Digestor - treba ho do každej kuchyne?

Profilova fotka
Dobrý deň (večer), :-) v rámci povinného snívania o budúcej kuchyni som si namyslela, že sa mi páči varná doska na ostrovčeku. :-p Ak tomu budú hviezdy naklonené, rada by som mala veľkú kuchyňu. Zaujíma ma však, aké sú riešenia digestorov v takom prípade, resp. za akých okolností ten digestor vôbec nemusí byť a zároveň to nebude na škodu. Ďakujem za každý názor!
Odpovedať
Profilova fotka
Kuchyňa v klasickom slova zmysle je priestor na prípravu jedál, pri ich príprave sa odparuje voda, tuky, vznikajú zápachy. Tieto je vhodné odstraňovať počas vzniku. Najjednoduchšie je to vetraním, prirodzené vetranie je zabezpečené oknami, nútené ventilátormi. Tieto môžu byť umiestnené v obvodovom murive a odsávajú celý priestor, alebo lokálne nad zdrojom vzniku. Tie druhé sú účinnejšie, pretože zamedzia rozptylu produkovaných látok do prostredia. Pre elimináciu tukovej zložky sa používajú filtre v odsávačoch bez napojenia na odvod do exteriéru. Takže je na Vás, ako sa rozhodnete. Mám veľkú kuchyňu s digestorom, ktorý som ešte nezapol, pretože aj tak musím zabezpečiť prívod vzduchu a otvoriť okno, a malú, kde digestor nie je, ale ani tam nevarím huspeninu, takže ho nepotrebujem.
Odpovedať
@zuzcami my sice digestor mame, ale pravdu povediac, najcastejsie na nom zapinam svetlo, nie odsavanie :-D V podstate aj ked nieco vyprazam, tak mne napadne ho zapnut, az ked je "pozde" a uz to vsade citit. Nie som zvyknuta na digestor, nikdy sme ziaden nemali a prezili sme to bez ujmy :-D Takze ja ak by som robila dalsiu kuchynu, tak ak by to mal byt problem, dat digestor, tak ho nedam. Ale nemyslim, ze je dnes problem zohnat take tie digestory visiace nad ostrovom, ba su priam velmi pekne, dizajnove kusky (len ta cena :-S )..
Odpovedať
Prosím vás kto má v dome reku.......iu musí byť tým pádom v kuchyni digestor?
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mam rada svoj digestor ako dobre osvetlenie. A to @jan45 ja huspeninu varim ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzcami Ahoj,podla vsetkeho zrejme netreba:-)Teda ja ho nemám(kuk foto v albume),bývame 1 rok,a cuduj sa svete za cely rok mi ani nechybal.Ak varím,otvorim si okno,myslim,ze je to aj tak najlepsie vetranie,ak pride do miestnosti cerstvy vzduch ako len zapnut odsavanie.
Odpovedať
@marta2610 nemusi
Odpovedať
nad ostrov sa da dat digestor. Mame rekuperaciu, mame var.dosku na ostove a nemame digestor. Tiez sme nim len svietili. Vela veci robime v tlakaci, v rure vypazam karfiol,kapra,rezne nerobime. Huspeninu v tlakaci. Mne najviac na digestore vadi hukot,moze byt aj ten najtichsi na trhu,aj tak to huci pri hlave.
Odpovedať
Profilova fotka
V prípade rekuperácie sa odporúča digestor s cirkuláciou aby prečistil vdzuch od mastnosty, ktorá by sa potom ukladal v potrubí rekuperácie a možno dakde v riadiacej jednotke. V rodičovskom byte digestor nemáme (vždy to bolo, že dá sa keď budú peniaze nazvyš takže 20 rokov nič :) ) a ono to dosť poznať na stene, obkladoch aj poličkách okolo sporára. Ale niečo reálne viditeľné bolo až po pár rokoch varenia bez digestora. Čiže digestor k rekuperácii nemusí byť ale odporúča sa. Digestory pre ostrovčeky samozrejme existujú, síce mne sa nepáčia žiadny ale to bude tým, že nemám rád moderné veci asi :D https://www.google.sk/search?q=digest... Dokonca som videl už aj digestor zabudovaný v kuchynskej dosky doske vedľa varnej dosky. Buď sa vysunie len alebo sa otvorí diera (tento som videl len v nejakom katlógu, už neviem kto to vyrábal ale bolo to dosť drahé :D) a ono to nasáva ten teplý a mastný vzduch priamo pri hrncoch :) https://www.google.sk/search?q=digest...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzcami http://www.faber.sk/vysuvne http://www.faber.sk/priestorove-odsavace
Odpovedať
Záleží aj od toho ako sa stravujete. Ak si si istá, že najbližšie roky sa budete stravovať prevažne mimo domu tak digestor až tak nepotrebuješ. Ale ak plánuješ aj vyvárať ak Ťa to baví a pod :-D tak rozhodne digestor odporúčam. Teraz sú na trhu naozaj už krásne a aj výkonné digestory, najlepšie je samozrejme s odťahom von :-) Tým pádom je chod digestora oveľa tichšia a oveľa účinnejšia ako pri rekuperácii. U nás sa varí a neviem si predstaviť našu kuchyňu bez digestora.. radšej sa vzdám varnej dosky na ostrovčeku ako digestora s vonkajším vývodom..A navyše perfektne svieti .-)
Odpovedať
Profilova fotka
no, veru rozptyľovanie mastných čiastočiek po kuchyni (oddelenej od obývačky) alebo ich zachytávanie v rozvodoch rekuperácie ma naklonilo viac na stranu digestora. Lebo variť sa bude a často. :-) I keď tých digestorov pre ostrovčeky som veľa nevidela a fakt tých pár kúskov vyzeralo ako zo Stratreku, čo sa mi veľmi nepáči. Radšej to nejak vyšpekulujeme. Ale doma (u mamy) digestor bol stále, a aj tak sa pred každými sviatkami práškom drhlo od mastnoty od kachličiek za sporákom až po žalúzie na opačnom konci kuchyne. Tak som si to nejak nespojila, že digestor by mal tomuto zabrániť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?