Prasklina v komine

Ahojte, vedeli by ste mi pls poradit ci taketo praskliny v komine su v poriadku?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac ano pri tom prvom je odpadnuta ta hmota na spajanie a aj prasknute po dlzke mierne
Odpovedať
musel som komentovat. mas to poriadne doj...... . kominove teleso (samotova rura( je poskodena , pozdlna prasklina , spoje nie su utesnene, vyzeraju ako by boli len poskladane na seba (rury(, hrozy ze takto poskladany komim 1,netesni - presaky plynov cox nox, poskodena statika pri samonosnosti -otazka stavby celeho komina ? ziadal by som minimalne prax murara pre stavby kominovych telies odporucania a referencie od investorov a spolku kominarov
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac on ma na mysli tie vertikalne praskliny. Ono v poriadku niesu, ale komin stoji, je cisty a asi by som to nejako extra neriesil.
Odpovedať
Ak to nejde rozobrat b ramci zaruky,siel by som do vyvlozkovania. Mal som prasknuty Y kus a partia co nam robila antikorove vyvlozkovanie (jasne ze reklama) robila kominy kde tato prasklina sposobila nefunkcnost komina (postopna degradacia samotu v mieste prasklin). My sme este nemali hotovy krb tak to bolo jednoduche. V najhorsom pripade sa mohla prasklina otvorit a perlit by sa nam vysypal na a do krbovej vlozky 😞
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac je to Prespor a zistil som to uplnou nahodou pri cisteni, mam druhe revizne dvierka na povale a tam je aj ta prasklina. Zavolal som kominara, aby to prisiel skontrolovat ci sa to da zalepit, opravit, pristup k tomu je. Mozno som to sposobil aj ja a to tak, ze som z komina vytahoval na streche ten plechovu ochrano proti dazdu a islo to dost tazko a ci som nahodou nepohol celym kominom a vnutornym samotom co sposobilo oddelenie a prasklinu.
Odpovedať
@lado2906 ver mi, ze to bolo lepene, bol som pri tom ked mi ho znamy robil, je to skladacka od Presporu, ale nie je to prvy problem co s nim mam. Pri prvom zakureni sa oddelilo Y na vstupe do komina, ale vtedy sa to este dalo opravit a na novo presietkovat. Ako som pisal vyssie mozno som to sposobil aj ja, aj ked som si neni isty ci sa to da🙈. Bez skuseneho kominara sa asi nepohnem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako a cim ste komin cistili? Ak na to dociahnete pouzil by som na to "kamnarsky tmel" do buducna urcite zvazit prevlozkovanie. Nie je prasknuta aj dalsia? Nad? Nieje to z fotky jasne (je to v tieni)
Odpovedať
Profilova fotka
Zda sa ze prasklina je aj tam
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo999 chýbajú základné údaje výrobca -(doplnené neskôr), palivo, výška, umiestnenie vo výške nad zaústením spotrebiča do komína. A platí ako píše sp4jo
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ludo999 Ak to je na krb obcasne uzivany, tak by som to neriesil. Tak ako uz bolo povedane, kde dociahnete, zatriet kachliarskym tmelom. Pravidelne cistit, zabranit vyhoreniu sadzi. Nie je to seversky vyrobok s vynikajucim pomerom ceny a vykonu, tak by nemali tvarnice prasknut pri vyssej teplote, ale tak pre istotu... Tie spominane spoje vloziek ... je to plasticka vlozka od... tak ale vyrobne tolerancie stanovene normou splnaju. Praskol vam napojovaci kus, prilepili ste ho nazad a presietkovali? Presietkovali? Prosim o vysvetlenie Dajte este foto ako mate napojeny dymovod do samotu.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ono hlavny dovod preco som kukal do komina je ten, ze je napojeny na teplovodny krb a kazdy den musim cistit sklo. Uz som vsetko vylucil a ostal mi len problem v komine alebo potom samotnom krbe. Od napojenia dymovodu po vrch komina je max 4,5m a to je mozno problem, aj ked komin je 200mm. Osobne si myslim, ze ma slaby tah, uz pri prvom zakurovani sa mi dym drzi od vrchu do polky krbu, ked poot orim dvierka tak to je OK. Kazdopadne, aby som sa vratil k teme tak dymovod bol nalepeny a presietkovany, uz vtedy som, ale mohol tusit ze s tym kominom budu problemy 😡. Preposielam aj foto napojenia. Chvalabohu krb vyuzivam len 1-2x v tyzdni.
Odpovedať
@jan45 prespor a od napojenia po vrch je to asi 4,5m
Odpovedať
@kominarbb cistil som ho klasickou kefou na komin, Myslim, ze dalsie su neni prasknute. Da sa na to dociah ut je to rovno pri servisnych dvierkach.
Odpovedať
Profilova fotka
Zatmelit a zvazit relativne financne narocnejsie vyvlozkovanie nerezou
Odpovedať
Profilova fotka
člen NO Priatelia zeme mi hovoril , že vysvetĺujú ´občanom ako správne kúriť. Krútil som nad tým hlavou, ale pri foto z tohoto krbu sa už nedivím. Kúrenie je fyzikálno chemický proces, ktorý ma svoje zákonitosti, ich nerešpektovanie sa odrazí na prevádzke. Dať dokopy fotku prasknutej tvarovky a nákladu v krbe je pre dodávateľa obhajoba ako vyšitá. Komín je taký čistý, že som myslel, že je tam plynový kotol. Zakuruje sa malým množstvom suchého paliva, postupne prikladá , (teraz EU schválila predpis) na 36% usušené drevo . To je min. rok skladované drevo ,. aspoň naštiepané, inak nepreschne. A prívod vzduchu zvonku je už dnes samozrejmosťou.
