Prečo stále častejšie horia novostavby?

Ahojte, v správach v poslednom čase sa častejšie objavujú informácie o požiaroch novostavieb. Chcem sa preto spýtať, čo býva príčinou. Často ide ani nie o dvojročné stavby, nepredpokladám, že je komín zanesený sadzami, ktoré sa vznietia, či? Pýtam sa preto, aby som sa vyvaroval rovnakých chýb. Vďaka
Odpovedať
1
2
DAjte nejaku statistiku ze kde je vyhodnotene ze horia castejsie nove domy. Myslim ze to nie je o tom ci je novy alebo stary dom, skor ide o to ci prevedenie niektorych detailov je podla noriem alebo home made styl cloveka ktory nema sajnu ako to ma byt. A vyvarovat sa vsetkeho co nie je tak ako by to malo byt. V podstate na vsetky klucove detaily a riesenia (elektro, kurenie a pod.) musite mat reviziu tak ak revizny technik urobi svoju robotu poriadne tak bud odhadli chybu v prevedeni alebo to bolo urobene poriadne a nemal co najst. Apropo komin sa moze zaniest aj za rok ak majitel domu kuri ako prasa.
Odpovedať
ja som si v správach nič takého nevšimol
Odpovedať
@stanno tiež si myslim, že je to hlúposť, len si mal šťastie na pár reportáži. Najčastejšie horia ciganske domy. Pricin poziaru môže byť dosť veľa. Dodržuj normy a nič ti nezhori.
Odpovedať
Troufnu si napsat, že 99% za to můžou majitelé :)
Odpovedať
veľa z tých požiarov je spôsobených nejakým elektrickým skratom.. ja som v tomto strašne paranoidný, keď sa odchádza z domu tak sa vypínajú u nás všetky predlžovačky a podobne.. v zásuvke zostáva prakticky len chladnička ale tak môže sa stať čokoľvek, nie je to 100%..
Odpovedať
@mata_radek asi tak nejako. Novostavba by nemala zacat len tak horiet bez zavinenia ludskej osoby. Lebo ved si treba zobrat, ze v novostavbe je fakt vsetko nove.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno ja si myslím že to môže byť pravda dnes ľudia pri snahe ušetriť pri stavbe nového domu nedodržiavajú všetky postupy ako sa majú, neplatia si stavebný dozor, alebo si najímajú tie najlacnejšie firmy čo moc neoplývajú kvalitou a potom hľadajú revízie a certifikáty všeliak cez internet, a ďalšou podľa mňa chybou čo to môže spôsobovať je že ako náhle ľudia dom dostavajú hlavne taký čo pred tým nikdy nežili v dome myslia si že majú pokoj a tým ich starostlivosť o dom končí.
Odpovedať
bolo by zaujímavé poznať konkrétne príčiny.. http://www.tvnoviny.sk/domace/1905868... https://mysenec.sme.sk/c/20756500/v-j... na východe viem o ďalších dvoch novostavbách, ktoré zhoreli.
Odpovedať
Môže to byť náhoda a môže to byť aj fakt, že keď sa šetrí tak na nesprávnych miestach a potom vznikajú aj takéto problémy ;-) Nehovorím, že šetrí majiteľ, ale mnohé firmy sa snažia robiť veci cenovo dostupnejšie a potom sa to niekde odzrkadľuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno tie puste ulany: v case poziaru nikto v dome nebol? to ako nechali zapaleny krb a odisli?
Odpovedať
@stanno Pozri si statistiky MV SR. Sice tam nie su ako stare budovy horia ale je to obcas saujimave citanie.
Odpovedať
@martosko Nemate pravdu. DNesne domy sa kolauduju podla omnoho prisnejsich noriem ako volakedy. Skuste porovnat s poziarovosotou starsich domov a vyjde Vam ze castejsie horia tie stare. Mozno je na vine to ze dnes je v domoch stovky metrov kablov, volakedy bolo par vypinacov zasuviek a hotovo. lenze dnes su to medene droty v izolaciach, predtym to boli hlinikove droty vo volajakych handrach. A opakujem ak Vam spravia revizny technici poctivo reviziu tak neexistuje, ale tieto pripady boli zrejme take ze bud byvali ludia v este neskolaudovanych domoch ale zohnali peciatku na reviziu a bolo. By som chcel vidiet potom toho revizaka ktory sa podpisal pod reviziu napr. komina a vysetrovanim sa zisti ze bol postaveny v rozpore s vyhlaskou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja budem teraz osobný, prerabam byt, už som 3 firmy vyhnal. Po troch dňoch,, po jednom dni, po 1tyzdni... Kým tarali ešte to ušlo, ale keď začali robiť.... Hrôza... Nechcel by som teraz stavať dom..A každý prišiel ako majster sveta..
Odpovedať
castejsie praveze horia tie stare domy alebo cierne stavby, ale pre media je to malokedy take zaujimave ako poziar novostavby. teda, pokial sa v tom starom pri poziari nestala aj nejaka “pikoska” typu muz zabil zenu sekerou a zapalil dom. horiaci novy dom vacsinou znamena mladu rodinu bez strechy nad hlavou, silny pribeh a aj vyhodne medializovat ako upozornenie na nedostatky, nekvalitnu pracu, ci len praobycajnu zavist, ked je v tom umyselne podpalacstvo.
