Vlozkovanie vs novy komin

Zdravim mam nazor co je podla Vas lespie riesenie postavit komplet novy komin a lebo dat vyvlozkovat stary. Problem je v tom komin ktory mame v starsom dome je lamany je ho mozne vyvlozkovat?
Odpovedať
Profilova fotka
@loksiklubos Vyvlozkovat ho samozrejme mozne je ak: - to konstrukcia komina umoznuje - je dostatocne silny a kvalitne postaveny, murivo dostatocne pevne - viete kde je miseto uhybu a ste si vedomi, ze v tom mieste sa musi komin otvorit
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam novy a s nerezovou vlozkou, krbar mi poradil, ze je to lepsie a trvacnejsie. ak nejakeho krbara (kachliara) mas vo svojom okoli, opytaj sa jeho, kto by ti to eventualne robil. clovek od fachu ti poradi najlepsie co robit (to treba hlavne vidiet). :)
Odpovedať
Tu na MS som zatiaľ na takéto nenatrafil Celkom zaujímavá matóda obnovy komína... https://youtu.be/1536BGZd-10 .
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 401/2007: § 15 Komín (1) Komín musí byť vyhotovený ako viacvrstvový s komínovou vložkou tepelne a dilatačne oddelenou od komínového plášťa a rozmerovo a tvarovo stálou. Jednovrstvový komín možno vyhotoviť len v občasne užívaných stavbách. Takze uvedena uprava je nedostacujuca.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko A tí čo frézujú staré hranaté komíny postavené pred platnosťou tohto zákona a vložkujú nerezovými rúrami? Či má každý vrámci rekonštrukcie zbúrať starý komín a nový postaviť (aj keď častokrát nie je kde)...?
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 A ked je v komine nerezova rura, tak nie je tepelne a dilatacne odddelena od kominoveho plasta? ;-) Vy ste oznacil ako celkom zaujimavu metodu obnovenia komina nieco, co je v rozpore s platnym znenim vyhlasky (ta sa tyka aj starych kominov, na rozdiel od STN 734201 a 734210) Ja som nikde nepovedal, ze treba stary zburat a novy postavit, to ste si vymysleli :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 pekné video, pre zaostalé Anglicko v pohode, pre "vyspelú" Európu nepostačujúce, aj keď pekný spôsob... ;-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Dilatačne áno, ale tepelne nie. Takže ako? Spätne zákon predpokladám neplatí... :-) @reward Mám na dome starý komín. Hm, keby jeden, ale 4 :-) Vrámci rekonštrukcie strechy pôjde jeden dolu, druhý zbúram až po spodok a vedľa steny, v ktorej je teraz, postavím nový podľa predpisov. Ale ostávajú ďalšie dva, ktoré sa síce využívajú víkendovo, ale pravidelne. Jeden len v zime, druhý celoročne. Oba sú len tehlové, štvorcový prierez. Od napojenia spotrebičov po povalu je zhruba pol metra. Keby som ich aj od povaly dohora postavil po novom, ako vyriešiť toho pol metra po napojenie dymovodu? Búranie v izbách neprichádza do úvahy, maximálne v mieste napojenia, lebo aj zdery už prehoreli...
Odpovedať
To iste som riesol aj ja, stary komin klasicky z plnych tehal vnut.rozmer cca 12 x12., asi tak 8m vyska,potreboval som aspon priemer 16. Ponuky na frezovanie a vlozkovanie boli od 900 vyssie. tak sme to dvaja za den zhodili, za vikend postavili novy, priemer 18, a bolo vybavene.betonove tvarnice,vata a samot, lepidlo,roxor, platna a strieska-naklady do 500eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Zakom plati v tomto pripade aj spatne. Ak dojde k zmene paliva, zmene spotrebica a ak komin nebol pouzivany viac ako 2 roky, je povinnostou uzivatela nechat komin skontrolovat a preskusat osobe odborne sposobilej, ktora urci, ake zmeny musia byt na komine vykonane. Za tepelne izolacnu vrstvu sa, na Slovensku, povazuje aj vzduchova medzera ;-) Preto sa kominy vlozkuju, ale neizolujeu izolacnou vrstvou.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Jaj taaak :-) Ono, existuje nejaký sypký izolačný materiál, ktorým by sa dala tá medzera vyplniť? Frézovanie na 180, vložka 160, štvorcová pôvodná diera má v uhlopriečke cca 200, to by šlo “obsypať”...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Existuje. Ale ja to slovo nemam rad :-) Lebo ked sa otvoria dvierka, tak sa lubi vysypat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?