Tepelne straty cez komin

Vie mi niekto povedat, asi ake velke tepelne straty sposobi komin Schiedel Stabil? Chapem, ze z interieru sa nasava vzduch do prieduchov okolo izolacie v komine, cim unika drahocenne teplo - neviem si vsak predstavit, o aky velky problem ide.
Odpovedať
Profilova fotka
skoro všetky spotrebiče majú klapku uzáveru vzduchu, takže straty sú minimálne.
Odpovedať
@jan45 nehovorim o spotrebici, ale o tom, ze dole v pate komina je otvor, cez ktory sa nasava vzduch do styroch prieduchov okolo izolacie v komine...
Odpovedať
Profilova fotka
Tepelne straty prudenim zohriateho vzduchu cez zadne odvetranie sposobuje nielen komin Schiedel STABIL. Je to problem kazdeho komina, ktory ma dole mriezku ... Preto sa taky komin nehodi do NED a PD a uz vobec nie do domu, kde uzivatel hladi na naklady a snazi sa minimalizovat svoje naklady na vykurovanie. Maloktory stavitel domysli dosledky pri nakupovani co najlacnejsieho riesenia (komina), ktore v konecnom dosledku preplati ... nasobne. K podstate. Mnozstvo tepla zavisi od mnozstva okolnosti - teplotny rozdiel a teda tlak, rychlost prudenia, mnozstvo dodanej energie a jej cena. Objemovo, naklady na zohriatie toho vzduchu si musite stanovit sam, to je priblizne 23,25 m3/h pri rychlosti prudenia 0,2 m/s. Rychlost moze kolisat! P.S.: Je potrebne zadne odvetranie komina? Ano. Zavisi od komina a hlavne od vnutornej samotovej vlozky.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko dakujem za info, skusim si z toho vypocitat nieco zmysluplne :) hrubu stavbu mi postavila firma, ktora sa tvarila ako ti najvacsi odbornici na NED/PD a oni mi tam navrhli tento komin - moc som o stavani nevedel. Dalsie veci som si uz dokoncoval vo svojej rezii a svojpomocne, vtedy som zacal studovat vselico o stavbe domu a zistil som, ze ten komin je proste zle - ale co uz s tym, je mozne tieto straty este nejako zmiernit?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Zial tie straty nie je mozne eliminovat. V tomto tahaju kominy s mriezkou v pate za kratsi koniec.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko dobry vecer chcem sa opytat ze ci je velka chyba ked nam pani murary nedali na spodok komina uz spominane mriezky
Odpovedať
Profilova fotka
@martin25 Mriezka sluzi na privod vzduchu pre zadne odvetranie. Ked ho odstavite, tak vlhkost ktora prejde cez stenu vlozky zostane v izolacii. Izolacia prestane izolovat, este viac bude dochadzat k vychladzaniu spalin a tym k vacsej kondenzacii az prejde vlhkost na vonkajsi plast komina. Spolu so sadzami potom nasledne vytvori vzhladovo a cuchovo nie velmi vabny element vasho byvania. Odporucam dorobit ak mate system so zadnym odvetranim. Vyrezat otvor, odstranit pripadnu izolaciu okolo celeho podstavca. Tento postup samozrejme plati v pripade nasho kominoveho systemu Schiedel. Ale moze ist este o ten pripad, ze mate kominove teleso Schiedel ABSOLUT. Tento system zadne odvetranie nepotrebuje. A preto nemusite mat mriezku.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ano mame schiedel 150 a 200ku.aj sme sa cudovali z manzelkou ake a vlastne naco su tie mriezky
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko možem jednu otázku? my máme Schiedel Absolut a ked prši, tak voda nám vyteká cez sopuch von na stenu, dali sme aj striešku na komin, ale nepomohlo to, kde je problém?
Odpovedať
@gashtaan znížiť prietok vzduchu. Alebo ak je to vložka obostavaná - teplovzdušná tak využitím ohriateho vzduchu v stene komína. To je ale riešenie s ktorým treba uvažovať pri návrhu krbu a komína, je tam potrebná spätná klapka a v konečnom dôsledku sa neznižuje strata, len sa využije lacnejšie teplo. No bez znalostí fungovania komínov, bezpečnostných predpisov a základov fyziky by som sa do toho určite nepúšťal.
