Digestor - dať či nedať? Aké sú vaše skúsenosti?

Profilova fotka
Ahojte, robíme úplne novú kuchyňu v byte a zamýšľam sa koľko krát som v súčasnej kuchyni odkiaľ sa sťahujeme, zapla digestor. Mám teraz v dome komínový von z fasády a nezapinam ho casto, len keď sa veľmi vari voda a ide veľa pary alebo keď mi niečo prihori, ale vtedy otváram hneď aj okno. Rozmýšľam ci v novej kuchyni kde sa dá dať len nejaké chrastitko s filtrom (komín v byte odstránil predošlý majiteľ) má teda digestor nejaký veľký zmysel, ak ho už teraz nie som zvyknutá používať. A pri filtrovom vidím ešte menšie využitie. Varná doska bude sklokeramicka, nie plynová. V kuchynskom štúdiu mi ho odporúčajú, aby som nemala mastné skrinky zospodu. Aké máte skúsenosti, pomôže digestor zabrániť zamasteniu skriniek, ved to vzniká asi hlavne prskanim z hrnca ci panvice.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Mame aj digestor dokonca s odtahom von a aj mastne skrinky zospodu tak si vyber ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@miika Mali sme digestor v predchádzajúcom dome, moc sme ho nepoužívali... Keď polovička škvarila slaninku na halušky, bol vyúdený celý dom, keďže sme mali otvorenú dispozíciu... V novom dome sme dal odťah dokonca von - do exteriéru. Vždy keď varíme, automaticky ho zapíname spolu so svetlom nad platňou... Žiadny smrad po dome... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My využívame digestor veľa, nakoľko máme malý byt a zlé vetranie. A do nového sme si kúpili výkonný komínový digestor. Ale ak naozaj nie ste zvyknutá ho používať a máte možnosť namontovať len digestor s filtrami bez odvodu do komína, zvážila by som nenamotovanie. Príde mi to ako zbytočnosť...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja digestor mam a pouzivam. Mam odskusane, ze ked som ho nezapla a šla mi para z jedla, skrinky boli zospodu vlhke a ked som ho zapla, boli suche. Takze z dovodu mensieho opotrebovania materialu skriniek ho pouzivam. Ale mam odtah von, tak to neviem presne porovnat s tvojou buducou situaciou.
Odpovedať
@miika kup si na filter aj ja nad niakym s filtrom do domu uvazujem ale hadam by sommala lepsi s odsavanim von ale zabudli sme spravit este pred omietkamy vyvod teda dieru von tak asi bude na filter.
Odpovedať
@petka456 my mame sice drevodom, ale dieru nam dorobili v pohode...
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 s filtrom je to onicom, my mame v byte a vobec to nepomaha...
Odpovedať
Tak tak mam podobnu skusenost. Ked si robim steaky, tak je biely cely byt, lebo mi tam stale niekto beha a zabudaju zavriet dvere. Do baraku sa mi nechce zbytocne robit dieru do fasady, ale pri spojenej kuchyni s obyvackou si to nechcem ani predstavit!
Odpovedať
@rkorba nasavanie reku mam v kuchyni nad ostrovom 2 x, digestor recilkulacny bude medzi tym nasavanim. Digestor odfiltruje masnotu a o zbytok sa postara zvyseny odtah reku. Snad.
Odpovedať
@14054 ja mam iba priestrovy digestor nad ostovom s odvodom von a uplna pohoda :D a to som clovek co aj pripáli kadečo :DDDDD
Odpovedať
@mishkabb ja tomu verim, ale ked nechces dieru do domu tak ako by si to riesila? Ja nemam ani komin a budem si robit dieru kvôli digestoru...
Odpovedať
@14054 no my sme robili, stalo to za to... urobila nam to firma co robi klimatizacie. Vyviedli nam to do stropu a v strope to ide doprava a vyjde v bocnej stene (kedze je digestor v strede kuchyne viac menej)... ale ako pisem vyssie mame drevodom, nebol to ziadny problem. V murovanom napr. neviem ako by som to robila. Keby bol nic ine ako filtre a kadeco by mi neostavalo.. a to by som sa mozno aj vykaslala na to, kedze mam kuchynu same okno :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
a ako by ste my poradili urobit tu dieru a viviedla by som ten smrad z dygestoru von budem mat lkovu kuchynu ale ako som uz posala mam uz omietky a na dygestor sme uplne zabudli spravit dieru .co by ste my poradili diky.
