Vložkovať či nevložkovať?

Zdravím diskutujúcich, riešim dilemu či tento rok vložkovať alebo nevložkovať komín, ktorý je súčasťou staršej /cca25rokov/ záhradnej dvojpodlažnej chatky. Nehnutelnosť som kúpil minulý rok, nalial už pomerne dosť času a peňazí do čiastočnej rekonštrukcie /zateplenie stavby, terasy a pod./ a aktuálne by ma mal čakať komín, keďže by som rád v zime kúriť v kachliach /minulú zimu som tam bol o elektrickom radiátore, ale je to na dlhé lakte/. Chata je skolaudovaná, má popisné číslo, čiže ten komín asi musel nejaký kominár vidieť, neviem. V každom prípade je nevyvložkovaný, murovaný, zvnútra neomietnutý a nikdy nebol použitý /viď priložený obrázok/. Má tri otvory /spodný kontrolný, potom jednu prípojku a potom kontrolný na poschodí/. A teraz otázka na niekoho, kto aspon tuší niečo o tejto problematike, lebo nikoho takého nepoznám - je nutné to vložkovať? Úprimne, tu nehnuteľnosť budem užívať este tak štyri - päť rokov a predám ju, a celkom by mi padlo vhod, keby toto riešil už ďalší majiteľ, ja som do toho investoval už akurát dosť. Ku komínu by som teda rád pripojiť kachle na kúrenie tak 2 krát do týždňa v sezóne. Komín má odhadom tak 6m, vložkovanie mi bez obhliadky naceňujú tak na 900E+, čo sa mi zdá na takúto nehnuteľnosť nezmyselná pálka /super tuper nemecké nerezové rúry a milión rokov skúseností a taketo tieto blablabla blaboly/. Na druhú stranu sa dá kúpiť skladačka vložiek za cca 270E, čiže ešte uvažujem o tom, že by som si to tam nahodil sám /musím ale najprv vyskúšať, či je komín spôsobilý na osadenie nejakého X priemeru tých rúr/. Ďakujem za rady a tipy. Kominári, ktorí sem chodia a budú mi vysvetlovať, prečo si to za tisíc eur musím vyvložkovať a ideálne cez túto ,,xy" firmu, lebo majú skvelé skúsenosti - dajte si pohov, ak to nevyvložkujem sám, tak tam pripojím kachle napriamo. A keď mi tu niekto skúsenejší ako ja vysvetlí, prečo je to nebezpečné, tak tam ostane ten elektrický radiátor. V každom prípade ešte raz ďakujem vopred za každú zmysluplnú a užitočnú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyhl. 401/2007 : § 15 Komín (1) Komín musí byť vyhotovený ako viacvrstvový s komínovou vložkou tepelne a dilatačne oddelenou od komínového plášťa a rozmerovo a tvarovo stálou. Jednovrstvový komín možno vyhotoviť len v občasne užívaných stavbách. S pokojnym svedomim si kludne tu chatku mozete zapalit. Bez vyvlozkovania rapidne stupa totiz pravdepodobnost v pripade netesnosti v plasti, v pripade vyhorenia sadzi. Urcite by som si minimalne dal pozor na to, aby bol komin po celej vyske kvalitne omietnuty. P.S.: 1.000.000 rokov skusenosti sa netykalo nas? Ci? Mame len 75 rokov. Tak pre istotu. 🙂
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko No, a to je to. Je 1 - 2x do týždňa občasne využívaná stavba?
Odpovedať
Profilova fotka
@useramateur Zverme sa do ruk "odbornikov": https://www.kks-sr.sk/otazky-a-odpovr... Čo je občasne užívaná stavba ? Podľa vyhlášky 401/2007 môže byť v občasne užívanej stavbe nainštalovaný jednovrstvový komín. Momentálne z stavebného zákona presná definicia vypadla. Dá sa však použiť obecné pravidlo, že keby viacvrstvý komín stál viac ako celá chatka dá sa objekt považovať za občasne užívanú stavbu. Ďalšie hladisko je či sa v dannom objekte nachádzajú postele. Ak ano, je objekt pripravený na trvalé obývanie a preto sa neda považovať za občasne užívanú stavbu. Objekty ktoré možno považovať za občasne uživané sú v katastri často zapísané ako “ rekreačná chata “ .
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Akademická otázka : Kotol blaze Harmony -Hybrid Biomass-Pelety + splynovanie dreva .Výrobca nepíše nič o vložkovaní .Kotol je zaustený do komína v strede dispozície domu o priereze 15/30 cm , výška 8 m . Ochladzovaná čast komina cca 1,0 od roviny sedlovej strechy .,Keby som chcel dat klasicku vložku kruhovu 150 mm tak plocha komína bude 175cm2 čo je menej ako odporučaných 200cm2 výrobcom , frezovat viacej nechcem , lebo by som mohol porušit plašt komina /15 cm tehla / .čo by ste odporučal?- -1. nefrézovat -2. frézovat 160-mm-na doraz 200cm2 podla výrobcu -3 frézovat 180mm-aj za cenu rizika oslabenie plášta -4 iné riešenie?
Odpovedať
No, a presne takto je moj objekt v katastri zapísaný ,,záhradná chatka" - Budova pre šport a na rekreačné účely.
Odpovedať
Profilova fotka
@useramateur Nakoniec ste sa dopracoval k podstatnemu. Zaomietnut cely komin, nevlozkovat a kazde 2 roky cistit. Usetril ste. Za usetrene si este kupte sosku Floriana. Pre istotu.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Florian je nejaky firehero od Marvelu? Kupim si tam radsej dva hasicaky, az by sme nahodou zahucali, lebo ja som nikdy nebol moc na tento krestansky marketing.
Odpovedať
Profilova fotka
@useramateur Ten Marvel ma dostal ... a krestansky marketing v podstate tiez. 😄 https://www.minv.sk/?svaty-florian-pa... Ja by som si radsej kupil tretry a vreckovky. Ked to zacne horiet, tak tie hasicaky budu na dve veci bez plynovej masky, takze to si k tomu treba este zaratat ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?