je vacsie u plynu (predsa len, stale je to otvoreny ohen).
Odpovedať
@cache s tou poruchovostou to nie je az take zle . Tejto teme sa venujem roky a s poruchami sa u kvalitnych znackovych dosiek nestretavam. Hlavne zijeme v dobe ked sa veci nekupuju na 20rokov a uz aj chladnicka pracka su spotrebny tovar. Kvalitne panvice naprikald tefal nemaju rozdiel v cene respektive uz sa moc nevyrabaju riady ktore by neboli aj na plyn aj na indukciu takze tento argumnet pomali straca vahu.
Odpovedať
@pacho74 Tvrdit, ze sa nevyrabaju riady, ktore nejdu na indukcii, je vyslovena loz. Alebo sa pohybujes v prostredi, kde sa nekupuju riady v cenovke pod 100 euro.. Hned nahodne prva kliknuta panvica tefal (doslovne, otvoril som eshop, napisal tefal a prva panvica v zozname) nieje funkcna na indukcii. https://www.mall.sk/panvice-universal... Drviva vacsina panvic je v zaklade stale len hlinik. Panvice na indukciu musia byt ocelove, alebo dvojite dno (ako hrnce).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pacho74 No dobre beriem, su aj lacne panvice co idu na indukciu (preklikal som ten eshop) ale zdaleka nie kazda :)
Odpovedať
@cache citaj s porozumenim ... nepisal som ze sa vobec nevyrabaju ;-) Cenovo su naozaj dostupne aj kvalitne panvice . Toto je moj posledny nakup panvic pred rokom skopirovane z objednavky. 1 × Tefal Ceramic Natural Enamel Panvica 26 cm 18,47 € 1 × Tefal Ceramic Colors Frypan 28 cm fialová 14,77 € 1 × Tefal Ceramic Colors Frypan 24 cm žltá 14,77 €
Odpovedať
my sme mali plyn, teraz dva roky pouzivame indukciu. Moj nazor, lepsia indukcia. NAPRIEK tomu do buducna urcite kupim kombinovanu dosku.
Odpovedať
@lydiades jediný rozdiel medzi plynom a všetkým ostatným, čiže i sporák na pevné palivo, el platnička, sklokeramická činná doska, indukčná, je v rozdieli rýchleho nábehu pri plyne ak je otvorený plameň na akúkoľvek nádobu ,cena plynu je podstatne nižšia, no má len 30% účinnosť do hrnca, 70 % ohrieva vzduch , no musí sa vetrať, horením vzniká veľa CO2 , ubúda kyslík,kopa ľudí je na to dlho navyknutá , no tým výhoda plynu končí hlavná výhoda indukčného ohrevu je v účinnosti pre varenie,60% energie ide do hrnca, 40 % ohrieva miestnosť, dobrá a okamžitá regulácia teploty, na každom sa musíš naučiť variť, každý má výhody i nevýhody, pri indukcii len správny výber kvalitných kovových hrncov, fungujú i staré plecháče, no majú nižšiu účinnosť @cache ak sa použije hrniec s hrubým dnom udržuje stále konštantnú teplotu, veľká hmota rýchlo nevychladne, pulzným varením sa šetrí energia , treba sa to len zo začiatku naučiť, lebo sa správa ináč ako na plyne,kopa ľudí už neprejde naspäť na plyn, až spozná výhody indukcie
Odpovedať
@lydiades zaujímala by ma ta tvoja kombinácia. Plyn na varenie, elektrické podlahové kúrenie a ešte aj tepelné čerpadlo. To je tam vlastne načo?
Odpovedať
Profilova fotka
Za mna urcite indukcia kvoli rychlosti varenia a oproti plynovemu sporaku neporovnatelne jednoduchsie cistenie dosky. Dobre a nie drahe riady kupis aj v Ikei - hrnce aj panvice, len treba pozerat na symboly, nie vsetky su vhodne.
Odpovedať
@rebecca363 Ja už tým symbolom neverím. Jediná istota je magnet vo vrecku.
Odpovedať
@rebecca363 tie symboly sú nepodstatné, na idnukcii funguje akýkoľvek hrniec s plochým dnom na ktorom sa udrží magnet. Máme aj prastaré hrnce z dob socializmu a na indukcii normálne fungujú. A rozhodne indukcia, mali sme ju, teraz varíme na plyne, a žena sa už nevie dočkať kedy prerobíme kuchyňu a bude variť na indukcii.
