Susedský spor- dym z komína v altánku.

Ahojte, píšem tu a rád by som vedel váš názor na takúto vec. Máme rodinný dom/chalupu, kde však pravidelne nebývame. Sme v klasickej zástavbe, od susedov sme delený plotmi tak cca 3-4metre sú od seba stavby. Problém sa začal diať s tým, že si sused postavil altánok na starom základe, kde predtým bola postavená stodola, ktorá jednu zima spadla, ostal tam teda iba základ, kde si sused postavil altánok (altánok je vzdialený od nášho plotu cca 1,5metra, to ale nejdem riešiť). Problém je teda taký, že sused si dal doviesť do altánku nejakú pec alebo niečo podobné, kde mu urobili do strechy vývod z pece, má tam teda komín. Tento víkend tam však zrejme asi prvý raz zakúril, bol som na dvore a zrazu bolo všetko na dvore biele (bohužiaľ nemám fotky), pozeral som sa a všetok ten štipľavý a hustý dym klesal do nášho dvora asi 15 minút, nedalo sa tam vôbec existovať. Tak som ho volal, že čo to robí a prečo nám tu dymí, či si to neuvedomuje, že nám tým škodí. On povedal, že iba "skúša". Tak som ho upozornil, že nech to nerobí lebo všetok ten dym ide do nášho dvora a nám to bráni v nažívaní. Zrejme asi potom už prestal kúriť a dym z komína už toľko nešiel, ale stále sme cítili splodiny a dym. Teraz je práveže zima, tak nechápem, čo skúšal. Ale bojíme sa toho, že keď bude leto a najväčšie horúčavy, tak tam bude opekať a dymieť neustále a všetko nám to pôjde do dvora a ešte oveľa intenzívnejšie. Jednoducho nám to prekáža, komín tam podľa mňa vôbec nemá čo robiť takto postavený. Podľa mňa určite tušil, že nám môže ísť do dvora ten dym a predsa to urobil. Je mi jedno či bude kúriť raz za týždeň alebo každý deň, ale tento dym jednoducho tolerovať nebudeme, keďže u nás je skoro stále vietor taký, že všetko ide cez našu stranu ďalej. Pýtam sa teda, je vôbec možné takéto niečo napadnúť, keď by s tým nič neurobil po rozhovore? Neviem, či ten komín mu aj niekto skolaudoval alebo to má na čierno, taktiež neviem či vôbec stavbu altánku nahlásil na nejakom úrade. Ďakujem za prípadne postrehy alebo rady S pozdravom Martin Pridávam aj fotku:
Odpovedať
Úprimne teba by som teda za suseda nechcel ani omylom.
Odpovedať
Asi tak ako napísal sneko! Moj sused má komín z altánku asi presne tak ďaleko/vysoko a nemám s tým najmenší problém! Osobne si myslím, že to ani nie je napadnuteľné, veď ani nie je čo napádať. To potom by si mohol napadnúť hocjakého suseda čo má komín na dome a niekedy zadymí! Niekedy fakt ostane človeku rozum stáť...
Odpovedať
Nedá sa na to jednoznačne reagovať. Neviem aké máte doteraz vzťahy... Ak sú dobré a sú to ľudia s ktorými sa dá, tak by som zbytočne nerobila problémy tam kde je predpoklad normálneho susedského spolunažívania. Keď si suseda na to upozornil, prestal v ňom kúriť, už to myslím dostatočne naznačilo, že sa nejedná o ignoranta. Ja som osobe skôr za dohodu ak je možná. Ak nie a problém bude pretrvávať a vám brániť v pohodlnom užívaní svojej nehnuteľnosti, tak sa to v prvom rade rieši sťažnosťou na OU alebo MU. Brala by som to ako poslednú možnosť. Medziľudské vzťahy sa ťažko budujú a veľmi ľahko ničia.
