Elektrický alebo plynový sporák?

Co je podla vas lepsie..ruru chcem elektricku ale sporak neviem...som skor za plynovy,ale potom neviem aky,nerez je neprakticky,biely sa mi nehodi...poradte! dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
elektricky urcite nie, bud plynovy alebo sklokeramicky!
Odpovedať
a čo indukcia ? :-)
Odpovedať
a co kombi..predu indukcia a vzadu sklokeramika...parada :) plyn nie, aspon ja nie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my mame tiez ruru elektricku ale varny panel plynovy a nedam za nic. Moja svokra ma elektricky so sklokeramickou doskou-nie ze je poskriabany, pretoze tam musis davat len nove hrnce, ale kym sa Ti tam nieco uvari...ja to mam davno hotove. Plynu sa nic nevyrovna. A inak.mame nerezovy a nevidim v tom ziadny problem-lahka udrzba a je to naozaj vkusne a pekne. Ale my mame vsetky spotrebice nerez, takze nad inym sme ani nerozmyslali... ;-)
Odpovedať
Plynu sa nič nevyrovná? Ale indukcia áno, ba čo viac, je rýchlejšia.
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme, ze indukcna varna doska je najlepsia ! len zatial dost draha, teda aspon v SR.. :-p my mame elektricku ruru a plynovu varnu dosku - sklokeramicku, poradili nam ju, vraj sa udrziava lepsie ako nerezova.. neviem :-| ja nemam problem s udrzbou, ale je pravda, ze nevarim velmi casto :-) ked sa rozhodujes medzi elektrickou a plynovou, urcite odporucam plyn ;-)
Odpovedať
ja som mala predtým plyn,teraz sklokeramiku. nie je pravda,že uvarí pomalšie. ja som za sklokeramiku,ked už chceš plyn,tak su dosky sklokeramické s plynovými horákmi..... čistenie sklokeramiky je paráda ;-) ja od plynu čo najdalej,takže by som ho nechcela-mám z toho strach ale jasné indukcia je super,ale momentálne drahá a treba na to špeci riad.....
Odpovedať
nie som ziaden onasis...ale ked sme uz rekonstruovali cely byt...tak tych 20tis sme doplatili za indukciu a nevieme vynachvalit..pardon, manzelka :-) velmi rychlo tam zovrie voda a usetri cas.
Odpovedať
Indukcie išli s cenou dole, dnes sú ďaleko prístupnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
my budeme mat sklokeramiku...mali sme plyn, uz nechcem.....to cistenie ma teda odradza, a plyn uz nebudeme mat v domceku....a sklokeramika dlhsie nezohrieva.... Indukciu by sme nechceli, rozhodla v tom cena, specialne hrnce, co je dalsia investicia a napokon, zivotnost je nizsia ako pri sklokeramike, ci plyne..... ;-)
Odpovedať
specialne hrnce.... ak si poridan gazdina co urcite si, tak si kupis tak ci tak poriadnu sadu hrncov (nech to aj v tej linke vyzera) a nebudes latat sadu po dakych kusoch v akcii...a poriadna sada hrncov vyjde na 4-5 tis...a taku cenu maju aj na indukcne - musia mat kovove dno.
Odpovedať
Mne príde automatické mať pekné a kvalitné hrnce, ktoré ale nemusia byť predražené. Veľmi málo hrncov nie je vhodných na indukciu. Súhlasím s michalom.a nikto ma nepresvedčí, že sklokeramika zohrieva tak rýchlo ako plyn. Je proste pomalšia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Sklokeramika nezohrieva tak rychlo, to je pravda. Je to ale aj otazka varenia. Pri plynovom musis mat vsetko dopredu pripravene. Pri elektrickom to sice ide pomalsie, ale za ten cas si stihnes pripravit dalsie veci. Pri mame mi na plynovom vzdy vsetko prihori, na elektrickom sa mi to az tak casto nestava. A sklokeramika sa cisti podstatne lepsie a rychlejsie.
