Postavit murovaný komín na podlahe s podlahovým kúrením

ahojte.. mam uz hotovy cementovy poter v montovamon dome. rad by som v interiery postavil murovyny 5m komin popri obvodovej stene. problem je ten ze kedze je podlaha uz vyliata nemam pripraveny ziadny zaklad na takuto realizaciu komina. v podlahe je samozrejme polystyren a teplovodne trubky. co teraz? vie mi niekto poradit nejake riesenie? da sa na takuto podlahu dodatocne pripravit nejaky rozumny zaklad ktory by taketo zatazenie vydrzal? uz som sa informoval a komin vazi do 400kg. dakujem..
Odpovedať
Profilova fotka
Žiadny murovaný na podlahovku nepostavíš... Jedine nerez montovaný
Odpovedať
uz som to vyriesil.. vysekal som poter o nieco viac ako je sirka tvarnice do hlbky az na betonovu platnu s hydroizolaciou.. odstranil som polystiren a trubky na podlahove kurenie dam do mirelonu a chystam sa oarmovat okami z roxoru obidve z nich aby boli chranene plus este tam pridam nejaky ten roxor ponad ne a nasledne to vsetko zalejem betonom..
Odpovedať
Z tohoto vyplýva jedno ponaučenie: Nikdy nehovor, že sa to nedá. Lebo príde niekto, kto nevie, že sa to nedá a urobí to. ;-) :-D
Odpovedať
chstam sa v tom pokracovat nejako az po vikende a tak som to takto zakamufloval.. je tam sice vidiet rez po flexe ale aspon je v obyvacke cisto..musel som to dat do povodneho stavu este nez pride manzelka domov z prace :-) myslim ze sa mi to celkom podarilo a este navyse aj zena bola spokojna.. takze manzelstvo zachranene.. ;-) ale nie.. je pravda ze trochu bordelu z toho bolo ale dalo sa to zniest. dufam ze to niekomu pomoze ak bude riesit podobny problem ako ja.
Odpovedať
suhlasim s chrobakom.. rozmyslal som spekuloval nespaval lebo som strasne chcel krb do obyvacy.. nakoniec som vymyslel toto.. no musim povedat ze sa mi do toho vobec nechcelo.. predsa len si rozbit obyvacku.. ale kto ma trosku predstavivost a znesie trochu prachu musi ist za tym co chce.. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Noooo. Tak to som zvedavy na uzivatelske skusenosti, zelam, aby to tie trubky dali. Lebo 5metrovy murovany komin a 400 kg? ...
Odpovedať
@fritz8 Nezabudol si na jeden detajl? Čo pod platňou? Nechybuje ti tam nahodou zaklad pod komin?
Odpovedať
@fritz8 pekne si to vyriesil, ale mas To trochu male. Ta vaha komina sa musi rozlozit na plochu a asi neni ani pod tym zaklad.
Odpovedať
Jaj ludia 400 kg co to je, zaklad pod komin ... ma to pri kraji ta platna to prezije ani nebude vediet ze sa neico deje.
Odpovedať
no byvam v novostavbe.. nova ulica kde je osem domov a kazky jak vajce k vajcu.. vsetky su na chlp rovnake.. susedovi o dva domy dalej to postavila firma priamo no hotovu podlahu.. tak potom??? =-) mne to predsa len prislo take vseliake.. tak tam chcem ten zaklad pod komin spravit takto.. beton na beton bez polystyrenu a este armatura navyse.. oproti tomu ako je to u neho ze v potere nie je ani kari rohoz to bude podla mna dobre riesenie..
Odpovedať
Tomu sa nic nemoze stat vysekal tak 50x50cm to pri 400kg komine je 0,2kg na cm2 co nie je tlak vsak ta prva tvarnica co na nej stoja ostatne je namahana viacej
Odpovedať
vitaj jumt.. no potesil si ma.. :-) prosim ta mohol by si mi dat navod na to ako si vyratal ten tlak kg na cm2? nejaky vypocet aby som v tom mal jasno.. dik..
