Starý komín - vyvložkovanie

Dnes bol kominár na vyčistenie komína,mam papier-potvrdenie kde je napísane doporučujem vyvložkovať a izolovať komín :)je tam drevená hrada krovu (máme pec vigas na drevo a potom krb s prieduchmi),revíznu správu nemáme nakoľko je to starší RD zaujíma čo ak by došlo nedajbože k škodovej udalosti je to problém?-Chcela by som vedieť keď si platíme poistku či stačí len to potvrdenie od kominára alebo treba aj tu revíziu,radšej myslím do budúcna :-) pretože celý život si budete niečo platiť a ak náhodou čosi tak vám nič nedajú.Zaujíma ma aká je cena za vyvložkovanie cca 8-9m komína (žilinský kraj-Martin) a či je s toho bordel nakoľko dom je z vnútra komplet prerobený,ďakujem vopred všetkým za rady a skúsenosti
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@evulkamt toto je otázka na poisťovňu čo vyžaduje. Ale zapamätajte si jednu vec-ak sa čokoľvek stane s Vaším domom,akákoľvek poistná udalosť tak poisťovňa využije všetky prostriedky na to ,aby poistku platiť nemusela.A pôjde po všetkých potvrdeniach,revíziach a pod. pre poisťovňu je dôležitý príjem a nie výdaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@evulkamt vlozkovanie do 9m cca 900eur s dopravou. Priemer vlozky 18cm. Robili nam pred 2 rokmi po tom co nam komin nefungoval ako mal... 1metrovym plamenom horel :-) Bordel bol len v kotolni, a bolo to minimalne. Mali tam napojeny vysavac.
Odpovedať
@evulkamt urcite by som necakala na poistnu udalost! Nam frezovanie a vlozkovanie robila firma klikon z dk (mozem len odporucat), a stalo to nieco cez 1000 eur, ale komin mame vyssi (asi 11-12m). Pokial ide o neporiadok, tak s tym musis pocitat. Zalezi kde ten komin mas. V kotolni asi vadi menej ako v obyvacke. My sme robili pocas prerabky domu, tak to nevadilo ;-)
Odpovedať
@evulkamt oprava firma klikon je z cadce ;-)
Odpovedať
Ked to odporucil kominar,asi sa vyzna vo svojom remesle,ak mu neverite,zavolajte si druheho kominara nech povie svoj nazor,necakala by som na skodovu udalost a ako sa zachova poistovna,istotne by bolo viac skody a hlavne bordelu,starosti a prace ako pri frezovani :-)
Odpovedať
Kominar dal asi iba spravu o vycisteni komina. Odbornu reviziu musi vykonavat technik, co ma na to skolenia a peciatku. Asi s tym kominom nebude vsetko v poriadku,inak by to do spravy nepisal. Keby sa nieco stalo,on je kryty... Ale ide v prvom rade o vasu bezpecnost a strechu nad hlavou, takze si radsej zavolajte revizneho technika,ktory skontroluje a prip.navrhne nejake bezpecne riesenie Ak by si si v pripade skodovej udalosti chcela uplatnovat nejaku nahradu, tak poistovna ziada potvrdenie a reviznu spravu o zapojeni krbu na komin.Predpokladam, ze ste krb zapajali svojpomocne a takuto spravu nemate. Ak kupujes hociaky domaci sporebic /napr.sporak/ tak tiez ti to musi skontrolovat a ostemplovat odborne sposobila osoba,inak nemas narok ani len na reklamaciu.
