Chladnicka - riesenie hlucnej prevadzky

Mam novu chladnicku a je hlucna, zistil som aj na tomto fore ze je to celkom normalne, co ma dost prekvapilo a zarazilo, pocitace ktore v minulom storoci zaberali niekolko poschodi v budove sa teraz zmestia do naramkovych hodiniek a su 1000x vykonnejsie a uplne tiche - a chladnicky su este hlucnejsie ako v minulom storoci, kvoli ekonomickej a ekologickej otazke. OK, nechcem riesit problem komplexne, no napadlo ma niekolko moznych rieseni, ale neviem nakolko su realne. Potrebujem hlavne ticho pri zaspavani a minimalne hodinu potom, kym este spanok nie je tvrdy. Chladnicka/mraznicka dokaze udrzat teplotu aj pri vypnutom prude, niektore az 10 hodin, neviem ale ako dlho ta moja, teplotny rozsah je -18°C - +10°C (***). Chladnicky sa vypinaju tak ci tak, len by som to chcel riadit tak, aby bola vypnuta v case ktory potrebujem. 1. Nastavit stupen chladenia na vyssiu hodnotu (7/7) rano alebo vecer, napr. o 20:00, aby bola teplota nizsia a bola by tam vacsia rezerva, nasledne ked pojdem spat, napr. 22:00 by som to znizil na 1/7 alebo uplne na nulu (aj ked si nie som isty ci to vypne aj mrazak), rano by som to opat nastavil na 7/7 alebo 4/7. 2. Pouzit casovac do zasuvky, ten nastavit tak, aby sa o 22:00 chladnicka vypla a neskor, napr. o 01:00 zapla. 3. Pouzit casovac do zasuvky, nastavit dve vypnutia, prve od 20:00 do 21:00, kvoli tomu aby sa nasledne chladnicka zapla a riadne vychladila az do doby keby sa vypla na dlhsie, opat od 22:00 do 01:00. 4. Vypnut chladnicku uplne na celu noc. 5. Prip. iny napad? Napiste prosim, ci by niektore z rieseni bolo mozne realizovat dlhodobo, tak aby sa nepokazili/nerozmrazili potraviny a nepokazilo sa nieco v samotnej chladnicke. Samozrejme vecer by som uz chladnicku neotvaral, aby sa v nej udrzala nizka teplota.
Odpovedať
@deadman vas problem moze byt pre niekoho malicherny, ja vas plne chapem a rozumiem vasej poziadavke. Moznosti 1,3,4 nie su dobre, ak uz, tak jedine c.2. Kompresoru to nebude vadit, piest a hriadelka su mazane stale, skor by mne osobne vadila v chladnicke tma, nakolko po 22:00 prichadza moj cas :) kedy pravidelne navstevujem "Bielu pani" :))
Odpovedať
Alebo kupit chladnicku, ktora nie je hlucna a tuto predat. Su modely, ktore maju uroven hluku okolo 35dB-37dB, co je dva metre od nej uz nepocutelne.
Odpovedať
@danculd za kolko myslis ze by som predal hlucnu chladnicu? @stowasser dik za rady, najskor k tomu hluku, co sa tyka urovne, to nie je tak zle, ale je to nepravidelny bublajuci zvuk, ako ked sa vari voda v rychlovarnej kanvici, len o nieco tichsie, no ta nepravidelnost je problemom pri zaspavani, na tomto fore je o tom niekolko tem a vela prispevkov. Tma v chladnicke mi vadit nebude, kedze ju urcite nebudem otvarat po vypnuti, ani isty cas predtym, inak by sa v nej vyrazne zvysila teplota. Preco je moznost 2 dobra a moznost 3 nie? Ja som to chcel kvoli tomu, aby sa nestalo, ze ju casovac vypne ked tam bude najvyssia teplota a prave sa zapne, takto by som mal istotu, ze tam bude najnizsia mozna teplota a tym vydrzi dlhsie vypnuta. Inak v noci bola vypnuta 6 hodin, v chladnicke bolo rano dost chladno, plechovka bola celkom studena, ale v mraznicke sa mi zdalo ze nebolo tak chladno ako by tam malo byt, aj ked bola prazdna. Tie stupne 1-7 ovplyvnuju len chladnicku alebo aj mraznicku? Bolo to nastavene na 5. Je mozne ze sa mraznicka este nestihla zamrazit na pozadovanu teplotu, ale uz sa to vypinalo aj samo, takze neviem, asi dnes vyskusam vyrobit lad a v noci ho nechat tam, vypnut na celu noc, ci vydrzi zmrazeny, ak ano, tak potraviny by sa rozmrazit nemali, hlavne ak by to casovac vypinal iba na 2-3 hodiny.
