"Ukotvenie" priečky o komín

Ahojte Chcel by som sa opýtať ako by ste riešili "ukotvenie priečok o komín" čo mám v projekte. Komín mám už postavaný. ďakujem
Odpovedať
1
2
Zabudol som povedať, že priečky budú z tehly.
Odpovedať
@onats priečka by nemala byť kotvená do telesa komína, pretože to nie je navrhnuté aby prenášalo statické pôsobenie ostatných konštrukcií. Komín mal byť pred tou priečkou, alebo ho obíď a nemusíš ho kotviť.
Odpovedať
@slavoslav to je teda blbosť a pekná. Ak má niekto komín 10 m, cez tri podlazia, od suterénu až nad strechu, má ten komín stáť samonosne? @onats normálne to vymuruj a na styk s kominom pouzi plechové L do malty. Tak to odporučili kominari aj mne.
Odpovedať
Nechápem načo ju chceš kotviť o komín nemá to žiaden význam a ako píše slavoslav priečka by nemala byť kotvená do telesa komína
Odpovedať
megdesign Podľa normy nesmie do komínového telesa zasahovať iné teleso v mieste trasy komína nie je možné položiť preklad, veniec, alebo stropný trám a komín sa kotví o krokvy takže nevidím nič v tom prečo by mal stať samonosne ?
Odpovedať
@foxo32 komín sa ako kotví o strešnú konštrukciu? Má byť od horlavych materiálov v určitej vzdialenosti. Nevravím, aby vrtal do komínových tvárnic, ale normálne o teleso na murovaciu maltu uchytil priečku+použil do malty L.
Odpovedať
megdesign áno predstav si že komín sa kotví do krokiev pomocou KOTVIACICH PRVOK NA KOMÍN a áno od drevenej konštrukcie dodržaný odstup minimálne 50 mm a od horľavých látok a nábytku má byť 60 cm
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa konín bude dotýkať dreva: ešte vyhláška MV SR cislo 401 z roku 2007: odstup medzi telesom komína a drevenou konštrukciou....
Odpovedať
Profilova fotka
Nieje to nutné kotviť priečky do komína. Len ich ukončite čo najbližšie pri komíne. Pri omietaní styk komína a priečky stačí vystužiť "sieťkou".
Odpovedať
@megdesign ale nie pevným spojením, naštuduj si normu, len nevytiahni, že niekedy bol komín súčasťou steny. hovorí ti niečo klzný spoj? je rozdiel "oprieť" komín o konštrukciu a "oprieť" stenu o komín.
Odpovedať
Profilova fotka
Kominove teleso z prefabrikovanych dielcov je samonosne, teda nemoze byt sucastou nosneho systemu budovy. Cize ziedne pevne previazanie s prieckami, nosnymi stenami a podobne. Komin pri prechode stropnymi konstrukciami ma mat moznost dilatovat, je vsak fixovany proti uhybu. V ziadnom pripade nema byt zaliaty v priestore stropu betonom. V stresnej rovine sa pouziva kotviaci prvok, ktory zabezpeci bezpecnu odstupovu vzdialenost od horlavych casti stavby. V zavislosti od typu a kvality kominoveho telesa, od pouziteho paliva, avsak vzdy podla deklaracie vyrobcu komina, moze byt tato vzdialenost 0 alebo 20, 30, 50.100 alebo dokonca aj 200 mm. Odstupova vzdialenost nabytku v platnych predpisoch pre kominove telesa nie je definovana. Plati v tomto pripade bezpecna vzdialenost horlavych casti stavby podla definicie vyrobcu kominoveho systemu. Bezpecnu vzdialenost najdete v deklaracii o vlastnostiach napr. v kode T40 N1 D3 G50 , kde 50 je bezpecna vzdialenost.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@schiedel_maros_plsko dobry vecer vsetkym, havne panovi marosovi:) nebudem zakladat novu temu, spytam sa tu. mam skoro podobnu situaciu, popred komin mi ide priecka. a moja otazka znie - ako prekryt otvor pre napojenie kachli? myslim presne to miesto na obrazku, kde je vata. staci do ytongu vyrezat kruhovy otvor a prekryt? polomer aky? vacsi? mensi? alebo nejaky medzikus sa tam dava? dakujem za radu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pavol_12 Dakujem za oslovenie :-) Dufam, ze som pochopil vasu otazku spravne. Prechod zvislou konstrukciou v tomto pripade, ytong, by som riesil v bloku z mineralnej vlny na celu hlbku priecky (Nobasil FKD 100). Okolo dymovodu aspon 200 mm kazdym smerom. Ak by to bola stena z horlavych materialov - drevo, tak urcite odporucam pouzit Schiedel IGNIS Protect (http://www.schiedel.sk/produkty-komin...). Dopojenie spotrebica realizovat trojvrstvovym dymovodom, dopojenie na samot prechodkou na samot, nie "do" samotu.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko dakujem za odpoved. ja som trosku googlil, narazil som v navode na takyto diel. da sa pouzit aj to? kde sa da tento diel kupit? kotol uni advanced 180