Odpovedať
Ja som iba vyjadrila svoju skúsenosť, tiež som mala sklokeramiku a už nikdy viac. A čo sa týka čistenia, tiež som bola nespokojná. Vôbec sa mi to nepáčilo, no a keď mi niečo vykypelo, katastrofa. Nehovoriac o reakčnom časeTeraz mám plyn na skle a som spokojná, kebyže sa ale rozhodujem opäť, volím indukciu a ani nezaváham. Preto som vyjadrila tento názor - pokiaľ sa niekto rozhoduje, nech má čo najviac informácií. Dôležité, aby si každý vybral to, čo mu vyhovuje. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
tak to asik nie som poriadna gazdinka, nakolko mam jednu sadu hrncov....nerezovych, dost drahych.....kazdeho nazor...my mame druhykrat plynovy sporak, a nem chcem....a co ja viem, mne je jedno, za aky rychly cas uvarim, hlavne aby bolo dobre...nemam chut strihat guinnesov rekord. Ja mam rada pohodicku pri vareni, nikam sa neponahlat..... :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
my sme nemali na výber, lebo plyn sme tu nemali a tak máme sklokeramickú dosku. Som už dávnejšie počula od sesternice, že je to na prd v tom, že keď niečo vykypí, tak je to rozliate všade a hneď aj na zemi, tak sme si kúpili takú s tou lištou a teda nemôžem si to vynachváliť, lebo na sklokeramickej doske mi vykypí furt. Aj moja svokra si dala poradiť a kúpila takú. Vadími na nej aj to, že zostane dlho horúca, čím som spálila požičaný sterilizátor a tak ma to stálo 780,- :-p . tiež keď stíšim, tak dlho trvá, než to reaguje. Ale ináč rozohreje sa to celkom rýchlo. Čistenie je nočná mora, stále sa nám to nedarí vyčistiť úplne, keď vykypí, tak sa to hneď k šporáku pripeče a nejde to potom dobre čistiť, a ešte to aj smrdí. Ja som jednoznačne za plyn, v novom dome budeme mať plyn. Indukčnú nepoznám.
Odpovedať
Profilova fotka
no ešte ma napadle jedna výhoda sklokeramickej dosky, na tom najmenšom stupni sa dá robiť čokoláda a netreba parnú lázeň, tak ak sa chystáte často piecť torty, tak volba je jasná :-D
Odpovedať
neviem,aké ste mali sklo-dosky,ale mávajú funkciu,ktorá zohreje veľmi rýchlo.mala som plyn,takže viem porovnať,je to to isté...... čo sa týka čistenia,kili býva na to škrabka a taký špec. čistič.mne,ked niečo náhodou nejde hned,tak zoškrabem,nechám čistič aj cez noc a potom to ide super.a viem,že aj ked na to kydneš špenát a necháš ho zohriať(priamo na doske),tak to ide super dole. ked mi niečo vykypí ako včera napr. hned som to utrela,naliala čistič,nechala zaschnúť a dole to išlo super. treba si len nájsť spôsob..... a ešte,býva tam ukazovateľ zostatkového tepla,takže sa mi nemôže stať,že by som niečo na to položila.a aj ked je doska studená a dám tam niečo,čo tam nepatrí,začne to pípať.a to nemám žiadnu extra značku....
Odpovedať
Ja nevylučujem, že som mala úplne najobyč sklokeramiku, ale stretávam sa v mojej práci s ľudmi, ktorí kupujú nové spotrebiče a tieto nevyhody sklokeramiky potvrdili viacerí. Každému ale fakt vyhovuje niečo iné.
Odpovedať
ano,pravda,každému iné vyhovuje.ja nevarím často,ale napr. viem o jednej tete :-D čo si kúpila sklo a varí aj dva krát denne a má ju dosť poškriabanú,lebo sa jej nechce dávať si pozor na to,či šúcha s tým riadom po doske alebo nie. ale mne to vyhovuje viac.mne sa zas nechcelo čistiť tie mriežky na plyne.a mňa ked to chytí,tak to musí vyzerať ako nové a šľak ma triafal,ked som to nevedela úplne očistiť.... :-D
Odpovedať
ella1 súhlasím s Tebou, toto je obrovská nevýhoda tých mriežok. Tiež ma z toho triafa, dokážem sa riadne na tom vyzúriť, aj preto hlasujem za indukciu.
Odpovedať
Profilova fotka
100 ludi, 100 chuti.....ja predpokladam, ze az deti pojdu do skol, ta uz asik varit nebudem tak vela, tak mi bude jedno, co budem asik mat doma....pre mna su toto dako nie velmi podstatne veci....my varime s manzelom, ako to koho chyti, ja kvoli detom ovladam recepty do hodiny...a polievky su moja vasen, manzel je expert na vyborne masko.....takze my kuchynu mame na dva sposoby...ze varit musime, a ak nas chyti velky chtic, to varime vsetci, aj deti :-D takze, fakt je to o tych chutiach....a v konecnom dosledku aj o peniazoch ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ella, tú škrapku máme, nemôžem si ju vynachváliť, používam ju na všetko aj na čistenie zaschnutých flakov na linky alebo na zemi na kachličkách :-D sklok.dosku máme tú najlacnejšiu, je tam ukazovateľ, že je ešte horúca, ale to malé svetielko som si nevšimla. Pípanie rozhodne nemá. A pracovnú časť mám veľkú len asi 100x60cm, takže je to fakt min., kuchyňa má totiž 2x2m, takže musím niečo ukladať aj na dosku (si môžete kuknúť v albume). A tiež na tej našej je také ohraničenie toho miesta, kde "horí" (neviem, ako to zazvať), že sa tam drží špina a nejde to umyť ničím a aj poblíž sú už také zaschnuté špiny. Pokiaľ som chodila do roboty a doma nevarila tak často, tak to ešte išlo udržiavať čisté, ale teraz mi to už nejde.
