Posun komína - je to možné?

Ahojte, troška sme sa splašili pri projektovaní technickej miestnosti a krbu - komína. Pod komín sme robili taku mensiu pätku z tvárnic a dal som tam trocha viac železa pri zalievaní platne. Ide teraz o to že spekulujem či komín neposuniem dalej, ale tam už pätka nie je. Platna ma hrubku 13 cm z nosneho betonu C25/30 Kari siete 6mm 15x15 Komín asi Shiedel , 180-200 , výška 6m Neviem teda či to udrží alebo nie
Odpovedať
1
2
@truly Teoreticky by to ten betón - základná platňa mala uniesť, ale záruku ti tu na to nikto nedá.
Odpovedať
Profilova fotka
"ďalej" to je aký rozmer?
Odpovedať
@jan45 dalej je do strany o cca + meter od tej platne, čiže defakto bude mimo tých zaliatých dtčiek pod platnou. čiže roh kde je technicka a pri nej krb by sa celý posunul.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko koľko taký komín váži?čo Vy na to? @truly niečo sa mi marí, že tu bol aj tipek, ktorý chcel stavať/staval komín dodatočne už až na rúrky podlahového kúrenia a tváril sa, že všetko Ok....
Odpovedať
Profilova fotka
@mistro 6m komina Schiedel STABIL, to je 600kg. Ci to ta doska unesie... tuto otazku by mal zodpovedat statik a nie laici na fore, to by som neriskoval.
Odpovedať
Profilova fotka
3.rocnik stavebnej priemyslovky a 2. alebo 3. rocnik stavebnej fakulty a som rad ze som to v zivote nepotreboval :-) http://is.stuba.sk/student/prilohy_zp... priecku zamenit za komin, upravit hrubky ... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ak sa dajú využiť podkladné vrstvy podlahy treba urobiť rozšírenú dosku, treba zvážiť, či je podkladný betón na pevnom násype, , či sa dá kotviť komín do priliehajúcej steny ...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Kotviť komín do priliehajúcej steny ??
Odpovedať
@jan45 tak z jednej strany je nosný myr so zakladovym pasom
Odpovedať
Profilova fotka
tak navŕtať šikmo trny a urobiť nad podkladovým betónom dosku, ale uniesol by to aj podkladný betón, je opretý o základ
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl prečo nie, je trojzložkový, obal by sa odľahčil,
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
@mcsmekac ide o krb, nie o digestor alebo nejaký spotrebič @jan45 tak železa je tam dosť a ako vravim je to hned pri zakladovom páse s tým že platna ma 13cm ale je z C25/30 No asi to nechám tak, a nebudem to testovať, mohol som sa skor nad tým zamyslieť @schiedel_maros_plsko zdravim, k čomu to pdfko?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Schiedel o kotvení píše: "Protože dilatuje celý komín, nesmí se nikde pevně neposuvně spojit s přilehlými konstrukcemi."
Odpovedať
Profilova fotka
@truly Dal som to ako pomocku pre statikov - nadsencov, co tu davaju rady bez relevantnych podkladov , v oblasti, ktora je nesmierne citliva - unosnost zakladovej dosky, aby to radsej seriozne vypocitali mozno podla vzoru v prilohe. Lebo rada typu kotvenie komina do steny, aby sa tym zavesil.... pricom systemovy komin je samonosna konstrukcia, nesmie byt pevne previazana s nosnou konstrukciou stavby, nie je zrovna to prave orechove. ]-(
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko jasne už chápem,
Odpovedať
@truly ahoj. ja som presuval komin. hrubka platne 15 cm. pod komin mi este spravili taku malu platnu o hrubke asi 5cm.ak si zoberes tu nosnost, tak podla mna nemusis mat obavy aj vzhladom na to ze s druhej strany mas zakladovy pas.mam to tak 3 roky a je to v pohode
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko @truly Ja mam Absolut iba na platni 15cm. Akosi som zabudol na tu pätku pod komín a všetko je OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko nemusíte mať obavy, aj keď ste sa vyjadrili veľmi citlivo, moja rada je odôvodnená a stojím za ňou. Opakujem, je to trojzložkový komín, jednotlivé časti nemôžu byť pevne spojené, pretože majú rozdielne dilatácie, uchytenie do steny je krajné riešenie a odľahčí zaťaženie platne. Naviac tu ide o prisadený komín, tam sa odľahčenie prenáša priamo do základov. Nie všetky statické schémy učia v škole a návod výrobcu musí byť napísaný pre montérov, nie statika.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl kotvenie nič nedilatuje, dilatácia je možnosť kompenzovať rozmerové zmeny, nie zaťaženie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Mám obavy. Zial.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 že kotvenie nič nedilatuje mi je jasné....len Vám asi unikol zmysel jednoduchej vety "Protože dilatuje celý komín, nesmí se nikde pevně neposuvně spojit s přilehlými konstrukcemi." Vy radíte kotviť....výrobca zakazuje.... Je fajn keď niekto dáva rady celkom opačné ako výrobca :-)
Odpovedať
Existují vůbec nějaké tabulky kg/m2, tedy jakou má beton nosnost nebo to vždy počítá statik? Kolik může takový běžně používaný podkladní beton B25, tloušťky 15cm, kari 6 oka 10x10 unést? Byl jsem v garáži kde parkují nákladní vozidla a tam jsem viděl vyřezanou betonovou podlahu tloušťky cca. 20cm armovanou sítí podobné kari ve spodní polovině. Na této podlaze parkují dlouhodobě vozidla o hmotnosti 26t. A podlaha je bez jediné praskliny.