Odpovedať
@pavol_12 neblazni, ten omietkovy kus bude u Schiedel pri ich cenovej politike stat 100EUR... urob do ytongu o vacsiu dieru, prekryjes to rozetou.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 Ten diel sluzi na zabranenie spojenia omietky a samotoveho kusu. Myslel som, ze bavime o odizolovani prechodu dymovodu stenovou konstrukciou. @gashtaan 15,94 bez obvyklych zliav a rabatov ... :-p A nabuduce poprosim vynechat zbytocne invektivy, navyse nepresne a zavadzajuce
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ani nie tak o odizolovani (v zmysle zvysit poziarnu odolnost) ale o tom, ako mam postavit priecku popred komin a ako do tej priecky urobit otvor aby sa dal napojit spotrebic. co ak len vyrezem do ytongu otvor (priemer dajme tomu o 1-2 cm vacsi ako je vyustenie komina) a nenalepim zadnu stranu na vatu, iba o nu opriem. moze byt? a kde sa da kupit ten omietkovy diel? nehovorim ze ho pouzijem, ale mozno sa mi niekedy zide. kolko to ma na vysku? moj odhad tak 5 cm odla obrazku
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko tak to ste ma milo prekvapili a uprimne sa za svoj tip ospravedlnujem :)
Odpovedať
@pavol_12 ja som to spravil takto, nie je to zrovna detailna fotka ale hadam je to vidiet: http://www.modrastrecha.sk/blog/gasht... Priecku som muroval asi 1cm od komina, do komina som ju nekotvil. Urobil som o nieco vacsiu dieru do ytongu, po nasunuti dymovodu som okolie vyplnil vlnou, ale skor kvoli jeho stabilite nez kvoli protipoziarnej odolnosti, tam predsa nema co chytit.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 Opriet priecku mozete. Skor mam obavy, ako sa bude spravat Ytong, ak 1cm od neho budu prudit spaliny s teplotou 250°C Omietkovy diel sa da kupit v stavebninach, budu vsak musiet objednat, skladom to nikto nedrzi. Jeho vyska je do 2 cm. @gashtaan Odpustene.
Odpovedať
hmm, neviem, ako sa sprava omietka ked okolo nej prudia spaliny? snad to bude podobne. musim pozriet ake siroke rozety sa predavaju, kolko prekryju, podla toho by som mohol vykruzit tu dieru. pripadne potom to vypchat/zaizolovat vatou alebo nespekulovat, dat vatu aspon tych 10 cm naokolo, len sa bojim ze spoj s ytongom zacne praskat po case
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 Tak podla info od Ytong zastupcu staci odstup 20mm vyplneny izolaciou. Vraj ziadny problem s vysokymi teplotami. Omietka musi byt odolna proti vysokym teplotam. Kachliari pouzivaju extra typy pre krbove obostavby a kachlove pece.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko super, dakujem pekne ze ste kontaktovali ytongacov, mal som to tiez v plane, predbehli ste ma. takze problem vyrieseny :) a ako jednoducho, ze? inak, tie spaliny maju skutocne iba okolo 250 stupnov? myslel som ze ovela viac, tak 500-600. asi aj zalezi cim sa kuri, a ako moc sa hicuje
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 Teploty spalin zavisia od spotrebica a uzivatela. Kondenzacny kotol 40°C a peterky na stavbe v rukach murara, co bol kedysi kucharom alebo pekarom 900°C :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@schiedel_maros_plsko Zdravím Vás - nechcem zakladať novú tému chcem sa iba spýtať na toto napojenie do komínu schiedel môže byť ? Nepraskne ten šamot keď sa to nedáva na šamot z vonku ale do jeho vnútra.
Odpovedať
@megdesign predstav si ja mam skoro 11 m dlhý Schiedel kombigas a pri platni mám okolo 3 cm medzeru vyplnenú min. vatou. Kotvené až pod strechou. Stojí samonosne. Priečku aj nosnú stenu som muroval 3 cm vedľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@romerot Neodporucam.
Odpovedať
@romerot Daj to napojenie z vonkajsej strany sopucha.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac A sietka?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?