Aké máte skúsenosti s kuchynským LED osvetlením?

Ahojte, chcela by som sa opytat ake mate skusenosti s LED osvetlenim nad pracovnou plochou v kuchyni? Je osvetlenie dostatocne? Ak ano, ake parametre (vykon, svietivost, teplota svetla, v liste alebo bez, difuzor alebo bez,...) mate? Dakujem.
Odpovedať
1
2
ahoj ak by si chcela skus aj tu http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... a mozno nieco najdes aj tu je sice zamknuta ale mozno pomoze http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
@mima1 dakujem este by som chcela upresnit, ze mam na mysli LED pasy, nie bodove osvetlenie
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.uspornaziarovka.sk/LED-Zia...
Odpovedať
Profilova fotka
@lalilovka mne osobne by to urcite nepostacovalo, ja mam rada vela svetla, ked nieco robim... mame bodovky + centralne svietidlo v strede a este aj po linkou :) tak si mozem vybrat :) zapinanie každe zvlast podla potreby samozrejme:)
Odpovedať
Profilova fotka
@lalilovka Ja som nedavno kupila led diodovy pas pod kuchynsku linku. Nemame kuchynu sice este domontovanu, no skusala som s tym doma svietit, a je to absolutne postacujuce svetlo. Svieti to velmi pekne a silno a setri to aj energiu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
pod kuchynskou linkou to moze stacit :) tam to osvetluje priamo linku, ale ked chces najst napr nieco v nejakej skrinke dole, alebo v potrav.skrini? isto treba aj ine este mat svetlo v kuchyni :) ale ako svetlo pod linku OK :) :)
Odpovedať
dakujem za odpovede...jasne, ze budeme mat este svetlo na strope a samozrejme digesor ma svetlo...tento led pas chceme dat nad pracovnu plochu @miriska001 aky pas si kupila? vysokosvietive ledky alebo klasicke? a aka farba bielej chladna alebo tepla? akej farby mas pracovnu dosku?
Odpovedať
Profilova fotka
@lalilovka Kupila som taky set, co je uz vsetko pozapajane, ma to aj vypinac... dlzka je 2,5 metra. Predpokladam ze su vysokosvietive, lebo naozaj svietia poriadne :-) A ci je biela tepla alebo chladna... tazko povedat... skor by som sa priklonila k tej chladnej :-))
Odpovedať
Profilova fotka
Tak na toto som nasiel genialnu stranku. Je to komplet zdokumentovany projekt osvetlenia Kuchynskej linky, naozaj odporucam. http://uspornaziarovka.sk/forum/2010/...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@valentink made in china ako vsetko okolo nas
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
myslim ze je dost dostatocne :) vsade naokolo bolo zhasnute a iba pas svietil... @lalilovka
Odpovedať
Profilova fotka
zabudol som tu fotku :D
Odpovedať
@andyfoto dakujem, uz mame v kuchyni a max. spokojnost ;-)
Odpovedať
@andyfoto A aký typ pásu máš? smd3528 alebo smd5050. Práve sa chystám objednať, a "veľmi" sa tomu rozumiem. Chcela by som tých 120ks/m, ale tie sú len smd3528, tak neviem, či bude stačiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@katelinn ani netusim ze je to nrjaky druh. tiez je ich 120/m vode odolne,viac o tom neviem napisat.kupil som tiez crz nejaky eshop
Odpovedať
tak máte na výber momentálne naozaj širokú škálu: 150LED/5m, 300LED/5m, 600LED/5m, teplú bielu alebo studenú bielu, a potom už len veľkosť lediek a tým aj priamoúmerná spotreba a výkon. je rozdiel 300LED pás s výkonom 24W a 75W. potom je tu ešte či sú vodeodolné, teda zaliate alebo bez IP krytia. Bez krytia neodporúčam do kuchyne určite nie. Dajú sa lepiť priamo na linku alebo do Hliníkových líšt, ktoré sú 1m a už som videl ponuky aj na 2m. podľa dĺžky a výkonu prispôsobiť trafo, trafko dávať stále s vyšším výkonom ako je pás, predídete jeho prehrievaniu a zvýšite jeho životnosť. stačí o cca 20% vyšší výkon trafa oproti pásu. Pri výbere pásky pozor lebo sa môže stať že nakoniec budete mať oveľa vyššiu spotrebu ako keby ste tam montovali neonku alebo iné svietidlo. tak napríklad pri páse s výkonom 72W/5m je na 1m 14,4W ak dáte 2 až 2,5m tak to môžete dať dve 13W podlinky a spotreba bude nižšia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ja mám led pásik aj led panely odtiaľto www.ledpordukt.sk a som veľmi spokojná, manžel namontoval, led pásik sme zvolili s ochranou IP 65, predsa len sa v kuchyni pracuje aj s vodou, momentálne uvažujem aj o osvetlení exteriéru, ale to už bude treba asi IP 68.