Odpovedať
@poisonblu Preco by v krbe nemohlo horiet, ked sa nikto nenachadza doma? Uvediem paralelu stym, ked sa vecer poberiem spat - v krbe dohorieva a ja si pokojne spim. Alebo mam otvorit dvierka, uhasit vodou aby som tam nezhorel...?
Odpovedať
Profilova fotka
@niless Ja som to nepísal o tých čo robia všetko ako sa má ale o tých čo si spomínal na záver o tých čo neurobia všetko ako treba alebo možno ani nevedia že niečo urobili zle, pripadne tých čo hľadajú revízie všeliako po internete, teraz som si nie istý ale kamarát je revízny technik a pokiaľ nájde pri revízii nejakú závadu tak revíziu dá ale napíše tam niečo ako že nadobúda platnosť po odstránení závad alebo niečo podobné, ale kto to odstráni keď už raz má papier v ruke čo ani neprečíta. Alebo kto sa po nasťahovaní stará o to aby mal jeho komín každý rok prehliadku akú potrebuje.
Odpovedať
lebo je to dnes o rýchlosti a nevedomosti ako to má byť starci by sa v hroboch obracali keby videli ako sa dnes robí
Odpovedať
Profilova fotka
No my bývame v byte A na prvej návšteve ešte x rokov dozadu keď k nám prišli rodičia ma môj otec zvozil zato že mám varnú kanvicuu stále v elektrike zapnutú. On jak elektrikár je na to alergický Sa mi zdá , že požiar v jednom s tých nových domov spôsobil tiež permanentne zapnutý notbuk v elektrikeTieto veci treba po nabití a pod vždy vytiahnuť zo zásuvky Bežne nenecháte predsa ani vysavač či žehličku či mixér v elektrike aby boli hneď po ruke Ale tieto vymoženosti techniky mobily a notbuky a pod veľa ludí nechá pod prúdom
Odpovedať
Profilova fotka
@poisonblu v pustych ulanoch to nebol krb, ale skrat kryptoboxu (nieco ako set top box) pre satelitnu TV.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan keď sa ešte v kasárňach kúrilo v kachliach, museli byť pred večierkou zahasené a vyčistené, nebolo to kvôli požiaru, ale...
Odpovedať
Protoze v dnesni dobe je v novostavbach spousta elektroniky na ktere se setri a vse je tahane z ciny. Mam jako zalibu opravu elektroniky a to co se posledni dobou prodava je zivot ohrozujici. Jsou to ruzna trafa pro led pasky a bodovky, trafa pro wifi atd.
Odpovedať
@jan45 to aby sa nechytili tie nocne prdy, ked ich bolo na izbe 30 :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Súčasné drevodomy a neskutočné podceňovanie izolácií, to je des. Čo som za posledné roky videl, by som neurobil ani svojmu nepriateľovi. Vraj nehorľavý sadrokartón, PUR pena pri komíne, polystyrénom zateplený komín a podobné vychytávky sú úplne bežné. Nieraz som povedal ľuďom, že v tomto dome by som nespal ani jednu noc... Mám na svedomí už takmer 1000 krbov, pecí a sporákov, žiaden dom nezhorel, lebo ja som drahý!
Odpovedať
Kazdy komin v dome je skor ci neskor rizikovy faktor .... Vacsina ludi ani netusi ako a cim ma kurit ako sa ma starat o krb a komin, ze komin treba pravidelne cistit atd..... Preto: dom ktory ma komin nema buducnost :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Našťastie stále je ešte na svete dosť ľudí, ktorí chcú mať dom aj s dušou :-)
Odpovedať
@reward presne, niektorý si nevážia čo majú a riskujú. Dat polystyrén, pur penu okolo komína je veľký risk. My tiež chceme krb do domu, ani si bez toho neviem predstaviť dom
Odpovedať
@roberttom No neviem ale na starych domoch su kominy len z tehly -jednozlozkove a tesne vedla kominoch su na streche hranoly-krokvy a laty a drevo je tiez horlave hoci nie az tak ako polystyren :-D Len neviem ci zavadza vyrobca vloziek alebo predajcovia lebo jeden pise,ze odolny proti vyhoreniu jeho komin a dalsi ked sa nieco udeje tak uz zase,ze je ten komin odolny len proti vyhoreniu sadzi :-D To len taky priklad z praxe som dal :-D
Odpovedať
@stanno nam to poistovak hovoril,ze na vine je krb. Stavba nie je vysusena,ludia naplno zakuria v krbe,vlozka popraska a tam uz staci mini iskricka a hori. V novostavbe treba pozvolna kurit a nie vypiect naplno,ze ide komin roztrhnut
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 poisťovák sa teda vyzná :-) Do ktoréhokoľvek krbu, ktorý zrealizujem, môžem hneď zakúriť naplno (teda v rámci povolenej max. dávky paliva) a nič sa nestane. Asi bude rozdiel krb a krb...
Odpovedať
@reward Kedze riesi poistne udalosti denne,tak sa snad vyzna lepsie ako my. Nepochybujem,ze si chranite svoje a vase krby su bezpecne. Ale nie kazdy je zdatny ako vy a nie kazdy komon je bezpecny. Vsak vidime ako sa stavia,cest vynimkam
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?