Poraďte alternatívu ku komínu Schiedel absolute

Caute, Prosim Vás o radu. Staviam bungalov, neviem aký komín dať, nevyznám sa v nich. V projekte mám Schiedel Absolute dvojprieduchový. Ale tá cena..... Poraďte prosím lacnejšiu alternatívu. Kúriť budem plynovým kondenzačným kotlom, v obyvačke plánujeme dať kachlu. Dvojprieduchový alebo 2 samostatné komíny? Aké priemery majú mať prieduchy? Kedy stavať komín? Po hrubej stavbe? Ďakujem za odpovede
Odpovedať
1
2
@mdavid Keď neriešiš pasív a vzduchotesnosť, tak skús mrknúť uni advaced prípadne Stabil. Tiež mi dala do projektu absolut ale to je prehnaná cena, dal som nakoniec stabil.
Odpovedať
Profilova fotka
@mdavid Mozno by mohol byt alternativou Schiedel KOMBIGAS - http://www.schiedel.sk/produkty-komin... Priemer kominoveho prieduchu je dany pripojenym spotrebicom (vykon, potreba tahu) a ucinnou vyskou komina. Pre plynovy kondenzacny kotol v zavislost od poziadavky vyrobcu spotrebica moze byt 60 mm, 80 mm az po 130 mm. Komin odporucam stavat po hrubej stavbe, po zrealizovani krovu. K tej cene komina. Su to 2 dovolenky pri mori? Teda 20 dni oddychu. Komin 100 rokov sluzby. Moznost zmeny typu paliva bez dalsieho vlozkovania, integrovana nenasiakava izolacia, ziadne zadne odvetranie, keramicka vlozka s hrdlovym spojom, GW3 - vsetky typy paliv, aj po vyhoreni sadzi schopny vlhkej prevadzky ... jediny taky kominovy system pre pasivne domy a nizkoenergeticke domy na Slovensku.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 dal si stabil a vyrobil otvorenu dieru (zadne odvetranie) z domu cez komin von :) @mdavid pokial stavias NED, alebo PD a mas rekuperaciu, nevymyslal by som.
Odpovedať
@majkoj Malo by to byť NED, ale rekuperáciu nebudem mať.
Odpovedať
Profilova fotka
@mdavid no, na to aby si splnil poziadavky na STN (max 50kWh/m2/rok) a NED bez rekuperacie bude musiet byt dom tesny a to bez kominu typu ABSOLUT nedosiahnes. Ale ked pocujem NED a bez rekuperacie je mi to dost podozrieve :). Nie zeby sa to nedalo, ale uspora na potrebe tepla co sa dosiahne rekuperaciou sa musi dosiahnut inak (menej efektivne). Si si isty, ze projektant vie co robi ?
Odpovedať
No v projekte mám lokálne rekuperacie, aby vyšiel výpočet, ale rekuperaciu ja nedám. Tak to nazvem že to bude usporny dom. Mne teraz ide o to, aky komin by som mal vybrat na kondenzačný kotol+kachlu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mdavid to sice chapem, ze ti ide o komin, ale jedno zial s tym druhym znacne suvisi. A tvoj plan to nakoniec nedat, ti moze narobit znacne problemy. Ku kolaudacii totiz budes potrebovat energeticky certifikat a ten sa robi na zaklade skutocnosti. Ak teraz odhliadneme od toho, ze niekoho presvedcis to sfalsovat, ak sa nenajde rekuperacia, nezapocita sa , nakoniec ti nevyjde A1 v primarnej energie a neskolaudujes.
Odpovedať
@majkoj to uz dnes neskolaudujes dom s krbom?? Pride mi to troska uchylne... Dnes sa robia domy tak zaizolovane, ze romantiku krbu realne vyuzijes tak 2-3 dni v roku, lebo inac mas 30 stupnov a aj tak to nestaci....
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk no mne sa zda napad postavit horsi dom len preto aby som mohol mat krb daleko uchylnejsi ;-)
Odpovedať
@majkoj to samozrejme ano. Ale tak skor som to myslel tak, ze minimum na schvalenie je super nizkoenergeticky dom alebo teda pasiv... To je uchylne... A nedat si do domu krb koli tomu, ze neskolaudujem, to je super uchylne... Zrusime krby nadobro? :D vsak preco nie po 5000 rokoch, no ni?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk nerozumiem, preco by si z krbom nemal skolaudovat..
Odpovedať
@majkoj mozno som si to prilis domyslel, ale nedobudol som dojem, ze ked niekto neda super specialny komin, tak uz neprejde certifikaciou na A1... Ci sa mylim?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ivantausk to si prekombinoval :). A1 som spominal v suvislosti s naprojektovanou a nepouzitou rekuperaciou. Komin so zadnym odvetranim sice ma tiez znacny vplyv na potrebu tepla, ale blow door test nie je povinny. Kazdopadne je otazka, ci pri investici radovo 100k treba setrit na komine 500 - 800 €.
