Čím prikryť jedálenský stôl?

Ahojte, kúpili sme si jedálenský stolík a hneď nás švagor (stolár) upozornil na to, že je to lakovaná dýha na povrchu a je veľmi náchylná na škrabance. Mali sme ho presne jeden deň, a malá na ňom už stihla posunúť o pár cm pohár a už je tam vidno škrabanec - síce nie nejak extra, ale časom by sa toho nazbieralo isto viac. V podstate nás napadlo hneď niekoľko vecí, ako zakryť ten stôl, ale žiadna sa nám nepozdáva 100%. 1. Sklo 2. Igelitový obrus ala najlacnejšia kantína :-) 3. Klasický obrus Mňa by ešte ale zaujímalo, či neexistujú nejaké iné alternatívy. Najviac sa nám pozdáva dať tam sklo. Niektorí kolegovia však vravia, že to bude vyzerať ako kantína (a odporúčajú mi ešte igelitový obrus pod sklo :)). Neexistuje nejaká fólia, čo by sa dala použiť miesto skla? Nejaký laminát alebo také niečo. Čím vy chránite stôl pred poškrabaním?
Odpovedať
Neviem, ci prikrytie obrusom pomoze, ale je jeden lak, vola sa tusim L11 Aquaclou ale to by ste museli stol pretriet este raz - je odolny voci skrabancom...
Odpovedať
L11 je moridlo, nie lak. lak sa poskriabe tiez. Skoda kupovat drahy dyhovany stol a potom ho zakryvat obrusom ci sklom, to ste mohli kupit nejaky lacak laminovany z IKEA. My sme davali prestierania pod taniere, stol sa ale poskriabe casom urcite,ale nam to nevadilo je to drevo, mame aj sklo na jednom stole a to ma tiez skrabance z pouzivania.
Odpovedať
http://www.clou.cz/barvy-na-drevo/aqu...
Odpovedať
@atlaska - nie, je to lak, nie moridlo - a je odolny voci skrabancom - odskusane..
Odpovedať
@atlaska moridla su UHB alebo B11 - nie L11
Odpovedať
@adrive skús popozerať ešte prestieranie pod taniere bývajú rôzne a z rôznych materialov. ináč videla som jeden stôl, stál 1800e a mal navrchu sklo. vôbec to nevyzeralo zle, práve veľmi dobre.
Odpovedať
obrázok je dosť malý, skús pozrieť tu http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/t...
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som zaviedla pouzivanie prestierania, dnes su na vyber vellmi pekne take textilne a tusim aj v Lidli budu teraz nejake take dlhe pasy, co sa daju po sirke... My budeme mat dreveny stol tiez.. ono na vsetko treba davat pozor... hlavne aj na mokre dno poharov, aby vam nezostalo biele koliesko, specialne od tvrdeho alkoholu sa zvykne pekne vypalit kruzok od poharika, tak aj na to bacha...aj na kvapky pri nelievaní, Velka noc sa blizi :-D
Odpovedať
Profilova fotka
taketo nieco som myslela..... ;-) narychlo som ine nenasla, ale pre predstavu staci :) vzory a farby su individualne :)
Odpovedať
adrive, tiez odporucam sklo - je to najelegantnejsia alternativa a stale vynikne aj kresba dreva... ine riesenie ma tiez napada len nejaky ochranny lak - urcite taky existuje ( skus skontaktovat firmy zaoberajuce sa vyrobou nabytku z dyhy, masivu etc. urcite ponukaju aj ochranne prostriedky a sami materialy niecim penetruju...)