Odpovedať
ja mam sklokeramicku dosku Fagor 5 rokov,to co prihori rychlo zoskrabem alebo ked vychladne mam tam pismeno h ako hot horuci,ktora upozornuje ze je to horuce a potom to zhasne , s tym pipanim doska pipa ked polozite nieco mimo varnej zony,upozornuje ze to tam nepatri,udrzba bezvadna za plynovu by som uz nemenila,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
fejka • Dnes o 12:34 Začíname s plánovaním kuchyne a kuchynskej linky. S tým súvisí aj rozhodnutie či budem variť na plynovej alebo sklokeramickej varnej doske. Čo poradíte ohľadne výhod aj nevýhod týkajúcich sa oboch týchto variant z vlastných skúseností? Ďakujem za názory. mavo • Dnes o 12:46 já bych poradila indukční. Paní v kuchyňském studiu říkala, že kdo si koupil půlenou indukci se sklokeramikou tak stejně vařil jen na indukční. lubkamik • Dnes o 12:49 Ahoj fejka. Ja by som doporucila radsej sklokeramicku - mne sa na nej ovela lepsie vari ako na plynovej. Plyn mi jednak spinil hrnce zo spodnej strany a aj stenu za sporakom som mala tmavu Teraz je to super - neviem si sklokeramicku vynachvalit. Viem si nastavit velkost podla hrnca (vacsi obvod alebo mensi) a mozem varit az s 5 hrncami... Napriklad svokre sa nezmestia na plynovej 2 vacsie hrnce vedla seba lebo ma blizko seba horaky Ale to je asi len otazka vyberu vhodneho tvaru ;) lubkamik • Dnes o 12:50 Suhlasim - indukcna je este lepsia len musis investovat do specialnych hrncov mima1 • Dnes o 13:02 lubkamik nemusis kupovat specialne hrnce. staci ak maju hrnce magneticke dno. cize ak mas doma hrnce a prilepi sa tam magnet je to ok. ja som 100% za indukciu. proste vnimam ju ako najlepsiu. mima1 • Dnes o 13:04 http://www.modrastrecha.sk/forum/show... http://www.modrastrecha.sk/forum/show... tu je tiez nieco mima1 • Dnes o 13:06 http://www.modrastrecha.sk/forum/show... ducik • Dnes o 13:12 ja tedy zase nenecham dopustit na plyn - muzes si ho regulovat, jak potrebujes, nemusis cekat, az se deska rozmysli, ze ti pusti pod plotynkou ohrivani lubkamik • Dnes o 13:15 Ducik minule som testovala ci sa ohreje skor na plyne alebo sklokeramike a vyhrala sklokeamicka Voda mi zovrela rychlejsie mima1 • Dnes o 13:16 ducik ked sa naucis na sklokeramiku alebo indukciu tak vies presne este pred varom ze treba ubrat. teda ja aspon viem na elektrike ubrat skor ako zacne vriet a ked to stiahnem tak to zacne pomalicky bublat. vsetko je to len o zvyku. ja mam z plynu hrozu ze by som vyletela dovzduchu ducik • Dnes o 13:16 lubka o vodu nejde, ta se uvari rychle treba i ve varne konvici aquabelle • Dnes o 13:20 ducik moja rec, ja mam proste rada v kuchyni plamen mima1 • Dnes o 13:21 tot je celkom dobre citanie http://mojdom.zoznam.sk/cl/10070/3514... mima1 • Dnes o 13:23 http://mojdom.zoznam.sk/cl/10070/3208... aquabelle • Dnes o 13:30 no krasa, akurat ze teda dat za spotrebice do kuchyne stvrt miliona ... no neviem ducik • Dnes o 13:33 mima> mam zkusenosti i se sklokeramikou, proste me nepresvedcila, a vyleteni do vzduchu? to uz je vetsi pravdepodobnost, ze clovek bude mit autonehodu, jak tohle. ohynek je navic taaak uklidnujici mima1 • Dnes o 13:36 ja si ohen spravim radsej v krbe. no kazdy si da co mu je sympatickejsie. ja chcem indukciu a ak by boli drahe tak sa priklanam na sklokeramiku. mne plyn vadi aj preto lebo su tam tie hnusne vystupene horaky spati to kuchynu cize ide mi aj o vzhlad trosku. mima1 • Dnes o 13:38 aqua ved ani ja nedam. ale tak su aj lacnejsie spotrebice ducik • Dnes o 13:46 jasne, vec nazoru, me se treba ty "vystouple horaky" libi vic.. navic bych i rekla, ze plyn je ohledne spaleni se bezpecnejsi nez sklokeramika. jasneze indukce je na dotek chladna, ale