Dá sa urobiť kuchyňa bez digestora?

chcem sa opytat da sa urobit kuchyna bez digestora?iba při okne platna?,v starom byte sme mali digestor a pustal sa velmi vynimocne bol hlucny a tv nebola pocut v malej izbe kuchyna spojena s obyvkou, a teraz to budem mat rovnako..tak rozmyslam ho tam vobec nedat,iba vetrat ,radsej investujem do okna co sa da vyklapat ci dvihat po cm...co vy na to? inde mi ani platna nevychadza len pod okno..
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
varna platna pod oknom, to som este asi nevidela... ono vyvetrat vyvetras asi, o to nejde...ale budes mat cele okno stale zcápane a umyvať ho budes stale.. aj parapet..
Odpovedať
Ahoj, ja tiez neznasam zvuk digestora, ale myslím, ze v kuchyni je to nutnost. Urcite treba digestor s vyvodom von.
Odpovedať
@mamakaja v dnesnej dobe je uz asi digestor nutnost. neviem si predstavit, kam by isli tie pachy, para, mastne vypary, keby nebol digestor. huci. treba si vybrat taky, co huci menej, ale umyvat kazdy tyzden okno od mastnoty z varenia by tiez nebola ziadna vyhra. a okolite steny a predmety, co budu pri sporaku. to, ze nepocujete TV nieje predsa dovod na to nemat digestor. TV pocka. neni tam nic take dolezite, bez coho by sa nedalo zit.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ja idem tento rok meniť kuchyňu, zrovna som vo fáze vyberania a digestor určite nebduem dávať. Je to drahá hračka ktorú absolútne nevyužívame. Predtým som sa už raz dala naň nahovoriť a nepoužíval sa, teraz si budem stáť za slovom. namiesto toho asi dám otvorenú poličku. ja mám v kuchyni balkón aj okno a vetrám priebežne. Nič nemám mastné ani nijaké. A varím pečiem často...lebo ma to baví a mám rodinu::)))
Odpovedať
ja mam kuchynu bez digestora, ziadne mastne flaky na stenach na nabytku, kozena sedacia suprava, kozene sedaky na stolickach, stolicky plast priesvitny nikde nic. mali se kedysi digestor,ktorym sme len svietili,teraz sme ho nedali. Ak sa skvari slanina pod leco, otvorim dvere ktore su hned pri kuchyni, inak nam problem nic nerobi, vela robim v tlakaci, na panvici akurat palcinky a prazenicu, vyprazam len karfiol-v rure. Kolko ludi v panelakoch ma nefunkcne digestori, tie stare v neprerobenych kuchyniach. huci kazdy digestor.
Odpovedať
digestor v kuchyni vôbec nie je nutný...fungovala som 20 rokov bez digestora úplne v pohode. V novom dome som si ho dala len preto, že som ho ešte nikdy nemala :o)) a bála som sa pár z varenia kvôli dreveným stropným trámom..ale zapínam ho pri varení minimálne...ale vyzerá fakt dobre :o))
Odpovedať
známa má indukčnú platňu na ostrove v kuchyni a po návšteve som rozmýšľala kde má digestor :-) po druhej návšteve som si všimla že nemá a ani jej ho netreba..bývajú v staršom prerobenom dome a vlhkosť si vyvetrá..ale mám pocit že to ani nerieši..nikde nič vlhké plesnivé mastné..pohoda..len pri okne netuším čo to urobí v tvojom prípade..možno sa bude viac rosiť a budeš ho viac umývať.. ;-)
Odpovedať
Aj toto je jedna z nevyhod spojenych kuchyno-obyvaciek, rusiaci hluk z ventilatora. Ak sa aj rozhodnes nedat digestor, umiestni sporak aspon tak aby si nad sporakom mala volny priestor a napr.obklady,ktore sa budu dat laho umyt. Lebo mastne vypary z varenia sa musia niekde uchytit a okno asi nie je najvhodnejsia plocha na zachytavanie mastnych par. Ak je plastove, moze sa casom aj poskodit ram, ak nan budu prudit horuce pary.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme tiež zvažovali v novom byte, či dať alebo nedať digestor...bývame tu 5 rokov, bol pustený asi 3 krát...varnú platňu nemám pod oknom, ale všetko vetrám oknom, v lete otvorím celý balkón a nemáme žiadne plesne ani nič...pravdu poviem, neviem ako sa varí pod oknom, čo to okno zvládne za pár rokov, ale možno sa to dá, ale naumývaš sa :) my sme ho nakoniec dali, ale viac menej ním svietim :D a mám komfort pocitz, že keď chcem zapnúť igestor tak mám aký :) ale to je asi všetko...
