Prieduchy z krbu

Profilova fotka
ahojte, chystame vystavbu krbu, chcem sa informovat o tom ako riešite problem s cernenim nad prieduchmi priamo na krbe. svokrovci maju krb nad nim biely strop a po roku dvoch vidno hned taky sedocierny strop tesne nad prieduchmi. da sa tomu nejako predist alebo je to ,,osud krbu" ?? :) dikes
Odpovedať
Toto je časty jav no možnosti prečo je to tak je viac. Jedna je slaby ťah komina a pri otvoreni dvierok unik spalin do supuchu krbu. Druha je spaľovanie prechu v obostavbe krbu.
Odpovedať
Profilova fotka
my kurime v krbe denne a uz vyse 2 rokov a nemame tento rpoblem. ako ale bolo spomenute je to tym ze vbehne dym do tej komory a ide hore. nam sa parkrat stalo ale nic nieje vidiet. teraz som sice dorobil ventilator a je to podstatny rozdiel. no urcite by este k tomuto a aj k praseniu pomohol filter ktory som nedal ale rozmyslam ze dam aj to. ten sa tusim spaja priamo na ventilator. jedina nevyhoda ventilatora je hlucnost. mate ho vsetci taky hlucny?? hlavne ked idem spat..
Odpovedať
Ahojte. Budete vidieť rozdiel hneď,stačí mať pred sanim vzduchu, je to individuálne ako to kazdy má,ale malo by to byť na spodnej časti krbu,pod dvierkami a hlavne okolo dvierok čisto,treba vždy pri prikladaní utriet drobný prach z dreva a popola,to su tie tmavé fľaky okolo prieduchov,ako sme nanovo vymalovali a dali vlhku handricku pri sanie pod krbom,od vtedy máme okolo prieduchov na krbe a v izbách čisto. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
osud krbu to nie je. Bud zaradit do prieduchovej cesty cistitelny filter, alebo premysliet osadenie vlozky tak, aby nasavanie nebolo rovno pod dvierkami. Samozrejme, aj rada @tomas394 pomoze.
Odpovedať
@angie1301 Bolo by vhodné porozmýšľat či krb teplovzdušný alebo krb bez mriežok tzv. hypokaust, ak to dovoľuje situácia v dome v projekte domu. Vyššia cena, ale vyriešené začiernenie krbu okolo mriežok, ktoré vo väčšine prípadov vznikne po čase , či chceme alebo nechceme... Je ešte viacej vecí , ktoré vplývajú na jemné začiernenie okolo mriežok ... čistota, palivo, výber krbovej alebo pecnej vložky , technológia a konštrukcie obstavby, obsluha krbu pri kúrení. :-)
Odpovedať
@icoko do hotového domu už nemôžeš rozmýšľať či teplovzdušný krb, alebo hypokaust-taká pec sa dá postaviť tak aby vykurovala celý dom len do nového domu,musí byť vyriešená termodynamika-rozvod tepla do celého domu sálaním, teplovzdušný krb môžeš použiť i do staršieho domu ten vykuruje sálaním len cez sklo a konvekčné teplo sa získa s prúdenia vzduchu okolo vložky z obostavby a to sa dá rozviesť na krátke vzdialenosti bez ventilátora. špina na výdychových mriežkach vzniká len vtedy ak sa dostane do obostavby ,stačí i cigaretový dym,dym z vložky, špina z popola a z dreva.Krb je hlavne pre relax-pohľad na plamene a len druhotne i na teplo, ale pec je len na teplo
Odpovedať
Profilova fotka
@krbyvranov myslis ze ked sme si vybrali vlozku s dvojitým spalovanim tak bude cernenie mensie??? ;-)
Odpovedať
@angie1301 moze byt, ze Vam steny vobec nebudu cerniet, my mame biele steny, krb pouzivame 1,5 roka, ale nikde nevidim ziadne cernenie, ani naznak ;-) A to nemame bohvieky znackovy krb, z tych lacnejsich 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas394 vlhku handricku k saniu? ako? ved tam je take teplo ze by som ju musel vlhcit nonstop. :-D no ja som tam spravil take "centralny" vysavac a tympadom ked idem prilozit hned sa aj povysavaju male kusky popola ktore vypadnu ked sa otvoria dvierka. vadi mi to ze niekedy nestihnem vysat a cucnemi to pod vlozku. chcem to zasilikonovat nejakym tmelom alebo tam vlozim tu snuru ako sa dava aj na tesnenie do dvierok.. ved ma sania dost neuskodi jej hadam taka medzierka. :-D. ide len u tu medzierku ktora je medzi vlozkov a dlazbou..
