Viete prosím poradiť dobrý, pákový kávovar...nie drahý...ktorý robí chutnú kávu... podmienkou je, že kávu musí robiť s peknou hnedou penou (viď. obrázok)... s akými ste najviac spokojní ? Ďakujem
Ja som uz rozhodnuty na 100% pre Gaggia Classic k tomu mlyncek. Alebo ak nemas obmedzeny rozpocet este Rancilio Silvia ale ten je raz tak drahsi ako Gaggia.
@danifedor Asi by ma nebavilo pre každú šálku kávy zvlášť mlieť kávu, vymývať sitko, porcovať kávu do sitka, lisovať ju tam... Predstav si, že Ti príde návšteva a máš spraviť takto desať káv. Na šľak trafenie. Ja má starší model Saeco Vienna, na ktorý nedám dopustiť, ale už poškuľujem pomaly po novom a ostanem zase pri značke Saeco. Netvrdím, že to bude vysnívaný Saeco Exprelia Evo, ale niečo určite lacnejšie. Ony tie Saeco pracujú všetky na rovnakom princípe. Pre každú šálku kávy kávu čerstvo zomelie, čerstvo opraží a potom spraví skutočne špičkovú kávu. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=b_sbq...
@jamk1 - o tom prazeni silne pochybujem :), lebo to by priprava kavy trvala 5-15 minut, co netrva. saeco uz uprazenu kavu zomelie, nadavkuje a zaleje. Odkedy ich zakupil philips, tak ich kvalita sa mi zda isla kus dole, starsie masinky su lepsie. A k spickovej kave to ma este kus cesty, ale na plnoautomat to robi celkom fajn zmes. Ak nezacnes porovnavat s talianskymi strojmi...
cele zomletie kavy, naporcovanie a nalisovanie trva cca 30sekund. Kym sa robi kava, mozem robit dalsiu davku, takze kym automat vybucha 10 kav a mozes ho zacat cistit, tak ja mam tiez svojich 10 kav naservirovanych. Jediny ofuck na Rancilio Silvii je, ze masinu musim nastartovat o 45minut skor ako chcem prvu kavu co sa da riesit casovacom alebo musim aspon 2x preplachnut grouphead, aby sa prehrial...
@jamk1 mne sa viac pacia pakove stroje, ktore su typicky talianske, nemam nic proti dobrej kave z autom. stroja, ale nemam problem prirpavit na pakovom aj 6 káv, nechodia ku mne skoro vobec navstevy o pocte 10 ludi. Priprava na pakovom automate je originalna a to sa mne na tom paci a aj to ze vzdy sa da experimentovat. Osobne mi pride kava z pakoveho stroja chutnejsia. A urcite ti stroj kavu neprazi...
Ja som spokojny, mal som chvilu aj profi stroj EPOCU, ale je tam este viac zabavy naokolo, tak som downgradol na Silviu. Silvinu mame asi 5 rokov (postupne viac modelov, vzdy som ju posunul dalej), ale creva sa +/- nemenia. Je tam profi bojler, nema sa co pokazit ( a ked viem si to opravit). K tomu mlynec dozerless rancilio rocky.
Co vidim ako slabe stranky je zasobnik vody (ked ho cistis, musis odsrobovat vrch) a nastavenie teplotneho profilu (aj na to uz mam spravenu regulaciu). A dokupit si treba ine misky, original je OK len 2davkova, jednodavka je uplne zle riesena a ide z nej aj o dost slabsia kava (na urovni saeco alebo este horsie). Triska na mlieko (capuccino) je riesena perfektne, lepsiu som zatial nevidel, cistenie uplne easy (handricka+para).
Ak mas rad kavu, tak skus pozerat fora (primacafe), obcas niekto pouzitu silviu predava. Ja som svoju kupil v sete s mlyncom v stave ze masina nesla, stacilo vymenit jednu suciastku za 2e v cene gaggie classic - ale tiez som sledoval fora asi 1/2roka.
dalsia zla vec je ze odvtedy pravidelne vraciam kavy v kaviarnach, asi vies preco ;-(
rancilio je dost citlive na kvalitu zrna, nastavenie a pracu s tamperom. vsetko sa da naucit :)
@mgx celkom pekná diskusia :) mgx - ste dosť znalý v týchto veciach .. rada si nechám poradiť.. ja som skôr myslela niečo malé a nenáročné čo položím na kuchynskú linku.. presso z kávovaru si robím príležitostne alebo ak si návšteva vypýta... a používam ho iba ja :) (rodičia sú stará škola - poctivý veľký turek:))
momentálne mám doma dosť starý kávovar - Zelmer 13Z010... na tých pár káv čo urobím vyhovuje .. len zo žiadnej kávy som nemala penu ...(ohrev šálok a napenenie mlieka v pohode)
minule mi suseda spravila kávičku - má kávovar KRUPS - malý, šikovný, taktiež starší typ - káva mala bohatú penu aj potom ako som so pridala cukor a 5min. miešala :)) po vypití aj šálka ostala hnedá :)) po niečom takom túžim ..
moja predstava: malé, nenáročné (to čo je vyššie spomenuté sú už riadne mašiny) ...do 100e...:))
Ďakujem
@ludkam21 ak mas na mysli tie kapsulove plastove krabicky, tak nad tym ani nerozmyslaj ak chces kvalitnu kavu, samotne kapsule su predrazene a casom ich aj tak nebudes kupovat, mrkni teda po niecom takom ako je napr. Dé Longhi EC 680, cena cca 150€
@ludkam21 tak mrkni na ten ako som pisal vyssie je fajn, my mame u nas doma pakovy Delonghi kava je super, ja chcem do svojho new domu Gaggiu resp. mozno Rancilio len ta cena...