Odpovedať
ja vlhko vobec nepocitujem, u nas je okolo 40% takeze nejake spagety ju extra nezvysia. a mastnotu nemame , nevarime vela s tukom, tiez varim na ostrove. A je jedno ci huci digestor v kuchyni alebo v spojenej obyvkokuchyni. ved rodina vacsinou sedava pokope,apson u ans ked sme mali oddelene decka sa motali okolo mna, muz prisiel z roboty tiez sadol do jedalne kym som chystala veceru. A varit treba hlavne pod pokrievkou,setri sa tak vela energie, ja na 80% vyuzivam tlakac,aj na zemiaky na pare.
Odpovedať
Profilova fotka
veď v dnešnej dobe už predávajú digestory (síce drahšie) ale o to menej hlučnejšie ako tie staré, takže treba sledovať decibely pri najvyššom sacom výkone a vybrať taký ktorý hlučný nebude..veľmi jendoduché, žiadna platna pod okno a podobne :) alebo ho tam vôbec nedať... pokiaľ nie ste vyvarovňa alebo závodná jedálen, dá sa prežiť aj bez digestora :)
Odpovedať
Profilova fotka
nečítala som predchádzajúce odpovede, ale ja digestor už roky nemám a vôbec mi nechýba. Keď sme ho v predchádzajúcich bytoch alebo na podnájme mali, aj tak sme si ním len svietili do hrncov. A keď si spomeniem na to, ako sa tie mriežky na ňom blbo čistili... fuj, nikdy viac. Teraz mám nad šporákom len klasické horné skrinky, ktoré pravidelne zospodu umývam tak ako aj zástenu a čo sa týka pachov - nám vôbec nevadí, keď nám voní napr. z takej poctivej hovädzej polievky celý byt a smrady nevaríme. :-). A keď si ho nepoužívala doteraz, tak ani ten nový by si nevyužila, zbytočne len vyhodíš peniaze.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Digestor som po 2 rokoch predala a vôbec mi nechýba
Odpovedať
digestor nemám ani mi nechýba. Na byte som mala a aj tak iba na svietenie. Je to všetko iba o ťahaní peňazí z ľudí. Moja mama nikdy digestor nemala a žiadne flaky, mastnotu a pachy sme doma nemali. Kuchyňa ako z cukru. Starí rodičia tak isto.
Odpovedať
hmm ved volakedy ani plynove platne ci indukčné neboli a vlasten v kuchyni bol len sekretár a pec.
Odpovedať
Profilova fotka
@ohmm , aspon ľudia nemínali peniaze na somariny :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mamakaja ja varim v kuchyni bez digestora uz tri roky. A totalna spokojnost.
Odpovedať
jej dakujem vsetkym, bala som sa to niekde aj hovorit ze som blba...ale pisete vsetko to co som si aj myslela, v starom malom byte v panelaku som mala digestor kominovy krasny nerezovy vraj tichy...ale v malom priestore nam to aj tak vadilo, uf vydychla som si mam taky isty názor ,pachy --super věc /len dovod predajcov na kupu digestora, a teraz som v baraku a nemam ho a mam ostrov provizorny a vobec nam nechyba,len svetlo chcem dat nove a bala som sa pary na ziarovky,takze iba to ale vetranie mam dalej, ideme robit novu kuchynu a v pristavbe bude platna pod oknom,tuzim po takom okne co si otvorim jako volakedy v skolach bolo zospodu vysunutie von...to by bolo super nad sporakom...diky vsetkym....
