Dispozicia kuchne (L vs. U tvar)

Zdravim, chcel by som sa opytat na vas nazor ohladom riesenia dispozicie kuchynskej linky + obyvacieho priestoru. Lameme si nad tym hlavu uz dlho, no vo finale sme prisli k takymto dvom alternativam. 1 - tvar L, otvorena kuchyna, ktorej priestor tak trochu bude plnit ucel aj jedalne 2 - tvar U, viac oddeleny priestor, s tym ze jedalen by sa vyclenila v priestore nad sedackou... myslim ze by boli skrinky o nieco viac pri sebe, ako je na obrazku Skrinky na pravej strane budu az po strop (tam je strop znizeny), inak vsade je zvyseny strop s drevenymi tramami. To znamena, ze pri tvare U v tych subeznych skrinkach v priestore nebude varna doska (neviem ako by sa riesilo odsavanie), ale ani drez (nemame tam vyvod, ten je pri stene).
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@smatt Ja som za druhy navrh, takze do U, rozlozenie je krajsie, priestor otvorenejsi a jedalensky stol tak nevcnieva do kuchyne, vizualne lepsie ked je jedalen samostatne aj ked je otvorena.
Odpovedať
Za účko som aj ja, vyzerá to lepšie a páči sa mi, že je to oddelené tým pádom :)
Odpovedať
Profilova fotka
nevahala by som a isla by som do toho ucka. cle to aj s tym jedalenskym stolom proste vyzera lepsie a take vzdusnejsie
Odpovedať
Nez sa rozhodnete pre tu U verziu dobre si vsetko premerajte, nakolko papier znesie vela. Ale ten stol zaberie docela vela miesta, aby ste ten gauc nemali prilis nalepeny na tej stene kde planujete mat telku.
Odpovedať
Profilova fotka
@smatt Ak mas kopu miesta alebo teda dost aby to nebolo natesno chod do U, ak nie a chces trosku viac pristoru chod do L, ale stol mensi alebo posunut, odporucam si urobit v programe 3D vizualizaciu alebo si to dat normalne urobit podla nakresu, bude sa ti lepsie rozhodovat.
Odpovedať
je pravda, ze pri elku to bude viac otvorene, ale napriklad viem aj podla mojej manzelky, ze niekedy je lepsie, ked je ta kuchyna akoby mensia, ohranicena, ze mas vsetko po ruke, nech sa otocis akokolvek ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ako co sa mozno tyka prakticnosti, tak by som siel do U no mate to tam dost tak natesno a v tom pripade by som siel do L. priestor bude tak posobit omnoho vacsie. zalezi aky velky chces aj gauc, stol a samotnu linku
Odpovedať
Profilova fotka
Dom už stojí alebo je to ešte len projekt? Ak stojí tak sa vrátim k mojej obľúbenej téme " Projekt za 700": Toto malo byť vyriešené už v projekte. My máme účko s vnútornou svetlou šírkou 1,2m. Je to dobré pre samotného kuchára. Keď sa tam motajú dvaja už je to trochu úzke. Myslím, že ideálna šírka je 1,5m ale dá sa aj tých 1,2. Od jedálne sme oddelený barovým pultom, ktorý síce veľmi nevyužívame, ale dobre oddeľuje kuchyňu. To je dôvod pre U. Priatelia majú dom s kuchyňou cca 5x5m a linku v tvare L a uprostred stôl. Nič moc. A to je pani domáca architektka. A teda sa nabehá. U Vás asi bude lepšie U. Stôl voliť menší ale dosť široký a aby sa dal rozkladať na obe strany. Keď sa posunie sedačka ku krbu zmestí sa tam aj 10 ľudí. A keď jje stôl zložený, stoličky môžu byť pri stene a sedačka sa dá posunúť ešte ďalej ako je Váš variant.
Odpovedať
nad L by som v tomto pripade neuvazoval, nepride mi to prakticke, ked bude nieco treba tak bude potrebne chodit z jednej strany na druhu a to teda moze si clovek dat rovno krokomer, co sa nabeha :)
Odpovedať
Profilova fotka
@smatt L mi pride ako lepsie vyuzitie priestoru, skor by som volil to, ale kazdopadne su oba urobene dobre uz je len na vas co sa vam paci viac :)
Odpovedať
jednoznacne uckovu kuchynu, vsetko tam bude po ruke, bude to dobre aj vyzerat, ze to bude tak oddelene na pohlad a tiez vsetko ked bude mat svoje miesto, tak sa bude aj dobre v kuchyni motat, orientovat, viem si takuto predstavit :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@smatt Tretia možnosť by nebola? Dom je ešte len na začiatku, ešte len projektujete?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@smatt Osobne by som išiel do U ale s tým, že by som to v tých rozmeroch prerobil na L + ostrov ... Nemám rád rožné skrinky :D Navyše tak vzniknú v kuchyni "2 vchody" a lepšie sa tam pohybuje ... Ale to bude už asi každého osobná preferencia. Ja na ostrov otočený do obývačky nedám dopustiť.