Odpovedať
@jan45 suhlasim, ale nemyslim, ze to je moj problem. Je uplne jedno ci na zaciatok nalozim malo alebo vela efekt na skle je vzdy rovnaky, kazdopadne najviac sa sklo zanesie ked idem nakladat 2 a viac x. Drevo je suche min.3roky uskladnene 😊
Odpovedať
@kominarbb nedoporucovsl by som vlozkovat nerezou.nerez velmi sala , mohlo by sa to este zhorsit.mal som taky pripad,renomovana firma s medzinarodnymi oceneniami mi na jednej stiepkovej kotolni vyvlozkovala nerezou ako bol projekt,vrch uzavreli nerezovou ciapkou bez vetrania .normalne sa chytili neviem ci stare sadze ci co ,ale takmer vyhorela kniznica ,potom sme to vyriesili vyrezanim otvorov hore .proste odvetranie medzipriedtoru ako ma schiedel je velmi dolezite ,a tu potom nebude..
Odpovedať
@jan45 , @ludo999 má krb na parádu ale nie na kúrenie a do vody už vôbec, má tam veľa skla a len jedno , tá vložka sa nikdy nezohreje vždy sa bude ochladzovať od veľkej plochy skla,nesprávne spaľuje, všetko musí dechtovať najviac na skle, ja tiež naplním vložku až po vrch vhodnou skladbou dreva zapáli sa od vrchu a postupne prehorieva a horí i 10 hod no má sklo len na dvierkach a vložka má sek i terciálne spaľovanie, nikdy sa nedymí ani nezanáša sklo, susedia myslia že vôbec nekúrim, lebo teraz pri dlhodobej hmle je celé údolie zamorené ,mám šťastie že som pod lesom lebo vonku sa nedá dýchať mnohý susedia v bytovke majú komíny len z nerezu a po vonkajšej strane ale preto problém nemajú, v bytovke sa poškodila kotolňa a na novú nemajú tak kúria el a krbmi
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo999 Zadymenie skla - jednou z moznych pricin( do kvality vlozky sa nebudem pustat) je nedostatok vzduchu na spalovanie Potom moze byt pricinou slaby tah v komine, to by mohlo suvisiet s nedostatocnou vyskou komina pre vlozku s vodnikom. Mate info co presne to je za vlozku? Pozrel by som na pozadovany tah a prepocital to. Napojenie dymovodu mate vynikajuce. Chvalim napojenie na samot. tym sa eliminoval problem s dilataciou a prasknutim komina vonkajsim vplyvom, dilataciou. Dovodom prasknutia samotu je teda pravdepodobne šamot samotný. Tiez si myslim, ze to mnozstvo a druh paliva nie uplne idealne pre zakurovanie, prilis pomaly narast teploty, samozrejme nemoze mat rychlo tah, preto vam pomahaju otvorene dvierka.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko to by ste mi velmi pomohol, aj ked pan ktory mi robil komin ani pocut, ze by bol kratky. Vlozka je Amelia24 od firmi Kratki.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko a zabudol som povedat, ze celkova vyska komina je 6,5m a od napojenia asi 4,5m max
Odpovedať
@ludo999 si robis srandu to kolko vela dreva tam davas? Ako pise Jan, ja dam 1 pepo (ziadny papier, ziadne triesky nic) a jedno suche poleno a pomaly rozkurujem a nikdy nedavam viac ako 2 polena naraz. a to mam mam podobnu vlozku ako ty
Odpovedať
@lukas1115i zapalujem z hora, cize min hodina a viac kym sa ohen dostane az dole a to musi stacit na zohriatie komina. Najviac zadumuje pri druhom nalozeni, tretom a pod. Mozno to je tym, ze komin aj krb opat vychladne a skor by som mal dat najprv jedno polienko nech sa zohreje a potom prilozil normalne.
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo999 Vas vyrobca vlozky sice deklaruje vsetko mozne, avsak nie potrebu tahu. Teda nehovori aky ma mat komin tah, aby vlozka spravne fungovala. teda vam s vypoctom zial neviem pomoct, neviem overit co vasa zostava ma predpoklad fungovat spravne.
Odpovedať
@ludo999 Neviem ci ste skusali zakurovat aj normalne, tzn pepo alebo papier tenke triesky + nieco hrubsie, s ohladom na co najrychlejsie zohriatie komina aj vlozky a potom nalozit hrubsie drevo a redukovat prisun vzduchu.
Odpovedať
@lukas1115i ak dáš do veľkej vložky len jedno či dve polená nikdy ju poriadne nezohreješ, naviac častým otváraním zbytočne vychladne ohnisko,drevo sa musí znova nahrievať, ak ju máš ozaj tesnú môžeš ju kľudne naplniť až po vrch no správnou skladbou dreva na spodok veľmi hrubé na to o niečo menej a na vrch len trochu mäkkého,používať podpaľač alebo pepo, nie papier zanáša komín, prehorieva tak postupne to veľmi hrubé nemá šancu ihned horieť,ak zavriem všetke vzduchy takmer prestáva horieť, treba regulovať také množstvo vzduchu aby správne spaľovalo, musia prehorieť plyny po rozhorení tým sa uvoľní veľa energie, na začiatku je dobrý teplomer do dymovodu a kúriť na teplotu akú odporúča výrobca, ak je nízka teplota nespaľuje správne , ak vysoká veľa tepla ujde do komína, preto je dobré mať i 2 deflektory aby teplo nešlo priamo do dymovodu, jeden mám na pevno a druhý je komínová klapka regulovateľný
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?