Odpovedať
@duzu aké sú dôvody prečo sa nedá postaviť hypokaust či s krbovou vložkou alebo pec + hypokaust v staršom dome ?bežne sa takéto systémy stavajú...odôvodni presnejšie v čom je problém. :-)
Odpovedať
otázka znela nie stavať hypokaust, ale ako zamedziť černaniu sten nad mriežkou, moja odpoveď, použiím KV s druhým plášťom, z ktorého vyvedieš AL rozvod. hadicami horúci vzduch jednak do rozvodov obyt. miestností jednak na sopúch krbu, vývod už dnes v dobe moderných stavieb sa nerieši pripojením mriežok ale luft kanálmi a farebnou omietkou, ver mi že tu nič nebude zadymené, pochopiteľne sa musí jednať o dobrú krbovú vložku, dvojité spaľovanie s tým nemá nič spoločné - je to zvýšenie účinnosti horenia a zníženie emisií do komína
Odpovedať
@angie1301 Ak budeš spaľovať suche drevo alebo brikety a prikladať na pahrebu zadymovanie bude minimalne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
všetk rady dám prečitať priateľovi, verím že niečo z toho použijeme :) dakujeme
Odpovedať
@icoko hypokaust postaviť môžeš aj v staršom dome ,ale potom treba zabezpečiť šírenie tepla sálaním mario13 krbová vložka s druhým plášťom je krabica v krabici tam je nutný ventilátor a špina sa nesmie dostať ani tam pre dobré prúdenie vzduchu, tam netreba obostavbu angie1301 pri použití vložky s dvojitým spaľovaním (prehoria plyny) sa jednak zvýši účinnosť a počas dvojitého spaľovania sa preto nezačierňuje sklo ,aby sa nezačierňovali ani výdychové otvory treba zabezpečiť úplné čisto v nasávaní pod vložkou,nesmie sa dostať nečistota do obostavby nahorí to na vložke miskoo3 dobrý nápad dať tesniacu šnúru pod vložku,zatmeliť nepomôže popuká od tepla ked sa rozťahuje vložka,preto je tam tá medzera
Odpovedať
@duzu , je to len subjektívny názor, na Slovensku to neplatí, je veľmi málo Slovákov, ktorí hľadajú relax, takmer každý kto stavia krb, očakáva od neho teplo, na druhej strane dnes sa stavajú pece s presklenými ohniskami, takže i tu je možný podľad na oheň včetne relaxácie, v menšom rozmere. Najčastejšia príčina zadymených mriežok je nasatím spalín z ohniska pri otvorení a prikladaní do krbu cez dilatačnú medzeru nad vložkou a popri nej do sopúchu. Práve tomuto sa dá úplne zamedziť dvojplášťovou kv, prípadne použitím špeciálnych líšt na kV. Pochopiteľne narábať správne s dvierkmi pri nakladaní vyžaduje trošku praxe, nesprávne zaobchádzanie spôsobí zadymenie nielen na výstupe rozvodov vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som si uz v dnesnej dobe do domu v ziadnom pripade nedaval teplovzdusny krb s prieduchmi. Prepalovanie a vyrenie prachu, vysusovanie vzduchu, ziadna tepelna pohoda - velke výkyvy a nehovoriac ze prieduchy su ako domovy telefon;). Vzdy sa snazim ludi odhovorit od prieduchov a chvalabohu dari sa mi to. Mam v pc fotky vnutra prieduchov po par rokoch pouzivania a neverily by ste aka vrstva prepaleneho prachu a bordelu sa v nich nachadza. Ked teplovzdusny, krb tak na chalupu, kde potrebujeme rychle teplo. Viem ze tu bolo povedane, ze otazka neznela ci teplovzduch alebo hypokaust, ale z vlastnych skusenosti mozem povedat ze jednoznacne hypokaust. Prijemne salave teplo, ziadne vyrenie a prepalovanie prachu, dlha akumulacia. Su vhodne najma pre novosavby a zrekonstruovane domy, ale nie je pravda ze do stareho domu sa to neda. Vsetko sa da vypocitat a spravne nadimenzovat. Drzim palce pri vybere, verim ze sa rozhodnete spravne. Foroneus
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?