Odpovedať
@deadman v popise chladnicky mate napisane, kolkohodinovy vypadok elektriky zvladne, 5-6 hodin je minimum, bezne 12-24h. Moznost 3 je zbytocna, lebo termostat udrzuje stale rovnaku teplotu, nefunguje to tak, ako si myslite, ze sa teplota znizi nejako vyrazne.
Odpovedať
@stowasser praveze som to v navode nenasiel, ani v navode ani na strankach vyrobcu, teplotny rozsah je -18°C - +10°C, co by malo zodpovedat trom hviezdickam. zvazujem tiez vypnutie na celu noc, kedze by som chladnicku neotvaral niekolko hodin pred vypnutim, tak by asi 7-8 hodin mohla vydrza, hlavne ak by som ju nastavil na vyssiu hodnotu, 5-7 zo 7. Teraz hlavne riesim a zistujem, na kolko hodin je vyhodne a bezpecne nechat chladnicku vypnutu, potrebujem aspon 2-3 hodiny, kym zaspim a prepnem sa na tvrdy spanok, max. je 7-8 hodin, teda celu noc, alebo nieco medzi tym. Niektore mraznicky maju len 1 hviezdicku, teda -6°C a dokazu zmrazene potraviny len udrzat zmrazene, takze ked ma ta moja az -18°C, tak aj pri zvyseni teploty o 12°C by boli potraviny stale zmrazene. Chladnicka ani mraznicka nema teplomer, zvazujem kupu aby som zistil ako sa zvysi teplota pri vypnuti na 2 hodiny, na 4 a 8 hodin, mozem dat dlhodobo teplomer aj do mraznicky? Je skoda ze v dnesnom "smart" svete nemaju chladnicky jednoduchy integrovany casovac, aspon mechanicky, kde by bolo mozne nastavit "tiche hodiny", no aspon ze po zakupeni casovaca sa to da nastavit manualne a chladnicka to zvladne.
Odpovedať
@deadman skôr si zisti odkiaľ pochádza hluk , lebo dnes sú takmer všetke kompresory tiché, najskôr skontroluj vodováhou presnú rovinu, skontroluj upevnenie jednotlivých častí , hlavne vzadu mriežky odkiaľ sa odvádza teplo, ak nepomôže treba skontrolovať tlak a množstvo náplne, kompresor sa veľmi namáha
Odpovedať
@deadman ak je to bublavy zvuk, tak ta chladnicka je uplne v poriadku. Bublavy zvuk bude vydavat kazda nova, je to tym ako chladivo tecie cez rurky. Keby ti hucal kompresor alebo rezonoval kondenzator dalo by sa s tym bojovat vyrovnanim chladnicky alebo namontovat za kondenzator penove tlmice vibracii. Tu pomoze len zavriet dvere na spalni aj na kuchyni. Alebo pouzivat stuple do usi. Ciste teoreticky by pomohol casovy spinac na kriticku hodinu ale zavriet dvere je jednoduchsie.
Odpovedať
@zita19 pokial by som mohol zavriet dvere, tak by som ich predsa zavrel. ;-) @duzu podla mnohych reakcii to je "normalny" zvuk, nie je to tak hlasne a aj v obchode mi povedali ze je to normalne.
Odpovedať
@zita19 len doplním bublavý zvuk vydáva každá ,nie len nová a nie stále, chladením sa mení skupenstvo náplne z plynného na tekuté a opačne,jeho intenzita je rôzna , záleží od okamžitého tlaku a stupňa chladenia oproti vonkajšej teplote, hladina zvuku je ale nízka, @deadman to skôr uspáva,monotonny zvuk na to si časom zvykneš a bude ako uspávanka
Odpovedať
Kup si byt pri zelesnici a chladnicka ta nebude trapit.
Odpovedať
@duzu kedze som technicky vzdelana, princip fungovania chladnicky chapem, normalne mam maturu mimo ineho aj z kompresorov. Mne to vysvetlovat nemusis. Dokonca som uz stihla zaznamenat, ze technika pokrocila od vrciacich piestovych ku tichym rotacnym a kedze kompresor je prekliate tichz zrazu pocut clupotanie chladiaceho media. :-p @deadman tak vystahovat chladnicku pripadne postel. Najjednoduchsie su stuple do usi. Lebo castym odstavovanim mozes chladnicku odpisat. Ale aj to je cesta, kupis inu, len neviem ci clupotave nie su vsetky.