Odpovedať
Profilova fotka
So záujmom dnes sledujem v TV staré "funesovky" na tému Fantomas. To, čo sa tam vtedy prezentovalo ako bohapustá fantázia (bezdrôtové telefóny, projekčné steny, lietajúce autá....) sa stalo dnes skutočnosťou a ja sa bavím na tom, ako si tieto veci pred 40 rokmi predstavovali tvorcovia a aká je dnes realita. Teraz nás TV Markíza každý podvečer kŕmi "cyklom" Susedské spory. Čosi neuveriteľne stupídne. Aspoň doteraz som si myslel. Lenže zrazu sa tu MS dozvedám, že už nebudem musieť čakať 40 rokov na to, či sa "realita" TV Markíza ukáže ako skutočnosť. Ono je to už tu. A v plnej nahote. No čo Ti poradiť...? Zapni si Markízu a nechaj sa inšpirovať: zober sekeru a vytni mu tuje. Alebo vytlč okná. Alebo prerež gumy, hajzlíkovi, čo si dovolil zakúriť a pustiť dym na Tvoj dvor. To predsa nemôžeš nechať tak! Aspoň ho udaj za ten altánok. Možno ho kúpil bez DPH! 8-( 8-( 8-( 8-( 8-( 8-( 8-( 8-( 8-( 8-( Bože, ako hlboko sme klesli.
Odpovedať
ak chces mat naozaj zleho suseda tak si na dobrej ceste jedneho takeho si zarobit...
Odpovedať
Zalezi od toho cim kuri. Ak totiz kuri normalne drevom ci briketami, tak ten dym nemoze byt nic strasne a ani sa proti tomu asi neda nic robit. To by si potom ludia nesmeli ani grilovat na pozemku asi.. Ale ak tam "kuri" odpadom, tak to si viem predstavit, ze moze byt neznesitelne az priam zdravie ohrozujuce. A hlavne je to aj zakazane zakonom, takze to sa uz posunie na iny level ako susedsky spor. Teda aspon pokial viem.
Odpovedať
Najhoršie čo mohol urobiť že na ten akože komin dal ešte aj striešku. Jasné že spaliny bude zrážať dole ,jak na váš dvor tak aj na svoj. Dym by mal stupat pekne hore nad strechu,a nie klesat na dvor,aspon za ideálneho počasia.
Odpovedať
@marica888 na komine musi byt strieska - aby don nenaprsalo.... Co poradit? Pises, ze novy krb/pec mu priniesli a namotovali. Nevypaloval sa nahodou len? Ak ma schvalenu drobnu stavbu a maly zdroj znecistenia, je vsetko u neho OK. Najskor preverit toto, ak chces podavat staznost... Mimochodom.... Ty negrilujes na dvore? A co ak je nahodou sused vegetarian a Ty mu tam "smradis" pecenymi klobasami a grillovanym steakom... To by sa tiez potom mohol na Teba stazovat?
Odpovedať
len sa nezdiv
Odpovedať
hm...mame podobneho suseda ako si ty...tiez mu vadilo ze mu pri stavbe plotu nenecham branku aby mohol chodit na moj pozemok lebo hranicu pozemku tvori mimo ine aj jeho dom...a vraj on si potrebuje chodit okolo svojho domu kedy on chce a nie kedy ho ja pustim...a odvtedy sa tato story taha uz pekne dlho /mimo ine uz raz aj vyrezal jeden stlpik na plote... :-D / asi chcel budovat branku..jednoducho psychopat...no a najnovsie sa stretneme na sude..udal nas ze ho postipala nasa vcela.... :-D :-D :-D aaa takto si tu zijeme..jeden obmedzenec znechuti aj desat ludi...Preto ti radim...skor ako zacnes vojnu,dobre zvaz dosledky...vidis,ja keby mu urobim branku tak dnes mam klud :-D /jasne ze by som mu ju neurobil.../
Odpovedať
Ked to mas ako chalupu to ti tak vadi ten altanok? Nie je to prehnane?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?