Pripojenie krbu do nízko umiestneného sopúcha

Prosím o názor, prípadne skúsenosť s nízko umiestneným sopúchom. Komín máme Schiedel Solid s 90 stupňovým napojením, výška komína = 5,30 m (výška hrebeňa strechy = 4,70 m), priemer sopúcha 200 mm, výška stredu sopúcha od podlahy = 1,30 m. Chystáme sa kúpiť krbovú vložku Kratki Maja 12 kW – priemer dymovodu 200 mm. Zatiaľ máme informáciu len o tom, že dymovod musí byť napojený na sopúch pri rovnakom priemere cez „špeciálny napojovací diel“, aby po rozohriatí dymovodu nedošlo k prasknutiu sopúcha. Budem vďačná za názor skúseného krbára, či také nízke napojenie dymovodu nebude robiť problémy, či vôbec je napojenie krbovej vložky Kratki Maja 12 kW vhodné, keď výška tejto KV je 826 mm a postavená bude na podstavci cca 20-30 cm vysokom. Krb bude po podlahovom kúrení druhou alternatívou vykurovania nášho bungalovu (podlahová plocha 80 m2, strop zvýšený na 3,20 m).
Odpovedať
Profilova fotka
@elka48 Ak to vyjde výškovo, napojenie nebude problém. Samozrejme dodržať dilatácie a napojovací diel = super. Čo pre mňa nie je super je váš výber vložky, ale to je vec názoru ;-)
Odpovedať
@reward Ďakujem za reakciu. Nemáme s krbom žiadnu skúsenosť, najviac informácií sme zatiaľ získali len od predajcov a samozrejme z MS. Pozdáva sa nám KZ Kobok Chopok s rohovým presklením, ale kvôli financiám uvažujeme len o lacnejšej. Budúci krb by bol cca v strede nášho 3-izbového bungalovu (v „nezadverovanej“ obyvačke spojenej s kuchyňou). Keď sa staval komín, dbali sme na dodržanie účinnej výšky dúfajúc, že sa to s nízkym sopúchom nejak vyrieši. A teraz ma to trápi, lebo pre výšku krbovej vložky bude táto napojená asi len priamo do komína. Zaujímavé riešenie som videla na jednom Vašom fotoblogu „Riešenie požiadavky na nízky výkon a dostatočnú akumuláciu“, lenže na to nemáme dosť priestoru pri komíne. Neviem prečo sa Vám nepozdáva tá KV Kratki Maja, prosím Vás, akú krbovú vložku by ste nám odporučili? Pri komíne v podlahe máme vyústený externý prívod vzduchu a vhodná by bola KV s rohovým presklením.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka48 viete kozuby ma živia 22 rokov a mám ich na svedomí cez 750. Znamená to, že v rukách som mal mnohé značky, niektoré sa osvedčili, iné nechcem ani vidieť. Nie som predajca či obchodník, som kachliar, živím sa rukami a za svoje dielo ručím a mnohé vidím v dobrej kondícii aj po rokoch. Predavač vám predá a zajtra vás už nepozná a preto, aby predal, nasľubuje hory, doly. V tejto komodite je Slovensko doslova zaplavené odpadom z Európy, stačí sa pozrieť napr. do rakúska a vložky, ktoré sa tu predávajú, v ich obchodoch nenájdete. Prečo asi???
Odpovedať
Profilova fotka
@elka48 vložka má zbytočne vysoký výkon, ak nie je využitá, bude sa zanášať. aj pri slabej izolácii domu nepotrebujete vyšší výkon ako 7kW pre celý dom, takže v obývačke a nejakých rozvodoch max 6 kW.
Odpovedať
@reward Súhlasím s Vami, zameriame náš záujem na inú KV a s nižším výkonom (jan45 na to tiež upozorňuje) zatiaľ sa rozhodujeme medzi Kobok Chopok a BEF Blazek,
Odpovedať
@jan45 Ďakujem za upozornenie, už som pochopila význam primeraného výkonu krbovej vložky, dúfam, že nájdeme vhodnú s výkonom do 6-7 kW. Dostavba krbu sa pravdepodobne trochu oddiali, ak kúpime kvalitnejšiu KV, neostane dosť na okamžitú obstavbu. Ale KV by sme chceli sprevádzkovať už do tejto zimy. Prosím Vás, nebude bez toho kompletného obstavania KV hroziť nejaké nebezpečenstvo?
Odpovedať
Profilova fotka
skuste mrknut este na LaNordica Insert 60/70. Osobne by som za mna BEF/Kratki nedoporucil. Mate dost nizky komin + 90st. zaustenie, takze je nutne velmi dokladne preverit vypoctom/meranim tah vasho komina...
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Jeden Poliak nie, druhý áno??? :-D Aj keď norma káže 5m účinnej výšky a tu je 4m, bude to fungovať, no skôr treba pozerať po vložkách so zošikmenou komorou nad ohniskom a nie po vložkách bez tejto nábehovej komory! @elka48 neobstavaním kozubu nič neriskujete, samozrejme zadnú stenu odizolovať musíte a pokiaľ je horľavá, tak dvojitá izolácia s aktívnou vzduchovou medzerou, Neobstavaním vložky ale nedostane z nej požadované parametre, čiže fungovať bude, ale tak na pol výkonu....
Odpovedať
Profilova fotka
@reward - nechapem, LaNordica je made in Italy (aspon teda u mna doma ), aj ked v dnesnom globalizovanom svete to kludne moze byt zajtra z Ciny
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx netreba to príliš riešiť, aj istá vychytená značka zvára korpusy vložiek v Pl... Oveľa horšie sú tie zaručene Francúzske, zmontované v Pl z Čínskej liatiny... Tvoja vložka, nemyslím, že je zlá a tiež majú výrobu v Pl a nielen vložky. ;-) V tomto konkrétnom prípade by som naozaj odporúčal skôr vložky, ktoré nie sú hneď nad dvierkami "zrezané". Ani 90° sopúch nie je taký problém, ako sa všeobecne opisuje. Ja skôr 90° sopúch, pokiaľ je to možné, odporúčam.
Odpovedať
Profilova fotka
OK, je mi jasne. dik.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?