Odpovedať
s komínom nemáme zatiaľ žiadne problémy akurát ide o to,že máme pec na palivo ktorá tu predtým nebola,boli tu kachle tie sme dali preč firma nám postavila krb a zapojila,pridavali sme kúrenie na radiátory na pec vigas a tu nam firma zapojila na komín, akurát nemáme od toho papiere okrem tých že sme to zaplatili,čiže nemyslím si,že je komín poškodený ani nič podobne-kominár len doporučil ho vyvložkovať kvôli tej peci ktorá tu predtým nebola :-) určite oslovím ešte aspoň 2 ďalších ako sa vyjadria
Odpovedať
Profilova fotka
cena vlozkovania zavisi od priemeru vlozky DN a dlzky. Orientacne 600-1000e. Casto sa oplati radsej postavit novy komin s zateplenim, nevyhoda je bordel a zasah do existujucej konstrukcie domu. To ze Vam kominar zapisal doporucenie vlozkovat je z dovodu, ze dnesne spotrebice maju vyssiu ucinost a teplota spalin je nizka, takze casto dochadza k dechtovaniu na stenach chladneho komina. Na vlozkovanom komine nerezou to az tak nevadi [nerez sa ohreje rychlo], ale v starom komine sa za chvilu decht dostane do muriva a stien okolo komina. Navyse, vyhorenim dechtu nie je daleko k skodovej udalosti. Ja by som neriesil papiere ku kominu, ale to, aby sa to nestalo :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Zdravím vás, dnes som dostal cenovú ponuku na vyvložkovanie komína, na ktorý je a bude zapojený starý kotol na tuhé palivo, výška komína 12m , priemer 16cm nerezom hrúbky 0,8. Celková cena 1300€ aj s dopravou, frézovaním a murárskymi prácami. Je cena adekvátna?! Žilinský kraj. Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Dobrý deň. Možno bude niekto vedieť, chcem sa opýtať, či je vyvložkovaný komín nutnosť daná nejakým zákonom alebo to je len odporúčanie. Ide mi o to, že moja rodina, ako aj moji rodičia, žijeme v starších domoch, kde kúrime plynom, ale občas si prikúrime malými krbovými kachlami napojenými na komíny, ktoré síce nie sú vyvložkované, ale sú riadne čistené a každoročne kontrolované kominárom (t.j. máme na ne "potvrdenie o vykonaní čistenia a kontroly komína"). Komíny sú podľa STN EN 1443 - komín murované bez vložky. Kominár síce odporučil vyvložkovať, ale mne to príde momentálne kvôli priležitostnému použitiu relatívne dosť vysoká investícia. Ak by to však ukladal zákon (aj vo vzťahu k poisťovniam), je to o inom, a vyvložkovať by sme zrejme dali. Len neviem sa dopátrať, či takéto komíny sú ešte po legislatívnej stránke OK. Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@ibauer zisti si, co pozaduje poistovna. co si pamatam na intervaly, tak podla zakona takto necisti nikto 🙂. Vyvlozkovanie komina by som riesil skor kvoli pokoju duse, ze ked dojde k vyhoreniu komina aby si neriesil nove byvanie....
Odpovedať
@ibauer pre spotrebič na pevné palivo to nie je povinnosť, len odporúčanie, povinnosť je pravidelná kontrola kominárom, ja si to kontrolujem a vymetám sám, základ je vedieť kúriť aby nevznikalo veľa sadzí a komín so spotrebičom nedechtoval, lebo ten sa môže nekontrolovateľne zapáliť a máš 2 metrové plamene s komína
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@duzu @mgx Vyhl. 401/2007: § 15 Komín (1) Komín musí byť vyhotovený ako viacvrstvový s komínovou vložkou tepelne a dilatačne oddelenou od komínového plášťa a rozmerovo a tvarovo stálou. Jednovrstvový komín možno vyhotoviť len v občasne užívaných stavbách. STN EN 15287-1 - neuvazuje s jednovrstvovym kominom, nepozna ho @ibauer Kominar, ktory vam vystavil doklad o vykonani cistenia a kontroly vam dal papier v rozpore so znenim vyhlasky na ktoru sa ten papier odvolava. Pre vas nedava zmysel, lebo mate komin v rozpore s vyhlaskou a normami.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ako je to so staršími komínami? v obci je plno starších domov a vložku dávali len tý čo robili vačšiu rekonštrukciu, takže väčšina je len murovaná tehlou a vnútri vymazaná
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Uzivatelia pouzivaju komin v rozpore s platnou legislativou. V pripade poziaru dostanu pokutu a poistovna im ukaze vztyceny prostrednik.
Odpovedať
@duzu no vidis, a uz sme pri tom - to co tvrdis, je v rozpore s tvrdenim "Schiedel - kominove systemy". Takze ako to teda je? Vztahuje sa Vyhl. 401/2007: § 15 aj na starsie "jednovrstvove" kominy, ktore boli takto vyhotovene pred nejakym konkretnym rokom, kedy tato vyhlaska este neplatila? Teraz mi skor ide o to, aby to bolo vo vztahu k poistnej udalosti (poziar) OK. Co ma ale zaraza, je to, ze ak je to v rozpore s legislativou, preco vlastne kominar vyda na taketo kominy papier s tym, ze "nedostatky neboli zistene". Certifikovany kominar by sa pod taketo nieco podpisal? Neviem neviem... Uz na co sa teda clovek moze dnes spolahnut ak nie na majstra s ohruhlou pecoiatkou?!
Odpovedať
Profilova fotka
@ibauer Da sa aplikovat paragraf 14 spominanej vyhlasky , kedy ma byt komin upraveny v pripade , ze : - doslo k zmene paliva - doslo k zmene spotrebica - komin nebol pouzivany dlhsie ako 2 roky a nie je v obcasne uzivanej stavbe. 14 rokov platny predpis je podla mna dostatocne dlho na svete, aby si ludia uvedomili, ze treba bojovat s rizikom poziaru. Ludia vidia naklady s frezovanim, vlozkovanim. Nie v tom, ze mozu prist o barak a pritom maju kominy zrealizovane ako vidiet na ukazke Poznate poistovnu, ktora by nevyuzila predpisy na kratenie poistneho plnenia? Kazdorocne vychadzaju clanky typu: https://www.uniqa.sk/o-nas/aktuality/... K poslednemu odseku sa vyjadrovat nebudem.