Odpovedať
Profilova fotka
@erytro @ruren Chlapci o magnete samozrejme viem, ale tak ja som zariadovala novu kuchynu (takze stare socialisticke hrnce nemam), mozem ale garantovat ze Ikeacke hrnce so symbolom indukcie na indukciu fakt funguju.
Odpovedať
Toto je je vzdy o konkretnej rodine a konkretnych poziadavkach. O tom co je pre koho dolezitejsie. Pre mna ma indukcia iba jednu malu nevyhodu, ze treba opatrne manipulovat s hrncami, ale to nie je nic tazke sa naucit, ci si uvedomit. Inak len same vyhody: - nepotrebujem rychlovarnu kanvicu - jednoducha udrzba - nizka intenzita - jednoduche varenie napr. pudingu, roznych kaší, roztápanie čokolády - nič neprihára, netreba variť vo vodnom kúpeli - v prípade nedostatku miesta slúži aj ako odkladacia či pracovná plocha. V typoch hrncov nevidím nevýhody, mne na nej fungujú aj staré smaltové. Pre mňa sú tieto dôvody podstatné, keby sme však boli rodina, čo jedáva 5x týždenne jedlá z woku alebo vyvárali nejaké kulinárske špeciality, tak by som možno chcela aj plyn, ale ako zamestnaná matka viacerých detí, ktorá chce mať aj svoj osobný priestor, tak uprednostňujem jednoduchosť a ľahkú údržbu.
Odpovedať
@y2k nebolo by lacnejsie alebo rovnako drahe za cenu pripojky dokupit hrnce ? :) @ruren no to by aj mna zaujimalo.. ale myslism si ze jedno z toho bude ako doplnkove je ako doplnok a teplene cerpadlo je asi len vzduch vzduch. Drahe riesenie si myslim. @ruren @erytro @rebecca363 pozor na ten magnet ... dostal som do daru sadu hrncov. Bol tam aj symbol a aj magnet krasne drzal a na indukcii my vyhadzovalo chybu a hrnce som daroval dalej. Neda sa spolahnut na nic ale urcite sa da spolahnut na to ze ked kupite aspon trosku znackove hrnce v normalnom obchode tak na ten symbol sa da spolahnut. Ta sada co som dostal ja bola kupena niekde od cinana na jarmoku. ;-) @moratibru da sa kupit aj specialna WOK indukcia a dokonca sa da kupit aj taky adapter na obycajnu indukciu kde sa da vlozit WOK a malo by to fungovat kedze to predava AEG a Electrolux.
Odpovedať
Profilova fotka
@pacho74: nebolo... kedze plyn som v dome mal, kedze nim kurim a dotiahnut ho do kuchyne znamenalo spravit asi 3 m potrubia tak som sa tak rozhodol ze chcem obe a teraz sa obcas hodi ked sa vari daco comu na indukcii nevieme ulahodit :-D
Odpovedať
@pacho74 To samozrejme viem, ale v tomto verim, ze manipulacia s wok panvicou je urcite jednoduchsia na plyne.
Odpovedať
mame aj aj a nic lepsie si neviem predstavit.. Dnes uz mas pekne kombinovane dosky. Nam sa plyn da zapalit bez problemv zapalkami, ked vypadne prud.. A vyuzivam ozaj obe dosky, na indukcii vrie voda, na plyne restujem zeleninu vo woku a pod. A ono sa to mozno zda smiesne, ze mat do zichra nieco, ked vypadne prud..Ale ja uz som veru parkrat zachranovala aj susedu, co ma len elektricky sporak a ono ta elektrina ti vypadava v tej najnevhodnejsej chvili..:-) Jasne, ze ten hlavny dovod je iny, ale zase potesi, ked mas aj plyn. Ak by sa mala robit pripojka len koli sporaku, tak to je samozrejme hovadina, ale ak ju uz mate, tak ja by som sla veru do kombinacie..
Odpovedať
@pacho74 S tým adaptérom by som bol trochu opatrný. Napr. v papieroch od mojej je výslovne napísané že neplatí záruka na poruchu vzniknutú používaním adaptéra. A čo sa tyká woku. veď sú keramické aj na indukciu
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren to som ešte nevidel, že neplatí záruka, to je sranda, potom sa aj začínam teda čudovať tomu načo tie adaptéry vôbec vyrábajú? 8-(
Odpovedať
@jano66 no aby si ich pouzival az ked ubehne 6 mesiacov zakonnej zaruky, ked je (skoro) v kazdom pripade za chybu vinny vyrobca.
Odpovedať
@zita19 má ešte nejaký spotrebič záruku len 6 mes? bežne je 2 i viac rokov
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?