Drevený jedálenský stol - lak alebo olej?

Dobrý deň má tu prosím niekto doma jedálenský stol z masívu? Zvažujeme, akú dať povrchovú úpravu- olej alebo lak, aké máte skúsenosti?Ďakujem.
Odpovedať
@sajmoonka mam olej a nikdy viac... Je suchy, drsny, treba nanovo vybrusit a naolejovat.
Odpovedať
Som stolár a toto je neustála dilema. Len take výhody nevýhody Lak - tvrdý , neprisiakne voda. Velmi náchylný na skrabance. Olej - vrstva nieje az tak videtelna ale záleží od oleja. Povedal by som že menej náchylný na škrabance ale viac na vodu a aj horúce poháre ale ako hovorím záleží od oleja. Začal som používať rubio monocoat veľmi odolný ale aj veľmi dráhy olej, zatial s nim velka spokojnost. Nakoniec zakaznik je pan a ten si vybere ale ak olej tak rubio ani osmo sa ani zdaleka nevyrovna
Odpovedať
Máme olej, 10 rokov, maximálna spokojnosť. Stolár ho natrel zmesou, ktorú si sám mieša, z ľanového oleja, včelieho vosku. A my uz len natierame olejom z Ikea alebo prevarenym ľanovým. Ten ikeacky sa mi páči viac, ako ten čistý ľanový, len ho v IKEA dlho nemali.
Odpovedať
jedálenský máme lak - ľahko sa zotrie voda, špina, kvapnutá polievka, jedlo (keď sú deti je aj rezanec a polievka na stole 🙂 ) Super. Konferenčný máme olej - musím dávať pozor, aby sa nepoložilo nič mokré, lebo ostávajú fľaky. rýchlo, rýchlo utrieť. Takže za mňa čo sa týka údržby a životnosti - lak. Čo sa týka krásy - olej (ale len kým tam nepoložíte mokrý pohár, tanier. potom ostáva kruh).
Odpovedať
@akvi ak myslis tento https://www.ikea.com/sk/sk/p/stockary... tak maju skladom uz celkom bezne (teda neviem ako casto natieras...)
Odpovedať
Profilova fotka
Ani lak ani olej, šiel by som do lazúry, konkrétne Drevolux lazúra style, máš tam aj viac odtieňov a na nábytku vyzerá dobre. Pri laku hrozia škrabance a olej, no neviem pri oleji na nabýtku a auž vôbec na stôl, kde sa dávajú horúce taniere a poháre by som nešiel, ostávajú kruhy na ňom.
Odpovedať
@capzahradnik je iny, ako ten povodny, co sme mali (ten sa tusim volal Behandla, alebo tak nejak), ale asi preto bol ten vypadok, ze menili balenie. A kedze nebyvam v BA a vzdy som len niekoho poprosila, aby mi doniesol, tak neviem si ist kupit, ked sa mi zachce.. Ale diky za link, aspon viem, ze ma ine balenie aj nazov.. @pfabry ja mam aj linku natretu tym olejom a ziadne kruhy od riadu nemam, kludne aj horuci hrniec stiahnem zo sporaka na linku.. Jedine, co si treba davat pozor, aby tam dlho nestala voda, dlho myslim trebars z vecera do rana..
Odpovedať
Profilova fotka
za mna voskovy olej, napriklad balakryl natural (bezfarebny).
Odpovedať
Profilova fotka
Mal som v altánku olejovú lazútu a musel som to pretrieť bezfarebnou hladkou tenkovrstvovou lazúrov, lebo sa to prakticky nedalo udržiavať. Nebolo to v mojich silách. Keby na tom grilujeme, už to asi nevyčistím.
Odpovedať
@miro107 Ďakujem krásne.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede. <3
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Tiež máme nový stôl z dreva. Olejovaný. Celkovo je nádherný.... ale povrchová úprava je hrôza. Je na všetko náchylný. Každý fliačik, vlhký pohár, gebrinky... všetko zanecháva stopy na dreve. Ešte máme malé deti. Čiže je to časovaná bomba. Chcem si ho nalakovať normálne lakom na nábytok a valčekom, aby sa zvýšila odolnosť voči vode, a fliačikom... možno ho natrieť s nejakým polomatným lakom ideálne úplne-úplne bezfarebným, aby sa zachoval ten nádherný odtieň dreva, ktorý nám perfektne ladí k podlahe. Poznáte nejaký taký fajný lak na interiérové drevo - čo by stál za hriech použiť na stole?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Na jedálenský olej určite nie. Treba to udržiavať, poctivo olejovať, inak nevyzerá dobre, ostávajú na ňom fľaky, ako písal @konikvrany pri deťoch to je fakt časovaná bomba. Pri oleji treba dávať mega pozor. Známy zabudol handru od oleja v smetáku, tá sa samovznietila a skoro vyhoreli. Odvtedy mám voči oleju celkom rešpekt.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?