sklokeramika ne a muzes se (nebo dite treba) spalit, kdyz uz je vypnuta.. segra si jednou trdlo polozila ruku na vypnutou klasickou elektrickou plotnu (nema ukazatel zbytkoveho tepla).. kdezto u plynu ten ohen vidis, tak neco takoveho hrozi mene. mima1 • Dnes o 13:55 no ja som na elektrike uz vselico urobila. ako mala som polozila na zeravu platnicku umely pohar a vsetci sme sa cudovali co to smrdi az kym sme neprisli nato ze na platnicke je uz roztopeny uplne poharik. no a druha prihoda je ked sme raz nieco hladali a ja som vedela ze je to nad varicom v skrinke no a isla som to zobrat no a nedala som si stolicku kedze som bola mala ale rozhodla som sa vyliest kratsou cestou po sporaku. obe dlane som dala na platnicku a chcela som vyskocit hore ked som ucitila to zerave ked mama zrovna nieco dovarila a tak som sa s popaleninami ocitla na pohotovosti a tyzden som poriadne nevedela chytit lyzicku co ma vsetci krmili. takze preto je u mna indukcia no.1 lubkamik • Dnes o 13:56 Mne sa sklokeramika paci viac aj z hladiska udrzby - ak mi aj nieco vytecie z hrnca, rychlo to utriem a hotovo - na plynovej nez som sa predrala cez horaky a celu tu konstrukciu, bolo vsetko zatecene kadetade fejka • Dnes o 14:04 OK, dakujem za nazory, a čo rozdiel medzi sklokeramickou a indukčnou doskou - je to viacmenej jedno či aj tam sú nejaké výrazné rozdiely v záporoch a kladoch...? lubkamik • Dnes o 14:09 Indukčný ohrev funguje na princípe elektromagnetického striedavého poľa, ktoré sa vytvára pomocou indukčných cievok pod sklokeramickou doskou. Magnetické pole prechádza sklokeramikou a indikuje tepelnú energiu priamo v hrubom dne hrnca alebo panvice. Vďaka tomu vzniká teplo iba tam, kde sa dotýka varná zóna s plochou hrnca. mima1 • Dnes o 14:20 FEJKA hore mas link mas tam trosku popisane o indukcnej a sklokeramickej doske.
Odpovedať
Profilova fotka
vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody a je to podla mna koniec-koncov cisto len otazka vkusu. my budeme mat indukcnu. uz je kupena. je podla mna najuspornejsia, bezpecna a aj sa lahko udrziava. zatial varime na plyne a neznasam udrziavat tie horaky... na druhej strane, wok pri indukcnej uz asi velmi nebudem moct pouzivat. ten je idealny na plynovy sporak, ked plamen pekne 'obali' panvicu. niektore jedla sa proste idealne pripravuju na ohni. a to mi bude asi chybat ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
mna by zaujímali aj náklady? nemyslím teraz cenu, ale spotrebu. je naozaj výhodnejší ten plynový ako elektrický? dajme tomu že varíme takmer každý den, ale žeby som stála celý den pri hrncoch to nie :)
Odpovedať
no baby aj ked nemáte rady čísla na zemnom plyne ak je v dome je najlacnejšie ale isto nie najpraktickejšie na elektrickom je výhodné pre tých čo majú aj priamotop, najdrakšie je na propán bután ,ešte drakšie ako na elktrine sazba D1-D2, indukčný je výhodný pre tých čo zriadujú na novo a veľa varia a majú sadzbu D5
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ako si mam vybrať varnú dosku - elektrický varič? Aké kritéria sú dôležité - príkon aký, hlučnosť... Viete mi odporúčať nejaký konkrétny. Jedno alebo dvojplatničku. Dakujem.
Odpovedať
zdravim, poradite mi prosim? menim si kuch. linku a neviem ci plyn ci elektrika. Strasne ma unavuje umyvat horaky, katastrofa..elektrika aj krajsie vyzera,nemusi sa tak umyvat,a aspon zrusim privod plynu bude menej administrativy s tym...varim tam v podstate len take rychle niekolkominutove jedla vacsinou.... Chcem sa poradit ci je to nejaky rozdiel z financeho hladiska? Platime 40eur za elektriku a asi 5 eur mesacne za plyn.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?