Stavebne info - stavba komina schiedel ??

zdravim, -chcel by som sa informovat ako urobit tu betonovu vyvysovaciu patku pod komin uz na plotni ( ma sa to robit do bodu kde bude realne podlaha - moze byt aj jemne vysie..) staci ked zoberiem betonovu tvarnicu dajme tomu 40x40x25 polozim na miesto pod komin zalejem betonom a na to uz ide komin ? Je to spravny postup ? Podlaha od plotne bude 20 cm tych 5c by bolo naviac.. nedavaju sa zavitove tice do poltne alebo nieco tak aby sa previazal ten mini zakladik pod komin s plotnou? -druha otazka do rohov (dier) tych betonovych kominovych dielcov sa davaju nejake roxory ? a zlieva sa to alebo som to zle pocpil a komna sa iba muruje ako klasickou maltou ? Vdaka
Odpovedať
1
2
Ja som miesto na platni kde mal byt komin natrel gumoasfaltom + som tam natavil IPU ( s presahom aby som potom vedel nadpojit ostatok). Potom som navrtal 4ks diery (fi-10) zhruba v rohoch a nabil tam 10ku roxor tak ze v platni bol 10-15cm a trcal 15-20cm. Nato som polozil tvarnicu 40x40x25 a zalial betonom (vznikla patka). Tiez som daval SCHIEDEL s tym ze som mal celu tu zakladnu (cely kus vysoky cca1m kde bola jimka + cistiaci otvor). Tento cely kus som uz priamo prilepil staveb. lepidlom o patku. Potom uz klasika ako je to v navode samot + izolacia + tvarnica... + do kazdeho rohu roxor (tusim fi6) a zalial riedkym lepidlom.
Odpovedať
Profilova fotka
Tyce do otvorov v rohoch tvarnice je zbytocne davat od paty komina. Odporucame vkladat vystuz vtedy, ak je komin nad strechou vyssie ako 1 m a vystuz potom siaha po spodny okraj posledneho stropu, od konca komina nad strechou. Takze: - "IPA" so zodpovedajucim, na stavbe dostupnym podkladom, s presahom na dopojenie. - do malty tvarnica (napriklad Schiedel a vyplnena betonom) alebo iny betonovy zaklad - nezabudnut priviest kanalizaciu ku kominu Izolaciu vlozenu pod komin neodporucam prebijat roxormi. To ako keby tam nebola. ;-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko cize netreba tu prvu tvarnucu (navysovaciu, ktora sa vylieva betonom ) kotvit takym sposobom ako uvadza pan vyssie : rozory previazane - plotna a tvarnica ? -cize ak mam komin iba 80 cm nad strechou netraba vobec tie vystuzovacie tyce ? Naozaj podrzi a nespadne ? podotazka: nemam privedeny kanalizacnu rurku na kondenz chcel som to poriesit tak ze vypustim to do nejakej sekundarnej nadobky (nerez) -chcem sa opytat ak mam komin iba na kozub ako sekundarne vykurovanie cez zimu a v lete na efekt - bude sa tvorit tolko kondenzu ze tam treba tahat kanal ? Neviem ako by som ho tam dotiahil..jedine ze nejaku tenku kanalizacu rurku ktoru umiestnim do EPS izolacie podlahy a dovediem az do miestnosty kde su vyvody kanalu Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@pby cize netreba tu prvu tvarnucu (navysovaciu, ktora sa vylieva betonom ) kotvit takym sposobom ako uvadza pan vyssie : rozory previazane - plotna a tvarnica ? NIE -cize ak mam komin iba 80 cm nad strechou netraba vobec tie vystuzovacie tyce ? Naozaj podrzi a nespadne ? Nie, nepadne. Samozrejme na komin nesmie byt uchyteny satelitny tanier a prechod stresnou rovinou musi byt spravne zabezpeceny - KOP - kotviaci prvok do krovu, Ale pokial bude dom stat v : Tatrach, Dubravke, Karlovke, Lamaci, Kolibe a na bratislavskom letisku alebo Kosickej kotline, tak tam tu vystuz dajte :-). A odpoved na poslednu otazku: Urcite, ak to mate moznost vyriesit, tak privedte kanalizaciu ku kominu. Ono to nie je o kondenzate, ale o odvode vlhkosti ako takej. Poveternostna vlhkost (/dazd, sneh) je v pripade komina na tuhe palivo urcite vacsim problemom ako kondenzat. Nadoba je jednoduche riesenie, ale nevyzera to dobre, ocakava to pravidelny servis a ked pretecie ... tak v miestnosti to aj pachovo nebude ono ...
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Ja som spravil hydroizoláciu pod komnínovú pätku spolu s hydroizoláciou pod nosnými múrmi. Na to som zašaloval komínovú pätku a zalial betónom ktorý zostal po zalievaní venca. Musím dávať hydroizoláciu aj na vrch tejto pätky? Je to nutné? A na komín nemôžem prichytiť konzolu na satelit? Alebo ani konzolu na prichytenie zachytávača bleskozvodu?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ako ju tam chcete uchytit teda konkretne konzolu satelitnu - vrtanim - NIE, inak ano ale napor vetra na komin , urcite NIE, ale samozrejme je to Vas dom
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Na vrch patky netreba, ked je uz izolacia pod patkou previazana izolacia s pasmi pod murivom. Na temu satelit : http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve... Bleskozvod nie je problem, je tycovy. Hlbka vrtania bez priklepu s vrtakom do betonu - maximalne 25 mm s obmedzovacom hlbky, lebo ked prevrtate, tak prevrtate aj vlozku.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Takže satelit nie? No to aby som riešil konzolu nejak inak. A to mi je jasné že vrtať hlboko nemôžem. Možno ten satelit keď tak nejakou obímkou okolo komína v spodnej časti. Komín mám dvoj komín a chystám dávať roxorovú výstuž po celej dĺžke a zalievať ..