Odpovedať
Z vlastnej skusenosti,nikdy by som nedal vyvlozlovat stary komin, radsej zburat a za tu istu cenu mate novy viacvrstvovy komin. Ked som ja zistoval ceny,cp som mal okolo 900-1000. Ze pomaly tehly vypadovali,omietka medzi tehlami niekde ani nebola uz,drolili sa to cele, komin ledva stal,to im vobec nevadilo,len rychlo tam napchat nerez a vypadnut. Odmietol som to a este ten den komin zbural(uznvam,je z toho bordel)Nemohol som urobit lepsiu vec,odporucam vsetkym. Pre mna ti akoze kominari, a poulicny opravari vsetkeho mozneho,su z polovice zlodeji.
Odpovedať
Profilova fotka
@dent uplny suhlas. pred 10 rokmi som si vyvlozkoval vlastny komin, cena len materialu bola 600e, ponuky 2000e. po 10 rokoch sa teleso kominu (tehla) rozpada, takze v podstate mozem komin postavit znovu (je z roku 1985), takze druhy krat by som rovno zbural a postavil od zakladu. Ano, je s tym prach a bordel a vyvoz odpadu, ale 100x lepsie ako vyhoriet.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko Vyhl. 401/2007: § 15 Komín (1) Komín musí byť vyhotovený ako viacvrstvový s komínovou vložkou tepelne a dilatačne oddelenou od komínového plášťa a rozmerovo a tvarovo stálou. Jednovrstvový komín možno vyhotoviť len v občasne užívaných stavbách. -ale tu sa bavime o exitujucom komine, cize toto sa vztahuje na nove kominy. Kominar vykonal cistenie o com dal potvrdenie,,nie je tam nic v rozpore. podla mna najvacsi problem je ze sa komin dotyka hrady
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko Uzivatelia pouzivaju komin v rozpore s platnou legislativou. V pripade poziaru dostanu pokutu a poistovna im ukaze vztyceny prostrednik. Existujuci komin je existujuci komin. Pri obhliadke domu poistovak videl vsetko co mal,aj sa pytal aj na kurenie. Ano chapem ze tvrdite co tvrdite ale nie je to celkom tak
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko nic v zlom no osobne si myslim ze frezovanie vlozkovanie je len biznis, toto je len moj nazor nezozertema zato,
Odpovedať
@ibauer preto si komín kontrolujem stále sám nevyhorel som za 60 r, čo sa používa a pre komín ani nevyhorím , ja ho mám aspoň ovakovaný takže nikde žiadna dierka ako tu na foto, tie hrady vypadajú ako pohnité tam isto zateká, moje sú všetke zaudené, lebo na povale i udím z toho komína a všetke zakonzervované, udil tak už môj pradedo a ten dom stojí dodnes s pôvodným krovom
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslav78 K prvej reakcii: Kde v zneni uvedeneho paragrafu, ked ho citujete, ze sa tyka len novopostavenych kominov? :-O Su dva typy sprav. Jedna je o kontrole a cisteni v zmysle Vyhl. 401/2007 a druha sprava je o preskusani. Kedze cistil a vydal o tom spravu, tak vykonal aj kontrolu. Skontroloval sulad s vyhlaskou v ktorej sa uvadza paragraf, ktory spominate 😉 A skonstatoval ze netreba. Od 2007 nikto nezmenil typ paliva ani nevymenil spotrebic. Tak to tipujem asi na tak 5% co tak este nespravili. A svoje si neurobil ani ten kominar. K druhej reakcii: No ak chapete, tak to je dobre. Pytat sa pri skodovej udalosti nebude poistovak, co uzatvaral zmluvu, ale likvidator a ked to bude vyssia suma skody, tak pravnik v kombinacii s vyjadrenim sudneho znalca, ktory percentualne zhodnoti co akym podielom viedlo k skode. Otazky pre sudneho znalca bude klast sudca. K tretej reakcii: Nebudem vas zrat, nemam to vobec v plane. 😄 O biznise s frezovanim/vlozkovanim nie je vobec potrebne diskutovat. Nikto nerobi zadarmo. Ak by sa tak nedialo, nevlozkovalo, by vas teraz zozrali ti, co by si dali plynovy kotol do komina bez vlozky. A to este nemam na mysli kotol kondenzacny. Cize tymto by sme mali vyrieseny plyn. Podme na tuhe paliva. Uhlie. Aku maju teplotu rosneho bodu spaliny od kotla s uhlim? 