Pripojenie krbovej piecky na externý prívod vzduchu

Uvažujem o výmene krbovej piecky a tá nová Romotop Alpera E03 má možnosť pripojenia na externý prívod vzduchu. Zaujímalo by ma nasledovné: A) Či je možné priviesť vzduch rovno spoza steny (z exteriéru) pri ktorej stojí piecka. Rúra by mala dĺžku od fasády po napojenie na piecku cca 90 cm. Otázka je smerovaná na to, či nebude v zime robiť problém studený vzduch jednak pri prevádzke piecky a aj keď nebude v prevádzke (pri mínusových teplotách ľadový vzduch v rúre - jej prípadné orosovanie v mieste prechodu zo steny do piecky) B) Priemer rúry je 125 mm. Bol by som rád, keby stačilo robiť do steny menšiu dieru. Napojiť v piecke priemer 125 mm a potom ho pred vstupom do steny zredukovať napr. na 90 mm by spôsobovalo problém? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@pekru A. Ano, bude. Mozete ruru zaizolovat - teda ju dat viacvrstvovu, bude vsak zavisiet od teploty vonku, teploty dnu a vnutornej vlhkosti ci dojde ku kondenzacii. Avsak je velky predpoklad, ze vyrobca myslel na moznost uzaveru privodu vzduchu, teda studeny vzduch nebude prudit zostavou mimo prevadzky ak to zavriete. B. Je to na posudenie vypoctom. Ak poslete udaje o komine - typ, vyska, priemer tak ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pekru zatial takto:
Odpovedať
neviete mi náhodou poradiť či môže byť komín v technickej miestnosti spolu s plynovým kotlom? Bude na opačnej strane... Ďakujem
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Ďakujem Vám za odpoveď. Komín je nerez dvojvrstvový Jeremias (priemer dymovodu 150 mm, izolácia 25 mm) výška 4,5 m. Na pôvodnej piecke, ktorá je tam teraz Invicta Chatel je ťah dobrý. Romotop na videách ukazuje, že spaľovacia komora je veľmi tesná a po uzavretí prívodu vzduchu, oheň takmer prestane horieť. To znamená, že mimo prevádzku po uzavretí prívodu vzduchu v piecke by zostavou prívod-piecka-komín nemal teoreticky vzduch prúdiť. Ale prívodnej rúre vzduchu v zimnom období studený vzduch bude a bez izolácie by to mohol byť problém v mieste prestupu steny až ku piecke.
Odpovedať
Profilova fotka
@decembrovka77 Ano, moze byt.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Ďakujem, aspoň jedna dobrá správa na dnes 😄
Odpovedať
@pekru @pekru dobrý deň, môžem sa spýtať prečo ste sa rozhodli pre Romotop a nie napr. Haas and Soon? Vychadza lacnejšie...ale tiež mám vybratý Romotop 🙂))
Odpovedať
@decembrovka77 Dobrý deň, najmä kvôli tomu , že ma obmedzuje výška piecky. Keďže ju mením za druhú, tak ma obmedzuje krátky dymovod. Keby bola vyššia, musel by som v dymovode zrušiť klapku. A taktiež cena za Romotop je nižšia.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko a viete mi prosím poradiť, aká hrubá má byť priečka na prestupe medzi komínom a krbom, teda tam kde sa napája krb na komín? ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@decembrovka77 Ziadna norma nepredpisuje hrubku priecky medzi krbom a kominom. Su pravidla pre stavbu krbovej obostavby, jej izolaciu v zavislosti od horlavosti priecky a z dovodu akumulacie tepla. Kludne hrubka priecky z tehly, alebo porobetonu moze byt 100, 150,250, v zavislosti od poziadavky napr. na jej staticku bezpecnost, alebo nepriezvucnost. Zaver: Tym sa netrapte. ;-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko fajn, lebo už mám priečku na jednu tehlovu, teda 12 cm 🙂 ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@decembrovka77 tak patom vsjo v pariadke :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko dobry deň, je možné dorobiť v dome externý prívod vzduchu, ak by som chcela pec, ktora ja v strede domu a nechcela by som sekať do poteru? dalo by sa to tahať nejak popri stene a strope, ponad dvere a von? komin nie je na kraji domu pri obvodovej stene ale je postavený v priečke a k obvodovej stene to mam cca 4 metre. Ani neviem ci je to možné vobec.
Odpovedať
Profilova fotka
Skor nie ako ano. Foto by viac napovedalo, alebo nakreslena schema. Aku pec mate na mysli?
Odpovedať
@janculka171 @schiedel_maros_plsko myslim ze je to mozne ,je jedno ako ten vonkajsi vzduch prichadza.myslim pribod vonkajsieho vzduchu..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda Pod stropom, ponad dvere, teda min. 2x90°,potom dole min 2,5m to uz by mal byt kus vyssi komin, plus pec s minim.potrebou tahu.... :-( a este aj poriadne zaizolovane.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko neviem či to takto pochopíte. prikladam približný nakres. Možnosť A. vyviest ruru odmiesta kde ma byť pec do "technickej" miestnosti, tam ju zalomiť hore a potom pri strope zasa zalomiť. Ako píšete 2x 90°C, ale už by som na konci pri obvodovej stene nesla dole, ale rovno von Možnosť B. vyviesť rurú cez sadrokartonovy strop smerom do povali. Strop je zatepleny vlnou, ale strecha zatial nie je, je tam zima a mam pociť, že dosť fúg odkial ide vzduch. Ale neviem ci tam nebude zasa komín ohrievať vzduch na povale. Komín od diery v stene v obyvačke az po koniec je tusím 4 metre možno 4,10. Povodne som chcela kanadskú pec, ale to mi v krbovom stúdiu do novostavby neodporúčali. Ale ja som im nepovedala, že namam externý prívod vzduchu. Takže neviem, či mam inú možnosť, ked by sa nedal urobiť ten prívod externeho vzduchu, ako kúpiť klasicku krbovú piecku. Pôvodne som chcela kanadskú alebo Jotul, alebo nieco podobné. Alebo obycajnú salavú piecku. Dom 30 cm tehla, 15 cm Grafitový polystyren, Podlaha tusím 15cm podlahový polystyren a 7 cm poter. strop vlna 20 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@janculka171 Podla zadanych informacii je to tak na hrane. Teda som pocital s priemerom komina 180 mm a vyskou od zaustenia 4 m. Privod vzduchu 10*10 cm Spotrebic s potrebou tahu 12 Pa. To je verzia s 4 m vzdialenym otvorom na nasavanie. Da sa to aj z tej povaly, ak to dobre zaizolujete a prepojite tesne na piecku, tak to tiez bude fungovat.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko skufocny pribeh: Clovek mal v kotolni kotol na plyn s kominom nad strechu a aj kotol na tuhe palivo s kominom nad strechu.utesnil kotolnu(vymenil okna,dvere).Vo velkych mrazoch zacal kurit v kotli na tuhe palivo,vzduch na horenie salo z komina na plyn.kedze bol mraz kotol na plyn roztrhlo mrazom.zazil som 2 take pripady...(aspon co ma ludia volali...kptol na plyn po fasade izolovany,na tuhe palivo v strede domu..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda No len tu nie je sporebic v ktorom by bola voda... Tu nie je nic na roztrhnutie. Tu moze byt len problem v teplom a vlhkom interieri s chladnym povrchom privodu vzduchu.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko chcel som len povedat ze vzduch na horenie si kotol na tuhe palivo bez problemov nasal aj zo znacnej vysky ....takze by som sa neobaval dlheho privodu a kolien..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda Moje obavy to nezmiernilo. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?