Tepelná izolácia nerezového komína

Ahojte, Premýšľam nad tým ako TEPELNE zaizolovať VONKAJŠÍ plášť komína. Riešenia ktoré vidím na trhu toto vôbec neriešia. Našiel som jedno kde sa rieši "prerušenie tepelného mosta" ale predajca a architekt je zrejme humorista. Na jednej strane fajn, že to čiastočne rieši prípadný kondenz medzi komínom a zvyškom konštrukcie strechy ale najpodstatnejšiu vec absolútne nerieši - plech je predsa perfektný vodič tepla. Keď skrátka časť plechu bude vonku a oveľa väčšia časť vo vnútri domu, to nemôže robiť dobrotu. Jeden nápad ako to vyriešiť by som mal ale je to iba v teoretickej rovine. Ak by sa urobila objímka z penoskla vysoká povedzme 80cm, tak aby časť bola z interiéru a časť z exteriéru, napadlo ma že napr. 2cm hrubý pás vonkajšieho plechu a podotýkam že iba vonkajšieho plechu z komína by sa odstránila. Tým by nebola dotknutá vnútorná časť komína ani izolácia v medzipriestore a zároveň by objímka z penoskla zabezpečila okrem izolácie dostatočnú mechanickú pevnosť komína. Takto by došlo k skutočnému prerušeniu tepelného mosta na vonkajšom plášti komína. Žiaľ nemôžem komín viesť exteriérom a som presvedčený že počas doby keď sa v ňom nebude kúriť bude zásadným spôsobom odoberať teplo z interiéru.
Odpovedať
@luki211 vacsi problem ako prenost tepla vedenim v nerezovom plasti (ktore riesi prerusenie teplenho mosta a pouzi riesenie odskusane, nie vlastne vymysly) su straty tepla tahom komina. Takze nezabudni tam dat klapku. Inac moj nazor je ze prehanas. A len tak mimochodom, aj vnutorny plast komina je tepelny vodic, nielen vonkajsi.
Odpovedať
Profilova fotka
Prehanate
Odpovedať
@zita19 vnútorný plášť ma až tak veľmi netrápi, krb bude mať dvojsklo a inde do interiéru otvorený nebude. Čo sa týka toho vonkajšieho to má teda trápi mimoriadne pretože potrebujem mať absolútnu istotu že sa nebude rosiť a kvapkať voda odtiaľ a aby ďalej neochladzoval priestor ani minimálne. Momentálne je to nevykurovaný priestor, podlaha je OSB a pod ňou minerálna vlna. Dosť ľahko by sa mohla zničiť. Takže chápem to správne že už roky sa riešiť kde všade zamedziť tepelným mostom a na toto sa úplne kašle? Ak by ten komín išiel exteriérom, absolútne by som to neriešil ale keďže 6,5m bude vo vnútri defacto bez možnosti obstavania, trápi ma to zásadne. Ja mám v dome všetko vyriešené tak, že nikde nemám vlhké miesta, dokonca ani okná sa nemlžia a s týmto novým riešením sa nedokážem stotožniť.
Odpovedať
Profilova fotka
@luki211 rosí sa niečo, čo je v styku s vlhkejším prostredím a je chladnejšie, komín má vonku rovnakú teplotu ako okolie. Nerez je zlý vodič tepla, a priebeh prenosu tepla sa ani zďaleka nepodobá grafom, ktoré sú bežne publikované. Len príklad, skúste dať kutáč (pohrabáč) do ohňa a za chvíľu vyberte, na jednej strane bude žeravý a druhý koniec udržíte, tak je to aj s komínom.
Odpovedať
@luki211 a musíš mať komín,ked ťa až tak trápi?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?