120°C Nechcel by ste mat komin bez vlozky. Peletky. Aku teplotu maju spaliny od peletkoveho kotla? Podmienkou pripojenia od vyrobcov je idealne GW3 komin avsak minimalne na vlhku prevadzku. Co by sa stalo v komine z tehal bez vlozky? A drevo. Sadze v kombinacii s vlhkostou, kedze kotolna je plne vetrana a k tomu poveternostna vlhkost, naviac vlhkost nasiaknuta do tehly, skrtenie vzduchu, sak nech hori, ale nech dlho, k tomu nedokonale horenie, mozno netesnost na komine a CO ako produkt nedokonaleho horenia... Tych aspektov je tam x. Ze si to niekto lajzne? Ta tak mu treba. No a este vas vidim ako ocenujete pri prudeni spalin stvorcovy tvar namiesto kruhovej vlozky. Uz vas vidim ako pravidelne kazdy mesiac cistite komin cez dvierka na prizemi, lebo sutereny, pivnice uz nestaviame... Zial ludia si myslia, ze mozu vsetko. Vsetko ma byt zadarmo. Vsetko mame mat, nikto nam nic nemoze prikazovat, pravidla su na to, aby sa porusovali, ved mne sa nic nemoze stat... tak to potom aj na tom Slovensku vyzera.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko veľmi strašíš , no tebe sa nečudujem , je to tvoj šolich, každý kto kúri si má naštudovať ako čím kúriť, lebo najviac požiarov a úmrtí zadusením podľa štatistiky je pre neprávne kúrenie neopatrnosť, ale nie pre komín, pokiaľ nevyzerá ako ten na foto
Odpovedať
@duzu momentalne mi ide o legislativu, bezpecnost je druha vec - samozrejme tie kominy cistim a davam kontrolovat kvoli bezpecnosti aj ja. opytam sa - mas dom poisteny? ak ano, a dojde k poziaru, ver tomu, ze poistovna sa bude chytat predovsetkym legislativy, takze teraz mi ide o toto - ci je vlozka v komine (resp. dvojvrstvovy komin) v zmysle vyhlasky povinna aj pre domy skolaudovane pred vydanim vyhlasky r. 2007 alebo nie. Ale v tej vyhlaske sa pise aj toto: § 14 Všeobecné požiadavky na výstavbu komína a dymovodu (1) Navrhovaný nový komín a dymovod, rekonštruovaný komín a dymovod a stavebné úpravy na komíne a dymovode pred výmenou spotrebiča na tuhé palivo, spotrebiča na kvapalné palivo alebo spotrebiča na plynné palivo za spotrebič s iným výkonom a pred zmenou druhu paliva musia byť vyhotovené podľa technickej normy,22) tejto vyhlášky alebo podľa schválenej dokumentácie stavieb. Takze podme polemizovat 🙂 Cize, je to tak, ze ak komin nebol rekonstruovany a ani spotrebic meneny po vydani tejto vyhlasky (2007), nic neprikazuje mat komin podla aktualnej vyhlasky?
Odpovedať
@ibauer ja som našiel tiež len toto neuvádza sa kedy sa musí urobiť rekonštrukcia ak sa nemení spotrebič Pri stavbe, oprave alebo rekonštrukcii spalinovej cesty musia byť dodržané normy (základnými normami sú MV SR 401/2007 Z. z. a STN EN 1443). Za spalinovú cestu sa pritom považuje celý úsek od spalinového hrdla spotrebiča po ústie komína a posudzuje sa vrátane pripojenia spotrebiča a jeho nadimenzovania.
Odpovedať
@ibauer naviac je tam ešte toto: Jednovrstvový murovaný komín treba omietnuť alebo obložiť stavebnými výrobkami z nehorľavých materiálov až do úrovne krytiny; takú úpravu treba vykonať aj pod oplechovaním alebo pod iným lemovaním.
Odpovedať
A inak, ak uz sme pri tych zakonoch. Toto by mi mohol este niekto vysvetlit. Vseobecne sa hovori, ze kontrola kominov v beznych domacnostiach by sa malo robit 1x rocne. Ale vo vyhlaske tu sa pise toto: § 20 ods.2: Komín sa musí počas prevádzky čistiť a kontrolovať najmenej v týchto lehotách: a) ak sú na komínové teleso pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom do 50 kW, raz za 1. štyri mesiace, ak sú do komína pripojené spotrebiče na tuhé palivá alebo spotrebiče na kvapalné palivá, 2. šesť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín bez vložky, 3. dvanásť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín s vložkou, To akoze ak mam male krbove kachle, mal by kominar chodit kazde 4 mesiace? 🙂 To snad nie...
Odpovedať
@ibauer ak kúriš v kuse viac tak áno, stačí ked povieš že kúriš menej , ved tam nemáš merač času v činnosti
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?