Rezonovanie bleskozvodu cez komín ?

Dobrý večer. Stretli sme sa so zaujímavým nálezom. Nemáme ešte zapojený komín (ukončenie ako na obrázku). Od kedy máme namontovaný bleskozvod (tri dni), pri vetre počujeme prenášať rezonancie zberača bleskozvodu, ktorý po rozkmitaní prenáša zvuky cez komín do interiéru. Myslíme si, že to bude zdroj toho rezonančného zvuku? Keď priložím ucho priamo k sopúchu, tak to ale nepočujem. Máte s tým niekto skúsenosti? Vyreši to zapojenie sopúchu ku krbu? Alebo ako na to? Ďakujem
Odpovedať
@janulikk A bleskozvod je tam rieseny ako? DJ1 do muriva, ci inak?
Odpovedať
@catscan myslím že DJ1 priamo do betónovej tvárnice komínu
Odpovedať
@janulikk Chcelo by to fotku
Odpovedať
@janulikk Tak potom ok, nakolko zachytavacia tyc (ja to volam jimac, viem, je to cechizmus) odola naporom vetra vyrazne lepsie, ako gulatina Ø8, tj. podla mojho nazoru toto rezenovat nebude. Jimacia tyc sa nepodda, maximalne moze vytvorit "svistanie" vetra, ale nie rezonanciu.
Odpovedať
@romi29 zajtra to sem môžem vložiť
Odpovedať
@catscan aha. A môžem gulatinu zberača uprvniť oceľovými drôtmi o gulatinu, ktorá je vedená ponad hrebenáčmi, aby som minimalizoval možnosť jej pruženia, alebo bude treba tá tyč?
Odpovedať
@janulikk ja to robievam vzdy takto - cierne je gulatina, cervene svorka spojovacia SS. Ak mas jimac (hruba gulatina - 20mm) a od nej je gulatina napojena na na vetvu na hrebeni (na PV15), nestaci ju chytit iba krizovou svorkou (SK), ale je potrebne sa pohrat s oblucikmi obdobne, ako na prilozenom obrazku. A urcite nepouzivat nejaky drot, na vsetko su svorky a gulatina.
Odpovedať
@catscan vyzerá to nejako takto (obrázky), jeden zberač je nad hrebenáčmi (obr.1), druhý upevnený o komín cez DJ1. Pripojenie gulatiny cez 2xDJ1 spôsobuje prenos rezonácií cez betónové tvárnice komínu priamo do interiéru. Nepomohlo ani to, keď som zberač skúsil zahnúť o polovicu (obr.2). Pravdepodobne bude potrebné odizolovať tieto dve miesta spojov gulatiny a DJ1-tiek, asi gumeným tesnením... neviem @romi29
Odpovedať
@janulikk no, to, co si myslis, ze je DJ1 je v skutocnosti PV 1 (obr. c.2 - 2 kusy) a je to spravene...nestandardne. Robi sa to takto: pouzijes DJ1 : http://www.hagard.sk/elektroinstalacn... a jimaciu tyc: http://www.hagard.sk/elektroinstalacn... , na ktoru pripojis gulatinu. Mimochodom, z ofotografie to vyzera tak, ze na tom komine je navesaneho dost toho. Si si isty, ze prave ta gulatina sposobuje rezonanciu? (z veci, co tam mas ma gulatina najmensiu plochu...)
Odpovedať
@catscan takže teda nie DJ1 a mám kúpiť tú tyč? nie je problém to upraviť. Ale upevním do tých terajších držiakov aj 18mm tyč? Som si istý, že rezonuje bleskozvod, wifi anténu aj satelit tam mám už niekoľko mesiacov, rezonovanie začalo až po montáži beskozvodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan podla mna to robi to ako je ohnuty ten drot, to sposobuje turbolencie okolo drotu, ktore mozu vytvarat rezonancie. Ma to nejaku funkciu ?
Odpovedať
@majkoj ee, ako som písal vyššie, to zohnutie som skúsil, či to nepomôže (origo bola gulatina vystretá), no bez účinku
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janulikk Ako pisal @catscan je to nestandartne urobene. Kazdopadne je pre nas najtassie si predstavit co vlastne pri vetre pocujes a tym padom poradit Ti pricinu. Totiz uz v prvom prispevku pises, ze zvuk sa prenasa cez kommin, ale ked prilozis ucho k "sopuchu", tak to nepocujes. To proste nedava zmysel. Strelim teraz uplne od boku. Skus ten drot zohnut pod hornu hranu komina, cize hned pri hornom drziaku a uvidis. Osobne si ale myslim, ze to nebude tym drotom.
Odpovedať
@janulikk v prvom rade to treba spravit tak, ako sa to robi - pouzi na to material, ktory som uviedol
Odpovedať
@romi29 @catscan čudujte sa svete, ale podarilo sa mi to asi odstrániť. V miestach úchytov gulatiny s oboma držiakmi som na gulatinu nasunul gumené tesnenia a už nepočujem nič.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ahojte, mam ten isty problem. Ake gumove tesnenia si pouzil? Daj foto, dik.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@dzimoo zistil si nieco ? ja mam tiez ten problem komin piska schiedel 200 mam aj kohuta ale nepomaha pomozte
Odpovedať
ano, robi mi to hromozvod, ktory je kotveny len na 2 miestach do komina a neni zdvojeny. Ked fukal silny vietor, tak sa tak rozkmital, ze to cele kmitanie preniesil do konstrukcie komina a potom do celej stavby. vyriesil som to zatial tak, ze v miestach uchytu/svoriek som dal gumu (napr dusa s bicykla) a cele to este obalil do peny...vid. priloha.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?