Odpovedať
@deadman aku znacku chladnicky mas?Este lepsie, pozri aky kompresor je tam namontovany. @duzu vsetky kompresory nie su tiche, hlavne cinskej produkcie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fugas20 ver mi ze bude, vlaky by ma budili, ale ten zvuk chladnicky by nedovolil zaspat (viac nizsie). @duzu nie, opakujem ze ide o NEPRAVIDELNY zvuk a preto je horsi, ako akykolvek, aj hlasnejsi pravidelny - nie som sam komu to vadi a aj na tomto fore si mozes najst ludi, ktorym to vadi z rovnakeho dovodu. @zita19 ak by to bolo mozne, samozrejme by som to spravil, nejde to - a stuple do usi som uz skusal davnejsie a stale pocujem, kazdopadne by bol problem rano vstat. Vyssie mi bolo poradene ze vypinanie chladnicke nevadi, neviem, ale predsa sa vypina za den mnohokrat sama, ked ju vypnem este raz, bude jej to skutocne tak vadit? Ak aj ano, tak mam predlzenu zaruku 2+3 roky (zadarmo), takze to vyreklamujem a kupim si uz mozno tichsiu, myslim ze nemozu zistit nic, kedze vsetko bude neporusene - a nakoniec sa mi zda, ze ani v navode nie je vyslovene napisane ze chladnicku nemozem vypnut, takze ja budem cisty.
Odpovedať
@maros11 Neviem to zistit, je to Philco a ma funkciu defrost, udajne ta je na vine, alebo chladivo R 600 ci R 600a, neviem presne kde je pravda. Na mnohych miestach som sa docital, ze ten zvuk je normalny, niekedy to moze byt tichsie, niekedy hlucnejsie, ale zameral by som sa hlavne na ten casovy spinac, teda zaujima ma hlavne ci to chladnicka vydrzi a tiez ci vydrzia potraviny - a ako dlho. Budem to testovat aj sam.
Odpovedať
Aj moja nova BEKO je dosť hlučná, ale tiež niekedy je tichšie, niekdy hlučnejšie, niekedy je vobec nie je počuť... je to ale am.chladnička, na štítku má až 46dB
Odpovedať
@marosh19 fuu, tak 46dB je strasne vela, kde si nasiel taku hlucnu? Ja som nachadzal hlavne 42, niektore 39 a jednu 37, no vsetky mali male mrazaky, ta moja ma 42, no vydava dost neprijemny zvuk.
Odpovedať
@deadman ako že nevieš zistiť, každá chladnička má štítok aj s modelovým označením + dalšími údajmi. Kukni vo vnútri chladničky, alebo zvonku. Vypínanie chladničky ako to plánuješ jej bude vadiť, resp. bude to mať vplyv na životnosť. Ináč na trhu sú chladničky s 10 rokmi záruky zadarmo. Nechce sa mi hladať manuál od tej našej, ale v manuáli sú presne aj citoslovciami popísané zvuky ktoré môže chladnička vydávať a tie nie sú na závadu. Pohľadaj typ, resp. manuál a ak tam máš ten zvuk popísaný tak s tým nenarobíš nič. Buď vymeniť chladničku alebo si presťahuj posteľ od chladničky, tých pár krokov snáď k chladničke prejdeš. Predsa nemusíš otvárať dvere chladničky priamo z postele, nie? :-D
Odpovedať
@deadman alebo ak ti úplne nevyhovujú kompresorové chladničky, tak máš ešte 3 možnosti: 1) chladnička s peltierovým článkom 2) absorpčná chladnička - napr. Elektrosvit, vyrábaná v Nových Zámkoch, kúpiš na inzerát za pár drobných :-) 3) postaviť si ladovňu a v zime zobrať psí alebo konský záprah a hybáááj na zamrznuté jazero, kde si vysekáš bloky ľadu a dopraviš do svojej ladovne a to ti vydrží až do nabudúcej zimy.
Odpovedať
@stastnyjim "Predám elektrickú absorbčnú chladničku ELEKTROSVIT, typ 381, rok výroby 1963, funkčná. - 150€" - Vazne dik za "hodnotne" rady, ale myslim ze casovy spinac, ktory vysvetli mojej chladnicke rusenie nocneho kludu, mi bude stacit. ;-)
Odpovedať
@stastnyjim neviem to zistit, nie je to v popise, na strankach vyrobcu ani v manuali. Daj mi 100 tisic a kludne si chladnicku prestahujem aj do zahrady, inak stahovat sa budem a potom uz chladnicku presunut budem vediet, ale dovtedy to nejde! Ked to vypinanie chladnicka neprezije, tak ju vyreklamujem, ak prezije 5 rokov, tak tiez to nebude problem, ale je divne ze by jej jedine vypnutie na par hodin tak vadilo, ked sa sama za den vypne a zapne mozno 10x.