Odpovedať
Článok sa načítava...
inak este..... to s tou prvou tvarnicou je zaujimava teoria.. ked sa nad tym clovek zamysli ma to nieco do seba.. 8-) teoreticky keby tam bol akykolvek pevny zaklad stale cely ten komin stoji na tej prvej tvarnici.. ak to vydrzi ona sama o sebe tak potom nie je co riesit.. no mne bolo divne ako mu to mohli postavit bez zakladu pod komin a este k tomu hned na samotny poter s podlahovym kurenim.. este raz vdaka.. :-D
Odpovedať
uz som to rozluskol..pri vahe komina napr. 500kg vznika sila 5000N. pri tvarnici o rozmere 36x36cm je jej plocha 1296cm2 co je po prevode 0,1296m2. tlak na takuto plochu je 38580Pa co je 0,393kg/cm2 no a po prevode vychadza ze takyto komin zatazuje podlahu 39,3kg/dm2 ( 10x10cm keby niekto nevedel). cize na plochu 10 cisiel x 10 cisiel je to vaha necelych 40kg. =-) no ked sa ja postavim na spicku jednej nohy pri mojej vahe 100kg tak posobim na podlahu viac ako dvojnasobkom vahy komina a to na este mensiu plochu ako 10x10cm. kludne by som este mohol vziat manzelku do narucia co by cinilo uz 150kg a podlahou by to nepohlo 8-) . nemusel som robit ziadny zaklad ale ked som sa uz na to dal tak tam ten zaklad spravim a tym este rozlozim vahu..
Odpovedať
@fritz8 az na to ze tvarnica neni plna ma v strede dieru je to v podstate len mozno 3cm hruba stena, tam je plocha ovela mensia. To je ale.aj tak uplne jedno ten beton sa neposkodil ani keby bolo 500kg na 1 cm2.http://www.kachliar.sk/shop/files/49_b[1].jpg
Odpovedať
jasne ze nie je plna ta tvarnica.. ja tam ale tu prvu vylejem betonom aby ta plocha bola cela 36x36cm..
Odpovedať
@fritz8 Ti si to vôbec nepochopil. Vôbec nejde o prvu tvarnicu pod kominom, ale o zaklad pod platňou. Tak ako musiš dať pod obvodove steny a nosne vnutorne priečky zakladoveve pasy tak musiš dať pod komin zaklad ešte pred zaliatim platne. Nad platňou to už je uplne jedno aka bude prva tvarnica pod kominom pokial bede typizovana pre danny druch komina.
Odpovedať
ruren pozri si moj posladny obrazok v prispevku.. komin stoji plus krb stoji a zaklad tam nie je.. uz mal podlahu vyliatu.. :-o
Odpovedať
@fritz8 Ano zatial to stoji, ale časom sa to prejavi, to si buď isty. Mysliš že zaklady sa robia len pre srandu?
Odpovedať
@ruren ako sa to prejavi?
Odpovedať
@fritz8 kedze nebudete mat murovany komin, tak ste to mohli stavat priamo na poter, klavir ma ovela vyssiu hmotnost na cm2, ako vami planovany komin.
Odpovedať
no ale prave to ze ja chcem komin murovany.. je z nejakych odlahcenych tvarnic.. povodne som chcel mensi a vazil by okolo 400kg ale nakoniec kupujem o meter vyssi a ten vazi o cosi viac.. ale ratam z vahou do 500kg..
Odpovedať
@ruren pri kominových systémoch sa to neprejaví vôbec alebo máte inú skúsenosť? Ten základ sa tam robí preto lebo to robia všetci a to pre istotu tak ako kedysi keď tam išiel staré murované komíny kde sa nebavíme o 400kg ale cca 5x väčšej váhe pri rovnakej výške. Skúste niekedy stavať klasický komín a potom zistíte koľko tam ide tých tehál. V rodine si pred viac ako 10r v dvoch domoch dorábali skladaný komín a prejav tam nie je žiadny predsa pod tým je platňa a v nej výstuž ktorá rozloží hmotnosť na väčšiu plochu.
Odpovedať
@jumt Po prve. komín 6 m´váži okolo 650 - 700 kg . po druhe keď je v platni tak kvalitná výstuž ako tepelná izolácia nad ňou (aspoň podla fotky) tak do roka mu praskne podlaha.
Odpovedať
komin bude 5 a nie 6 metrovy. do metra idu 4 keramzitove tvarnice z coho jedna vazi 14kg. 4x14 je 56kg no a krat 5m rovna sa? =-) 280kg? izostatickych kominovych vloziek je tam myslim 8 kusov (dlzka kazdej je 66cm). pri priemere 180mm jedna vazi necelych 8kg.. 8x8kg je? samozrejme armatura, lepidlo, tmel, capica..... ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?