Odpovedať
@katrin21 toto budú mať v LIDLI? kedy??? ďakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nie toto iste..ale nieco take maju mat niekedy tento tyzden tusim....... som to videla v letaku, ale ine.. toto je z nejakej stranky o aranzovanií stolov....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dík za rady, určite to nebudeme lakovať ani nijak takto upravovať. Aspoň zatiaľ nie. Takže ideme do toho skla. Apropo toto je lacák - jeden z najlacnejších stolov, čo sme našli (teda manželka našla). V popise mal len že vrchná doska je MDF, tipoval som to na laminát... ale z vrchu je dýha. Prestieranie nejaké manželka isto zoženie :-)
Odpovedať
@adrive my mame nieco podobne. Konkretne IKEA stol borovica lakovana a nie ze su na laku skrabance ale ked decka kreslili tak su tam vyryte (priehlbinky) obrazky. Osobne mne to pride mile a nie ze sa zaoberam tym ci tam je skrabanec alebo nie. Mame na nom prestierania a ked ma dojst navsteva davame obrus. Ked to bude velmi zle tak hornu dosku prebrusim a nanovo nalakujem a bude ako novy. ja by som sa pri skle opbaval ze decka stiahnu veci spolu zo sklom a podobne. Nejak ku sklu nemam doveru kym je len polozene na stole. No a ak nejde o sklenneny stol tak potom sa mi nepacia casti kde je sklo prilepene/uchytene o drevo. Nabytok su veci co maju sluzit a nie ja mam sluzit im takze sa nejakym skrabancom nezapodievam.
Odpovedať
my sme mali sklo a bolo to studené...keď sa sklo prasklo /našťastie/ tak sme kúpili podložky
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Po čase sa aj ja vraciam k tejto téme. Máme nový stôl, je dubový, namoreny a naolejovany, avšak musíme dať sklo. Máme ho 2. deň a ako to zvykne byť s deťmi, na raňajky vyliatie kakao, obed polievka, no proste stále sa niečo tomu stolu ujde, neviem ako to bude znášať. Objednali sme si naňho sklo, myslíte že sa hodí dať pod to sklo nejaká stola, obrus alebo čokoľvek iné? Ja som za obrusy, zas mne sa nepáči, keď je stôl prázdny, ale neviem, či sa to hodí, resp. či je to "in" dať ho pod sklo? Ďakujem za vaše rady, návrhy, prip. obrázky, ako to je u vás doma.
Odpovedať
@mikavo my mame celomasivny dubovy stol a nikto ma nedonuti prekryt ho :) ja sa ale dreva nebojim, mam aj drevenu podlahu a drevenu pracovnu dosku. vyhoda olejovaneho dreva je, ze sa da velmi jednoducho osetrovat a reparovat v pripade poskodenia. aj tebe skor odporucim dat stolu este 1-2 natery oleja, idealne takeho, ktory obsahuje tvrde prirodne vosky. tak je povrch velmi odolny a ani vyliate tekutiny nevsiaknu tak jednoducho. male skrabance na nom pouzivanim budu, no po dalsom natere tym olejom zase zmiznu. ja natieram tak raz za 6-8 mesiacov. je to jednoduche, stetcom ci valcekom rozotries jemnu vrstvu a papierovymi kuchynskymi utierkami po par minutach vyutieras. ak to spravis vecer pred spanim, rano uz mozete na stole normalne ranajkovat. tiez mam male deti (2- a 5-rocne), takze sa tiez dost casto nieco vyleje, ci pri jedeni vykydne. utieram len svedskou utierkou navlhcenou cistou vodou. pod taniere si vzdy dame take tie podlozky "kolieska".
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial je spravne to drevo osetrene tak sa niet coho bat @mikavo. Po pravde by mi bolo luto taky stol niecim prikryt, ale tak to je moj nazor. Ked mozu byt drevene pracovne dosky a tie znasaju kadeco a v pohode, tak myslim, ze aj ten stol to zvladne. Len ako hovorim, ide o to aby boli nan pouzite spravne prostriedky, aby bol spravne osetreny
Odpovedať
@adrive ked chcete mat lakovany stol bez skrabancov musi byt lak pur antiscrash pripadne pur strong a zakryvat drevo to je total mimo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?