Odpovedať
Profilova fotka
@sorca24 Dobry den. Nase napojovacie kusy maju bud drazky na odvod vlhkosti alebo tzv. okapnicku. Vid. obrazky. Je mozne, ze bude stacit len vycistit drazky a hranu od sadzi. Este by som poradil dat prechodovy kus na dymovod tzv. po vode, vid. nakres
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@schiedel_maros_plsko Zdravim, pekny den - viem ze stara tema ale rad by som sa poradil ohladom vasho kominu schiedel stabil s mriezkou. Min rok ked sme sa nastahovali tak som sem tam prikuril aj mokrym drevom lebo este nebolo preschnute stahovali sme sa pred zimou...teraz pozeram ze ked dam mriezku prec tak na spodku komina-teda hned za mriezkou a okolo vlozky mam cierne spaliny takze ze sa to neda z betonu vycistit...komin je uz cisty, kurime len suchym drevom...ale toto zo spodku je stale cierne - je to nejaka chyba komina a da sa to dako eliminovat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stan27 Foto by nebolo?
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Dobrý deň, existuje možnosť osadiť komínovú klapku na koniec komína, ovládanú diaľkovo?
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko jasne, poslem vecer! :)
Odpovedať
@stan27 To máš ako sadze, alebo pozatekané čiernym kondenzátom. Ja nemám shiedel, ale tiež to mám tak pozatekané, teda urobilo to na začiatku prevádzky komína, už sa to teraz nemení. Neviem ako je to možné, ale predpokladám, že predsa len bola niekde špára na spoji medzi šamotovými vložkami a došlo k zmiešaniu dymu s vlhkosťou vo vetracích prieduchoch.
Odpovedať
@viktor811 to je veru mozne, teraz sa to uz netvori...hmm takze jedina moznost je to premalovat dakou farbou na beton :D? nejak extra mi to nevadi, ale ked sa dlhsie kuri tak to troska citit
Odpovedať
@stan27 Mne to ale neprerazilo na povrch komína. Je to len na spodku na vonkajšej strane šamotovej vložky a vidno to po odobratí mriežky a je to v kotolni, takže nijaký problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk STN EN 15287-1 4.3.29 Komínové klapky Na oddelenie spalinového hrdla spotrebiča od spalinovej cesty sa môžu použiť iba komínové klapky, ktoré sú súčasťou spotrebiča alebo ak inštaláciu ostatných klapiek povoľujú národné predpisy alebo národne stanovené parametre, musia byť klapky prispôsobené dymovodu a sú ovládané prostredníctvom spotrebiča palív. Ak sú komínové klapky použité na reguláciu ťahu, musia byť zablokovateľné v nastavenej polohe a musia mať možnosť nastavenia minimálneho otvoru podľa pokynov výrobcu spotrebiča. Zvyknu osoby odborne sposobile deklarovat volny prierez 10-15%. Narodna legislativa nie je jednoznacna.
Odpovedať
@viktor811 @stan27 v päte komína pod spodným šamotom býva miska na odvod kondenzu z nereze, alebo keramiky - nemala by nasiaknuť sadzami ale ak sa tam nahromadia popadané sadze z komína , môže sa otvor na odvod kondenzu upchať a celé to naspodu nasiakne a preteká kadiaľ sa dá komínové teleso sa zvnútra v zime rosí aj keď sa nekúri a sadze zmýva do päty komína tie misky sú zle navrhnuté, ak do odtoku kondenzu padne niečo vhodne veľké, upchajú sa
Odpovedať
@henry_sk Rozmýšľam, že máš zrejme pravdu, lebo spoje medzi vložkami sú ešte prekryté izoláciou, takže tadiaľ je to dosť nepravdepodobné. Spodnú vložku ale nemám izolovanú.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@schiedel_maros_plsko Marosko ak dobré chápem tak komín ktorý nemá izoláciu tak nepotrebuje tu dolnú odvetravaciu mriežku, alebo je to inak?
Odpovedať
Profilova fotka
@jrm66 A my sa pozname?
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Určite asi nie, ale ked som vás týmto familiárnym oslovením urazil tak mi to prepáčte! ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jrm66 O pouziti komponentov a zostave kominoveho telesa rozhoduje jeho vyrobca, skladatel. Ak je sucastou komina napriklad tato vlozka, bola sucastou komina bez izolacie, (http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...) , tak mriezka na odvetranie, vysusenie komina je nevyhnutna ... a vana pod kominom na zber vlhkosti tiez. Ospravedlnenie prijimam. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?