Vzdialenosť kachlí od komína

Budeme obkladať kameňom murovaný komín a jeho okolie z jednej a druhej strany, budeme mať kachle, nemám ešte vybratý konkrétny typ, ale napr. keby čosi takéto https://www.romotop.sk/krbove-kachle-... má to šírku 53cm...koľko asi najmenej sa to môže dať od komína, keď vlastne hore bude koleno, lebo ten kameň potom nejak chcem mať tak, že kachle budú pred ním vycentrované. Kachle budú na tej strane, kde je na náčrtku 234cm. Takže koľko asi cm od komína môžu začať, aby to bolo aj vhodné. A ešte koľko je asi taká bezpečná vzdialenosť od nábytku, lebo potom z tej strany napravo od kachlí, by sme hádam dali nejakú vysokú skrinku obývačkovú. Je odstup napr. 80-90cm dostatočný? Ďakujem.
Odpovedať
@johnny14 ja by som to už z druhej strany neobkladal, len tú pohľadovu stranu. Vzdialeností nehrajú rolu, akurát aby to bolo možné zamiesť. Od nábytku je to dostatočne vzdialené.
Odpovedať
@johnny14 ak sú to konvekčné kachle, potrebujú medzeru na prúdenie vzduchu a nemôžu byť tesne ,sú i tak konštruované. záleží tiež či majú izoláciu zo zadnej strany aby sa zbytočne neprehrievala stena za nimi, alebo dať na stenu izoláciu bezpečná vzdialenosť od horiacich materiálov je 80 cm spredu a 40-60 z bočných strán
Odpovedať
@duzu @viktor811 nechcem ich mať úplne pri komíne to by pekné nebolo...len proste rátam odstup od komína takých cca 25cm - to by teda malo stačiť ? Ja som zatiaľ kachle neštudoval...nemienim kupovať nejaké extra drahé, ani tým neplánujem pravidelne kúriť, možno pár krát do roka pre atmošku :)
Odpovedať
@johnny14 Od komína nie je problém vzdialenosť. Horšie je to od steny, kde sa budeš musieť prispôsobiť vývodu dymovodu na peci a zausteniu do komína. Preto by som uprednostnil kachle s vývodom do zadu.
Odpovedať
@viktor811 no tiež som rozmýšľal nad vývodom zo zadu, že asi bude vhodnejší
Odpovedať
bezpečné vzdialenosti bývaju popísané v návode
Odpovedať
@johnny14 potom ti stačia i tie najlacnejšie a vtedy ich môžeš umiestniť kam a ako chceš a kúriť ozaj len slabo,no bezpečne aby si nedechtoval.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?