Odpovedať
@majkoj ja nebudem mat rekuperaciu (i ked je pravda, ze nebola ani projektovana) a vysiel mi A0... S kominom.... Podla mna je mat dom a nemat krb velmi nestastne a smutne riesenie... Krb je jeden z argumentov preco staviam dom ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk on ma ale ako primarne kurenie plyn s faktorom 1,3. Ak mas kurenie cisto biomasou, A0 bez rekuperacie problem nie je. LENZE norma zaroven hovori o maximalnej potrebe tepla 50kWh/m2/rok a to splnis bud len s rekuperaciou, alebo znacne zateplenym domom. Splna tvoj dom tu hranicu ?
Odpovedať
@majkoj podla prepoctu v projekte ano....
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk potom mas ale znacne zaizolovany dom v ktorom bude s krbom presne ten problem ktory si popisal...
Odpovedať
@majkoj 38 tehla a 12 alebo 15 cm izolacia....
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk no pri tej skladbe ( o tom ale rozhoduje aj kvantum inych veci ) trosku pochybujem o tom vysledku do 50kWh/m2/rok bez rekuperacie :). Ale ak by to nejakym zazrakom sedelo, znamenalo by to tepelnu stratu niekde okolo 3-4kW pri teplotach okolo -15C. Pri beznych teplotach to bude par kW, pricom krbove vlozky maju nominalny vykon tak cez 5kW. Ver mi, viem o vom pisem, mam to doma :)
Odpovedať
@majkoj viem ;)
Odpovedať
Jedinú alternatívu od absolutu som našiel od zop komíny system Plewa rozdiel v cene skoro 40%
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne ciko tec.ja som s nim spokojny.ma nasavanie vzduchu z exterieru na horenie.
Odpovedať
Zavolal som do firmy Schiedel, obchodný zástupca povedal, že Absolute je pre pasivne domy, on sám mi odporúčil ten Kombigas, že pre mňa by bol Absolute zbytočný. Nakoniec som sa ale rozhodol pre komín ZOP, jednoprieduchový na kachlu. Budúci týždeň mi to majú doniesť a montovať. Z kondenzačného kotla potom spravím vývod nad hrebeň. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@mdavid zakladna otazka, mas/budes mat rekuperaciu ? PS: zabudni na otazku, vidim, ze si mi odpovedal :)
Odpovedať
Profilova fotka
dnes sa robia energeticke cerifikaty sposobom : Chces mat A ? , a neverim tomu ze to niekedy clovek, ktory kolaudoval napadol, ked bol cetifikat jednoznacne "upraveny" . Asi to maju predpripravene aby to splnalo normu :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Mate niekto skusenosti s kominom Plewa? je to asi jedina keramicka alternativa oproti Absolutu a je o dost lacnejsi ako Schiedel
Odpovedať
@mdavid poviem ti to jasne .... počúvaj tých čo bývajú už ...nie ty čo stavajú alebo plánujú stavať ... Ja mám v bungalove krbové kachle ...a komín tuma ...staval som ho sám s bratom cena komína s dovozom 380 eur. 18cm priemer ku mojím kachliam 6kw absolutne postačuje ...ak zakúrim nemám žiadne horko ....dom z tehly to naakumuluje ... o dva tri supne sa zvýši teplota v obyvačko kuchyni ... Ale poviem ti to kúrenie mi za tú prácu nestojí ... špina , prach ...ozaj to je len pre zábavu a na okrasu len ...budem asi tak len raz za mesiac si kúriť tak ... Jedine ak máš drevo zadarmo ... Na kondezačný kotol stačí zvlášť maličký plastový komín vyvedený cez strechu ... material ale 150eur . Skôr si moc pochvalujem v dome dlažbu imitáciu dreva ... podlahové kúrenie rýchlo reguje na zmenu teploty ... do dvoch hodín ... mám v 70 % domu dlažbu dve izby plávačku ...ale tam to kúrenie a odozva je hrozne pomalá ...
Odpovedať
@mdavid začínam byť zástancom kondenzačného kotla a rekuperácie proste len .... lacné teplo a čistý vzduch bez vetrania - sa rovná komfort
Odpovedať
Profilova fotka
@yeanne Jedna veta a uz nie je alternativou : "ukončenie komína, ktoré zabezpečí správne odvetranie komína" Alternativou komina Schiedel ABSOLUT by mohol byt komin: - ktory ma nenasiakavu izolaciu - ktory nema odvetranie - ktory ma prvky pre stavbu v PD (prerusenie tepelnych mostov medzi EXT a INT , moznost tesneho napojenia izolacnych vrstviev, parozabrany napr. , na kominove teleso)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@majkoj mozem sa spytat, vyzera ze tomu asi rozumies. My mame este nezlozeny komin kombigas UNI adv.vetracou sachtou. Docitali sme sa ze ak chceme rekuperaciu tak by mal byt bez vetracej sachty. No, nemal nam kto poradit..... Odboenik zo schiedelu nam ale povedal ze ak budeme mat miestnost s kominom dobre utesnenu tak by namal byt problem . Komin ale bude v technickej miestnosti bez okna a bude tam aj plyn. Kotol. Aky nazor na to mas ty? V stav . Dok. Mame triedu A1. Dakujem vopred za odpoved.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?