Zadne odvetranie komina

Ahojte. Viete mi niekto vysvetliť co je zadne odvetranie komína a na co slúži? + ako to vyzerá? Ďakujem
Odpovedať
Aho,na googli si to nájdeš asi za 5 sekúnd.No nevadí.poradím www.schiedel.sk.Čítaj a dozvieš sa.
Odpovedať
@mikazibanejad bol som videl som a nejsk som tsm nenasiel detailný vyznam tejto casti.
Odpovedať
@truly ...zadne odvetranie Ti vytahuje teplo z chalupy a vysusa izolaciu telesa komina...
Odpovedať
Profilova fotka
@heliator @truly - doplnim, ze zaroven ochladzuje kominove teleso pri jeho prevadzke
Odpovedať
@truly odvetranie izolacie v komine.
Odpovedať
Kto vymyslel taky komin to bol blb co nevie setrit s energiou. Banujem, ze som kupil taky komin co mi vysava teplo z domu. Odporucam kupovat komin bez odvetravania, sice drahy, ale bezproblemov.
Odpovedať
@originalx ja mam taky komin, za kurenie platim 140€ rocne... drahy komin bez odvetrania so setrenim nema nic spolocne, z pohladu strateneho tepla je to nenavratna investicia.
Odpovedať
@gashtaan Ja neberiem co je navratna, alebo nenavratna investicia, ale z pohladu energie co unikne cez to odvetranie. Utiekla ti asi jedna 0 v tej cene, alebo kuris na malo stupnov.
Odpovedať
@originalx ziadna nula mi neutiekla, kurim na 22.5... len ti hovorim, ze toho tepla unikne primalo na to, aby to ospravedlnilo investiciu do draheho komina. Pokial nechces dosiahnut vzduchotesnost kvoli rekuperacii, su to vyhodene peniaze.
Odpovedať
@originalx na zaklade coho vlastne odporucas kupovat komin bez odvetrania, ked sam mas s odvetranim? Straty vetranim zrejme nepoznas, ani si ich nepocital, ake problemy s nim vlastne mas?
Odpovedať
@gashtaan na zaklade toho, ze mas velku dieru v komine cez ktoru stale prudi vzduch a v zime unika teplo. Kupil som ho, lebo mi ho ponukli za polovicnu cenu a vtedy som ani netusil, ze to ma nejake odvetranie. Nemam s nim zatial ziadne problemy, az na to, ze ma 2x vytopilo okolo komina, ale to je aj strecha na prd spravena. Straty vetranim nepoznam a ani neviem vypocitat.
Odpovedať
@originalx tak s tym, co pretecie okolo samotny komin asi tazko nieco ma... snazim sa ti vysvetlit, ze cez tu "velku dieru" ti unikne teplo za par eur rocne, za komin bez odvetrania by si si priplatil par stoviek eur (a nemyslim tym 2), takze toto lutovat naozaj nemusis.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak teraz nechapem. Mam Shiedel Kombigass. Je to dobre ci zle?
Odpovedať
Profilova fotka
@panak Pokial nemate rekuperaciu, nevadi vam, ze komin sluzi aj ako odvetranie vnutornych priestorov a nesnazite sa usetrit co najviac Eur za vykurovanie, tak ste chybu vyberom komina Schiedel KOMBIGAS neurobil.
Odpovedať
Chapem. A ked sa snazim usetrit co najviac za vykurovanie, mozem to vetranie uzavriet ? Ak uz nie na stalo tak aspon na cas ked sa v komine nekuri ? Vyhoda je ze dvierka su orientovane do technickej miestnosti a nie do obyvaneho priestoru. Co by hrozilo v pripade staleho uzavretia ?
Odpovedať
Profilova fotka
@panak Zadne odvetranie je sucastou systemu, teda nie je mozne ho uzavriet. Vystavujete sa riziku prevlhnutia komina (do komina prsi, aj ked mate striesku) a v pripade zakurenia sa vystavujete riziku prehriatia steny kominovej tvarnice a teda uz aj dodrzana bezpecna odstupova vzdialenost horlavych casti stavby od vonkajsieho povrchu kominoveho plasta deklarovana vyrobcom nemusi byt postacujuca. To bola taka dlhsia veta "na Danka". Po slovensky nie , nemozete to upchat. ;-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@panak Nech sluzi k spokojnosti!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko zaujmalo by ma ako je to potom s kominom absolut , ten predsa tiez moze navlhnut a zaroven sa prehriat ked nema zadne odvetranie alebo ako to teda je? :)
Odpovedať
Nedalo by sa to zadné odvetranie pripojiť na externý prívod vzduchu?