Odpovedať
@kosto13 Nechápem čo s tým má "projekt za 700" ... My sme mali od projektanta 3 návrhy kuchyne a nakoniec sme si aj tak počas výstavby vybrali 4 tú ...
Odpovedať
Fuha, tak zatial jednoznacne vyhrava to U-cko podla vasich odpovedi. Ja sa tiez k tomu priklanam, aj ked to mozno nieje uplne idealne, co sa tyka rozlozenia priestoru. @wewio Dom uz stoji, povodne bolo v projekte vzdy nacrtnute to "L"-ko. Nad tretou moznostou som dlho rozmyslal, ale nic dobre ma nenapadlo. Tu prikladam nejaka vizualizacie.... ano bohuzial mame takuto sedacku v opacnom tvare, ako by sa to hodilo, casom sa mozno vymeni, no zatial takto. :-S Stale sa priklanate k tomu U-cku? :-)
Odpovedať
L s ostrovcekom
Odpovedať
U
Odpovedať
U
Odpovedať
Po tých vizualizáciách L.
Odpovedať
Trošku sa votriem, viete mi poradiť aký rozmer treba rátať pre jedáleň so stolom pre 6 ľudí?
Odpovedať
@smatt som za L-ko, U.cko je prilis stiesnene a mne by slo na nervy obchadzat to..My sme tiez dlho rozmyslali, ze ci L, ci U a urobili sme to tak, ze sme dali linku do L a prisunuli taky prirucny stolik a skusili s tym fungovat a zistili sme, ze to nie je dobre, tak sme ostali pri L-ku..
Odpovedať
@stanka_s no stol pre 6 ludi o rozmere cca 1x2metre, plus odsunutie stolicky cca pol metra, plus priestor na chodenie okolo dalsieho pol metra.. A mas minimalne rozmery..
Odpovedať
@rkorba ktorym smerom by si ho natocil? Pozdlz kuchynskeho okna?
Odpovedať
Profilova fotka
Tvar L plus ostrov. Vlastne by robilo U iba by sa dalo prejsť bez nutnosti obchádzania celej kuchyne.
Odpovedať
Jednoznačne L. Krásny otvorený priestor.
Odpovedať
Viac sa mi pozdava U aj praktickejsie. Ale treba to poriadne premysliet,ci sa vsetko zmesti. Hlavne sedenie v obyvacke,aby ste sa pomestili. Alebo nedavat stol takto kolmo,ale vodorovne. Stavba uz stoji? Ja som si kreslila priamo na stavbe na zem,vymeriavala,ci vyjde tak ako by sme chceli a dalo by sa pohodlne prechadzat.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 myslel som tým to, že projektant najprv spravil priestor a potom sa ho snažil zaplniť kuchyňou, jedálňou a obývačkou. A nie opačne najprv si spraviť tieto tri časti samostatne, komunikačne, vzhľadom na svetové strany a hlavne malo byť hneď od projektu jasné či otvorenú kuchyňu alebo účko. Výsledok je, že musíte robiť kompromisy. L-ko má asi najviac využitý priestor ale ten stôl je cca 70 cm od linky. Keď sa sedí pri stole tak je zlý prístup k chladničke či skrini. Ak sa stôl posunie ide do zorného poľa krbu. Krb vedľa televízor tiež nie je nič moc. Na televízor sa dá pozerať aj ke´D vedľa horí v krbe ale opačne vychutnať si posedenie pri krbe keď je vedľa aj vypnutý televízor už nie je to "pravé orechové". Ale možno je to len subjektívny názor rovnako ako nemám rád otvorenú kuchynskú časť v obývačke. Preto by som ja volil radšej U aj keď na také riešenie je už daný rozmer a tvar izby menej vhodný.
Odpovedať
u - bude to praktickejsie, bude to viac tak pokope, ze vsetko bude akoby na dosah a bude tym padom aj oddelena kuchyna od obyvacky, podla mna to bude lepsie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
páči sa mi L, pôsobí otvorenejším dojmom.
Odpovedať
Stale mame tuto otazku otvorenu. Rozmyslam, ze s tym oslovim nejakeho interieroveho architekta, lebo si s tym nevieme rady. Ten priestor je dost maly, ked sa tam natrepe vsetko. Kvoli tomuto sa viac priklanam k L, ale aj tak to nieje idealne, kedze nasa sedacka je dost "masivna".
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?