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Aj ten na obrazku bol v spodnej casti. Aj vystuz bola, sice zle urobena, ale bola ... Neriskoval by som. Kominove teleso Schiedel je samonosne a vyrobca dorazne neodporuca vyuzivat komin ako nosnu cast pre akekolvek instalacie. Ine napisat nemozem. Roxory budu vzajomne ako staticky prepojene?
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Plánujem ich robiť s presahom 40cm. Teda ovšem keď to tam všetko spolu vojde. Ale diera je dosť veľká malo by to vojsť.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 A ked nevojde? 10 mm roxor, 2 vedla seba a otvor ma 30 mm .... to asi nebude stacit ....
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko A keď nevojde tak čo?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kajo873 No ked nevojde, tak by mal rozmyslat ten, co to vymyslel tak, ze nevojde ... :-) Inak. Zeby original staticka suprava?, Staticky pevny spoj, spravny rozmer, po celej vyske priestor na maltu, v dolnej casti prvky pre zabranenie zatekania zalievkovej malty nizsie, zodpovedajuce ukoncenie pre uchytenie dosky. Argumentov je dost ...
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko ten komin na tom linku mal uplne iny problem ako satelit :). Ten satelit je namontovany dole a jeho plocha len o malo presahuje obrys kominu, ten by padol aj bez toho satelitu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj mozno prave ten maly presah bola ta pricina, ta hranica, kedy si ten komin povedal, ze to neda ..... :-D Dalej by som mozno spomenul, ze satelitny tanier moze mat 60, 75, 80,90,100, 120, 150 cm v priemere. Vieme my aky satelitny tanier uvazuje stavitel @kajo873 pouzit, ci nehlada kontakt s mimozemskymi civilizaciami a potrebuj zodpovedajucu vybavu? Je uplne zbytocne diskutovat na temu satelit. Ked sa neda, tak sa neda. :-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Tak originál ukončenie pre uchytenie dosky som ku komínu dostal. Špeciálne hmoždiny spolu so šróbami. A v špecifikácii mi schiedel nedal tú statickú súpravu.. Také tyče. A myslím si že pri tak predraženom komíne aby som ešte drahú tyč dával to už je naozaj vela. Niektorý nedávajú nič, ja dám 10mm roxor od spodu až po vrch a zalejem maltou. Komín moc netrčí nad strechu teraz neviem nejak 1,5m. Satelit vyriešim teda inak, tak nevidím problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko ja som tym vobec nechcel povedat, ze tam moze byt satelit, ale ten komin by padol aj bez neho, mozno pri sadnuti vtaka :)
Odpovedať
@majkoj mozno si z druhej strany lastovicky urobili hniezdo, tak sa to prevazilo :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan .... mozno mala omietka stealth upravu a netopier nepocul komin a ..... @majkoj .... ziaden z nezodpovednych tam uz nebol , odtlacok monterok nezostal :-)
Odpovedať
...alebo sa o neho oprel tento panko https://www.youtube.com/watch?v=ByoKO...
Odpovedať
- da sa objendnat aj pradzna tvarnica napr ako ide na moj komin 36x36 potrebujem to navisit a chcem ju umiestnit, zalita betonom - na ziadne drevene debnenia nemam cas.. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@pby Ano, samozrejme sa da. Kod 100353.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko a este jedno tech info - chcem ten komin zateplit (ma iba 5,3 vysku tak nech drzi teplo - pouzijem skenu vatu (panel) 5cm ale aku omietku akryl, silikon ? vraj ak zateplujem komin mam dat siliko a v ziadom pripade nadavat akrylatovu-je to pravda ? Dakujem
Odpovedať
a esteje v sade pri komine kotviaci prvok na krov alebo sa musi kupit samostatne ?
Odpovedať
Profilova fotka
@pby Ohladom omietky spravnu odpoved povie vyrobca omietky. Kedze je omietka na izolacnej vrstve, ktora odfiltruje podstatnu cast tepelnej zataze, tak podla mna pouzitie sili alebo akryl je zajedno... Kotviaci prvok do krovu nie je sucastou standardnej kominovej zostavy.
Odpovedať
no potom co som pozrel do projektu plus to navysenie komina kvoli podlahe atd. tak nad strechou bude 1,1m tzn mam vystuzovat ? Aka je ta liacia malta ktora sa leje do rohov k roxorom - je specialna alebo nejake nahrady a pod, neviem ci narychlo niekde zozenie ak je original kedze casto sa vsetko musi objednat..
Odpovedať
@pby Čítal som že to zalievajú s riedkou maltou cement-piesok.
Odpovedať
Profilova fotka
@pby Nie netreba , vystuzovat. ale pokial bude dom stat v : Tatrach, Dubravke, Karlovke, Lamaci, Kolibe a na bratislavskom letisku alebo Kosickej kotline, tak tam tu vystuz dajte. Ak nebudu mat skladom specialnu v stavebninach, tak si treba pomoct uz spominanym sposobom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@schiedel_maros_plsko Dobrý deň. V súvislosti s odvodom kondenzu napr. s krbovej vložky do kanalizačného systému domu nehrozi práve opačný efekt ? Že vlhkosť s kanalizácie bude stúpať smerom ku komínu? Nie som odborník na tuto tému.Preto vás poprosím o odborné vysvetlenie. P.S. Aký má byť minimálny a maximálny vnútorný priemer potrubia ,takto zvedeného do kanalizácie.Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko Tak, tak, len potvrdzujem, že práve v Dúbravke poriadne fučí... :-) Ešte by som pridal aj Nitru a okolie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?