Odpovedať
Cauko.Mas chladnicku nastelovanu spodnimy nozickamy do vody?Vodovahou myslim.Ak je nakrivo,tak motor je o dost hlucnejsi.
Odpovedať
@prerabac Dik za tip, vodovahou to nastelovane nemam, pomohlo by to konkretne len pri zvuku motora/kompresora, alebo aj pri tom "bublani"? Pretoze motor je pomerne tichy, nevadi mi, ale vadi mi to bublanie.
Odpovedať
@deadman Ešte by som doplnil, že prázdna chladnička a mrazák sa ti rýchlejšie zohrejú než keď sú naplnené, lebo vzduch tak nenaakumuluje chlad ako napr. potraviny a ľad. Takže keď sa ti zdalo ráno že je v mrazáku moc teplo, tak keď to bude naplnené malo by to byť v pohode :-) Viac k tomu tu: http://www.ekoton.sk/ako-znizit-energ... Inak plne chápem, že nepravidelný zvuk je na zaspávanie horor. Ja kvoli tomu vždy otváram na noc okno, kde mám pravidelný šumivý zvuk z dopravy v pozadí, ktorý prekryje tichšie nepravidelné zvuky v byte :-)
Odpovedať
@deadman pri kompresorovej chladničke sa žiaľ tomu celkom nevyhneš, lebo sa mení skupenstvo,skús dať na vyššiu teplotu napr stupeň 1-2, ja mám tak 3-4 a nejak intenzívne to nie je počuť, môžno by pomohlo zmeniť množstvo plynu a menší tlak, potom musí ale dlhšie chladiť,alebo absorpčnú a netuším či sa ešte vyrába, lebo tam bola vyššia spotreba,namiesto kompresora vyhrievacia špirála
Odpovedať
@deadman Mam doma 2 chladnicky, obe su 2-kompresorove (mrazak zvlast, chladnicka zvlast), jedna je starucka CALEX a druha Electrolux. Ta CALEX ma mierne hlucnejsi motor, ale inak ziadne pazvuky. Ta Electrolux ma tichsi motor, ale castejsie spina a vydava rozne bublotave pazvuky (aj vytekajuci kondenz pocut, co u CALEX neni pocut vobec). Takze zrejme vyrobcovia v snahe znizit priemernu dennu spotrebu idu do extremov (vyssi tlak chladiva?) a takto sa to aj prejavuje. Naozaj pokial chces ticho, tak len peltier, alebo absorbcna zrejme by ti vedela ist uplne ticho - obe su vsak s podstatne vyssou spotrebou ako kompresorove.
Odpovedať
@deadman A este som zabudol ohladne vypinania casovacom - neni to dobry napad, lebo nastavaju vyrazne teplotne a tlakove zmeny v chladive a sa ti to urcite prejavi na zivotnosti (bud kompresor sa nebude dobre domazavat, alebo filter sa upcha, ktovie...). Aj v aute sa klima viac kazi ked sa nepouziva, ako ked bezi (preto sa ma pouzivat aj v zime a niektore automaticke ani neumoznuju jednoduche vypnutie). Ta moja Electrolux je vyssia rada (ma display, kde aj ukazuje teplotu, rozne nastavenia, atd..) a po vypnuti/zapnuti elektriny napriklad 2x po sebe, sa este asi polhodinu az hodinu nezapne, koli bezpecnosti (je to aj v manuale spomenute).
Odpovedať
@xertep To ze prazdna sa lahsie ohreje mi pomohlo, ja som ju nechcel hned naplnit, kedze experimentujem s vypinanim a obaval som sa aby sa potraviny nepokazili. K tomu spinacu, ako sa lisi vypnutie zo zasuvky/spinacom a automaticke vypinanie, co konkretne zostava zapnute pri automatickom vypinani? Kedze niekolko hodin pred niekolko-hodinovym planovanym vypnutim uz nebudem chladnicku otvarat, tak tam nebudu az tak vyrazne teplotne zmeny. Spinac vyskusat urcite chcem, len je otazka na kolko hodin, dnes to vyskusam na 4 hodiny, este bez potravin co sa mozu pokazit, take minimum na zaspatie a kym bude este spanok lahky su 2 hodiny, 4 by boli myslim uplne postacujuce...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?