Odpovedať
My ked sme kupili dom predosli majitelia robili novy komin z vonku.no neviem co to bolo za majstrov ale este jeden silny vietor a komin by bol fuc.a tak ho muz ukotvil do steny na viacerych miestach a komin drzi.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl to je asi tým, že ja radím v konkrétnom prípade a výrobca sa musí všeobecne poistiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ak teda rozumiem správne....vy radíte pre tento konkrétny prípad.kotviť (alebo presnejšie ak som to naozaj pochopil vy radíte zavesiť - lebo takto by opláštenie komína nezaťažilo dosku)...a smiem vedieť v čom je tento prípad odlišný od ostatných prípadov, na ktoré sa podľa Vás vzťahuje všeobecné odporučenie výrobcu? Alebo celkom jednoducho....Prečo sa na tento prípad zákaz výrobcu nevzťahuje ?
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl tu si musíte vybrať sám, presahuje to už rozsah bežných rád, projekt Vám robil niekto
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 vybrať sám ??? :-) ale ja si nemám čo vyberať....čo sem pletiete nejaký môj projekt??.....nič také nikto nespomenul.....ja som len očakával .....že ak niečo, čo tvrdíte aj napriek tomu že výrobca tvrdí úplný opak, budete to mať záujem vysvetliť....no ale vyzerá to tak že logické zdôvodnenie ostane naveky utajené :-)
Odpovedať
@eagleowl Citujem @jan45:" vyrobca sa musi vseobecne poistit"... Netreba z toho robit nic zlozitejsie ako je napisane v tom jednoduchom citate....
Odpovedať
@eagleowl prezradím ti tajomstvo : je predpísané komínové teleso nespájať s konštrukciami domu, lebo komín dilatuje. Dilatovať v miestnosti môže len z dvoch dôvodov (ak pominieme možnosť objemovej zmeny vysychaním jeho tvárnic-lebo to je zväčša proces ukončený) a to sadaním podložia, čo na staticky únosnej doske nepripadá v úvahu a teplotnými zmenami. Ale keďže už niekoľko rokov sa jednovrstvové komíny nepoužívaju a vždy sa vkladá do telesa komína izolant, ktorý spôsobí, že častokrát nedokážeš ani priložením ruky zistiť či komín dymí alebo nie, teda výkyv povrchovej teploty nedosiahne ani 10°C (možno ani 5°C). Takže k dilatácii nedochádza o čom svedčia komíny, ktoré sa omietli spolu so stenami a dodnes tam nie sú žiadne trhliny. Ale aj napriek tomu súhlasím s tvrdením výrobcu, že komín má byť dilatovaný, veď čo keď ho niekto postaví na neúnosný podklad a poklesom sa oddelia tvárnice , vložky a horúce spaliny prejdu až do interiéru, alebo si komín kúpi šialenec ktorý ho bude dlhodobo rozpaľovať do nepríčetna až bude fakt dilatovať. Pravidlá sa navrhujú kvôli bezpečnosti a tú výrobcovia musia poskytnúť. Ak vieš čo robíš a čo ako funguje, prevzatím zodpovednosti na seba tie pravidlá môžeš porušiť, ale riziká sú na tvojej strane, a preto by som to nezovšeobecňoval ani neodporúčal, lebo človek sa chybnou interpretáciou môže dopustiť chýb. Sú ale ľudia ktorí tieto zákonitosti poznajú...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?