Odpovedať
@petka456 zaujimava slovencina :-D tiez som robil otvor na reku v technickej a zas uplne bez poskodenia omietky to neslo, ak je tam aj sietka, tak je to tazka uloha. Mozno dlhy vrtak a navrtavat to jednu dieru vedla druhej do kruhu. A zospadovat to podla toho ako vyriesite pripadny kondenz. Ale ja to mam nad sadrokartónom, takze zas tak moc som na estetiku otvoru nedbal, hlavne aby som to potom poriadne utesnil, co sa vzduchotenosti tyka. Neviem, ci tam budete mat nejaku klapku, lebo ten otvor z reku som z interierovej strany izoloval tymto http://www.azflex.sk/armaflex-ac-al-d... Ale kedze digestor s vyvodom na fasadu nemam, tak netusim ci to treba takto prehanat
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 tiez sme robili dieru na digestor dodatocne po omietkach do 375ky muru stylom ze sa navrtali diery vrtakom po kruznici a uz sa to len vykleplo. Omietka utrpela minimalne kozmeticke vady, ale beztak tam visi digestor a nic nie je vidno
Odpovedať
@mishkabb prosím ťa môžeš mi povedať v akej výške máte ten priestorový digestor a aký ste kupovali? Ďakujem pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@miika uz sedem rokov varim v kuchyni kde nemam digestor a som uplne v pohode s tym.... a police nad varnou doskou tiez :) ano, treba ich utierat, a umyvat, ale nepocitujem to nejako extra - ze by som davala do kuchyne vacsiu starostlivost ako dovtedy.... otazka 30tich sekund pri upratovani - pretrem aj stenu za sporakom a myslim, ze to robi aj viac ludi, nie len ja.. osobne som lepsie rozhodnutie ako neist do digestora ani nemohla urobit. a ano, robievam aj steaky, aj palacinky, aj dzemy -- a ano, je toho potom plny byt --- ale ved to je normalne ze ked varim, tak byt je citit jedlom - tak si ja predstavujem vonu domova, vzdy lepsie ako tie umele vonavky :)
Odpovedať
no za mna určite digestor, bez toho by som kuchynu ani nechcela, však ten smrad z varenia potom cítit všade, a o veciach ani nehovorím, ja mam na byte a som spokojná, svokra ma len obyčajný filtrový bez vývodu a smrdí tam stále ked varí a ešte aj všetci napáchnu tým varením.
Odpovedať
Tiez som stale na vazkach ci dat alebo nedat. Porusit vzduchotesnost dalsou dierou i keby som dal vzduchotesnu klapku na bowden. Ked zena smazi, tak je biela cela kuchyna a ten recyklacny je na smiech :-S
Odpovedať
Profilova fotka
Dala by som si jednoznacne digestor. Mam ho v kuchyni a nebanujem. Aj ked cez leto ho menej pouzivam, kedze mavam otvorene okno ale cez zimu ide nonstop
Odpovedať
@aduska344 nie si sama, nie si jedina. Digestor je velmi dobra vec, my si uz nevieme predstavit bez neho fungovat, manzelka ho zapina skoro pri kazdom vareni. Ale je to asi aj dost vecou zvyku ked clovek dlho je bez tak si na to dako zvykne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
My budeme tiež prerábať kuchyňu a digestor plánujeme z odsávaním von. Tiež sme sa toho obávali,lebo na dome máme už novú fasádu .Ale majster murár čo nám bude robiť kuchyňu hovoril,že to nieje problém,že ony nato majú nejakú kružnicu,alebo čo ,že s tým bez problémov a bez poškodenia omietky urobí otvor.
Odpovedať
@wolodymyr Lebo ja si myslim ze digestor taha iba paru a smrad z vyprazania ale mastnotu ktora prska zo smazenia nie.To mas ako aj vo fasfudoch smrad taha ale obkladacky mas zaprskane od vyprazania hranolkov.Ale ja tiez rozmyslam ale nad filtrovym lebo sme zabudli spravit vyvod von a uz sa my veru nechce zbyjat dieru cez tehlu ked uz mam omietky.Ale neviem ako ak vies tak my porat ako by bolo este dobre nieco spravit.Diky.
Odpovedať
@mimcak No si ma aj potesila ze ten co my bude robit kuchynu ze dokaze aj do hrubeho muru spravit vyvod na digestor von z kuchyne.A este ty mas uz aj zateplene ked chces dieru von.Lebo mne idu zateplovat a kuchynu este nemam ani obzretu.
Odpovedať
Ja si bez digestora neviem predstavit varenie,zapinam ho pred varenim a vypinam po vareni. Sice tiez ho nepouzivam pri kazdom vareni,ale v byte sme nemali a velmi mi chybal. Takze za mna radsej dat. A s tymi mastnymi skrinkami neviem. V rodicovskom dome sme mali digestor a boli aj mastne skrinky. Digestor bol podskrinkovy a mal slabsi tah,tak mozno pri vykonnejsich nebudu,neviem. Do domu idem davat s vyssim vykonom,tak casom zistim.
Odpovedať
@hoblinka13 Super tak asi ho dam nakoniec aj ja lebo v byte mam na filter a ties mam skrinky mastne,ale zasa ho nazapinam stale lebo sa my psik toho hucania boji a mne by to asi tiez liezlo na nervy keby som ho zapla v nedelu rano a vipla az ked uvarim okolo obeda.Ale vsetko je sila zvyku .Tak uvidim ako sa rozhodnem.A ja viem ze v panelakoch je rura von ale mala som takeho elektrikara noukoment tak som bola nutena kupit si na filter.Dikes.
Odpovedať
nezabudajte na jedno a to aby ste dokazali i priviest tolko vzduchu, ktory vysajete von! Ked ma digestor napr odtah 500m3 za hodinu a vy ho zapnete na 30min na plny vykon, tak vam spravi v baraku podtlak a ked mate i krb v kuchyno obyvacke, tak vam moze sposobit problem, takze si nezabudnite pootvorit okno na protilahlej stene ;-)
Odpovedať
Varne dosky budu pod oknom. Tot digestor :-D
Odpovedať
@rkorba vdaka za tip. Toto by ma nenapadlo. Niekde somm citala,ze sa ma digestor pre spravne fungovanie zapinat niekolko minut (presne cislo si nepamatam) pred varenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 vyriešené. Asi aj najlepší digestor aký môže byť keď je varná doska pod oknami. Len to sa po pravde už tak často ani nevidí aby to mali kuchyne takto riešené. Skôr pod oká dávajú umývado alebo čsto len pracovnú dosku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?