Odpovedať
Profilova fotka
@micjak Komin Schiedel ABSOLUT vdaka typu vlozky, ktoru ma v sebe nemoze navlhnut. V porovnani s klasickym systemom ma iny typ izolacie, nie nasiakavu mineralnu vlnu, a teda ak by sme aj pripustili teoreticku moznost prieniku takeho mnozstva vlhkosti, ktora by mohla preniknut na vonakjsi povrch komina, tak sa nedostane cez tu izolaciiu, ktora je integrovana v tvarnici. To prehriatie je zase len o type izolacie. Takze tak ;-) @ragnar Externy privod vzduchu do zadneho odvetrania sposobi v chladnom obdobi take ochladziovanie komina, ze strati tah. Zaroven dojde k takeu prechladeniu komina, ze na vnutornom povrchu sposobi kondenzaciu vlhkosti obsiahnutej vo vzduchu a teda bude nasledovat vlhnutie komina, v zimnom obdobi premrzanie do priestoru a dojde tiez k tvorbe plesni na povrchu komina.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko že sa komín so zadným odvetraním ochladzuje pri kúrení to chápem....ale ako sa takýmto odvetraním presušuje to mi celkom jasné nie je. Veď keď nekúrim v spotrebiči a interiérový = vlhší vzduch celý deň stúpa cez zadné odvetranie hore komínom tak sa ochladzuje... a zákonite aj kondenzuje v studenej vrchnej časti komína. Je mi jasné že k takémuto ochladeniu môže dochádzať iba ak je komín v dostatočnej dĺžke v nevykurovanom priestore - povala....ale predsa... viete to nejako vysvetliť ? (Moja osobná skúsenosť bola že kým som nedostaval a teda ani nemal zapojený spotrebič ...celú jednu zimu otvoreným vstupom prúdilo priamo do komína veľké množstvo interiérového vzduchu...teda aj stavebnej vlhkosti, a tvorilo sa v komíne veľké množstvo kondenzu....aj 0,5litra denne.... tú som musel vylievať lebo komín z určitého dôvodu nemám napojený na kanalizáciu. Ako náhle sa napojil spotrebič a teda vzduch už sa do komína nedostáva resp. dostáva sa tam asi minimum (je to Absolut) tvorba kondenzu ustala a jedine pri silnom daždi niečo do komína naprší lebo nemám striešku. ) P.S: nakoniec ma vôbec nemrzí že som komín na kanalizáciu nenapojil.. lebo by som musel asi častejšie dolievať vodu do sifónu ako teraz potrebujem zrážkovú vodu vyliať....tento rok som vylieval zrážkovú vodu asi 2x...keby som dal striešku asi to nebude potrebné už nikdy.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl Preto odporucame v ochladzovanom priestore pod strechou a nad strechou tiez komin zateplit 50 mm vrstvou mienralnej vlny, nie EPS.. Aby nenastal ten problem s kondenzaciou tepleho vlhkeho vzduchu. Prudiaci vzduch vlhkost odvadza, o tom je zbytocne pochybovat. Ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko princíp fungovania zateplenia mi je jasný.....áno prúdiaci vzduch vlhkosť odvádza....presne do momentu kým sa neochladí natoľko že dosiahne 100% rel. vlhkosť.....no ako to reálne s teplotami komínového telesa v zime vyzerá nemám potuchy....keď to beriem tak že cca 3m sú v nevykurovanom priestore, predpokladám že pri vyústení komínu teplota môže byť kľudne okolo rosného bodu... No nemeral som....tak že neviem.....všetko závisí od parametrov vo vnútri a vonku.... Kto vie či by zavretie odvetrávania bola z tohoto pohľadu tragédia....ak totiž ukončím kúrenie... logicky bude vnútro totálne vysušené horúcim vzduchom z telesa komína až do momentu kým tam nenaprší....potom by som musel odvetranie otvoriť....je mi ale jasné že sa to tak nesmie robiť aby sa nezabudlo otvoriť pri ďalšom kúrení :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl Teplota rosneho bodu bude nielen pri ukonceni komina. Svojho casu tu bola ukazka takeho ochladzovaneho komina so zadnym odvetranim. Takze tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko tak ale o to v podstate horšie....akonáhle tam je rosný bod kdekoľvek... tak si vlastne zvlhčujem odvetraním komín......či nie ? ....čisto akademicky ....
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl no a preto cisto prakticky a nie akademicky odporucame komin v jeho ochladzovanej casti ho zateplit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?