@ludkam21 máme silvercrest z lidla, stál 50 eur, penu robí úžasnú, dokonca z nesky ešte lepšiu ako zo zrnkovej, má aj parnú trysku na napenenie mlieka, ak nepotrebuješ robiť 50 káv denne, úplne postačuje
Rancilio Silvia je kvalitka, ide o to aka velka kavickarka si..ci chces mat priamo privod vody, neustale treba mat k dizpozicii cerstvo prazenu kavu.. ale s obmedzenym rozpoctom robia celkom fajn kavu aj plnoautomaty jura
@ludkam21 Tejto temne som sa venoval dost dlho. Jasne, ze pakovy kavovar je jednicka. Svokrovci maju catler ES 8012. Ma integrovany mlyncek a pekne vyzera. Kavu robi veeelmi dobru, dokonaca lepsiu ako v kaviarnach. Treba sa naucit robit s pakovym kavovarom aby vysledny mok stal za to. Je to kumšt :-D Planoval som si kupit tento isty pristroj, ale ked som si pozrel kavickarske forum, kde sa vyjadrovali nielen kavickari, ale aj baristi, tak Catler nezavrhli, akurat sa vyjadrili, ze nieje hodny az tolkej sumy. Jednoznacne vacsina odporucila pakovy kavovar GAGGIA Classic. Vraj robi uzasnu kavu a je z kvalitnych materialov a sucasti. Akurat k nej treba kupit mlyncek na kavu, ktory tiez nieej lacna zalezistot. To je pristroj v dostupnej cene. Rancilio Silvia ako sa tu niekto zmienil je perfektny.
@gemini06 Ten silvercrest z lidla za 50eur je neskutocny smejd. Testoval som ho doma 2 tyzdne, potom siel naspat do lidlu. A to som ho ani nemusel umyvat, vobec v lidli neotvorili krabicu a hned mi vratili mojich 49.99eur. Ked som sa na to prekvapene pytal, tak mi bolo povedane, ze to nema zmysel, vratilo sa im uz viac ako polovica. A teraz po novom roku ich mali vo vypredaji po 19eur.
Ale naspat k tej kave. Vobec to nerobilo dobru kavu. Chut hrozna a pena bola hnusna. Bez ohladu na druh kavy co sa tam nasype. Aj na tom videu to je vidiet. Urobi to asi 1cm vysoku penu s velkymi bublinami. Asi taku ako ked si majitel lepsieho kavovaru prida do nadrzky jarovu vodu. Ta pena nema s espresom vobec nic spolocne.
Ja osobne som sa vratil ku kapsulovemu tchibo cafissimo, ktore robi neporovnatelne lepsie espresso. A tiez stoji 49eur ked ho maju v akcii. Netvrdim, ze je to nejaka spicka, ale v porovnani tychto dvoch kavovarov, vyhrava tchibo na celej ciare. A po skusenostiach s pakovym systemom mozem povedat, ze kapsule su neskutocny komfort. Ked pridem rano rozospaty do kuchyne, tak dostanem davku dobre kavy takmer bez namahy. Okolo pakoveho systemu bol len stale bordel ...
@ludkam21 - ja osobne by som si stareho Zelmera x10 nechal - ci je to 13x010 alebo modifikovany 13z012 resp. 14/16, stale je to celkom dobra masinka - urcite o triedu lepsia ako kapsulove rachotiny tu prezentovane, resp. inovovany Silvercrest (sranda, pricom prastare Silvercresty fungovali OK).
to ze nemas cremu je vacsinou nedostatok praxe s kavou :). Skus na zaciatok pouzivat 2jitu misku (ak mas) a poriadnu davku kavy, pripadne mi napis spravu, poradim individualne.
inspiracne video -rovnaky kavovar :)
https://www.youtube.com/watch?v=deoD3...
PS: este napis, aku kavu do toho sypes, aku misku pouzivas. Ak si kavu meles, na aky stupen a na com?
mam 4 roky z lidlu silvercrest za 50 evri a robi uzasnu cremu, ktora ostava na dne salky este aj po vypiti kavy. 100% spokojnost.
Ale svokre som teraz na vianoce kupila tchibo caffisimo a je z toho hneda brecka bez peny, idem ho vratit, total sklamanie...alebo sa na kapsulovych da nieco robit zle???
Pointa dobrej kavy je v tom ze kavu zomelies tesne pred tym ako ides robit kavu. Ak kupujes uz pomletu kavu a nepouzijes ju vsetku v ten den maximalne nasledujuci kava v doze ci sacku strasne degraduje, straca aromu.
Cize nepohodlna verzia: pakovy kavovar a mlyncek a pred kazdym varenim kavy pomliet tolko kavy kolko pouzijes alebo pohodlna verzia: automat ktory pomelie, nadavkuje a uvari kavu.
Aj ten najhorsi automat urobi lepsiu kavu ako pakovy zo starej pomletej vyprchanej kavy z dozy hoci aj tej nejlesej znacky.
O kapsulovych " kavovaroch" nepisem lebo to nema nic spolocne s kavou :-) je to neaka chemicka zlucenina nejasnej chuti :-)
@mackoke Presne tak ako píšete.Na pomletej káve sa po troch dňoch začína tvoriť nejaká plieseň ktorá je škodlivá pre zdravie a dáva káve trpkokyslú chuť.Odporúčam kupovať v sáčkoch kde je vidieť na zrnká ich farbu tvar atd.Ja som pred časom začal kupovať zrnkovú kávu v Tchibe a neviem si vynachváliť.Tie granulované napchané éčkami mi nič nehovoria