Odpovedať
no konečne viem od čoho sú tie byty také prepáchnuté, keď prídem k niekomu na návštevu do paneláku. Ja si bez digestora už ani neviem život predstaviť. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav a ešte doplním, že preto majú maliari problém vymaľovať mastnotami nasiaknuté steny v kuchyni... 8-)
Odpovedať
panelaky su digestrmi poprepajane, tam citit co vari sused. Domy kde sa vetra urcite nie, s malovanim sme nikdy problem nemali ani ten najmensi. Moji rodicia nikdy nemali digestor,byvaju v starej zastavbe,predvojnovej, svokra co ju poznam 25 rokov ma digestor v panelaku nefunkcny, kuchynu prepojenu s obyvkou a steny ma uplne v pohode. Nasiaknut mastnotou mozu ak sa poleju olejom. Mam nad var.doskou svetla dlhe 2m, ziadna mastnota na nich nieje.
Odpovedať
@atlaska len netreba zabudnúť že stavby postavené najneskôr pred piatimi rokmi a viac sú deravé ako rešeto narozdiel od súčasných. Ešte ma napadá že je to aj miera tolerancie ale každý n to máme iný názor.
Odpovedať
@slavoslav jo a ta mastnota ide von presne tymi "dierami", kto vetra nema mat preco smrad v dome, mastne steny,ktore sa nedaju premalovat su blud.
Odpovedať
Digestor pouzivam kvoli svetlu inac malo,preto som ani nekupovala nejaky drahy.Urcite sa da bez neho zit.Varnu dosku a zvlast plynovu by som vsak k oknu nedala aj kvoli neustalemu spineniu a aj ...no pride mi to ako zle riesenie ;-)
Odpovedať
Kuchynu mam v planovanom dome orientovanu k rusnej ceste. Obavam sa, ze ked dam digestor s vyvodom von tak cez ten vyvod sa mi budu dostavat vonkajsie zvuky. Je moja obava na mieste? Mate niekto podobnu skusenost? Riesenim by bolo pre mna nepouzit vonkajsi digestor.
Odpovedať
@atlaska súhlasím s tebou, všetok ten bordel sa hromadí na spodnej strane nefungujúceho digestora (aspoň tak to vídam). Len rozmýšľam kde končí keď tam digestor nie je, ale plocha stien je neporovnateľne väčšia takže sa to tam stratí a za tých pár rokov sa to ani neukáže takže pohoda :-)
Odpovedať
@remba myslim ze trochu ano a tiez je to paradny tepelny most, ale je to otazka priorit, ako z diskusie vidno. My mame digestor len cirkulacny, ale zase ak mate radi vyprazane jedla tak nad nim ani neuvazujte, ma velmi nizku efektivnost na pachy.
Odpovedať
Profilova fotka
Kto varí prevažne maslový chlieb so salámou, ten veru digestor nepotrebuje. U nás sa varí pravidelne a to každý víkend sa pečie nejaké to mäsko, buď kačica, hus, koleno, a podobné chudobné jedlá, takže neviem si predstaviť, ako by vyzeralo okolie teplého pultu o takých 5 rokov bez odsávania v strednej miestnosti domu. Kedysi sme digestor nemali a aj to tak vyzeralo. Maliari najprv škrabali a až potom farba chytila. Takže to je skúsenosť a nie blud! :-p
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ja nemam v byte digestor.. naco.. inak sa u nas vari den co den.. asi tak 5-6 dni v tyzdni.. je to tak uz 5 rokov a nic nikde nie je, plafon je OK. jedine co je, je skrina od mastnoty, no to sa da umyt do par minut po roku neumyvania.. (mozete si tam dat foliu a tu len vymenit a bude to cistucke :D ) okrem toho, aby som si do neho buchal hlavu :D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?