Skúsenosti so Schiedel Permeter

Dobrý deň, plánujeme ku krbu spraviť externý komín, z ponúk sa mi najviac pozdáva schiedel permeter. Má niekto s týmto komínom skúsenosti? ďakujem za každú radu, Marek
Odpovedať
Profilova fotka
@majdy81 Všeobecne o kovových komínoch môžem povedať toľko, že sú lepšie než šamotové: neprasknú, sú ľahké a i v prípade nejakého poškodenia sa dajú opraviť. Pri nákupe resp. montáži je u niektorých treba dať veľký pozor na doporučenú vzdialenosť od horľavých konštrukcií. Ak je to viac ako 5cm potom je tam asi slabá izolácia. Treba si zistiť akú vzdialenosť ten ktorý výrobca deklaruje. Konkrétne s Peremetrom skúsenosť nemám, ale je to v podstate to isté čo vyrábame my. A u nás je to s izoláciou odolnou do 1000°C. A pokiaľ komín aj montujeme je v cene revízna správa a záruka 10 rokov. Do 50 km je i doprava zdarma.
Odpovedať
@behro Kde by som na Vasej stranke nasiel odstupy vasich kominov od horlavych casti stavby? Tomu Permetru staci odstup 25 mm. Permeter nema izolaciu odolnu do 1000°C?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarkohorvath Tento údaj sa nachádza v skúšobnom protokole. Vzdialenosť sa uvádza štandardne podľa STN EN 73 3150 - v tomto prípade 50 mm a komín je odolný do 1000°C - ako máloktorý na trhu. Takže ani pri vyhorení komína nevzniká nebezpečenstvo požiaru. Ale pozor na zámenu pojmov. Údaj 25 alebo 50 v označení komína Permeter nemusí znamenať vzdialenosť od horľavých častí ale hrúbku izolácie. A to je zásadný rozdiel. Zo skúsenosti viem že niektoré komíny tohoto prevedenia požadovali až 10 cm odstup. Ale ako som sa pozrel do špecifikácie Permetru i on už používa túto izoláciu a pri prevedení s 50mm izoláciou dosahuje bezp.vzd.25mm, s 25mm izoláciou je to 60mm.V každom prípade je treba bezpečnostnú vzdialenosť konzultovať ak nie je výslovne uvedená v dokumentoch. Dá sa to zistiť i podľa kódu komína. Ten býva na štítku.
Odpovedať
@behro Ja som si myslel, ze vzdialenost komina od horlavych konstrukcii sa urcuje skuskou a nie tvrdenim normy o tesarskych konstrukciach. ved ked ked ma niekto 100 mm izolaciu, tak k tomu je asi potrevbny mensi odstup komina. Ono je lespie vidiet dokument, teda protokol, aby som sa vedel rozhodnut aky komin. A podla kodu na komine sa to zistuje uz asi az na zakupenom. A kod na vas komin by ste sem mohli uviest? Priapdne dat sem ten protokol, nech sa da na to pozriet? Takto sa asi najlepsie zistuju informacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarkohorvath Samozrejme že odstupy sa skúšajú v skúšobnom ústave ale za použitia platných noriem, medzi inými i tej ktorú som spomínal. Cieľom je aby výrobky spĺňali všeobecné normy, podľa niečoho sa predsa musíme riadiť. Označenie je rôzne podľa druhu paliva na ktorý je komín určený, napr.:EN 1856-1 T 400 N1 DV2L50050G50 je pre palivo drevo,suchú prevádzku, použité materiály a posledné dvojčíslie udáva minimálnu vzdialenosť od horľavých konštrukcií v mm. Tento údaj musí byť prístupný na predajni aj pred kúpou. P.S. v poslednom príspevku som navzájom zamenil vzdialenosti voči hrúbke izolácie.
Odpovedať
Vdaka za info. Na vasej webovej stranke som nenasiel platne certifikaty. Podla vsetkeho im skoncila platnost. Mate nove? To V2 co znamena ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarkohorvath V2 znamená použitý materiál-spôsob jeho overenia v štátnej skúšobni. Certifikáty máme samozrejme aktuálne, len sme ich na stránke nezmenili.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@behro A aka by bola cena aj s montazou pri 14 metrov vysokom komine?dakujem
Odpovedať
@savanna447 Dobrý deň, prestal som prispievať do tohoto fóra. Ak máte záujem, kontaktujte ma na integra-sk. Behro
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?