Úprava blezkozvodu

Ahojte, máme dom po rekonštrukcii strechy, elektrikár urobil blezkozvod ihneď ako bola strecha hotová ale zateplenie, fotovoltaika sa robila až neskôr. Bude sa robiť nerezový komín. Premýšľam nad tým že celý bleskozvod bude treba prerobiť. Postupom času som narazil na viac možných problémov: - Aktuálne mám 4 zvody, každý na samostatnú zemniacu platňu ale hore sú prepojené. Vyslovene som kvôli fotovoltaike žiadal izolovaný drôt. Ten aj dodal ale zďaleka to nie je to čo som si predstavoval - Dom má elektrickú prípojku cez nástrešák a kvôli tomu jeden zo zvodov nie je vedený až po okraj ale ide dole asi o 2m skôr. To že to nevyzerá dobre aktuálne neriešim. Oceľová tyč nástrešáku zatiaľ nie je pripojená na bleskozvod a ani na HUSku. - Fotovoltaické panely sú na dvoch stranách strechy, inštalatéri mi na každú stranu pripojili 16mm2 medený kábel a priamo pod panelmi to spolu s jednosmernými káblami zviedli do podkrovia, kde mám tiež svorku kde sú spojené a odtiaľ rovnakým drôtom to ide na HUS ktorá je uzemnená samostatne (nie je pripojená k blezkozvodu) Konštrukcia panelov je teda uzemnená ale nie je pripojená na blezkozvod. - ten zvod, ktorý je pri nástrešáku je v mieste, kde na vnútornej strane domu vedie veľké množstvo káblov defacto paralelne s bleskozvodom vo vzdialenosti 50cm (20cm izolácia, 30cm Porfix) - možné riziko indukcie. Mám síce viaceré prepäťové ochrany ale aj tak. - budúci komín pôjde stredom domu ako jediné riešenie s dvomi variantmi: buď priamo napojený na krb a rovno hore, alebo vedľa krbu vo vedľajšej miestnosti - schodisko, kde by neskončil na prízemí ale viedol by až do pivnice. Tu vidím rovnaký problém ako pri paneloch - aj keby bol komín pripojený na samostatný zvod, vzhľadom na prierez a následné pripojenie medeným vodičom 16mm2 na HUSku je jednoznačne cesta oveľa menšieho odporu než je zvod/zemnič - na streche sú dva anténne držiaky (satelit + LTE internet) ani jeden nie je pripojený na bleskozvod ani uzemnený na HUSku - podkrovie je zateplené vatou, ktorú držia kilometre drôtu, ktorý tiež nie je uzemnený. Vidím tam viaceré riziká možného zavlečenia bleskového prúdu do interiéru. Chcem sa pripraviť na situáciu že nerezový komín, anténny držiak alebo konštrukcia s panelmi dostane priamy zásah blesku napriek tomu že sústava bleskozvodu bude oddelená, bude mať zachytávacie tyče a pod. Vaše návrhy?
Odpovedať
je úplne jasné, že celý bleskozvod treba prispôsobiť tomu, čo je aktuálne na streche. Buď to pôjde elegantne prispôsobiť, alebo celé dať preč a urobiť nanovo. No natíska sa otázka projektu a dohody s elektrikárom. Ak urobil bleskozvod podľa projektu a nepochybil, nemôže za to, ak si dorábal tie veci dodatočne, musíš s tým rátať. Ak si to však mal v pláne, prečo si nechal robiť bleskozvod a nestopol prácu elektrikára?
Odpovedať
Profilova fotka
robil som na pamiatkach, tam sa tradovalo, že blesk udrel do strechy kostola, ktorá zatekala, ale nie do mokrých krokiev, ale do suchej časti. Takže o účinnosti takej malej sústavy mám pochybnosti.
Odpovedať
Jednalo sa o rekonštrukciu a prístavbu. Projekt robil človek ktorý môj dom ani nevidel a niektoré veci sa žiaľ menili za pochodu kvôli rôznym prekvapeniam ktoré skrýval starý dom a tiež finančným možnostiam, tak aby sa práce pokiaľ možno nezastavili.
Odpovedať
@luki211 nehľadaj chybu ani u projektanta, on iba kreslí to, čo požaduje zákazník, zväčša. Ak sa robí niečo za pochodu a podľa fin. možností, tak o to viac treba plánovať postupnosť jednotlivých profesií. Načo si tlačil elektrikára na bleskozvod, keď si mal v pláne niečo pridávať. Riešiš financie a nakoniec 2-krát platíš. Dobrý elektrikár vie urobiť najskôr bleskozvod a potom podľa skutočného stavu sa urobí projekt. dokumentácia. Týmto spôsobom by si to mal omnoho jednoduhšie.
Odpovedať
Zdá sa že sme sa vôbec nepochopili. Ja nikoho nehaním, nehľadám u nikoho chybu, ale chcem vyriešiť stávajúci stav. Chcem počuť ako by ste to VY riešili. Obrátiť sa na projektanta dokážem aj sám. Mňa ale zaujímajú reálne skúsenosti a odporúčania a tie tu absolútne neodzneli.
Odpovedať
projekt mal dostat projektant ked je vsetko hotove a pri takychto veciach sa nerieši či je to pekné to nejde hadam to bude ok a rt čo na tvoje nápady a riešenia?
Odpovedať
@luki211 postup je nasledovný: zavolaj si tam overeného odborníka a nech posúdi, čo sa s tým dá robiť. Keby som bol na tej streche, tak podľa stavu zhodnotím, či sa dá niečo zachrániť a časť dorobiť, alebo celé von a urobiť nanovo. K dokončenému dielu urobiť projekt, oraziť, urobiť východziu revíziu a jedééééš...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?