TREBA VYVLOŽKOVAŤ?

Profilova fotka
Pekný deň všetkým! :-) Chcem sa opýtať, máme v byte staré kachle (cca 50 ročné), do ktorých sa kúrilo pravidelne stále. Ďalej sme robili prerábky a vymieňame (respektíve uvažujeme o tom) starú malú piecku, ktorá má vlastný komín, za novú kachlovú piecku. Nebolo v nej kúrené zo 30 rokov, treba to vyvložkovať alebo koho zavolať aby oba komíny skontroloval? Možno blbá otázka, ale som totáááál laik, čiže každá rada je mi nad zlato ;-) ĎAKUJEM!
Odpovedať
Určite treba odborníka - kominára, čo zhodnotí stav komínov a povie-napíše, čo ďalej...
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem!!! :-)
Odpovedať
Ak mas komin a kachle v bytovke je vasa povinnost mat pravidelne revizie. Zavolaj si kominara,ci krbara on ti poradi aj skontroluje stav a vystavi potvrdenie o revizii.
Odpovedať
@dedo758 tak to by som ja nekúril ,lebo môj komín nevidel kominár už roky, no funguje stále a je bezpečný i bez vyvložkovania, je len omietnutý zvnútra i zvonku, takých komínov je isto viac ako vyvložkované, kúri celá dedina, no kominára už nevidieť
Odpovedať
@duzu V bytovke su prisnejsie predpisy,tam byvaju viaceri, ktorych sa taka pripadny poziar...
Odpovedať
Profilova fotka
Legislativa jednoznacne urcuje povinnost skontrolovat spalinovu cestu, pokial dojde k vymene spotrebica. Dalej. Dnes je mozne pouzivat len komin viactvstvovy s vnutornou vlozkou tepelne a dilatacne oddelenou od komnoveho plasta. Ak dojde k problemom vystavujete sa riziku pravneho postihu.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko no to by si mal u nás práce , nikto v dedine to tak nemá a nikoho preto nepostihujú,nikdy nebol u nás žiaden požiar, každý sa stará o komín sám,kúri sa väčšinou len pevným palivom, plyn nie je, dokonca je to i na bytovke,patrila už skrachovanej firme, nemajú už kotolňu a každý kúri ako sa dá , komín i popri múre, neviem či je vôbec na SK ešte toľko kominárov aby to vôbec stihli, niekedy za kom. chodievali raz mesačne
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Toto je krasne: kúri sa väčšinou len pevným palivom, plyn nie je - to cim potom kuria v mensine ak nie pevnym palivom? :-) Mne ako zastupcovi zodpovednej spolocnosti neprinalezi zlahcovat situaciu a tvrdit, ze ale ved v nasom a susednom valale to tak robia a dobre to je. Dnes kuria v kotloch a zial aj az v kominoch ludia, co byvali v panelaku, zdedili dom, postavili dom a veru nevedia kurit. A tych by mali zachranovat kominari. Dnes je kazdy lekarom vsevedkom.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ešte na to navrhni vysokú aspoň niečo sa naučia a nebudú nezamestnaný ako rôzne o ničom sociálne, no čudoval by si sa v susednej dedine je zavedený plyn ale kúria drevom a v akej menšine? dnes je i tá čierna už väčšinová. ak dokázal vyštudovať lekára, kúriť sa naučí i z pomocnej, u teba je požiarov každý deň? ked tak strašíš, ja som videl naposledy požiar pred 50r , no vtedy bolo pol dediny drevenice
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Ospravedlnujem sa, mal som dobru ucitelku slovenciny, ale akosi zmysel mi chyba v poslednom prispevku .. K nazretiu statistika poziarovosti v suvislosti s kurenim, Prave na zaklade takejto statistiky sa zvažuje sprisnenie kontrol .. A zakazdym takym poziarom je ludsky pribeh alebo pribeh sudneho sporu s poistovnou pre chybajuce nielen doklady o cisteni ...
Odpovedať
Profilova fotka
Pre pochybovacov este uvediem, ze sa jedna o oficialnu statistiku poziarovosti od PTEU MV SR. Ide o poziare, pri ktorych zasahovali prislusnici Hasicskeho a zachranneho zboru MV SR.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko taký ozaj nevedia kúriť najviac požiarov pre vyhorenie sadzí -decht, tí nekúria ale udia
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@duzu Takze sa uz zhodneme, dufam, ze je potrebne dodrziavat platnu legislativu a davat si cistit kominy ... ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko platna legislativa ale myslim hovori, ze ma byt komin vycisteny, ale nebrani to robit majitelovi, alebo sa mylim ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj 401/2007 je napisana tak, ze cistenie moze vykonavat ten, co ma zodpovedajuce technicke vybavenie. Napriek tomu som zastancom toho, ze aspon raz rocne by mal vycistit a skontrolovat spalinovu cestu niekto , kto to vie. Mozno s novou vyhlaskou pridu jasnejsie pravidla. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?