Odpovedať
@fuhrich orientovat sa podla Wattov je trosku scestne
Odpovedať
Mimochodom, ked uz sme pri LED osvetleni, jednym z dolezitych parametrov je CRI, po anglicky color rendering index, co je nieco ako index podania farieb. Svetelne zdroje s CRI mensim ako 80 by sa ani nemali pouzivat v obytnych priestoroch. Otazka je, ci sa takehoto udaju vobec dopatrate u obchodnika ...
Odpovedať
A este nieco, na margo setrenia energie ... LED svetelne zdroje maju priblizne rovnaky svetelny tok na 1W ako usporne ziarivky, takze tam sa uspora nekona, uspora je voci klasickym ziarovkam.
Odpovedať
@kriloter dôvod??
Odpovedať
@kriloter to je skvelé porovnanie približne rovnaký, a druhá strana nie je led ako led takže tvoje poznámky sú tak na dve veci. Písať o uspore pri led a Kompaktoch že je rovnaká tak to si mimo, už len kvôli životnosti, úspora nie je len o watoch. Keď hľadáš úspornú náhradu tak musíš pozerať na Lumeny, spotrebu a životnosť. A nie len tvoj svetelný tok a CRI!!!!
Odpovedať
@fuhrich tak s odbornikom rad podebatujem. Neviem, ci je to zrovna moj svetelny tok, ani CRI myslim nie je moje, ale dik za kompliment. Mimochodom, lumen je jednotka coho? Suhlas, ze nie je led ako led. Tak isto suhlas, ze treba pozerat na zivotnost, spotrebu a lumeny :-). Ale nejako som v tom co si pisal iny udaj ako Watty nenasiel. Takze vravis, ze na nejakom CRI nezalezi? Ako je to teda s tou zivotnostou led?
Odpovedať
Profilova fotka
@fuhrich, kriloter ma pravdu nizke CRI ma za nasledok zkreslovanie farieb. Velmi nizke CRI moze viest az k bolestiam hlavy a oci. Kvalitne ledky maju CRI viac ako 90. Tak isto sa to uvadza pri neonkach napr odtien 830 znaci ze 8 je CRI viac ako 80 a 30 je 3000kelvin co je tepelny odtien. Rada 930 ma CRI viac ako 90 30 je teplota 3000kelvin CRI ktore sa pouzivaju najcastejsie v grafickom a odevnom odvetvi ako su obchody s oblecenim a graficke studia. Pre domacnosti staci viac ako 80 CRI. Led pasiky maju dost casto nizke CRI kedze sa nepouzivaju profesionalne ako vykonne led osvetlenia obchodov. CRI pri led pasoch sa uvadza velmi zriedka. Uspora energie je jedna vec a navratnost vstupnych nakladov je druha vec. Kvalitne Power ledky maju cca 70lm/W. Neonove trubice T5 maju 78lm/W cize bezna dostupna ledka nieje uspornejia ako usporna ziarivka. Financna navratnost je otazna. Power led s dobrym chladenim ma zivotnost cca 30000h a ziarivka s elektronickym predradnikom cca 10000-12000h. Vstupne naklady za power led s vykonom cca 25W sa mozu splhat k 150€ za kus a taka ziarivka 23W od osramu cca 10€. Led pasiky a ledky je zatial rentabilne pouzivat ako doplnok ako podsvietenie nabytkov sadrokartonov a miestnosti ktore niesu narocne na osvetlenie. Ako hlavne osvetlenie alebo komplet osvetlenie celeho domu su zdroje LED zatial nerentabilne cize vstupne naklady na ich kupu sa vam nikdy nevratia na uspore energie. Na zaklade rozhodnutia EU v najblizsej dobe dojde k zmenam oznacovania na obaloch LED ziaroviek na ktorych su momentalne nepravdive udaje v porovnaniach so ziarovkami ktore mi potvrdil nedavno aj zastupca Philips zdrojov.
Odpovedať
Ano CRI je dost dolezit. Preto som sa vykaslal na LED pasiky a kupil som si samostatne LEDcipy a pripevnil som si ich na hlinikovy profil a zapojil na prudovy zdroj a mam vybavene. Svieti to naozaj paradne. Ja som kupil tieto LED http://www.cutter.com.au/proddetail.p... a tento zdroj http://www.napajaciezdroje.sk/spd/680... CRI mam 90 a ucinnost viac ako 100lm/W.
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec No jasne len ten chip nalepit teplovodivou pastou do poriadneho profilu a nie do beznych tenkych profilov. Pri 700mA ma 3W co je potrebne dobre chladenie pri hustom osadeni do profilu. Na trafaky LPC pozor v jednom bode sa zahrievaju az na 80 stupnov a myslim ze TC maju 75 cize mozu sa prehrievat. Konkretne od meanwelu som pouzival LPV a 50% bolo reklamacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@lavenderb co sa budete potapat s domom?? vonkajsie svietidla byvaju IP44 ako aj zasuvky, s IP68 sa mozte dlhodobo ponarat :D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?